Keşfet

Kova kum uygulaması ve nitrat

denizakvaryumu

Yeni Üye
Katılım
26 Kas 2005
Mesajlar
94
Tepkime puanı
0
Puanları
0
Ad Soyad
Hakan
Kadir arkadaş ,

eski forumda ,bir kova kumla ,nitratı düşürme projesini uygulamalı olarak anlatıyordun.

Son durum nedir?Nitrata etkisi ne oldu?

 
Hakan,

O sistemi kurmadan nitrati 60 ppm civarina cikarmistim. O akvaryumdan aldigim su ile kucuk bir tank daha olusturdum icine iki buyuk canli kaya koydum ve bir selale tipi filtre bagladim. Sistemin bagli oldugu akvaryumda zaman icerisinde nitrat 15 ppm civarina indi digerinde hala 40 ppm civarinda.

 
Yani kova sistemi daha çok işe yarıyor gibi.

Zaman kavramını biz biraz kaçırdık. Ne kadar sürede indi?

Sence zamanla daha fazla ve hızlı iner mi?

 
Nezih abi,

Dusus birden olmadi. Ucuncu haftadan itibaren yavas yavas inmeye basladi sanirim 5-6 hafta kadar sonra 15 civarina indi o civarda da kaldi.

Buarada hic su degisikligi yapmadim . Bu buyuklukteki bir sistem 200-250 lt civari akvaryumlarda is gorecek kapasitede. Bende 250 lt lik akvaryuma bagli 250 lt lik baska bir tank daha var sanirim o yuzden biraz kucuk kaldi. Bence normal bakimi yapilan 250 lt civari akvaryumlar icin faydali.

 
biggrin.gif


iki uc haftadir test yapmamistim simdi gidip yaptim. Canli kaya beni husrana ugratti... Kucuk akvaryumda nitrat hala 40 civari, sistemin bagli oldugu akvaryumlarda nitrat 10 a inmis. Iki haftadir da elyaf degistirmedim elyaf les gibi....

 
Sistemin işe yaradığına sevindim.

Eski fotoları ekleme şansın varsa bu forumda en azından kalıcı bir deney olur.

 
Kadir abi

Bu kova metodunu kaçırmışım ben. Biraz bilgi verebilirmisiniz.
smile.gif


 
Vaktim oldugunda hem resim eklerim hem tekrar aciklama yaparim. Kactim
biggrin.gif


 
Resimler

kadaytar3-DSB1.jpg


kadaytar3-DSB2.jpg


kadaytar3-DSB3.jpg


Pompa: Maxi Jet 400

Kova Instant Ocean 160 Galon tuz kovasi

Kum Boomix play sand ( Hic kullanilmamis) Kullanilmis kumdan kacinin

Kovanin kapagi fotosentetik olusumlarin gelismemesi icin kapali.

 
Bugun tekrar olctum. Nitrat 0-5 ppm arasi digerinde hala ayni. Buarada RO cihazinin kartuslarini nerdeyse 1 yildir degistirmedim, kullandigim tatlisuyun nitrati da 5 ppm civari
biggrin.gif
.

 
Selamlar Kadir Bey,

Kovanın içinde kum yüksekliği ne kadardır? Bide bende RO kullanıyorum. Nitratı da aldığını yazıyor. Ancak hiç çıkan suyun nitratına bakmamıştım açıkçası. Bu akşam bi kontrol edeyim. Çünkü benim cihaz da yaklaşık 10 aydır çalışıyor. Gerçi alınan su miktarına da bağlıdır sanırım kartuş değişimleri.

Saygılar.

 
Bedri Bey selamlar,

Kovanin icindeki kum yuksekligi sanirim 25-30 cm kadar. Acikcasi bilim adami olmadigim icin o kadar yuksek olmasi gerekir mi gerekmez mi bilmiyorum... Belli bir yukseklikten sonra kum zemin anoxic oluyor...

Keske orda olsaydim da denemek isteyen biriki tecrubeli arkadasla birlikte orda bulunabilen degisik kum cesitleri ile degisik yuzey alanlarina sahip kaplarda farkli yuksekliklerdeki kum zeminleri ile sistemi deneme sansim olsaydi...

