1-RO su kullanımı, veya turkuaz su kullanımı, musluk ve diğer damacana suların içeriğinde No3 bulunmama
garantisi yok.
2-İyi bir PS, organik atıkları acil uzaklaştırmak için.
Ps ten önce kule varsa boş olarak kullanlıp, üzerine elyaf koymak isteğe bağlı...Elyaf varsa atıkları erimiş olarak sudan toplyacak çözüm bulmalısınız (organik anlamda iyi toplayan bir PS veya purigen), elyaf yoksa kaba atıkları sık sık sump dibinden toplayacak çözümler bulmalısınız.Veya tanktan gelen suyu direk içerisinden geçirebileceğiniz bir PS düşünülebilir.
3- Sumpta tortu takılacak yer ve malzeme olmamamalı.Sump dibinde tortu kalıyorsa belli periyotlarda alınmalı.
4-Tank dibi kum, iri mercan kırığı olmamalı, ince mercan kırığıyla aragonit karışımı veya canlı kum kullanılmalı.Kısaca arasında canlıları barındırabilecek nitelikte ve arasında tortu birikecek kadar iri taneli olmamalı.Kum karıştırılmamalı ve dip çekme işlemi yapılmamamalı, doğal yollardan kumu temizleyen minik canlıların oluşmasına izin verilmeli ve kum üzerinde hareket sağlamak için fighting conch, snail gibi canlılar bulundurulmalı.
5-Tank içinde akıntı ne kadar yüksek olursa olsun sabit akıntının tortuyu götürüp biryer lere biriktireceği unutulmamalı.Eğer dalga stili çalışan motorlarımız yoksa, mümkünse iç akıntı motorlarımızın arada bir yönlerini ve genel sirkülasyonun yönü değiştirilmeli. Tabi değişen akıntının canlıları olumsuz etkilememesine dikkat edilmeli.
6-Canlı yükü ve yemleme hesapları dengeli yapılmalı.
7-Fosfat ve silikata karşı nasıl rowa, seachem ürünleri kullanıyorsak, nitrat için de zaman zaman veya sürekli purigen kullanılmalı.
8-Refigium konusuna her zaman üşenmişimdir ancak, pumping xenia lar için düşünülebilir, zira tankın içinde aşırı yayılabiliyorlar, aşırısı da tuhaf görünebiliyor.Xenia da nitratı güzel tüketen bir canlı. Caulerpa vs gibi bitkiler konusuna spor salmaları dolayısıyla hiç girmedim.
9-Canlı kayaların gözenekleri konusunda ise gözeneklerde hareketsiz ortamda oluşan denitrifikasyon bakterilerinin işi halledeceğini hatta tortu zaman zaman oluşsa bile bu bakterileri sürekli canlı tutacağını
düşünüyorum, gözeneksiz pürüzlü yüzeyli kayalı sistemde ise ortamda kullanılan akıntı motorlarının düşük akış oluşacak bölgelere izin vermeyeceğini dolayısıyla denitrifikasyonun doğru düzgün oluşamayacağını düşünüyorum.Akıntıyı azaltırsak bu sefer tortu kayaya tutunamasa da dipte birikme eğilimi göstercektir diye düşünüyorum.Yani gözenekli kaya, dalgalı akıntı, hem tortusuz hem de denitrifikasyonun sağlıklı oluştuğu bir sistem sağlayacaktır diye düşünüyorum...
bence