Keşfet

Power Led Hakkında Birkaç Soru

İsmail BUÇGÜN

Yeni Üye
Ad Soyad
İsmail BUÇGÜN
Merhaba,

Kurulum planlarını yaptığım nano resif için aydınlatma olarak power led kullanmaya karar verdim. Zoa, polip ve mushroom gibi soft mercanlar besleyeceğim için de yüksek kaliteli ledlere yüksek meblağlar yatırmak istemiyorum açıkcası.(40x40x40 bir tank kurmayı planlıyorum.) Bu nedenle çin orjinli power led kullanmayı düşünüyorum. Çin orjinli power ledlerin kelvin değerlerine güvenilmeyeceği konusunda yaygın bir görüş var fakat kullanan birçok hobici de sonuçlardan gayet memnun. (10000k diye satılan ürün belki 10000k değildir fakat 3000k warm white çıkacağını da düşünmüyorum.)

Tasarladığım led kombinasyonu:

9x3w Beyaz

12x1w Royal Blue+60 derece lens

1x1w Mavi 470nm (Ay ışığı olarak kullanılacak.)

İstediğim mavi tonu elde edemezsem lenslerle birlikte kullanımda, 1 adet 10w royal blue daha eklemeyi düşünüyorum ilerleyen zamanlarda. Beyaz ve royal blue ledler için 2 seçenek var satın alacağım yerde.

3w beyaz için "Cool White 10000k" ve "Cold White 20000k"

1w royal blue için "450-455nm" ve "455-460nm"

Hangisini seçmem gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.

Moderatör tarafında düzenlendi:
ismail bey okadar uzaklara gitmenize gerek yok ayrıca macerada aramayın size 36 adet 1w rahatlıkla yeter bunun 24 adet mavi 12 beyaz koyarsanız çok güzel renk alırsınız 40x40 akv üzerine 150w mh ışığına yakın ışık alırsınız

Öneriniz için teşekkür ederim. Beyaz olarak 10000K mı yoksa 20000K mı tercih etmeliyim?

Öneriniz için teşekkür ederim. Beyaz olarak 10000K mı yoksa 20000K mı tercih etmeliyim?
10000klv beyaz gibidir ama içerisinde mavi barındırır 20000klv ise mavidir yani klv yükseldikçe mavileşir ikisini birlikte kullanmanız daha doğru kendi zenkinize göre adetleri belirlersiniz

Merhaba;

Ben bir aralar Çin' den ve Kanada' dan bu ürünlerden toplu olarak getirdim. Çin' lilerin 20000K diye sattığı bile dışarıda beyaz görünmesine rağmen suya yansıtınca sarımtrak yani 8000K civarı ışık gösteriyordu ve çöpe gitti yaklaış 2.000TL param. :-( Bence toplu almadan önce numune alıp ışığını MUTLAKA SUDA deneyin...

Merhaba;

Ben bir aralar Çin' den ve Kanada' dan bu ürünlerden toplu olarak getirdim. Çin' lilerin 20000K diye sattığı bile dışarıda beyaz görünmesine rağmen suya yansıtınca sarımtrak yani 8000K civarı ışık gösteriyordu ve çöpe gitti yaklaış 2.000TL param. :-( Bence toplu almadan önce numune alıp ışığını MUTLAKA SUDA deneyin...
Sınav dönemini atlattıktan sonra araştırmalara tekrar başladım.

Beyazları 1w, royal blue olanları ise 3w+60 derece lens ile kullanmaya karar verdim. Bir de ebay'de bir satıcı 1w 30000K(?) led satmaya başlamış. 30000K olmadığı kesin de belki bizim işimizi görebilecek sınırlardadır düştüğü değer?

30000K diye bir led olmaz, bence 20000K yerine yanlışlıkla öyle yazmıştır. 20000K bile biraz fazla mavi olduğu için mercanlarınızı çok fazla mutlu etmez, yarım açarlar çoğu zaman. 12000K veya 15000K daha uygundur. Bunların yanına 445-460nm maviyi ekstra koyarsanız daha uygun olur.

ASLA ve ASLA Çin ürünlerini almayın. Hiçbirinin K ve nm değerlerine ait bir sertifikaları yok. Benim kaybettiğim paraları sizler de kaybetmeyin :) ABD veya Kanada, Japonya tedarikçilerini bulmaya çalışın derim...

24 adet 1 wattlık Led'imi 65x45x45 lik tankımda kullanıyorum. Branched Montipora, Birdnest ve çeşit çeşit LPS besliyorum. Işık gayet yeterli geliyor. Boşu boşuna 36 lık LED almayın, onun yerine adam gibi 24 tane alsanız size yeter de artar bile. Gene de siz bilirsiniz.

Gerçekten 30000K led var mı emin değilim, aynı satıcının 10000K ve 20000K ilanları da var. Önerilerini dikkate alıp tekrar araştıracağım abi.

Cenk bey teşekkür ederim öneriniz için, 21 led kullanmayı planlıyorum.

İsmail Bey, dediğim gibi, bence Çin' den 50 tane 20000K alacağınıza doğru düzgün birinden 20 tane 10000K alın daha garanti. Adamlarda gerçekten de düzgün mal yok :-(

Başarılar

web sayfasınıda incelemenizi tercih ederim EDİSON marka ledlerin ithalatçısı.

Kelvin değerlerini ben geçen hafta sormustum mavi ve beyaz birleşimi 11000 kelvin verdiğini söylediler.Daha ayrıntılı olarak siteyi incelemenizie tercih ederim.

bende galata elektronşkte aldığım edison opto ledleri kullanıyorum 10 mavi 8 beyaz olarak tasarladım ve 14000k civarı ışık alıyorum. ayrıyetten uzakdoğudan 20 w lık 6500k cool white ve 455 nm royal blueler temin ettim denedim ne yazıyorsa o çıktı. bence önce satıcı hakkında yapılan torumlara bakın. çok öenmli bu. ebay iin konuşuyorum

İsmail bey, olumsuz bir tavır olarak algılamanızı istemem ama LED aydınlatmayı tavsiye etmiyorum. Teorik olarak baktığınızda görünen avantajlar pratikte fazla birşey ifade etmiyor. Bana göre LED aydınlatma bu iş için uygun seçenek değil.

Merhaba,

Kurulum planlarını yaptığım nano resif için aydınlatma olarak power led kullanmaya karar verdim. Zoa, polip ve mushroom gibi soft mercanlar besleyeceğim için de yüksek kaliteli ledlere yüksek meblağlar yatırmak istemiyorum açıkcası.(40x40x40 bir tank kurmayı planlıyorum.) Bu nedenle çin orjinli power led kullanmayı düşünüyorum. Çin orjinli power ledlerin kelvin değerlerine güvenilmeyeceği konusunda yaygın bir görüş var fakat kullanan birçok hobici de sonuçlardan gayet memnun. (10000k diye satılan ürün belki 10000k değildir fakat 3000k warm white çıkacağını da düşünmüyorum.)

Tasarladığım led kombinasyonu:

9x3w Beyaz

12x1w Royal Blue+60 derece lens

1x1w Mavi 470nm (Ay ışığı olarak kullanılacak.)

İstediğim mavi tonu elde edemezsem lenslerle birlikte kullanımda, 1 adet 10w royal blue daha eklemeyi düşünüyorum ilerleyen zamanlarda. Beyaz ve royal blue ledler için 2 seçenek var satın alacağım yerde.

3w beyaz için "Cool White 10000k" ve "Cold White 20000k"

1w royal blue için "450-455nm" ve "455-460nm"

Hangisini seçmem gerektiği konusunda yardımcı olursanız sevinirim.
Doğru renk harmanı için 445-450 nm ve 455-460 nm mavilerle, 10K ve 20K ları karıştırmanızı öneririm. Araya UV de katmanız iyi olacaktır. Ay ışığı için 470 ve/veya UV kullanılabilir. 1W yerine tüm LED leri 3W kullanmanızı öneririm.

40*40 bir alan için toplamda 80W yeterli gelecektir. Aşağıdaki harmanla SPS bile bakabilirsiniz.

Örnek harman;

9*3W 20.000 K = 27W

9*3W 10.000 K = 27W

5*3W 445 nm = 15W

4*3W 455-460 nm = 12W

2*3W UV/470 nm = 6W

Toplam 87W. UV/470 gece yanacak - 6W = 81W. Ancak ben UV nin diğer LED lerle beraber yanmasını öneririm. Ayışığı için UV tercih ederseniz daha anlamlı olabilir. Lens kullanmanız gerekli değil, illa kullanacağım derseniz 90 derece lens kullanmanız, renklerin

harmanlanabilmesi açısından daha verimli olur. Ayrıca cam olmayan lens kullanmak ışık şiddetini düşürecektir. Cam lensleri tercih etmelisiniz.

Bu kombinasyon sizi fazlasıyla tatmin edecektir.

2 yıldır LED kullanıyorum. 10 yıllık hobi geçmişimde tüm ışık kaynaklarını denemiş biri olarak LED kullanılması taraftarıyım. Hiçbir dezavantajı yok, içiniz rahat olsun. Gözünüzle görmek isterseniz de buyrun misafirim olun.

Eren Bey' in dediğine kafadan karşı çıkmak istemem, sonuçta kendisi bu camiada kendini kanıtlamış bir profesyonel. Ben sadece hobiciyim ama led aydınlatmaya çok taraftarım ve 1 senelik tankımda SPS dahil her canlıyı aşağıdaki kombinasyonla bakıyorum. Ürünlerin fotoğrafı da aşağıda. Edison veya Cree marka 6500-8000K beyazları 10-12000K diye satan ve deniz akvaryumlarından hiç anlamadığı halde piyasaya balıklama atlayan Karaköy ledlerinden değil, K ve nm değerleri sertifikalı Kanada malı ürün. Doğru ürün kullanırsanız led bence çok başarılı.

SABAH:

06:00 - 09:00 arası

460nm 20watt led projektör

GÜNDÜZ:

09:00 - 12:00 arası

27watt armatür: 4 x 15000K 3 watt power led + 5 x 460nm 3 watt power led

12:00 - 18:00 arası ÇİFT ARMATÜR AÇIK

27watt armatür: 4 x 15000K 3 watt power led + 5 x 460nm 3 watt power led

ve

27watt armatür: 5 x 12000K 3 watt power led + 4 x 445nm 3 watt power led

AKŞAM:

18:00 - 21:00 arası

Yine aynı 460nm 20watt led projektör

GECE:

Ay ışığı niyetine 30cm basit silikonlu şerit ledlerden

Teknik olarak doğru yol izlenirse sonuç alınabilir ama genelde problem yaşanması muhtemel sistemler. Doğru uygulanamadığında sistem istikrarsız olabildiği gibi mercanların yanması, vb. sorunlarla da karşılaşılabiliyor. Ayrıca ışığın sert ve noktasal olması da görsel olarak rahatsızlık verebiliyor. Bu durum kişiden kişiye değişebilir tabii ki ama bana LED ışığı doğal da gelmiyor.

LED'i tavsiye etmeyişim teknik ve kesin bir sebebe dayalı değil, bu yalnızca benim görüş ve düşüncem.

- Eren Hocam doğru uygulanamaması anlamında gözleminiz nedir?

- Ne marka led kullandınız?

-"Order Code" verebilirmisiniz incelemek isterim?

Eser Bey;

Vertex, AI, Maxspect, Ecotech gibi firmalar led çıkarıyor siz tek başınıza 15k kelvin led bulabiliyorken bu firmamaların bulamaması da oldukça ilginç. Bu firmalar ile temasa geçip onlarada satın şu armatürlerden de onlarda nasiplensin, 10k kelvin ile armatür yapıp duruyorlar...

Eser Bey;

Vertex, AI, Maxspect, Ecotech gibi firmalar led çıkarıyor siz tek başınıza 15k kelvin led bulabiliyorken bu firmamaların bulamaması da oldukça ilginç. Bu firmalar ile temasa geçip onlarada satın şu armatürlerden de onlarda nasiplensin, 10k kelvin ile armatür yapıp duruyorlar...

.

- Eren Hocam doğru uygulanamaması anlamında gözleminiz nedir?- Ne marka led kullandınız?-"Order Code" verebilirmisiniz incelemek isterim?Eser Bey; Vertex, AI, Maxspect, Ecotech gibi firmalar led çıkarıyor siz tek başınıza 15k kelvin led bulabiliyorken bu firmamaların bulamaması da oldukça ilginç. Bu firmalar ile temasa geçip onlarada satın şu armatürlerden de onlarda nasiplensin, 10k kelvin ile armatür yapıp duruyorlar...

Konu görüntüleyen kullanıcılar