Keşfet

Nitrat Oranı Nasıl Düşürülür

SeNioR

Yeni Üye
Ad Soyad
Hakan Toğuç
Bu başlık altında en çok sorulan bu soruya verilecek yanıtları toplayalım istiyorum. Böylece güzel bir kaynak olacaktır.

Burda nitrat oranını düşürebilecek hedef yöntemleri sıralayalım. Bu hedeflere yaklaştıkça nitrat oranınızın düşmesi muhtemeldir.

Bana göre bir resif akvaryumunda 10 mg/lt üzeri nitrat oranı müdahele edilmesi gereken bir miktardır.

Burda amacımız yüksek nitrat oranının yol açtığı etkilerin nasıl bertaraf edileceği değil de direk nitrat oranının nasıl düşürüleceğidir. Bu sebeple yosunla nasıl mücadele etmemiz gerektiği bu başlığın konusu değil.

Nitrat oranını düşürebilecek yöntemler :

1. Canlı sayısını (tercihen balık) azaltmak.

2. Güçlü yahut daha güçlü PS kullanmak.

3. Refugium kurmak.

4. Nitrat giderici filtreleme medyası kullanmak. (Medya reaktör yahut dış filtre içinde)

5. Yemlemeyi azaltmak. (Bu yöntemi ben tercih etmem. Canlıları aç bırakarak kazanılmış başarı bana göre kendini aldatmaktır)

6. Sump içinde eğer biyolojik filtreleme medyası kullanılıyorsa derhal çıkarmak.

7. Akıntıyı artırmak. (Bundan emin değilim, belki sadece nitratın etkilerini azaltıyordur.)

8. Su hacmini artırmak.

Benim aklıma gelenler bunlar. Sizlerinde katkılarıyla daha faydalı bir kaynak olacaktır.

Geçici çözümlere pratik bilgiler olarak ekleyebileceğimiz aklıma gelen:

Su değişimleri sırasında; tüm akıntıyı durdurup bir süre bekleyip ,suyu dipten çekmek de , % olarak daha az su değişimiyle daha fazla nitratı sistemden uzaklaştırmaya yardımcı olabilir.

Bakteri kültürü eklenmesi ile (Ör:Nitrigon 2) bu bakterilerin aniden artarak nitrat fosfat vs organik maddeleri kullanıp. Fazla ve/ya ölen bakterilerin kuvvetli Ps tarafından toplanmasıyla nitratta düşüş yaşanabiliyor.

Bu arada bakteri kültürü vs kullanımında ani bakteri artışı, geçici redox düşüşü yapabileceğinden ,dikkatli olunması gerekebilir.

Moderatör tarafında düzenlendi:
"seker" desem kizar misiniz? :D

nitrat olan surede fosfat giderici kullanmayip yosun orani yukseltilebilir.

nitrat dustukten sonra da fosfat giderici eklenip yosun sorunu cozulebilir.

Tabi bu esnada canli yukunu azaltmakta fayda var.

Nitrat 10ppm ustunde cikmaya basladiysa, tankiniz o yuku kaldiramiyor ve revizyon istiyor demektir.

"amonyak nasil dusurulur" diye de baslik isteriz!!

vodka desem yada purigen ve kum yatağı olabilir ancak bunlarda kalıcı çözüm deil başımıza daha büyük dertler açabilir

Şeker ve vodka yöntemlerini teknik olarak yazmamız mümkün. Ancak nasıl yapılacağından ve risklerinden de kısaca bahsedebilirseniz daha faydalı olur. Ben şahsen bu yöntemleri önermiyorum ama herkes benim gibi düşünmek zorunda değil. Yine de yeni başlayanlar bu yöntemi öncelikle düşünmese daha iyi olur. Uygulanacaksa da her türlü test kiti bulunmalı ve çok kontrollü gidilmeli.

Purigen'i 4 numaralı madde için bir örnek olarak nitelendirebiliriz. Benim şahsi deneyimlerime göre purigen, özellikle nitrat oranı yüksek olan (mesela 25-30 ve yukarısı) sistemlerde kısa sürede çok etkili oluyor.

DSB (Derin kum yatağı) sistemi de nitrat düşürmek için önerilen bir sistem. Ancak bu sistem başlangıçta karar verilmesi gereken ve bazı zorunluluk ve riskleri de beraberinde getiren bir sistem. Kumun tam anlamıyla canlı kum olması lazım. İçinde bilimum canlıya ev sahipliği yapıyor olması lazım. Ayrıca yeterli sayıda kumu her seviyede karıştırıp havalandıracak canlı bulunması lazım. Aksi takdirde kumun içinde oluşan zehirli gazların suya büyük hacimde ani karışmasıyla tüm canlıları risk altına sokarız.