Deniz, Turker,Selim, Andac, Erdal ( ilk defa yasini bilmeden tahminle ismi ile hitap ediyorum umarim yanilmamisimdir), gibi bazi arkadaslarim denemek isterse ben elimi tasin altina koyar bir suru degisik varyasyonu uygular sonuclarida bu ise gonul veren kardeslerim ile paylasirim/paylasiriz...

RO cihazina gelince, cesitli degiskenlere gore cihazdan cikan suyun kalitesi onemli miktarda degisiyor. Sanirim kartuslarin degistirme zamaninin gelip gelmedigini belirleyen en guzel alet TDS meter.

 
Kadir Bey,

Öncelikle yeni yılınızı kutlar, sağlıklı ve hayırlı nice yıllar dilerim.

Birkaç gün önce su arıtım cihazları ve ekipmanları satan bir dükkana deniz akv. olan bir arkadaşımla gittim. Burada dükkan sahibi bir kumdan söz etti nitrat sorunu için. Bu kumun ismi Aqua Cliliptolit. Kullanımı gayet basit, su arırtımı için kullanılan 20 inç lik şeffaf filtre kabının içindeki kartuşlara koyup kullanabiliyorsunuz. Bu kumun labaratuvarlarda da kullanıldığını ve nitratı tuttuğunu söyledi. 2 kg. kadar aldım, ancak ne olduğunu bilmediğim için sistemde henüz denemedim ve yaptığım tüm araştırmalarda da böyle bir kuma rastlayamadım. Seachem in Renew adlı ürününe fiziksel olarak çok benziyor. Renew de kullandım, sanırım active carbon muadili bir üründü. Şimdi bunun için küçük bir deneme akvaryumu hazırlayacağım ve 600 lt/h debili kanister filtre ile, nitratı yükseltip bu kumu denemeye kararlıyım.

Yine aynı adam, RO cihazı için su basıncının en az 10 bar olması gerektiğini ve daha düşük basınçlarda kesinlikle membran filtrenin iş yapmayacağını, doğru çalışmayacağını söyledi. Bunun da ancak sizin de dediğiniz gibi test yaparak anlaşılabileceğini söyledi. Bende yaptım testleri ve sonuçları : Nitrat musluk suyunda 10 iken RO dan aldığım suda 0,5 çıktı. Nitrit yok. Fosfat yok. TDS ise musluk suyunda 0.37 iken, RO da 0,01 çıktı. PH 7,4 ken 6,5 çıktı. Başka test de yapmadım. Bu suyu kullanıyorum ve herhangi bir sorunum da yok. RO çıkışındaki TDS değerinin kaç olması gerektiğini bilmiyorum ama bende nerdeyse 0 gibi. Bu cihazın çalıştığı veya çalışmadığı anlamına mı geliyor?

Bu konulardaki görüşleriniz nelerdir?

Saygılar...

 
TDS ne kadar düşük ise o kadar iyi çalıştığını gösteriyor aslında.

Ama zamanla bu değer yükseliyor, bende de RO çıkışı ilk başlarda 5-10 ms iken şimdi 45-50 ms lere çıktı.

Çeşme girişi ise 400-450ms kadar.

 
Teşekkürler Erdal Bey.

İlk fırsatta şu kumu deneyeceğim.

Saygılar.

 
Kadir Bey, selamlar

Bu uygulama aslında bir çeşit DSB uygulaması değilmi ?

Saygılar,

 
Kadir Bey, selamlar
Bu uygulama aslında bir çeşit DSB uygulaması değilmi ?

Saygılar,
Benim anladığım kadarıyla DSB ama kum hiç ışık almayan bir yerde durduğu için cyano ve yosun oluşma riski yok, bu nedenle de kumu karıştıran canlılara pek ihtiyaç yok.

 
Celalettin Bey,

Evet bir cesit DSB uygulamasi.

 
Celalettin Bey,
Evet bir cesit DSB uygulamasi.
peki kadir abicim;bu uygulamayı canlı kumla yapsak nasıl olur sence?

saygılar

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst