Keşfet

İlgilenenlere No3'ün Etilalkol Kullanarak 0'a Sorunsuz Düşürülmesi

samur

Yeni Üye
Katılım
30 Mar 2008
Mesajlar
15
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Ad Soyad
murat
İlgilenen Arkadaşlara;

100X60X65h boyutlarında 18mm camdan yapılmış, tatlı su dan tuzlu suya döndürülmüş bir akvaryumdur. 8cm kalınlığında 2mm.lik ince mercan kumu Derin Kum Yatağı (DSB Deep Sand Bad) olarak kullanılmakta olup, 4 tane Eheim 2217, içleri; birinin tamamen zeolite ve nitrosomonas bakteri yüklü, diğeri iri mercan kırığı, üçüncüsü düz filtre süngeri ile en sonuncuda Tropic marin Phosphat Remover dolu olarak çalışmakta idi. PS olarak iki tane Aqumedic Multi SL çalışıyordu. Su değerleri gayet normal, oturmuş bir akvaryumdu.

Canlı olarak LPS türleri, open brain coral,elegance coral, flower pot, mavi, kırmızı mantarlar, leather coral, frog spawn, deniz kestanesi, minareleri, balık olarak 4 tane banner, 1 coral beauty, 4 royal gramma, 2 yellow wrasse, 2 tane domates clown, 1 yeşil uçlu balon anemon bulunmaktaydı.

Sorun geçen sene gene bu ayda ben tatildeyken başlayan sıcak patlaması sonucu su sıcaklığı 30 derece olunca, dometes clownlar hariç, bütün canlıların ölmesi ile ortaya çıkan nitrat patlaması oldu. Acil olarak %50 su değişimi yaptıktan sonra, bütün filtre sistemindeki maddeleri yenisi ile değiştirdikten sonra işe yeniden koyuldum. Haftada bir %20 su değiştirmeye devam ettim. Fakat nitrat o zamandan sonra hiç bir zaman 60'ın altına düşmedi. daima 80-60'lar arasında dolaştı durdu. Bu zaman zarfında,3 ay kadar Zeovit'i denedim, daha sonra NO3 remover resin kullandım ama yinede nitrat 60'larda kaldı.

En son olarak vodka kullanımı ile ilgili yayınları ve tartıışmaları okudum. Bu arada Zaim Taşkın Beyin başından geçen nitrat düşürme olayını ve ilgili tartışmayı bu "İleri Seviye Konular" başlığında okudum.

Mayıs ayında %98'lik etil alkol kullanarak NO3 düşürmeye giriştim. Başlangıç olarak 0.1ml/100lt olarak üç gün devam ettim daha sonra 0.5ml daha ilave ederek 4 gün devam ederek birinci haftayı tamamladım. İlk haftadan sonra 5.0 ml daha ilave ederek ikinci haftayı tamamladım (1+0.5ml)/100lt.

daha sonraki haftada+0.5ml artırdım ve böylece herhafta 0.5ml/100lt artırarak devam ettim. Her hafta NO3 testi yaptım. NO3 değerinde bir değişiklik olmadı. 3. hafta sonundan itibaren 0.5ml yerine 1ml artırıma gittim (x+1ml)/100lt. 4.haftada NO3 yerinden bile oynamadı, 5. hafta da Semih Demir Bey'le chatlaşırken ben nitrat sorunumu bahis ettim. NO3 sıfırlamam için kumdan uzak durmamı tavsiye etti. Bunun üzerine eheimlerin bütün içini boşaltım. Bunun sonucunda ertesi bir iki gün içinde akvaryum kelimenin tek anlamı ile yeşerdi. Yine ben etil alkol yüklemesine devam ettim, haftalık %20 geleneksel su değişiminide sürdürdüm. Ama nitrat yine 60'larda duruyordu. 5. haftada 4ml/akvaryum dozunda vermeye başladım. 6.haftada camdaki yeşil algler azalmaya başladı, canlı kayalardaki yeşillikler kayıp oldu, NO3 ilk defa 50'lere düşmeye başladı. 7.hafta sonu yeşil algler ortadan kayıp oldu. Üç hafta evvel NO3 testinde 0 görüldü ve halen 0. Etil alkol vermeye haftada 0.5ml azaltarak, devam ediyorum. Benim sistemde maksimum 7ml/akvaryum etil alkol kullandım. Ne bir su beyazlanması oldu nede canlılarlarda bir sorun. Benim akvaryum DSB olduğu için günde 5ml/akvaryum etil alkol'de sabitleneceğini zannediyorum. SPS ve canlılarda hiç bir sorun yaşanmadı. yemlemde hiç bir değişiklik yapmadım

Su parametrelerim Ca 420, Kh 12, NO3 0, Ph8.2 tuzluluk oranı 1.026, su sıcaklığı 26C. Rutin olarak her gün eksilen elementler için Tropic marin Anyonik ve katyonik iz elementleri suya kattım SPS ve LPS için, Ca ihtiyacınıda kireç suyundan sağladım.

Sonuç:

* Etil Alkol (Vodka) ile NO3 sorunsuz bir şekilde düşüyor. SABIR BUNUN İÇİN ÖN ŞART (48. günde benim NO3 80'lerden 0'a indi)

* Bir iki günde nitratı sorunsuz bir şekilde düşürmek istemek ancak bir hayaldir.

* Bakteri beslemeli Zeolit türevleri ZEOVIT vs., nitratınızı sabit bir değerde tutmanızı sağlar, düşürmez.

* Özel NO3 resinleri ise çok pahalı, geri dünüşümsüz. büyük miktarlarlarda kullanmanız lazım. buna vereceğiniz parayla yeni bir akvaryum alabilirsiniz

* Etil Alkol ile N03'tı ekonomik bir şekilde düşürebilirsiniz. Paranız ticarilere gideceğine, cebinizde kalır.

* Vodka kullanmak isterseniz (%40 etil alkol) yukardaki ml değerleri ona göre artırınız.

Ben denedim oldu. Bu deneyimi mi sizinle paylaşmak istedim.

Selamlar.

Murat

 
etil alkolü direk akvaryumamı , sumpa mı , PS nin içinemi uyguladın ?

daha doğrusu yer farkedermi ?.

 
Ben Votka kullanarak 1300lt lik akvaryumumda 60 nitratı 5 seviyelerine 4 haftada indirdim.

Bendede sizin gibi dsb + çamur Filtresi +refugium+ Ps var . Bence Ps votka metodunda olmassa olmazlardan.

Çünkü ps anladığım kadarıyla suda serbest yüzen fosfat + nitrat yüklü bakterileri topluyor ama daha önemlisi

oksijen kaynağı olan Ps sudaki bakteri çoğalmasından dolayı ciddi bir oksijen azalması oluyor buda redoxu

düşürdüğü gibi canlıların boğularak ölmesine neden oluyor.

Bu arada votka metodunda fosfatıda ölçmek lazım çünkü eğer fosfat 0 olursa nitratıda düşürmek imkansızlaşıyor.

Ben başladığımda fosfatım 1.0 civarıydı nitrat 60 dan 5 inene kadar fosfatımda 0.15 civarında sabitlendi.

Votkayı fazla kaçırdığınızda camdaki beyaz şefaf oluşumlardan anlarsınız. Bu durumda votka dozlamayı kesin veya azaltın.

Votka 5 civarına geldiği zamanda dozlamayı azaltın ve deneyerek 5 civarında tutacak bir dozaj belirleyin.

Bana sorarsanız votka metodu çok iyi bir metod fakat akvaryumunu sürekli gözlemleyemeyen insanlara göre değil.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Abi tebrik ederim :) 0 ladın tankı sonunda

 
bu dozları günlük uyguladınız anladığım kadarı ile ilk olarak her gün 0,1 ml/100 lt daha sonra 0,5 ml/100 lt hergün 3.haftadan sonra 1,5ml/100 lt ve 5.hafta günde 4ml/100 lt akvaryuma etilalkol eklediniz? doğrumu anladım.Bende de ciddi bir nitrat sorunu var 40-50 ppm lerin altına düşüremiyorum bir türlü.Bu yöntemi uzun süredir okuyorum ve aklımda olan bir yöntem.Sizin anlatımınızda gayet sade olmuş.bunu uygulamayı düşünüyorum artık.

 
Bu tarz riskli bir yöntem kullanacaksanız bir gözünüzde amonyak seviyesinde olsun ne olur ne olmaz .

Bence nitratı oluşturan asıl sebebi bulup düzeltmedikçe ,bu tarz uygulamalar geçici çözümdür ve eninde sonunda sorun çıkarır.

 
Ersan önce akvaryumuna bir delik daha deldir. Sumptan akvaryum lt sinin en az 10 katını döndürecek hale getir. Ondan sonrada su değiştir. Bak nitrat falan kalıyor mu :D

 
yok abi su değiştrerek bişey olmuyor, yani o anda düşüyor nitrat ama anlık biri iki günlük oluyor.çok denedim.akvaryuma yeni delik açmaya gerek yokki yani açık olan delikten delik genişliğinde bi su akmıyorki ikinciye ihtiyaç duyayım.ama sirkülasyon motorunu değiştirmeyi düşünüyorum daha büyük bir şeyle.şuanda atman at106 var birde soğutucu için aquabee 2000/1 var (aquabee soğutucuyu dolaşmasına rağmen atmanla neredeyse aynı debide su basıyor) atmanın yerine aquabee 5000 alacağım bu aralar ama bu önlemlerin nitratı sofor yapacağına pek ihtimal vermiyorum.bu arada ps değiştir schuranla bi 15 gün sonra ne olacak merak ediyorum oda ayrı bir konu.

 
Valla akvaryumun içindeki akıntı miktarını arttırıp ölü nokta bırakmadan sumpa yollarsanız sumpdaki kafa motorunuda değiştirmeyip büyük bi ps kullanırsanız 3-4 ay içinde nitratınız 5-10 arasına düşer. Mümkün olduğu kadar suyu ps den geçirmeniz gerekir büyük kafa motoru koyarsanız ps den geçmeden su yukarıya tekrar çıkar. Nitratı düşürmek için büyük ps, ps motorunun max 2 katı kafa motoru, akvaryum içinde efektif akıntı ve hızlı nitrat düşürmek için ozon kullanımı gerekir. Çünkü ozon daha nitrata dönmeden amonyakı yakar

 
Yurt dışındaki büyük forumlarda da ayın akvaryumu seçilmiş pek akvaryum bakteri , vodka, şeker gibi methodları kullanmaktadır.

David Saxby gibi örnek kişiler dahi kullanmaktadır. Ben daha önce votka metodunu denedim ve herhangi bir problem karşılaşmadım. Şu an ise şeker metoduna başladım ve daha sonrada bakteri kültürlerini deneyeceğim.

Sanılanın aksine çok çok fazla akvaryum içi akıntısıda canlıların huzuru ve sağlığı açısından iyi değildir.

 
sadece akvaryum içerisindeki akıntı 92 lt (3200-3200-2400) ps schuran jetskim 150 (daha 2 haftalık) sumdan su basan pompa aquabee 2000/1

+ atman at106 =40-50ppm nitrat yani konuyu değiştirmeyeyimde murat bey'inde denediği etilalkol yöntemini deneyeceğim ama tam rakamlar ve kullanımdan emin olmak istiyorum.Bu uygulamayı hergün akvaryuma eklediniz sanırım anladığım o.bende akvaryum hacmine göre orantılayığ ekleyeceğim.

 
Valla akvaryumun içindeki akıntı miktarını arttırıp ölü nokta bırakmadan sumpa yollarsanız sumpdaki kafa motorunuda değiştirmeyip büyük bi ps kullanırsanız 3-4 ay içinde nitratınız 5-10 arasına düşer. Mümkün olduğu kadar suyu ps den geçirmeniz gerekir büyük kafa motoru koyarsanız ps den geçmeden su yukarıya tekrar çıkar. Nitratı düşürmek için büyük ps, ps motorunun max 2 katı kafa motoru, akvaryum içinde efektif akıntı ve hızlı nitrat düşürmek için ozon kullanımı gerekir. Çünkü ozon daha nitrata dönmeden amonyakı yakar

Yurt dışındaki büyük forumlarda da ayın akvaryumu seçilmiş pek akvaryum bakteri , vodka, şeker gibi methodları kullanmaktadır.

David Saxby gibi örnek kişiler dahi kullanmaktadır. Ben daha önce votka metodunu denedim ve herhangi bir problem karşılaşmadım. Şu an ise şeker metoduna başladım ve daha sonrada bakteri kültürlerini deneyeceğim.

Sanılanın aksine çok çok fazla akvaryum içi akıntısıda canlıların huzuru ve sağlığı açısından iyi değildir.

Bence hem ana tanktan sumpa olan sirkülasyon hem de akvaryum içi özellikle yüzey akıntısı arttırılmalı. Ayrıca kuvvetli bir ps kullanılmalı.

