Keşfet

İlgilenenlere No3'ün Etilalkol Kullanarak 0'a Sorunsuz Düşürülmesi

Valla Osman beyin tum soylediklerinin altina imzami atabilirim.

1.5 tonluk asiri yuklu (5 trigger,2 angel,eel,40 cm lik istakoz vs.). yuklu tankimda bile hic nitrat sorunu yasamadim bugune kadar.

Burda soylenenlerin disinda dikkat edilmesi gereken birkac unsur eklemek isterim.

Birincisi konu nitrat ise PS hemen hemen herseydir bunu tartismam bile

Ikincisi akvaryum kurulumlarinda is kurallarina gore yapilsa bile canli yuklemeleri mutlaka kademeli,beklemeli olmalidir.Bu bekleme suresi bazen aylari bulmalidir. Bu durum sisteme kendini toparlamak icin zaman verir akvaryuma saglam bir temel olusturur.

Su degisimleri yeni kurulumlarda aksatilmadan yapilmali (en basindan nitratin yukselmesine firsat vermeden ) bunu takip eden uzun bir sure sonunda su degisim sikligi azaltilabilir hatta hic yapilmayabilir (belki 2-3 yil sonra bu sureden tam olarak emin degilim deneme yanilma ile buldum )

Gorulecektirki bunlarin sonucunda sistemde alkol seker dsb olmaksizin kaliteli canli kaya kullanimi sonucunda nitrat problem olmaz.Ama yeni hobicilerden bu sabri beklemek de pek mumkun degildir hepimiz zamaninda bu hataya dusmusuzdur.

 
Tartışmada verilen detaylar şüphesiz faydalı ancak, bu methodu başarılı olarak uygulayan "prof." hobicilerin,

bu yöntemi NO3'ü bir türlü düşüremedim bir de bunu deneyeyim diye kullanmadığı çok açık...

Böyle bir yöntem hakkında açılacak konunun, daha ziyade resif canlılarının performansını arttırmak amaçlı olarak açılması doğru olanı...

Yani bilgisayar sistemlerinde overclock denen, arabalarda performance tunning denen olayın mercan resifi tanklarında tabir-i caiz ise mercanları overclock etmek için kullandıkları besleme metodları ve bu besleme sonucu ortaya çıkan yükü dengelemek için kullandıkları metodlar olarak görüyorum.Aynı adamlar, tam litresinde tam performans veren en iyi marka PS lerin bile 2-3 kat gücünde olanlarını kullanarak tam olarak sistemlerini overclock ederken bakteri,alkol vs yöntemlerini kullanıyorlar...

Burada çizgiyle konuyu ayırmakta fayda görüyorum, ben sistemime şeker, votka vs sokma riskine neden gireyim, nitratım zaten sıfır, PS imi yenilediğimden beri testlerimi de yeniledim, farklı marka testlerle ölçüyorum hiç NO3 yok, NO2 de yok.

Sump dizaynı uygunsa, tank içi akıntı uygun açılarda ve ölü nokta bırakmıyorsa (ille de kasırga şeklinde olması gerekmez), Nitrata sebep olacak filtre içi tortu tutucu şeyler yoksa (mercan kırığı, gereksiz sünger,sıkça değiştirilmeyen elyaf vs), kapasitenin biraz üstünde iyi bir PS varsa (ne kadar canlı o kadar büyük PS) nereden NO3 çıkacak, eklenen sudan geliyorsa da RO su kullanırsınız olur biter...

Bİr gün herşey stabil, ben de artık çok tecrübeliyim, herşeyi okudum, 2 yıldır da hiç canlı kaybetmedim seviyesine geldiyseniz ve de canlıları showtanklar gibi görmek istiyorsanız bu yazıdaki bazı detay bilgilerin de ışığında bakteri,alkol metodları işe yarayabilir...

Ama yeni başlayan ya da orta seviyedeki arkadaşlarıma uygun oranda canlı,sump,akıntı dizaynı + iyi PS dışında tek önerim olacaktır o da seachem Purigen olur NO3 için...

Canlıların hayatını tehlikeye atmadan bu işlere girişmek için, önce çok fırın ekmek yemekten yanayım...

 
Valla ne derseniz söyleyin. Artık nitratı ve fosfatı bitiren çok da ucuz bir yöntem var. Hobiciler bunu sonuna kadar kullanacaktır. İster profesyoneli ister amatörü. Biraz pratik zeka ile problemlerin de üstesinden gelinebilir.

Bu sistemde P:N:C:O elementleri belli oranda tükeniyor. Sorun bunların belli oranda sistemde olması. O, hızlı tükenenler arasında. İyi ps yerine başka oksijen kaynakları da geliştirilebilir. Diyoruz ya her sistem kendi içinde farklıdır.

Tartıştıkça sorunları elimine eden cevaplar da kendiliğinden gelecektir. Yeterki kullanan arkadaşlar olumlu/olumsuz tecrübelerini paylaşsınlar. Fotoğraflasınlar.

 
Soft mercanlar suda karbon yükü artarsa bu uygulamadan hiç hoşlanmıyorlar ve kötü tepki veriyorlar(Muhtemelen suda başka organik bileşikler de birikiyordur). N(Nitrat) veya P(Fosfat) hangisi bu denklemdeki orana göre az miktardaysa , birisi bitince diğeri sabit kalıyor.

Aynı sorun refugiumlu akvaryumlarda da oluyor. Fosfat sıfırlanınca caulerpaların büyümesi duruyor , istediği kadar nitrat olsun işe yaramıyorlar . Önemli olan ufak tefek operasyonlarla N:p:K oranını tutturmak. Diğer türli tüketilmeden kalan birşeyler muhakkak oluyor.

Bu yöntemle nitratı sıfırladım diyenlerin muhtemelen başlangıçta çok yüksek fosfat değerleri olmalı , ya da nitrat sıfır olduğunda bile hala bir miktar fosfat kalmış olmalı diye düşünüyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Tüketilen fosfata organik fosfat dahil mi? Biliyorsunuz ki testler sadece serbest fosfatı ölçebiliyor.

 
Ben ölçülebilen fosfatı sıfır görürken ölçemediğimin ne durumda olduğunu malesef bilemiyorum :D

Not: Test kitim Salifert değil , Tropik Marin kullanıyorum. Salifertle zaten fosfat fazla yüksek değilse hep sıfır ölçülüyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
O zaman fosfatı sıfır gördüm karbonu keseyim demeyeceksin. :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Organik fosfatta bitmişse ve amonyak patlamasından sonra bunu farkedersek ne olacak :D Yana yana nitrigon 1 ararız ondan sonra :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
1P;10N;100C

Her gün balıklara verdiğin yemi düşün. Ne kadar fosfat var? Bu fosfatı kullanabilmek için ne kadar karbon eklemelisin?

2 cc alkol /100 litre oranıyla attığın yemin ne kadarı reaksiyona girer?

Hesap kitap meselesi. Hesaplamadan karar vermemek lazım.

 
Turker az konusuyosun kafa karistiriyorsun.

Anlat bakalim su konulari ac biraz .

Organik fosfat nedir bunun inorganigide mi var

Sende alkolikmisin? :)

 
Emre, dogru inorganic fosfat ta var ve organik madde ile alakasi yok. Organic fosfat bitki ve hayvanlarda bulunuyor. Deniz akvaryumlarinda canlilar oldukten sonra aciga cikiyor.

Ben de seker, votka gibi metodlarin bilincli sekilde arastirilmasi, denenmesi ve deneyimlerin net bir sekilde paylasilmasi ve tartisilmasi taraftariyim. Denemeden ve arastirmadan bir yontemi elestirmek te yanlis. Bana ters gelen sey, sistemini kurarken kestirme yollar izledikleri icin sorun yasayan arkadaslarin, bu yontemleri derinligine arastirmadan ya da sadece islerine gelen kismini gorerek yine kestirme yol izlemeleri ve kestirme bir sekilde paylasmalari.

Zeovit vb yontemlerde iddia edilen sey sisteme sadece faydali bakteriler asilandigi ve ozel besinlerin de bu bakterileri besledigi... Seker ya da votka metodunda sisteme zararli bakteri eklenmiyor zararli bakteriler varsa sistemde var . Zeovit uygulanan bir akvaryumda sayet zararli bakteri turleri varsa acaba bu turler sisteme verilen bakteri besinlerini kullanip cogal miyorlar mi? Iddia dogru mu yoksa ticari bir slogan mi bilmiyoruz. Denemek ve paylasmak lazim ama bilincli bir sekilde...

 
Yapılan araştırmalarda okyanuslarda amonyak - nitrit - nitrat döngüsünün , aynı zamanda fosfat gibi su kalitesini etkileyen tüm parametrelerin %90 oranında Bacterioplankton 'lar tarafından sağlandığı görülmüş. Yani esas işi yapan dalgalar , köpükler değil bakteriler.

Ama yapılan temizleme işi sadece bakteriler tarafından yapılamıyor. Diğer akıntı, dalga, bitki, köpük gibi etkenlerde toplam temizlik sürecinde tamamlayıcı rol oynuyor yani takım çalışması var.

Ancak yıldız oyuncu Bakteriler.

Bu bilgileri bize sunanlarda ticari firmalar değil, kimyagerler, deniz biyologları gibi bilim insanları.

Bu bilgiler sunulduktan sonra ise ticari firmalar bu konuda ürünler üretiyor.

Yani konunun en başından beri belirtmeye çalıştığım şey aslında sistemi sadece tek başına PS götürmüyor ve götüremezde zaten sistem içersinde bakteriler var.

Votka , Şeker, Bakteri gibi yöntemlerin amacı ise sadece mercanların renklerini düzenlemek değil aynı zamanda aşırı yüklü sistemlerde bu bakterilere takviye yaparak sistemi ince ayardan geçirmek, yani bilgisayar jargonunda overclock, araba jargonunda tuning denilen şey.

Ama elbette ince ayar yapabilmek uzmanlık gerektirir. Çok uzman ve deneyimli ise akvaryuma çay şekeri koyup yaparsınız, daha az risk almak istiyorsanız votka koyarsınız daha temkinliyseniz ticari ürünleri kullanırsınız.

Yok hiç risk istemiyorum azıcık canlı beslerim içim rahat olur diyorsanız verebileceğiniz en yüksek parayı harcarsınız iyi donanım koyar , iyi bir PS alır fazla canlı yüklemeden yolunuza devam edersiniz.

Bu bir seçim ve herkesin kendi seçimi.

Ama maalesef anlayamadığım şey bazı arkadaşların artık iyicene klasikleşmiş olan PS kullanımı dışındaki her şeye öcü muamelesi yapıp pek çok insanıda bilinçli veya bilinçsiz olarak korkutması.

Bu ortamda doğası gereği fikirler paylaşılmaya, geliştirilmeye çalışılıyor. Şu ana kadar hiç kimse hayır bu %100 doğrudur gibi bir şey demedi. Kimsenin böyle bir şey diyeceğinide sanmıyorum en azından aklı selim olan bir insanın.

İnsanların foruma akvaryumlarının resimlerini eklememelerinin yüzlerce veya belkide binlerce sebebi olabilir. Belkide mükemmele en yakın olmak için hala sabrediyorlardır.

Ama akvaryum resimlerini eklememiş olmaları atıp , tutuyorlar manasına gelmez. Veya kişinin hiç akvaruyumu bile olmayabilir. Ama konuyu seviyordur ve araştırıyordur ve araştırmalarını paylaşıyordur.

Yıkıcı olmanın hiç bir lüzümü yok. Amaç bir şeyler öğrenmek bir şeyler paylaşmak ise yapıcı olmanın yeridir.

Not: Hala fotoğraf sanatının inceliklerini eşimden zaman buldukça öğrenmeye çalıştığım ve bana göre hala görsel olarak hazır olmadığını düşündüğüm karma akvaryumumun resimlerini birazdan foruma ekleyeceğim. Umarım anlaşılabilmişimdir. Bütün fotoğraflar tarafımdan çekilmiştir ve hiç bir düzenleme yoktur. Akvaryumda hiç bir temizlik yapılmamıştır bir kaç günde bir ön ve yan camları silmek dışında arka cam hiç silinmemiştir. Kumlar hiç temizlenmemiştir.

 
Not: Resimlerin bir kısmı Fotoğrafçılık bölümüne eklenmiştir.

Eklenmeyede devam edilecektir. Bütün fotoğraflar bugün biraz önce tarafımdan çekilmiştir.

Fotoğraf çekiminden önce akvaryuma Brightwell 'in Reef BioFuel ürünü yüksek nutrient seviyesine göre eklenmiştir.

Hatırlayacak olursanız 2 -3 gün önce şeker metoduna başlamıştım tam kırılma noktasında şeker metodunu terkedip güvenli votka metodu olarak tabir edeceğim ticari bir ürüne geçtim. Bir kaç gün bu ürünü kullandıktan sonra ise vodka metoduna geçeceğim bir kaç gün sonrada tekrar şeker. Bu şekilde tamamen değişik bir metod uygulayacağım.

Bugün Brightwell 'e başlamadan önce Nitrat seviyesi RedSea Nitrat test ölçümlerinde 50 seviyesine yakın çıktı daha önce bildirdiğim üzere.

 
Yeni Not: Lütfen yeni başlayan hiç bir arkadaşımız böyle bir uygulama yapmasın , benim yaptığım bir miktar çılgınlık ancak acil bir durumda direkt müdahale edebilecek bileşenlere sahibim.

Bunu yapmamın sebebi çok değişkenli karışık bir testi farklı canlı türlerinin ( Balık - Omurgasız- Sert Yumuşak Mercanlar ) bulunduğu bir ortamda yaparak sonuçları aktarmak.

Acil bir durum için yedek bir tank'da bulunmaktadır. Deneyin temeli kuvvetli bir PS bulunan bir sistemde bakteri popülasyonları üzerinde yapılan hızlı değişikliklerin su kimyasına ve canlılara etkisini kısmende olsa analiz edebilmektir. Sonuçları günlük olarak aktaracağım.

 
Özdemir Bey, kimseyi zorla tutamayız, yapın tabi deneyler. Benim kendi görüşüm bu konuda sisteme faydalı bakterileri eklediğimiz zaman eklenen besini ciddi anlamda tüketeceklerinden zararlı bakterilerin besinin büyük kısmından yararlanamayacağı şeklinde. Eğer yararlı bakterileri aralıklarla aşılamaz isek eklediğimiz besinler zararlı bakteriler tarafından daha çok kullanılacaktır. Bu bakımdan sistemi beslerken yararlı bakterileri ara ara sisteme ekleyin derim ben. Aslında prodibio gibi ticari bir ürüne yönlenmek daha faydalı oalcaktır bakteriye yeni başlayanlar için.

 
Prodibio ile Korallen Zucht ürünlerinide bir ara testime eklemeyi hedefliyorum. Hatta Azoo 'da ekleyeceğim. Ama demin çok doğru bir şey yazılmış elektrik kesintisi. Son derece korkunç olabilir ki bizim burada hala ara ara elektrikler kesiliyor bu sebepden Jenaratör 'de bakıyorum.

 
1- Yani konunun en başından beri belirtmeye çalıştığım şey aslında sistemi sadece tek başına PS götürmüyor ve götüremezde zaten sistem içersinde bakteriler var.

2- Ama maalesef anlayamadığım şey bazı arkadaşların artık iyicene klasikleşmiş olan PS kullanımı dışındaki her şeye öcü muamelesi yapıp pek çok insanıda bilinçli veya bilinçsiz olarak korkutması.

3- Bu ortamda doğası gereği fikirler paylaşılmaya, geliştirilmeye çalışılıyor. Şu ana kadar hiç kimse hayır bu %100 doğrudur gibi bir şey demedi. Kimsenin böyle bir şey diyeceğinide sanmıyorum en azından aklı selim olan bir insanın.

4- Yıkıcı olmanın hiç bir lüzümü yok. Amaç bir şeyler öğrenmek bir şeyler paylaşmak ise yapıcı olmanın yeridir.
Özdemir Bey,

Yazdıklarınıza kısmen katılıyorum, ancak yukarıdaki cümlelere bir kaç eklemem ve cevabım olacak. Daha anlaşılır olması için sizin cümlelerinizi numaralandırdım.

