Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Aydin canli kum sakincali. Ayni zamanda canli kum denen kum tropik sulardan gelen yani akvaryumlarimizda yaratmaya calistigimiz sicaklik vb degerlerde yasayabilen canlilarin uzerinde barindigi ve suya salinim yapmayacak kumdur. Bizim denizlerimizden alinan kumda yasayan canlilar ne dercede akvaryuma uyum saglar? Kumun mineral yapisi nedir? Salinim yapar mi yapmaz mi? Uzerinde yasayan canlilar uyum saglasa bile zararli mi zararsiz mi?
Aydin buarada senin su aktif denitrifikasyon kutusu ne alemde? Nitratta herhangibir degisiklik var mi?
Sizinde yeniyiliniz kutlu olsun. 0.01 iyi bir deger. Basinc konusunda soylenen dogru. Basinc gerekli degerin altinda oldugu zaman RO cihazlari tam randiman gostermezler oyle durumlarda booster pump ile kullanilmalari gerekir.
Başlık biraz eski ama daha yeni akvaryum kurdum ve bu sistemi de kurmak istiyorum, IO kutusuna yapıcam ben de ancak motor konusunda öneri alabilrmiyim... Elimde resun 2000 dalga motoru var birşekilde onu bağlasam yeterli olurmu? kum olarak da çok ince mercan kırığı kullanmayı düşünüyorum...
IO tuz kovası yerine daha büyük bir kova buldum onu hazırladım. (tabi işçilik rezalet düzeyde
) Kovanın kapağı da var, yaklaşık 30cm kum doldurabilirim içini. Kurumaya bıraktım... Motora gelince değişik bir başlığı var çıkışı ikiye ayırıyor ve bir taraftaki musluklu... motoru sumpda kaya olan bölüme koyabilirim böylece orda da akıntı akıntı sağlanmış olur...
volkan neden böyle birşeyi sumpının ilk gözüne 40 cm kum koyup yapmıyorsun gayet uygun bölmen var bosa kova falan kullanıyorsun hatta sen bile jauberti yapabilirsin sumpın ilk kısmında.
Kovada teknik problemler yaşadım :roll: bu nedenle denemek için kumu sumpa koydum ancak sump fazla geniş olduğu için 10cm yükseklik anca sağlandı... Şimdi tekrar yeni bir kova yapıyorum bu sefer probleme neden olmayacak şekilde önce tangitledim, tangit kuruyunca da üstünden slikon yapıcam. Delikleri de çok düzgün açtım umarım problem olmayacak...
Kadir Bey, DSB nin sump'a uygulanması konusunda ne dersiniz? Benim sump'ta resimde de gördüğünüz, PS den sonra bir alanım var. Şu ana kadar nitrat problemi yaşamadım ama canlı yüküm çok az. İleride bu tür bir uygulamaya gidebilirim diye düşünüyorum.
Derin kum yataginin can damari dogadan gelen canli kum ve uzerindeki canlilar/organizmalar. Onlar sayesinde kum hem cok yavas sekilde hareket ediyor hem atiklar donusuyor hem de oksijensiz alanda denitrifikasyon olusuyor. Sadece aragonit kum kullanarak olusturulan DKY lari zaman icerisinde sorun cikariyor. Kovada akinti motorunun yarattigi akintidan dolayi tortu birikmiyor isikta almadigi icin cyano vb herhangibir fotosentetik organizma olusmuyor. Sumpta tortu cokmesini engelleyebilecek misiniz?
Haklısınız kesinlikle engelleyemeyeceğim. Üstelik o hazneden taşıp dönüş motorunun oraya gelen bir sürü tortu o bölümün de sürekli kirlenmesine sebep olacak. Kova ya da benzeri bir ayrı kapta çözmek daha mantıklı.