Keşfet

Nitrat Oranı Nasıl Düşürülür

Bence elyafın su içinde olmasıyla su dışında olması arasında hiç bir fark yok. Her iki durumda da içinden tazyikli su geçtiği için, elyafın üzerinde bulunan her şey her iki durumda da suya karışmaktadır.

Ancak eğer elyaf kullanmazsanızda sump 'da oldukça tortu birikmektedir.

Ben yeni tankda hala elyaf kullanmıyorum ancak bu ara elyaf 'a başlamayı düşünüyorum.

Nitrat artık problem olmaktan çıktı yeni tankımda.

Ps olarak Grotech HEA 200 kullanıyorum.

Ve 15 günde bir Prodibio her şey gayet iyi. Acropora 'ların polyp'lerini izliyorum.

Amonyağı düşürmek oldukça basit aslında. Ps yi kapatıp bakteri kültürü eklemek ve eklemeden 1 saat sonra psyi açmak ve kaliteli bi markanın abartmadan zeolith ini kullanmak amonyak sorununu kısa sürede çözecektir.

ben de bu yöntemi uyguluyorum ve bir sorun yaşamadım

Sumpta tortu birikiyorsa ya akıntının geçişleri çok iyi planlanmamıştır ya da sump fazla büyüktür. Tortu dediğimiz şey kütlesel olarak çok ufak bir şey, bir kum tanesinden bile hafif. Eğer sump'ın dibinde birikiyorlarsa sump çok iyi dizayn edilmemiştir, daha doğrusu bunu düşünerek dizayn edilmemiştir. Eğer baştan düşünülürse çok basit bir şekilde önlenebilecek bir sorun.

Nitratı düşürmek oldukça zor ve süre isteyen bir olay...Bence asıl tartışılması gereken nitratın yükselmesine sebep vermememek için neler yapmalıyız?

Hastalık oluşmadan önlem alınması hem daha ucuz hem daha zahmetsiz gibi.....

ps ler çok hassas aletler gerçekten mm lik mesafelerde yer seçip çalışmayabiliyorlar bazen

Bir de aşağıdaki gibi bir ikilem var. Şahsen benim kafam karışık. Hangisi doğru bilemiyorum.

Teori 1: Canlı kaya hafif ve bol gözenekli olmalı. Bu sayede canlı kayanın gözeneklerinde akıntının ve oksijenin az olduğu kısımlarda anaerobik bakteriler için uygun yerleşim alanları oluşur. Bu özellik sayesinde canlı kayalar nitrat filtrelemek için uygun bir alternatiftir. Dolayısıyla ne kadar çok canlı kaya kullanırsak nitrat oranımız o kadar düşük olur.

Teori 2 : Canlı kaya iri ve gözeneksiz olmalı. Canlı kayanın gözeneklerine dolan canlı dışkıları, yem artıkları her türlü detritus zaman içinde birikir ve sistemin filtreleme kapasitesinin üzerinde nitrat oluşturmaya başlar. Bu durum aynı sump içinde kullanılan biyolojik filtreleme medyalarına benzer. Nasıl ki bu biyolojik medyaları artık kullanmıyoruz, aynı şekilde hafif ve gözenekli canlı kaya anlayışından da vazgeçilmelidir. Bu anlayıştan hareketle mümkün olduğu kadar az olmak kaydıyla iri ve gözeneksiz canlı kaya kullanmalıyız.

2. teoride ciddi olamazsınız o gözenekte bakteriler yaşıyor ve sizi amonyak ve nitritten koruyorki amonyak dediğimiz nitrattan daha tehlikeli

votka nitratı tüketen canlıların besin kaynağı olan metilalkol içerdiğinden nitratı düşürür yazıyor bazı yerlerde..bu konuda bilgisi olan varmı acaba?bendede nitrat sorunu var ne yapsam düzeltemedim 100ppm malesef:(

votka nitratı tüketen canlıların besin kaynağı olan metilalkol içerdiğinden nitratı düşürür yazıyor bazı yerlerde..bu konuda bilgisi olan varmı acaba?bendede nitrat sorunu var ne yapsam düzeltemedim 100ppm malesef:(
Arıkan bey forumda votka metodu diye aratırsanız gerekli bilgileri kolayca bulacaksınız;fakat sisteminiz daha yeni oldugu icin bu metodu kullanmanızı tavsiye etmem.Size tavsiyem sisteminizi tekrar kontrol etmeniz ve aksak yerlerini tekrar duzeltmeniz.

sistem çöktü zaten Tugay bey, metodu okudum ,teşekkür ediyorum..

Gecmis olsun Arıkan bey.Bazen acı bir tecrube,bin nasihatten daha iyidir.

kesinlikle cok haklısınız:(

aynı sorunu malesef bende yaşadım. Şeker kullandım fakat biraz şekeri fazla kaçırınca su rakı kıvamına geldi bir hafta bulanıklık gitmedi. Eczaneden etil alkol aldım 500 lt akvaryuma günde yaklaşık 2ml 4-5 gün sonra akvaryum sanki canlanmaya başladı bu dozu aşmadan günlük uyguladım yaklaşık 1 ay içerisinde nitrat 0.3 e düştü nihayet. şimdi 3 günde bir 2 ml veriyorum.

su değişimi en etkin yol..hem yeni mineral ve elemnetler giriliyor hemde su yenileniyor.

çok faydasını gördüm...

AZ NO3 ürünü ile 3 hafta gibi bir sürede 25 nitratın 0'a düştüğü hakkında bir yazı var reefcentral'de bu ürünü kullanan var mı? Bir arkadaşım ürünün TM reef aktiv ile aynı bileşenlere sahip olduğunu söylüyor. Bu konuda bilgisi olan var mı ?

Paylaşım için teşekkür ederim faydalı bir makale olmuş.

seachem de nitrate ürününü kullanın gayet basarılı ve problesiz bi üründür

nitrat mekanik kirlilik neticesinde bio kirliliğin ortaya çıkması ve neticesinde fosfat oluşumu..

kimyasallara gerek yok su değişimi işi regüle eder...bence en shhatli yol ve hiçbir kimyasal girmeden..

bende de elyaf yok.konu çok eski ama ben yaptığım uygulamayı belirteyim, ps yi yüksekte tutan çay bardaklarının altına tunze 6025 ile günde 8 kez yarım saat üfletiyorum, böylece o ufak tefek pislikleri suya karıştırıyorumki ps nin bunları toplama olasılığının artıcak olduğunu düşündüğüm için. sump ın dibine bakınca gayet temiz gözüküyor ancak ps nin tabanın üstü biraz kirliydi. geçen gün 6045 in ağzını tam yarıladım. yarısı tabana yarısı ps nin tabanının üst kısmına üflüyor. taban ve ps biraz daha temiz durumda görsel olarak.

ancak bu iş sisteme faydalımı zararlımı bilmiyorum.

Konu görüntüleyen kullanıcılar