Keşfet

Kova kum uygulaması ve nitrat

Bence o bölüme refugium yapabilirsiniz. Boş durmasındansa en azından nitrat ve fosfatı azaltmada etkili olur.

 
Refigium için oradaki akıntı fazla gelmez mi Selim?

 
Refigium için oradaki akıntı fazla gelmez mi Selim?

O bölümde aşırı bir akıntı yok Bedri Bey. Hatta tortu birikmesin diye ben ilave bir motor koydum. Ona rağmen az da olsa tortu oluşumunu engelliyemiyorum.

 
Refugiumda akıntıyı iki şekilde düşünebiliriz. Örneğin bu sistemde akıntı iyi olacaktır çünkü konum olarak tortu toplanma olasılığı var ve akıntı bu olasılığı azaltacaktır. Caulerpalar akıntıya alıştığı sürece sorun olmayacaktır. Caulerpaların birkaç tane canlı kayaya tutunması lazım, dipte malzeme olmamalı.

Sumpa bağlı olmayan bir refugiumda ise daha sakin bir ortam yaratılmalı. Kum ve kayalar kullanılabilir. Böyle bir refugiumda caulerpa gelişimi elbette çok daha fazla ve gür olacaktır. Özellikle mikro canlılar çok fazla olacaktır. Temiz su geldiği için artıklar burada birikmeyecektir. Daha az su geçmesine rağmen daha etkili bir sistem olacaktır.

 
Bu konuyu biraz araştırdım ve gerçekten işe yaradığını okudum. Aragonit kullanılırsa hem ph'ı dengeler, hem de kalsiyumun dengelenmesinde yardım eder.

 
Bu kovanın kapagı acık olsa daha iyi olmazmı Nitrojen dongusu acısından??

 
Kovanin kapaginin kapali olmasinin sebebi fotosentetik olusumlarin onune gecilmesi. Kapagin acik olmasinin nitrojen dongusune etkisi olacagini sanmiyorum.

 
Bu başlık açıldığından beri bu konuda bir uygulama yapmak istemiştim. Sonunda gerekli malzemeyi toparlayıp bitirdim.

İstediğim gibi bir kova bulamadığım için 2 adet RedSea tuz kovasını birleştirip uzunca bir kova yaptım. Birleştirmede akvaryum silikonu kullanıldı. 4 paket yani 20 kg RedSea argonite kum 1. kovayı ağzına kadar doldurdu.

Başladığım noktada nitrat 15. Bakalım neler olacak...

20060723_BucketDSB_001.jpg


20060723_BucketDSB_002.jpg


20060723_BucketDSB_003.jpg


20060723_BucketDSB_004.jpg


20060723_BucketDSB_005.jpg


 
Levent Bey bu konuda bir gelişme varmı acaba?

 
Biraz zaman aşımına uğramış olabilir :) ( Mesajın2 senelik, kullanıcının da son login olduğu tarihin mart ayı olduğunu göz önünde bulundurursak)

 
akvaryumunu bile sattı.

 
O zaman soruyu şu şekilde değiştireyim şu an bu tip bir sistem kullanan varmı acaba?

 
su anda benim akvaryumumda calısıyor

simdilik memnunum ama izleyip göreceğiz:)

 
Kerem Bey,

Ne kadar süredir sizde çalışıyor? Su değerleriniz nasıl? Biraz detay verebilirmisiniz?

 
yaklasık 3 aydır çalısıyor sistem . aslında su degerlerim iyindi nitrit 0 nitrat <10 du . ancak tatildeyken anlamadıgım bir sebepten ötürü bir anemonum patlamıs şimdi <20 . 3 aydır dikkatli gözlemliyorum kumda bir kararma söz konusu olmadı ayda bir yuzeyel kumu karıstırıyorum

 
Kerem Bey bu sistemde kumun yüzeyinin de olsa karıştırılmaması gerekiyor. Tam olarak nasıl kurdunuz bilmiyorum ama ayrıca kumun hiç ışık almaması ve üzerinde hiç pislik birikmeyecek kadar çok su geçmesi gerekiyor.

 
Ben bir kez daha boyle birsey yaparsam muhtemelen kovada degil daha kisa ve kovadan daha genis yuzeye sahip bir kap icerisinde yaparim heralde. Bunun iki sebebi var birincisi kum cok derin oldugunda dipte anoxic bolge olusabiliyor ve anoxic bolge sulphur dioxide uretiyor. Ikinci sebep kovada yuzey dar oysa yuzey ne kadar genis olursa o kadar etkin filtrasyon saglaniyor. Yine ayni sekilde cok ince bir kum kullanirim ama kum derinligini 15 cm den fazla tutmam.

 
bu konu benimde çok ilgimi çekti, plastik eşya satan yerlerde yayvan - kapaklı eğenler var ve bunlar sump ım içine bile konulabilir, resimlerden bu kum filtresinin yapılışı basit görünüyor , kumu akıp götürmeecek bir su sirkulasyonu ve ışık geçirmezliği sağlandığı zaman bu iş olur gibi.

aklıma takılan 2 yazı var.

denizden canlı kum getirip koyamıyoruz !! ( mu )

hazır satılan canlı kum koyabiliyoruz !!

çok ince temiz kum koyabiliyoruz !!

adı üstünde denizden gelen kumda börtü-böcek-bakteri-toksin-atık vs olabiliyor , ama bakteri zenginliği açısından daha uygun değilmi ??

yada elekden geçirsek , deniz suyunda yıkasak filan-vs vs

yada uygun kumu nerden alırız,nasıl olur.kova işi kolay

 
Kadir abi 15cm olunca o kadar etkin olacağını sanmıyorum. 15 cm normal ana tank içerisinde kullanılan DSB tabakası çünkü ve onlarda bu kadar hızlı etki etmiyor. Su kum içerisinde difüzyon ile hareket ettiği için 25-30cm'de anoksik bölge fazla oluşmayabilir.

 
Aslinda uc secenekte olabilir ,ancak denizden alinan kum bu is icin uygun yapida olmayabilir, hem sizin icinde oldukca zahmetli olacaktir,natures ocean 0 numara kumu dsb icin kullananlar vardi diye hatirliyorum.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst