Bazı bilinmeyen, yada araştırılmayanları ve yorum yapılanları yazayım o zaman ben.
İnsanların sadece "bu ürünü kullanın" demek yerine diğerini neden kullanmadığı yada o kullandığını "gerçekten ve samimiyetle ve çıkar olmadan" neden kullandığını söylemesini isterim ama malesef Türkiyede bu hiçbir zaman böyle olmayacak.
Hikayeye gelince,
Aquarium Systems, Instant Ocean ve Reef Crystals in ilk üreticisi, yaratıcısı.
Çok uzun zaman önce Amerikada bir firma ile distribütörlük anlaşması yapıyor ve ürettiği tuzları Amerikada satmaya başlıyor. Daha sonra nakliye ve diğer giderleri kısmak adına, Amerikada üretime başlamaya karar veriyor bu firma ile ortak açıyor. Ve güzel ilerliyor fakat daha sonra firmalar anlaşmazlığa giriyor ve ortaklık bitiyor.
Aquarium Systems, tuzların isim haklarını kendi elinde tutarak Amerikadaki şirketi ortağına devrediyor ve firma Amerikada üretime kendi devam ediyor.
Eğer araştırırsanız görürsünüz, son 10-15 yılda Amerikadaki hobicilerin tuzun kalitesinin düştüğünden yakınmalarını, şikayetlerini anlayabilirsiniz.
Gerçek ve eski ve kalitesi giderek artan tuz, Fransada, Aquarium Systems tarafından üretilen, üzerinde Fransız bayrağı ile bir nebzede olsa bu farkı göze batırmaya çalışan tuzdur. Instant Ocean ve Reef Cryatals.
Rica ediyorum araştırın. Herşeye kendi açınızdan değil "her" açıdan bakın ve tarafsız yazılar yada haklı yazılar yazın. Çünkü burada yazdığınız her şey insanların kafasında etki yaratır, soru işareti yaratır. Bizim ekmeğimizle oynarsınız.
Çağdaş abi, rica ediyorum karşılaştırmalarında her detayı düşünerek yaz forumlarda. Sen Yurt dışı fiyatı derken eğer Amerika fiyatlarını yada en ucuz yeri ararsan olmaz bu iş. Iphone Amerikada ne kadar diğer ülkelerde ne kadar?(Türkiyede demiyorum, diğer ülkelerde)
Amerikada 400 dolara aldığın bir ürünü, avrıpada 600-700 euroya alamazsın.
Bunun nedenlerinden bir tanesi nakliye vs giderleridir elbette fakat en önemli neden Amerikadaki %10 olan katma değer vergisidir, düşüktür çok. Bunu o zaman %10 fark olsun arada diye algılamayın, adı üstünde katma değer demek üretimin her kademesinde eklenen bir değerdir, her kademede bu fark oluşunca, son tüketiciye ulaşan nihai üründe çok daha fazla bir fark oluşuyor.
İşte bu yüzden %16-19 civarı katma değer vergisi olan Türkiye ve Avrupa ülkelerinde normalde ürünler çok daha pahalıdır.
Ürünümü karşılaştırıp eğer "pahalı" diye etiketliyecekseniz ve sonra da ben araştırın diyince araştırmadan bana saçma bir tuzun amerikadaki fiyatıyla beni çürütmeye çalışırsanız ben burda art niyet ve yandaşçılık ararım.
Avrupa fiyatına satıyoruz biz. Doğrusu bu. Alış fiyatımız bu yönde. Euro 2.72, bizim euro kurumuz 2.50. Bizim tuzumuz 25 kilo. Bizim tuzumuz, her ne kadar göreceli bir kavramda olsa, dünyadaki büyük bir çoğunluk tarafından en iyi kabul edilen tuz. Arıtma suyu tuzu değil. Bizim tuzumuzun her kovasında her değer eşittir. Bir kovayı açıp 1000 magnezyum, bir kocayı açıp 2000 magnezyum alamazsın. Reef Crystals bu yüzden Reef Cryatals işte. Farkı bu adamların. her kova aynı. yoksa tuzda 450 calcium yapmak marifet değil. eğer 450 değilse o üreticinin tercihi olduğu için. başka bir şey değil. Her şeyi yazıyorsanız bunuda yazın. Bu tecrübelerinizide yazın.
Ayrıca bu ülkede aldığınız ürüne fatura ve fiş alıyorsunuz. Ameriksdan o kalitesiz tuzu 54 dolara alınca nakliyesi ve gümrük sorununuda hesaplayın. Devlete katkısınıda hesaplayın. Hep yerli malı diyorsunuzya hani? Biz burda bizans evladı değiliz. Hakkımla, dürüstçe legal bir şekilde ithalay yapıyor ve vergimi ödüyorum. O kadar çok yurdu düşünüyorsanız o zaman yurt dışından öyle alışverişte yapmayın.
Yada kilosunu orantılayınca. Birisi 180 tl ye birisi 155 tl ye gelen ve arada fark olan tuzların birisinin içinde nakliye gümrük vs gibi giderlerin olduğunu, doğal olarak değerinin farklı olması gerektiğinide yazın. Bu pahalı bu sudan ucuz demek ve bunu sürekli vurgulamak artık komik kaçıyor ve mide bulandırıyor. Aklı başında hobiciler keşke bunlara cevap yazsa da bir esnaf olarak ben yazmak zorunda kalmasam. Ama herkesinde bir sabrı var.
Saygılar
Azmi