Keşfet

Hangi Tuzu Kullanıyorsunuz

2010 yılında bazı tuz markaları ile yapılan karşılaştırmalı test sonuçlarını gösteren birkaç çalışma.

NSW ( Natural Sea Water ) : Doğal Deniz Suyu değerleri kırmızı çizgi ile tablolarda belirtilmiş.

Saklama koşulları, o partinin iyi veya kötü denk gelebilme olasılığı, tuzun içinde majör-minör her şeyi olması gerektiği oranda barındırıp barındırmadığı, bazısında bir elementin az, bazısında da fazla olduğu vb. bir sürü şüphe götürecek şey olduğu için bence tek tuza bağımlı kalmaktansa mesela 3 marka iyi denen tuz alıp her hafta biriyle su değiştirmek en iyisi. Ben şu ana kadar Tropic Marine, CoralX, Red Sea Coral Pro, ELOS, Reef Crystals, Royal Nature,  gibi iyi markaların hepsini kullandım ve her zaman elimde 3 marka tuz bulunduruyorum. Böylelikle her hafta değiştirerek kullandığımda biri diğerinin eksiğini veya fazlasını dengeliyordur diye düşünüyorum.

Eser bende aynı senin gibi düşünüyordum ta ki bir yerlerde tuz değişiminin canlılara etkisinin kötü yönde olduğunu okuyana kadar. Hatta bir kova tuz bitti diğer markaya geçeyim dediğinizde bile nasıl uzun bir süre içerisinde azar azar geçmeniz grektiği hakkında yazmış adamlar sayfalarca bulamadım yazıyı tekrar bulursam paylaşırım. 

Bu arada ELOS un mavi olması Heisenberg yüzünden olmasın :) Benim son kovada biraz nem almıştı ve nerdeyse masmaviydi diyebilirim. 

2010 yılında bazı tuz markaları ile yapılan karşılaştırmalı test sonuçlarını gösteren birkaç çalışma.

NSW ( Natural Sea Water ) : Doğal Deniz Suyu değerleri kırmızı çizgi ile tablolarda belirtilmiş.

Resimlerin büyük haline ulaşamadım başka bir yere yüklemek mümkün mü, yada kaynağı direk paylaşmak?

Tuz saklama koşulu nasıl olmalı ? Mesela ben tuzu ilk aldım ve açtığımda pudra kadar ince ve yumuşaktı fakat hava okadar nemliydi'ki daha tuzu tartarken plastik küreğe yapışmaya başladı. Tuza şuan ulaşmam için hilti ile delmem gerekiyo =)

Bu arada üzerini tül bir torbaya doldurduğum 300 gr kadar pirinç'de sofra tuzlarında ki gibi işe yaramadı. =)

Moderatör tarafında düzenlendi:
Heisenberg belirsizlik ilkesi? Bence   "Schrödinger in kedisi" daha uygun. Kapağı açmadan tuz iyi mi kötü mü bilemezsin. :)

Tuzu mümkün olduğunca nemsiz bir ortamda ağzı iyi şekilde kapalı tutmak gerekiyor sanırım. Bazı hobiciler tuzun içine bez torbada pirinç gibi nem emici şeyler koyabiliyor. Ama kova içindeki plastik torba sağlam ise hızlı bir şekilde kullanılacak tuz alındıktan sonra ağzı bağlanır ve kapalı tutulursa sanırım çok sorun olmuyor. 

Pirinçle uğraşacağınıza şöyle yapabilirsiniz: Ben her hafta tuzu açtıktan sonra içine buruşturulmuş bir gazete kağıdı koyuyorum. Öbür hafta açtığımda gazete kağıdı biraz nemli oluyor, onu atıp yenisini koyuyorum, bence nemi emiyor çünkü hiç tuz topaklanması yaşamadım ben şimdiye kadar.

Pirinçle uğraşacağınıza şöyle yapabilirsiniz: Ben her hafta tuzu açtıktan sonra içine buruşturulmuş bir gazete kağıdı koyuyorum. Öbür hafta açtığımda gazete kağıdı biraz nemli oluyor, onu atıp yenisini koyuyorum, bence nemi emiyor çünkü hiç tuz topaklanması yaşamadım ben şimdiye kadar.
Valla belki havalar değişti, nem daha az olur. Kovayı aldığımda tam nemli,sıcak samandı. Açtım 10 dk içinde okadar nemlendi'ki tartarken kullandığım küreğe tuz yapışıyordu.

Koçtaş'dan nem alma tabletleri var onlardan deniycem ama bu tuz kaptı kapacağını. Yanlız erimesinden çok memnunum, maaşallah =)

Agzi kapatilabilen posetlerin icinde kovada satilan red sea coral pro bu konuda cok iyiydi. Elos da poset icinde ancak agzini kapatmak icin kelepcesi yoktu. Reef crystals 7 kg lik dikdortgen kutudaki tuz da posetsiz direk kutunun icinde. 25 kg lik kovasinda durum nasildir bilemiyorum.