Ben 400 ltde tam açınca ince kabarcık problemi yaptıgı için Aquabee up 5000 i vana ile biraz kısarak kullanıyordum. Şimdi kabarcık sorununu çözüp de vanayı sonuna kadar açtım,ayrıca akvaryum içindeki akıntıyı da arttırdım ve herşey aynı olmasına rağmen PS performansı arttı.

Buda bu olayın ardından 24 saatte PSin topladığı atık.

dsc01644py1.jpg


Özdemir Bey bakteri uygulamaları(Prodibio ve zeovit gibi uygulamaları kastediyorum) ,artık birçok şeyi aşmış, sps mercanların renklenmeleriyle uğraşma aşamasına gelmiş, tecrübeli aquaristler içindir diye düşünüyorum. Vodka ve şeker yöntemi ise o kadar yaygın kullanılmıyor ,bence abartmışsınız. Reefcentraldaki ayın tanklarından sadece birkaç tanesinin sahibi kullandığını belirtmiş olabilir .Dikkat ederseniz alt yapıyı sağlam şekilde kurduktan sonra eğer hala kısmen sorun olmuşsa nitratı azaltmak için kullanıyorlar. Yoksa Türk usulu tanka kapasitesinden fazla canlı doldurup veya tankın ihtiyacından düşük kapasitede skimmer koyup şeker votka kullanmıyorlar :D

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Şeker, votka ve sirke yöntemleri aslında oldukça yaygın. Reef Central'da hakkında çok fazla başlık var ki bunlardan 3-4 tanesi en az 25-30 sayfalık popüler başlıklar. Ayrıca bu yöntem Avrupa'daki akvaryumlarda (Alman, İtalyan, vb) çok daha sık kullanılıyor, günlük bir rutin halinde. Zaten prodibio ve zeovitten pek farkı yok mantıken.

Yalnız skimmerın kaldıramayacağı kadar yüklü bir tankta kullanılması ne kadar uygun bilemiyorum, akvaryumdaki dengeleri bozabilir ya da bir süre sonra işe yaramayabilir.

 
Selim ben ayın tankı seçilenler arasında yaygın değil demek istedim. Yoksa reefcentralda denemiş epey insan var, fakat ordaki genel tuzlusu akvaryumu sahiplerinin sayısını düşünürsen sanırım devede kulak kalır.

Bence prodibio ve zeovitten biraz farklı , sonuçta akvaryuma bakteri eklemeden besin eklemekle , hem besin hemde özel olarak seçilmiş bakteri kültürlerini eklemek oldukça farklı şeyler diye düşünüyorum.

İstenmeyen bir bakteri türünü beslemiş olma ihtimalini de unutmamak lazım.

 
Osman Bey tek kriter Reefcentral değil UltimateReef , Sg Reef Club gibi yine oldukça büyük topluluklar var ve onlarında üye akvaryumları ve ayın akvaryumları var. Ve yoğun bir şekilde kullanıyorlar.

Bence herhangi bir abartma yapmadım. Üstelik vodka metodunu ilk kullanmaya başlayan kişide yine aşırı yüklü bir tank 'da ps 'ler ile istediği başarıyı sağlayamadığı için kullanmış.

Türk usülü şeklinde bir yoruma katılmıyorum. Bizde de kısıtlı şartlarla çok iyi noktalara gelmiş arkadaşlar var. Eğer insanlar canlı yükünü fazla tutuyorlarsa bu aynı zamanda kısıtlı kaynaklardan kaynaklanmaktadır.

2.5 metre uzunluğunda 3000 Lt hacimli bir tank kurmayı bende çok istiyorum ancak şu anki evim buna uygun değil zaten yer açsam apartmanın statiğinin kaldıracağına dair şüphelerim var.

Ama bütçelerimiz doğrultusunda en iyisini yapmak için elimizden geleni yapıyoruz.

Kendi adıma Deltec, Shuran,ATI skimmer almak beni sarsmaz hatta inansam 3 tane birden bağlıyayım ancak iş sadece PS ile bitmiyor maalesef.

Bende şu anda Reef Octopus TDNW 150 çift motorlu external PS var. Ve günde 3 full toplama kabı atık çıkarıyor, tortu ve çamuru bile çekiyor ancak bu yeterli değil.

Yurt dışında sektör çok daha büyük ve kazançları çok daha yüksek hobiciler var, evleri çoğumuzun evinden çok daha büyük, kendi garajları var. Ve nerdeyse yeni çıkan her şeyi deniyorlar. Revulation PS 'leri var. Ama yinede yeterli gelmediği için insanlar bakteri ile destekliyorlar.

Üstelik bu trend şu an da tüm dünyada çok yaygın. Ancak haklı olduğunuz bir nokta var. Bakteri kullanımında veya arttırım metodunda PS 'in kuvvetli olması kesinlikle problem yaşamamak için gerekli.

Ben bu yazıyı yazmadan önce 50 'nin üzerinde oldukça başarılı olmuş ve seçilmiş sistem inceledim ve ona göre yazdım.

Zaten konumuzda genel akvaryum sayısı olmadığı için devede kulak kalmasıda mümkün değil.

Ben bakteri katmakla , beslemek arasında çok büyük bir fark olduğunu olsa bile laboratuvar ortamı olmadan herhangi bir düzenleme yapabileceğimizi düşünmüyorum. Ve bakteri katkılarının içlerindeki bakterilerin türlerine bir kere daha bakmanızı tavsiye ediyorum.

Mesela bakteri kültürleri içinde :

Paracoccus denitrificans : Gram negatif bir bakteridir. Patolojik olarak insanlara üzerinde hastalık yapmaz.

Pseudomonas stuzerii: Aynı şekilde zararsız bir bakteri.

Streptococcus sp. : Hastalık etkeni.

Ve bazı ürünlerde hepsi karışık halde yer alıyorlar :)

Aslında çok litre su , az balık formulasyonu akvaryum 'da canlı besleyen bir hobici için pek mümkün değil bu canlıların geldikleri doğal ortamlarda kaç milyon metre küp su olduğu düşünülürse.

Gelişmelere kapalı kalıp, sadece tek bir şeye bağlanmanın uzun vadede zararlı olacağını düşünüyorum.

ATI PS 'i nizi güle güle kullanın ancak her şey PS demek değildir.

 
Not: Bildiğimiz ( çay'da kullandığımız, kek, kurabiye gibi ürünlerde kullandığımız) şekerin vodka yerine denenmesinin sebebide çok daha ucuz olması. Ve şeker kullananlar vodka metodundan çok daha kısa sürede nitrat sıfırlamışlar.

 
Not: Şeker için aynı zamanda çok daha saf bir bakteri besinide deniliyor. Ancak dozlaması ve kaliteli PS olması kesinlikle şart. Ve sürekli kullanılması arada da su değişimi yapılması gerekiyor.

 
Şaka gibi :D ; ben yazdıklarımı kendi adıma yazmadım . Yeniliklere de kapalı değilim, olaylara sabit bir bakış açısıyla bakmıyorum ama bu hobiye yeni başlayanların nasıl yanılabileceklerini de çok iyi biliyorum .

Bizzat şeker ve bakteri kültürü uygulamalarını zamanında TF1000 skimmer kullanırken denemiştim ve geçici çözüm olduğunu görmüştüm. Eğer yeterli tecrübeye sahip değilseniz sürekli su parametrelerini test ederek takip etmiyorsanız sorun yaratıyor. Su değerlerinde ani oynamalar olabiliyor.

Bahsettiğiniz site ve forumları ben de takip ediyorum , ama bu şekilde öneriler de bulunmak yeni başlayanları yanlış yönlendirmek oluyor. Henuz ca kh mg dengesini tutturmayı becerememiş hobicilerin şeker ve votkayı mucize gibi görüp , yetersiz ps lerin açığını dengelemek amaçlı aşırı yüklü tanklarında kullanmaları, hele de canlı yükü gerçekten fazlaysa ciddi sorunlar doğurabilir. Dikkat çekmek istediğim konu buydu.

Binlerce doları gözünü kırpmadan canlılara harcayıp , doğru düzgün bir PS almayan arkadaşları zaten anlamakta güçlük çekiyorum ama bu ayrı bir konu. amacım PS reklamı yapmak değildi sadece yaptıgım akıntı değişikliğinden sonra 24 saatte ne kadar topladıgını göstermekti. Forumda konuşup ama hiç örnek resim yollamayan o kadar çok kişi varki insanlar inanıp inanmamakta tereddüt edebilirler.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Not:Maddiyat konusuna gelince maaşlı çalışan ve ay sonunu ancak getiren biri olarak hava atmak falan gibi komik amaçlarım yok lütfen yanlış anlaşılmasın, konuyu dağıttıysam da diğer hobicilerden özür diliyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
H Aranıyor 1 194

Benzer konular

Geri
Üst