Barış, amonyağın nasıl düşürüleceği ile ilgili çözüm önerin varsa bu bölüm altına uygun bir başlık açıp oraya yazabilirsin.

Bir de aşağıdaki gibi bir ikilem var. Şahsen benim kafam karışık. Hangisi doğru bilemiyorum.

Teori 1: Canlı kaya hafif ve bol gözenekli olmalı. Bu sayede canlı kayanın gözeneklerinde akıntının ve oksijenin az olduğu kısımlarda anaerobik bakteriler için uygun yerleşim alanları oluşur. Bu özellik sayesinde canlı kayalar nitrat filtrelemek için uygun bir alternatiftir. Dolayısıyla ne kadar çok canlı kaya kullanırsak nitrat oranımız o kadar düşük olur.

Teori 2 : Canlı kaya iri ve gözeneksiz olmalı. Canlı kayanın gözeneklerine dolan canlı dışkıları, yem artıkları her türlü detritus zaman içinde birikir ve sistemin filtreleme kapasitesinin üzerinde nitrat oluşturmaya başlar. Bu durum aynı sump içinde kullanılan biyolojik filtreleme medyalarına benzer. Nasıl ki bu biyolojik medyaları artık kullanmıyoruz, aynı şekilde hafif ve gözenekli canlı kaya anlayışından da vazgeçilmelidir. Bu anlayıştan hareketle mümkün olduğu kadar az olmak kaydıyla iri ve gözeneksiz canlı kaya kullanmalıyız.

amonyak kulesi mesela?

10x10x80h bir kule. ustunden basilan 10.000lt/h akinti. icerdeki bioballar da kesinlikle suya gomulu olmayacak..

Bizim akvaryumcular amonyak kulesini bioball kulesi diye turkceye cevirip boyutunu da 40x40x40 yapip verim aldiklarini zannediyorlar.

Dogru kullanimda cok yuksek balik yuku olan akvaryumlarinda faydali olan bir sistem.

Ben 150 litrelik tatli su akvaryumumda kullaniyorum. 8x8x40 bir kulem var. 2000lt/h su geciriyorum ustunden.

toplam balik uzunlugu 2-2.5metre. daha dolu bir tank olamazdi heralde.

bu boyutlardaki bir kuleye ragmen bioballar kir tutuyor.

gerci tatli su bir referans olamaz ama tuttugu kir referans olur.

resif akvaryumunda amonyak varsa balik cikartmak en dogru cozum. eger baliklardan vazgecemiyorsak yeni bir marin tanki kuralim.

amac resif mi balik mi karistirmayalim.

Bir de aşağıdaki gibi bir ikilem var. Şahsen benim kafam karışık. Hangisi doğru bilemiyorum.

Teori 1: Canlı kaya hafif ve bol gözenekli olmalı. Bu sayede canlı kayanın gözeneklerinde akıntının ve oksijenin az olduğu kısımlarda anaerobik bakteriler için uygun yerleşim alanları oluşur. Bu özellik sayesinde canlı kayalar nitrat filtrelemek için uygun bir alternatiftir. Dolayısıyla ne kadar çok canlı kaya kullanırsak nitrat oranımız o kadar düşük olur.

Teori 2 : Canlı kaya iri ve gözeneksiz olmalı. Canlı kayanın gözeneklerine dolan canlı dışkıları, yem artıkları her türlü detritus zaman içinde birikir ve sistemin filtreleme kapasitesinin üzerinde nitrat oluşturmaya başlar. Bu durum aynı sump içinde kullanılan biyolojik filtreleme medyalarına benzer. Nasıl ki bu biyolojik medyaları artık kullanmıyoruz, aynı şekilde hafif ve gözenekli canlı kaya anlayışından da vazgeçilmelidir. Bu anlayıştan hareketle mümkün olduğu kadar az olmak kaydıyla iri ve gözeneksiz canlı kaya kullanmalıyız.
teori 2 aslinda dogru olan. kayanin ustune gelen akinti eger dogru hizda olursa nitrat dusurmekte faydali oluyor. bu konuda ciddi bir laboratuar arastirmasi okumustum ama doktorun adini sanini unuttum.

Hem hafif hem deliksiz kaya bulmak kolay degil. Delikleri epoxyle kapatsak mi diye bir fikir geliyor aklima :D

Nİtrat seviyem önceden 15 ila 50 mg / lt arası dalgalanıyordu.Su değişimi sık yapıyordum.

linkindeki yazıyı okuyup uygulamaya karar verdim. Sump a su girişindeki kulenin üzerinden elyafı kaldırdım,

3-4 ay böyle kullandım.

O zaman bir NO3 düşüşü olmuştu, 5-10 mg/lt aralığına kadar ,fakat bu sefer de sumpta aşırı tortu birikmeye başladı ve sürekli temizlemek zor geldi.

Şu anda sump girişinde yine elyaf kullanıyorum, gün aşırı veya günlük değişiyor, PS çıkışına bir filter bag ile eklediğim PURIGEN sayesinde NO3 değerim 1mg/lt sabit seyrediyor. 4-5 aydır böyle kullanıyorum.

Su değişimi çok nadir ve çok düşük oranda yapıyorum. Çoğunlukla katkıyla birlikte, buharlaşan su kadar ekleme yapıyorum.

NO3 testlerim seachem ve tropic marin (tropic marin daha hassas ölçüyor, daha rahat okunuyor.)

Yakın zamanda ise daha güçlü bir PS almayı ve de iç akıntıyı dalga şeklinde yapacak çözümler eklemeyi düşünüyorum, dalga şeklinde iç akıntının dipteki ve kayalardaki tortuyu çok daha etkin kaldıracağını düşünüyorum...

Elyafı kaldırıp kaldırmamak benim de hep tereddüt ettiğim bir olay. Sizin örneğinizdeki etkisine bakılırsa kaldırmak nitrat açısından çok faydalı gibi görünüyor. Fakat sizinde dediğiniz gibi sump'ın çok kirlenmesi ve extra bir iş yükü çıkarması sebebiyle bir kısım akvarist tekrar elyafa dönüyor.

Benim aklımı kurcalayan başka bir husus'ta elyaf kullanmadığımız zaman normalde elyafa takılacak olacak iri atıkların sump içindeki ekipmaların içine yahut motorlarına gitmesi. Mesela ben zaman zaman elyafın üzerinde iri makro alg (bryopsis) parçaları, bir takım küçük canlılar ve bristle worm buluyorum. Bir keresinde 5-6 cm'lik bristle worm bulmuştum. Bir kere de ölü bir balık çıktı. Şimdi tüm bunların soğutucunun, medya reaktörün, ve bu ekipmanların motorları ile devir daim motorunun içine gidecek olması beni düşündürüyor. Elyafı çıkarmak çok fazla bakım yükü çıkarıyor gibi geliyor bana. Ayrıca elyafı çıkaracağım zaman oluşacak hava kabarcıklarına da çare bulmak gerekiyor. Bu sebeplerden dolayı bir türlü elyafı çıkaramıyorum...

Bence elyafı sık sık temizleyince söylenilenin aksine nitratın düşmesine katkıda bulunuyor. Sorun sık sık değiştirilmezse ortaya çıkıyor.Üzerinde nitrifikasyon bakterileri oluşup PSe gitmeden bir miktar organik atığı nitrata çevirmesi.

Yeni akvaryumda bende elyaf kullanıyorum ,negatif bir etkisini henüz görmedim. PSi daha kapasiteli bir modelle değiştirince zaten nitrat düşme eğilimine girdiği için farketmemiş de olabilirim tabi

yeni PSim Ati BM 200 ,gayet başarılı buldum. Nitrat bol yemleme yapmama ve elyafı haftada bir değiştirmeme rağmen 5 ppme düştü. (Akvaryum 125*60*60 ,sumpla beraber yaklaşık 425lt su alıyor, şu anda 3 büyük 4 küçük balık, 1 anemon, 2 yengeç, 7 karides, 20 ye yakın conch bir okadarda snail var)

Resimlerini de ekleyeyim (cep tlf ve flaşlı çektiğim için pek iyi çıkmamışlar)

Resimdeki 1,5-2 günde topladığı miktardır.

381887DSC01303.JPG

26732DSC01304.JPG

Elyafın olması atıkların eriyip suya karışması anlamına geldiğini düşünüyorum.Eriyen atıkların suya karışmış halini ise PS le temizleme mantığı sanırım Schuran a ait. Yani erimiş haldeyken organik olarak sudan alıyor pisliği.

Benim PS im Schuran gibi birşey olmadığı için aynı görevde Purigen desteği ile PS kullanıyorum, benim sistemimde tf 1000 + purigen + phosguard üçlüsü idare ediyor ama idare eden birşeye güvenmek mantıklı değil. İyi bir PS çok yakında halledecem inşallah.

Bu arada Osman Bey, elyafta kısa sürede nitrifikasyon bakterisi oluşumundan ziyade biriken atıkların akan suyun debisiyle eriyip sisteme karışarak suyu kirletmesi sonucu NO3 oluşumu daha mantıklı geliyor bana.

Çünkü eskiden elyaf kullanırken de (purigen öncesi) elyafı günlük değiştiriyordum (24 saatte nitrifikasyon bakterisi oluşur mu onu da bilmiyorum gerçi ), üzerinde biriken tortu

koyu ve maalesef en alt kısmında biriken tortu da koyu oluyordu, Ps çıkışında (tf 1000 lerin kutucukları var bilirsiniz) oraya koyduğum elyafta bile kısa sürede ayrıca tortu oluşuyordu.Yani tortu bir yandan bir güzel eriyor.Erimezse de üstten taşarak sump ı elyafsız sisteme çeviriyor :mellow:

Yeni PS iniz hayırlı olsun bu arada çok sevindim bu habere, ithalatçısı arkadaşlar bu PS ler için "elyaf kullanmasanız da olur içinden geçen herşeyi (organik, mekanik) toplar demişlerdi bilginize :) Bir de elyafsız toplayan hali daha koyu oluyordu marinlife ta görmüştüm.

Bu Ps in redox a da katkısı oluyormuş (air intake ve bubble size açısından) hiç ölçtünüz mü ?

böyle bir etki var mı ? ;)

Açıkcası bir hayli hava emdiğini tahmin ediyorum ama bunu ölçümlemedim, redox vs için elektronik cihazım olmadığı ve testlerim arasında oksijen seviyesini ölçen bir testim şu aralar olmadığı için ne desem yalan olur.

Koyu toplamasına gelince PS çıkış vanasını tamamen açınca veya sumptaki su seviyesini daha düşük tutunca PSiçi su seviyesini düşürmüş ve daha kuru toplamasını sağlamış oluyorsunuz bu durumda topladığı atık miktar olarak daha az renk olarak daha koyu oluyor.

Ben aşırı kuru toplatmayı sevmiyorum , hem köpükler daha geç sönüp kabı dolduruyor ,hemde yükselme borusuna daha çok pislik sıvanıyor ve daha sık temizlemek gerekiyor.

Elyaf konusunda ise gün aşırı değiştiriyorsanız zaten bakteri tutma fırsatı bulamıyordur diye düşünüyorum.

Elyafsız kullanımda Hakan'ın belirttiği gibi kafa motoru pervaneleri vs gibi şeylerin kirlenmesi ve sorun yaratması daha önce zaman zaman oluyordu ve sorun çıkarabiliyordu.

redox cihazı olmadan O2 test ile redox hakkında bir ipucu edinebiliyormuyduk ?

O2 testim var Salifert, redox cihazı maliyet olarak mevcut sistemimin eksiklerine oranla daha sonra yapılabilecek bir masraf...

Ps le ilgili suya eliniz girince veya yem verince köpüklerin azalması toplama durması gibi şeyler oluyor mu ?

bendede aynı psden var malesef el girince hemen kesiyor toplamayı ve nedense benimk biraz sesli çalışıyor

Hayırlı olsun Ozy. Bu PS'nin toplama kabı büyük olduğundan resme bakarak tam olarak ne kadar topladığı belli olmuyor. Ben bunu ölçmüştüm. Bir cm'lik yüksekliği 200 ml'ye denk geliyor. Senin fotoğraftaki atık yüksekliğini 2,50 cm diye tahmin ediyorum. Dolayısıyla yaklaşık 500 ml atık birikmiş.

bendede aynı psden var malesef el girince hemen kesiyor toplamayı ve nedense benimk biraz sesli çalışıyor
bu tür şeylerden etkilenmesi iyi miydi kötü müydü ? ben orayı tam net anlayamamıştım geçen gün tartışılmıştı...

ses derken uğultuysa bize gelmez, benim eşim gece direk gidip fişini söker valla ...

Evet Hakan miktar epeyce çok, duruma göre 1 günde 1 ila 2 cm arası topluyor.

Yemleme ve el sokma sonrası kısa süreli kesinti yapıyor. Lipovit vs katkı katılmış yem kullanırsam toplamayı daha uzun süre kesiyor ama. Sabah kalktığımda durumu telafi etmiş oluyor.

Moorish idol'ın kendini toplaması için normalde attığımdan fazla besleme yaptığım için olabilir tabi bu , ilerde balık sayısı artmaz da makul bir yemlemeye dönersem daha az toplayacağını düşünüyorum.

Bendeki ses yapmıyor. Hatta uv filtre için taktığım 350lt/hluk atman kafa motoru boşta çalışıp titreşirken sağa sola dokunduğu için PS motorundan daha çok ses yapıyor.

direk vınlama yapıyo benim hanımda rahatsız olduğu için bende odanın kapısını çekiyorum fakat bu seferde oda rutubet yapıyor ama ozy'ninkinide gördüm onunkinde çıt çıkmıyor benimkinde bi tuhaflık var bi türlü çözemedim

Konu görüntüleyen kullanıcılar