Sent my iPhone using Tapatalk

eSroU.th.jpg

TGq1L.th.jpg

kx9w.th.jpg

H8wYa.th.jpg

eCj4l.th.jpg

3qMBc.th.jpg

xRaq4.th.jpg

avYFf.th.jpg

odgSK.th.jpg

HMOW9.th.jpg

İlgilenen arkadaşlar, daha net görüntü almak için bu linkten fotoğrafları indirebilirler : 

Tuz, katkı, filitrasyon, test, kum tamamını CORALX kullanıyorum çokta memnunum aslında ben değil canlılarım memnun desem daha doğru olur sanırım.

Canlıların renklenmeleri, gelişimleri, ürünlerin çözülümü ve kullanım kolaylığı açısından ben sonderece memnunum. Ayrıca yerli malı yurdun malıdır ve Cihan bey'de her konuda her saatte yardıma hazır bir arkadaşımızdır. En ufak ve önemsiz bir geribildirimde bile nasıl emek harcadığının birebir şahidiyim.

Cem Bey varsa tankınızın genel bir resmini koyar mısınız buraya?

Eser bende aynı senin gibi düşünüyordum ta ki bir yerlerde tuz değişiminin canlılara etkisinin kötü yönde olduğunu okuyana kadar. Hatta bir kova tuz bitti diğer markaya geçeyim dediğinizde bile nasıl uzun bir süre içerisinde azar azar geçmeniz grektiği hakkında yazmış adamlar sayfalarca bulamadım yazıyı tekrar bulursam paylaşırım. 

Bu arada ELOS un mavi olması Heisenberg yüzünden olmasın :) Benim son kovada biraz nem almıştı ve nerdeyse masmaviydi diyebilirim. 
Çağdaş bey bana bu çok makul gelmiyor. Hele genellikle %10-15 gibi bir miktarda su değişimi yapıldığını düşündüğümde su değişimlerindeki tuz markası farklılığının canlıları olumsuz etkileyeceğini sanmıyorum. Markalar farklı olduğunda içerikde farklılık olsada büyük oranlarda değişiklik olacağını sanmıyorum. Eğer çok büyük değişiklikler olsaydı bazı marka tuzlarla hiçbir canlı yaşatılamıyor olması gerekirdi. Zaten tuzun büyük bölümü NaCl ve bu değişmez bir malzeme.

Ben canlıların akut olarak %10 luk su değişimlerini farkettiklerini bile sanmıyorum. Eğer etkiler çok dramatik olsa bende büyük ölümler veya sorunlar olması gerekirdi. Ben sık ama az değil seyrek ama büyük su değişimleri yapıyorum. İyonik dengeyi sağlamak adına bir defada büyük değişimler yapmayı tercih ediyorum. En son su değişimlerim %50 ve %70 di. Bunlardan biride direk denizden su değişimi şeklinde idi.

İlginç grafikler, tuz markalarının ürettiği tuzun NSW un özelliklerinin yakınından uzağından benzerlik göstermemesi ne ile ilgilidir bilemiyorum. NSW elde etmeye çalışmak akvaryum ortamı gibi kapalı devre bir sistemde efektif değil midir yoksa? Ya da tuz markaları kendi karışımlarını yapar iken olası akvaryum koşullarının talepleri ihtiyaçları doğrultusunda mı karar alıyorlar karışım miktarları için? Bir başka olasılık NSW un içerdiği maddelerin su içinde olması ve bunu toz olarak muhafaza etmenin kimyasal reaksiyonlardan korumanın yöntemi  nedeni ile mi bazı NSW de olmayan maddelere tuzda rastlanıyor?

Çünkü günümüzde teknoloji bu kadar gelişmiş iken NSW ı akvaryumda yakalamak sadece elementleri karıştırma işlemi olsa idi sanırım NSW yi toz haldeki bir ürün olarak piyasaya sunmak kolay olurdu . İlginç. Ama konu hakkında bilgimin olmaması ilginç kılan şey. Belkide basit iki cümle ile bilen birisi işin özünü anlatabilir ve aslında ilginç değil bir gerçek olduğunu öğrenirim :)

Çağdaş beyin sanırım bahsettiği makaleyi bende biliyorum . Makalede Ph , Redox , ısı ile ilgili ani değişiklikler

raporlanmış .  Özellikle su renginin değişmesi ile oluşan ışığın gücü ,spektrumu ve uv yayılımındaki sapmalarda hesaplanmış .

Ani sapmaların çokta kritik olmadığı sonucuna varılmış .

Kişisel görüşüm bu gibi etkilerin kısa süreli ve zarar verici olmadığıdır . Su değişikliğinin faydaları çok daha ağır basmakta.

Farklı tuz markalarının birbiriyle etkileşimi öyle kolay cevaplanacak birşey değil . Tuzların içerikleri tam anlamıyla bilinmeden

tartışma havada kalır .

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar