Kadir Bey,
Öncelikle yeni yılınızı kutlar, sağlıklı ve hayırlı nice yıllar dilerim.
Birkaç gün önce su arıtım cihazları ve ekipmanları satan bir dükkana deniz akv. olan bir arkadaşımla gittim. Burada dükkan sahibi bir kumdan söz etti nitrat sorunu için. Bu kumun ismi Aqua Cliliptolit. Kullanımı gayet basit, su arırtımı için kullanılan 20 inç lik şeffaf filtre kabının içindeki kartuşlara koyup kullanabiliyorsunuz. Bu kumun labaratuvarlarda da kullanıldığını ve nitratı tuttuğunu söyledi. 2 kg. kadar aldım, ancak ne olduğunu bilmediğim için sistemde henüz denemedim ve yaptığım tüm araştırmalarda da böyle bir kuma rastlayamadım. Seachem in Renew adlı ürününe fiziksel olarak çok benziyor. Renew de kullandım, sanırım active carbon muadili bir üründü. Şimdi bunun için küçük bir deneme akvaryumu hazırlayacağım ve 600 lt/h debili kanister filtre ile, nitratı yükseltip bu kumu denemeye kararlıyım.
Yine aynı adam, RO cihazı için su basıncının en az 10 bar olması gerektiğini ve daha düşük basınçlarda kesinlikle membran filtrenin iş yapmayacağını, doğru çalışmayacağını söyledi. Bunun da ancak sizin de dediğiniz gibi test yaparak anlaşılabileceğini söyledi. Bende yaptım testleri ve sonuçları : Nitrat musluk suyunda 10 iken RO dan aldığım suda 0,5 çıktı. Nitrit yok. Fosfat yok. TDS ise musluk suyunda 0.37 iken, RO da 0,01 çıktı. PH 7,4 ken 6,5 çıktı. Başka test de yapmadım. Bu suyu kullanıyorum ve herhangi bir sorunum da yok. RO çıkışındaki TDS değerinin kaç olması gerektiğini bilmiyorum ama bende nerdeyse 0 gibi. Bu cihazın çalıştığı veya çalışmadığı anlamına mı geliyor?
Bu konulardaki görüşleriniz nelerdir?
Saygılar...