Keşfet

Beyaz Benek Üzerine

Ben kendi yellow tang'imi yaklaşık 30 dakika kadar bekletmiştim ve kurtulmuştu hemen hemen bu ilk seferdi ikinci sefer 10 gün sonra tekrar yakalanınca bir daha tatlı su banyosu yaptırdım yanında da false percula vardı o 30 dakikayıda geçti gene bişey olmadı balığa fakat aynı sürede false percula öldü..

Başka bir akvaryumdan başka bir yellow'u ise 1 saate yakın beklettik sürekli gözlemledik balığı oda kurtuldu beyaz benekten şimdi gayet sağlıklı..

Yani demek o ki bu bekletme süresi balığın cinsine,hastalık derecesine, bekletilen suya göre değişken bir değer 3-4 dakika tavsiye edilme nedeni ise genelde balıkların ileri seviyelerde dayanabilecekleri süre olduğunu düşünüyorum ve genel bir değer verilirken en kötü durumda olanın dayanabileceği süre verilir 3-4 dakika denilmesi gayet mantıklı bu açıdan..

Bu bekletme süresinide en iyi balığı gözlemleyen kişi ayarlar diye düşünüyorum ama benim gibi ilk başta bilgisizlikten hata yapabilirsiniz bunun olmaması için yanınızda deneyimli biri ile işlemi yapabilirsiniz..

Uzmanı değilim bende yeni sayılırım fakat kendi tecrübelerimi yazmak istedim yardımı olur diye ondan yazdıklarımızda bir hata varsa üstadlar düzeltirlerse sevinirim..

Herkese beyaz beneksiz bir akvaryum dilerim...

 
hakan bey bu sefer perculam beyaz benek içerisnde

 
Serkan kardeşim, sıfır akvaryumun içine üçüncü gün balık eklersen beyaz benekte olur, siyah benekte... Hatta bilinen tüm balık hastalıklarının olması da mümkündür. Bu hobiye başlamadan önce temel bazı bilgileri edinmiş olmanız gerekiyordu.

Azot döngüsü, KH, pH, yoğunluk gibi konularda bilginiz yoksa bugün bu balıklar ölmese bile yarın başka bir sebepten ölecektirler. O yüzden siz bu hobiyi hafife alanların söylemlerine kulak asmayın, olayın ciddiyetinin farkına varın.

Mevcut durumunuz için önceki söylediklerimden farklı bir şey söyleyemeyeceğim. Düşük yoğunluk tedavisi önermiştim ama pek dikkate almadınız. Sakın bana tuz yoğunluğunu ölçecek aletiniz olmadığını söylemeyin.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
hakan bey 3. gün balıkları koydum

evet ama 2 aydır balıklarım cok iyi idi

aniden olan bir hastalık

ben yeni olabilirm ama okudum 1 ay beklemek bence boşa

su değerlerim tam 3 akvaryumcuda ölçtürdüm sorunum su değerleri değil

balık 60. günden sonra hastalandı yani 3. 5 . günle alakası yok oysaki benim perculalarım

cok sağlıklı elimden yem alıyorlardı refraktörüm var ben size hastalık ile ilgili danısıyorum

kusura bakmayın rahatsız ettirsem daha olmaz

 
1 ay beklemenin boşa olduğunu nerde okuduğunuzu merak ettim. İlgili kaynağı verebilirseniz bende incelemek isterim.

Su değerlerinizi akvaryumcuya ölçtürmek taşıma suyla değirmen döndürmeye benzer. Sizin kendinizin ölçmesi gerekir. Bugün iyidir su değerleriniz bir hafta sonra bozulur hiç de haberiniz olmaz. En azından KH testiniz olması ve bu değerin yakından takibi gerekir. Peki KH katkısı kullanıyor musunuz? Bunu kullanmadan tuzlusu akvaryumu olmaz. Ve bu değer hızlı değişir, en az haftada bir iki sefer test yapıp eksilen değeri KH katkısı kullanarak tekrar yükseltmek gerekir. Sizin KH değeriniz yerlerde sürünüyorsa bu sebepten dolayı pH değeriniz çok düşmüş ve balıklarınız bundan etkilenmiş olabilir.

Madem refraktörünüz var o zaman düşük yoğunluk tedavisi uygulayabilirsiniz. Bunun için daha önce dediğim gibi karides ve mercanları çıkarmanız gerekir.

Alternatif olarak ilaç tedavisi düşünülebilir. Akvaryumda ilaç tedavisi uygulamak normalde yanlıştır. Azot döngüsünü sağlayan bakterileri öldürür çünkü. Ama bir kısım ilaçlardan bahsediyor bazı arkadaşlar, akvaryumda kullanılabiliyormuş! Benim bu ilaçlar hakkında bilgim yok. Ayrıca da şüpheyle bakıyorum böyle ilaçlara. Bu ilaçları bilen arkadaşlar yardımcı olabilirler belki.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
butun testlerim mevcut kadıköyde buyuk akvaryumu olan bir abim geldi

ısıtıcımın arızaşı olduğunu devreye cok geç girdiğini soyledi sanırım ani su ısı değişmiş

ısıtıcıyı değiştirdim erdiği ilaç çok etkili oldu 8 saat oldu beyaz benekden eser kalmadı balıkda

sorunumu hallettim kusura bakmayın stresden yazdıklarıma suan için kurtuldum bu hastalıkdan ilacın adını

belirticem burda

 
merhabalar

henüz bu işte yeniyim. akvaryumu 1 ay önce alıp kurdum. 20 gündürde 2 adet palyaçom, 1 adet damselım ve 2 adet conchum var. bunlar harici kum ve kaya bulunuyor akvaryumda başka birşey yok.

3-4 gün önce palyaçolarda beyaz benek farkettim. bugün baktığımda neredeyse kaybolmuşlardı ve sevinmiştim. ancak burda okudum ki bu hastalığın 2. aşaması ve yumurtlama dönemi olma ihtimali var. şimdi düşük yoğunluk yöntemi mi uygulamalıyım? tankta bulunan saydığım canlılara zararı olur mu? ve son olarak uygulamam gerekiyorsa bunu adım adım tarif edebilir misiniz? kaç günde oranı min. a düşürmeliyim vs.? şimdiden teşekkürler

 
Şu beyaz benek parazitinin yaşam döngüsü konusuna yeni bir boyut getirmek istiyorum.

Balığımızın üzerini tatlısu banyosuyla temizleyebiliyoruz, tankın tabanındakileri ise balıkları tanktan 4-6 hafta uzaklaştırmadan halledemiyoruz.

Peki neden UV lambası kullanmıyoruz ?

Parazitler yüzer hale geçip yeni host aramaya başladığı vakit UV den geçip takla olmayacaklar mı ?

Balık beneği attığı vakit 2.parti beneğin tekrar balığa yapışmasını önlemiş ve hastalığı yavaş yavaş bitirmiş olmuyor muyuz ?

Zaten brookynella gibi ciddi hastalıklar balığı 24-48 içerisinde götürüyor, ama haftalar sürüp de balıkların dayanabildiği cryptocarion gibi benek vakaları için UV yeterli olacağını düşünüyorum yukarıda yazdığım mantıkla, buna itirazı olan yoksa elimin altında bir UV cihazı bulunduracağım.(bugüne kadar hiç almadım)

 
Şu beyaz benek parazitinin yaşam döngüsü konusuna yeni bir boyut getirmek istiyorum.Balığımızın üzerini tatlısu banyosuyla temizleyebiliyoruz, tankın tabanındakileri ise balıkları tanktan 4-6 hafta uzaklaştırmadan halledemiyoruz.

Peki neden UV lambası kullanmıyoruz ?

Parazitler yüzer hale geçip yeni host aramaya başladığı vakit UV den geçip takla olmayacaklar mı ?

Balık beneği attığı vakit 2.parti beneğin tekrar balığa yapışmasını önlemiş ve hastalığı yavaş yavaş bitirmiş olmuyor muyuz ?

Zaten brookynella gibi ciddi hastalıklar balığı 24-48 içerisinde götürüyor, ama haftalar sürüp de balıkların dayanabildiği cryptocarion gibi benek vakaları için UV yeterli olacağını düşünüyorum yukarıda yazdığım mantıkla, buna itirazı olan yoksa elimin altında bir UV cihazı bulunduracağım.(bugüne kadar hiç almadım)
bende uv mevcut ama benek 2. kez atladı

allahdan kurtuldum

 
butun testlerim mevcut kadıköyde buyuk akvaryumu olan bir abim geldi ısıtıcımın arızaşı olduğunu devreye cok geç girdiğini soyledi sanırım ani su ısı değişmiş

ısıtıcıyı değiştirdim erdiği ilaç çok etkili oldu 8 saat oldu beyaz benekden eser kalmadı balıkda

sorunumu hallettim kusura bakmayın stresden yazdıklarıma suan için kurtuldum bu hastalıkdan ilacın adını

belirticem burda
serkan bey,

ilacın ismi nedir acaba?

 
12. gündür 31 C derecedeyim, beyaz benek gözükmüyor blue tang te 4. günden beri, sebae clown un gözü iyileşti nerdeyse tamamen, yerli tekelerde 10. günde güçsüz düşüp sebae clown dan kaçamayıp darbelerine yenik düştüler, bu balık akvaryumda çok ürkek hareketler yapıyor ama yeme karşı gerçekten canavar kesiliyor. bir hafta daha 31 de kalmayı planlıyorum.

 
Aynı Sorunu bende Yaşamıştım Ani düşen sıcaklıktan dolayı bazı balıklarım beyaz benek olmuştu. Reef Uyumlu İlaçlar Denemiştim ama banamısın demedi Hiç bir Etkisi Olmamıştı. Zamanla Sıcaklığı 26-27 de sabitledim şu ana kadarda hep aynı sıcaklıkta. Clown Türleri Anemonlar Sayesinde Çabuk Atlatmıştı. Tabi Diğer Etkenleride Hesaba Katmadım. Onca Zaman Zarfında UV' de Kullandım ve Şahsi Fikrim Hiç Bir faydasının olmadığı yönde.

Ama Şu bir Gerçekki Clown Türlerinde Bazı Beyaz Benek Hastalığında Anemon Faktörü Çok Önemli.

Brookynella Gibi LANET hastalık için Aynı Şeyi Diyemem. Anemonda Fark Etmiyor.

 
Sıcaklığı yükseltmenin beyaz benek üzerinde ne gibi bir etkisi var acaba?

 
2 tane durumu fena olmayan palyaçoyu 1 gecede götürebilen lanet olası bir hastalık işte....

 
kusura bakmayın görmedim burdaki mesajı

ilacın adı Red Sea Paracure bu ilaç ile beyaz benekden kurtuldum ama bugun 1-2 tane gordum balıkda

yine kullanıcam bu ilacı

 
Merhaba

oktopus coralım yerini beğenmediği için yerini değiştirmek zorunda kaldım. kayalarım büyük akvaryumum küçük olduğu için biraz uzun sürdü. sanırım clown fish'im çok stres yapmış olacak ki beyaz benek oldu. Dün akşam farkettim ve ısıyı 2-3 saat içinde 1.5 derece arttırıp 26.7 dereceye getirdim. fakat durumunda bir değişiklik yok tam tersine sanki biraz daha artmış gibi. yemine sarımsak sıkıp bir miktarda suyla sulandırdım bu şekilde verdim. afiyetle yediler clown fishde yedi gayet hareketli duruyor fakat düzelme yok tatlı su tedavisini denesemmi. yanlız balığı yakalamaya çalışırken iyice strese sokarmıyım. akvaryumda octopus coral , birkaç frak montipora ve poliplervar. bunlara zarar vermeyecek ilaç varmı ? tavsiyelerinizi bekliyorum

 
Benim bildiğim lipofan var birde aquamedicin ilacı.

 
Teşekkür ederiz Hakan Bey,değerli bilgiler içeriyor ve derleme faydalı.Olası balık eklemelerinde anladığım kadarıyla satın alınan türün büyük önemi var.Mukoza yapısı hassas balıklar bu hastalığı çok daha çabuk kapıyor ve direnç noktası düşük akvaryumlarda diğer balıkları çok çabuk etkisi altına alıyor.Düşük yoğunluk uygulaması reef tarzı olmayan akvaryumlarda uygulanabilir görülüyor ve uv kullanımı parazitin serbest yüzüş aşamasında çok faydalı oluyor.Bakır içerikli ilaçların kullanımı yine omurgasızlar yüzünden zor görünüyor bu yüzden yakalanabilen balıkların tatlı su banyosu yapılması faydalı oluyor ama balıkları tekrar reef olan akvaryuma geri salmak bir anlam ifade etmiyor çünkü tekrar parazitin konak olarak seçemesine balıklar zayıf düşen mukoza yüzünden engel olamıyor. Karantina akvaryumunda balıkları misafir etmek daha mantıklı görülüyor. Balıksız kalan ortamda kist parçalandıktan sonra serbest kalan parazitler konak bulamadığından 24 ila 40 saat arasında ölmeye başlıyor.Tüm bu aşamalar sırasında su değerlerini en iyi seviyeye getirmek gerekiyor elbette.

Paylaşım için teşekkür ederim.

Sevgiler...

 
akvaryumda uyguladığım ısıyı arttırarak beyaz benek tedavisi başarılı oldu, kısaca bahsetmek istiyorum, umarım bundan sonra bu dertlerle karşılaşacak arkadaşlara faydası dokunabilir.

s boy mavi hippo tang almamla akvaryuma giren beyaz benek daha sonra sebae clownun tek gözünün şişmesine, ocellaris lerden birinin çenesinin altında beyaz pamukçuk oluşmasına, clarkinin sürekli biryerlere sürtünmeye başlamasına sebep olmuştu. çok şükür şimdi hepsinden kurtuldum.

akvaryumun ısısı 26 C deyken jagger 300w ile günde 1 C arttırarak 32 dereceye kadar çıkardım (jager 31 de ayarlıydı, 3 ısı ölçer 32, bir tanesi 33 gösteriyordu). 2 hafta bu ısıda kaldım, bu süreç içerisinde 2-3 günde fire shrimp ve cleaner shrimpler öldüler. ocellaris, sebae clown ve mavi hippo tang tamamen iyileştiler.

ilk başta 32 C den 26 ya düşerken çok düşük azalışlarla düşmedim, 30 a 2 günde düştüğümde sadece mavi tang tekrar beyaz benek oldu (daha önce noktasal toz gibi tüm vucudda olurken bu kez tek noktada tozdan biraz daha büyük şekilde ancak daha saydam oldu) 30 da 2 gün kaldım ve beyaz benek geçti yavaş yavaş 29 - 28 e düştüm her düşüşte beyaz benek mavi tangte tekrarladı aynı şekilde. 28 den sonra 26 ya düşerken birdaha beyaz benek görmedim.

balıkların hepsi çok şükür iyiler.

 
Geçmiş olsun inşallah bir daha tekrarlamaz.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri
Üst