1- Aşırı yüklü bir sistemde PS olmazsa sonuç hüsran olur. PS en önemli görevlerinden biri de sisteme oksijen vermektir. PS olmazsa oksijen yetersizliğinden canlılarımızı kaybederiz. Vokta şeker vs. yöntemlerle ihtiyaç duyulan oksijeni sağlamamız mümkün değil.

2- Korkutmak biraz ağır olmuş. Biz ona avantaj ve dezavantajları ortaya koyup, tartışmak diyelim. PS tüm dünya tarafından genel kabul görmüş ve faydaları defalarca ispatlanmış bir ekipmandır. Dediğiniz gibi bence bir klasik ve vazgeçilmez.

3- Kimse %100 doğru demediği gibi %100 yanlış da demedi. Ancak riskler sıralandı ve bu yöntemleri kullanacak arkadaşların dikkatli davranması gerekliliği belirtildi. Size de dikkatli olmanızı tavsiye ederim. Tanklarımızda herşeyden önemli olan parametre stabilitedir. Hiçbir şeyi aniden değiştirmemeli ve sorunların çözümünü zamana yaymalıyız. Kısa sürelerle yaptığınız farklı uygulamaların sonuçları muhtemelen kötü olacaktır. Olası kötü durumlar için ne kadar hazırlıklı olsanız da, bazı aksilikler çok hızlı olur ve müdahele şansı tanımaz.

4- Tecrübelerimizi her zaman paylaşalım. Siz, biz, hepimiz paylaşalım. Yaptığınız deneylerin sonuçları ne olursa olsun eminim ki yapıcı olur, yıkıcı değil. Sizin fikirleriniz de yapıcıdır, karşı fikirler de. Sanırım karşı fikirlerin tatışılması daha da yapıcı olur. Kaldı ki bu başlıkta da böyle oluyor.

Saygılar.

 
Gökçe Bey,

İyi bir PS tartışmasız gerekli. Buna karşı değilim ve olamamda ancak bazı arkadaşların her şeyi PS ve akıntı motoruna bağlayan düşünce tarzlarına saygı duymakla beraber provake edici bazı imalara reaksiyon göstermemek de elde değil.

Ben hiç bir cümlemde PS gereksiz gibi bir şey söylemedim tam aksine iyibir PS gereklidir diye belirttim. Votka gibi yöntemlerin oksijen üreteceğine dair bir cümlede kurmadımki zaten kemosentez sonucu oksijen üretirler gibi bir şey asla demedim.

Her zaman tartışalım bu en doğrusu ama cümlelerde geçen "Akvaryum resmini bile koymayan - sırf okuyarak şeklinde ithamlar son derece yanlış yaklaşımlardır.

Ben testimi mümkün mertebe kontrollü yaptığıma inanıyorum. Hem kimyasal testlerim hemde ORP + PH gibi düzenli elektronik monitoring sistemlerim var. Ama elbette risk her zaman var.

Yaşamakda bir risk değilmi?

Stabilite konusuna kesinlikle sonuna kadar katılıyorum.

Yapıcı yaklaşım açınız içinde teşekkür ediyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Not: Tank ve canlı resimlerim aşağıdaki linkte yer almaktadır. Yakın zaman içersinde katkılardan, donanıma ordan dergi ve kitaplara kadar her şeyi resimleyip ekleyeceğim ve Üye Akvaryumları kısmında da tank'ın bütün detaylarını vereceğim:

Salondaki Sentez Tankım

 
Denizdeki su stabilitesinin elde edilmesini sağlayan doğal nedenleri ,akvaryum gibi "bardakta su" misali kısıtlı bir su hacmi ile özdeşleştirmek bence yanılmaya neden olabilir. toplam su kütlesini düşünürseniz bu kadar az bir su hacmine denizde bu kadar yük binmiyordur. Belki bölgesel olarak çok daha yoğun canlı populasyonu olan resifler doğada mevcut ama çevresi uçsuz bucaksız su ile çevrili :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular Forum Tarih
H Aranıyor 1 194

Benzer konular

Geri
Üst