Keşfet

Power Led Hakkında Birkaç Soru

bende galata elektronşkte aldığım edison opto ledleri kullanıyorum 10 mavi 8 beyaz olarak tasarladım ve 14000k civarı ışık alıyorum. ayrıyetten uzakdoğudan 20 w lık 6500k cool white ve 455 nm royal blueler temin ettim denedim ne yazıyorsa o çıktı. bence önce satıcı hakkında yapılan torumlara bakın. çok öenmli bu. ebay iin konuşuyorum
Gökhan Bey;

Toplamda 14000K ışık aldığınızı söylemişsiniz ya, bunu nasıl ölçüyorsunuz? Ben internet üzerinden çok araştırdım mesela "Şu kadar adette 10000K, 12000K, 15000K, 20000K beyazlarla 445nm ve 460nm mavileri kaçar adet karıştırmalıyız ki toplamda şu K değerinde ışık elde edelim?" diye ama bir formül bulamadım. Bu ışık rengini ölçmenin bir makinesi var ama o da çok pahalı birşeydir diye tahmin ediyorum. Siz biliyor musunuz bu formülü veya bu işlerden anlayan biri bir formul geliştirebilir mi acaba?

Öncelikle işçilik ve hesaplamalar düzgün olmazsa verim düşüşü oluyor. Lehimlerde, vs. bir yerlerde zamanla sorunlar oluşabiliyor ve aralarda yanmayan LED'ler çıkmaya başlıyor, vs. vs. Tabii bunlar işçilikle alakalı, düzgün yapılırsa problem olmaz ama bu aşaması T5 ve diğerlerine göre daha zorlu ve hataya daha açık. Kısaca özetlemek gerekirse istikrarlı ve verimli çalışmayan bir çok LED aydınlatma sistemi ile karşılaştım. Kendi denemelerim de buna dahil. Benim kullandığım LED'ler Cree ve Edison markaydı, beyazlar 7000K'di sanırım ama yosun sorunu yaşamadım. 2 yıl LED aydınlatma ile ilgilendim ve 1 yıldan uzun süre hem kullandım hemde kullanılan tankları gözlemledim. Sonuç olarak istisnalar muhakkak olacaktır ama benim şahsi kanaatim olumlu yönde değil;

İlk olarak LED aydınlatmada akvaryumun içi disko gibi oluyor, bu yüzden bana görüntü hiç doğal gelmiyor. Eğer diffuse ve 90 derece mercek ile kullanılırsa ışık biraz yumuşuyor ve güzelleşiyor fakat o zaman da ışık kuvveti azalıyor. Yine verilen akım ve LED kalitesine bağlı olarak zamanla spectrum değerleri değişerek mercanlara zarar verebilecek bir duruma gelebiliyor ki ben bunu hem yaşadım hemde gördüm. LED altında ölüme giden mercanın T5 altında iyileşmesini ve iyileşmeden sonra tekrar LED altına konulduğunda tekrar ölüme gidişini defalarca gözlemledim. Işık noktasal olduğu için homojen dağılmıyor. Işık yukarıdan dar açıyla geldiği için karanlık alanlar ve aşırı aydınlık alanlar oluşuyor. Bunlar gibi kanaatimi olumsuz yönde etkileyen başka birçok sebepler de var ve bunlara karşılık olumlu olarak sayabileceğim kayda değer birşey yok.

40-50 cm'lik tanklar için uygun boyutta ve verimli aydınlatma bulmak zor olduğu için LED ilk akla gelen seçenek oluyor. Uygulayacak kişi, eğer 2 yılı aşkın bir süre Ledler değiştirilmeden güzel sonuçlar alınmış marka ve modeli biliyorsa ve bundan eminse, kaliteli işçilik de yapılabilecekse o zaman tabii ki kullanılabilir. Ama genel olarak LED aydınlatmanın risk faktörünün yüksek, buna karşılık avantajlarının az ve görsel açıdan da lezzetsiz olduğunu düşündüğüm için tavsiye etmiyorum.

Öncelikle belirtmek isterim ki, alaycı tavrınızdan hoşlanmadım. Bu tarza herhangi bir açıklama yapmam ama okuyan diğer arkadaşlar cevapsız kalmasın diye:

15000K led bulmak zor demiyorum ben; Türkiye' de bulmak zor diyorum...

Bu dediğiniz marka ledler AŞIRI pahalı biliyorsunuz. 3-5bin TL den aşağıya led yok bunlarda. Bunlar da isteseler gayet de güzel 12000K veya 15000K led bulurlar çünkü yurt dışında var. Bunlar genelde 10000K beyaz ve 445nm ile 460nm arası mavi kullanıyorlar led sistemlerinde. Ben de bu işi 2 sene kadar önce araştırmaya ilk başladığımda bu markalardan ve RSM 130D sisteminden esinlenerek (RSM lerde de 10000K beyaz ve 460nm mavi compact lamba kullanılıyor) 10000K beyaz + 460nm mavi 3 watt power ledler ve 20 ve 50watt led projektörler yaptırdım ve getirttim ama bu kombinasyonun rengini biraz fazla beyaz buldum. Sonra beyazları 12000K ve 15000K ya yükselterek mavileri de 445nm ve 460nm yaptım ki biraz daha mavi ton yakalayayım. Şuan istediğim açık mavi renk tonunu armatür ve projektörlerimi yukarıda bahsettiğim saat dilimlerinde yakarak yakaladım ve hem kendi görsel zevkim açısından, hem de canlıların keyfi açısından çok da memnunum.

Bu ünlü ve aşırı pahalı markalar benden illa ki daha fazla biliyorlardır ve eminim 10000K + 445-460nm daha doğrudur ama benim açık mavi renk tercihim beni 12000K ve 15000K renklere yönlendirdi.
eser bey yazmayacaktım ama tutamadım kendimi belki sizin seviyenize inmek iyi olmayacak ama eteğimizdeki taşlar dökülsün.

- Ticari olmadan forumlarda sürekli aynı malları satmak nasıl bir "ticari olmama" durumudur?

- Yok ticari değilim diye ısrar ediyorsanız ledleriniz ne markadır?

- Ticari değilseniz ledleri nereden aldınız? (Kanada'dan hangi firmaya yaptırıyorsunuz.)

- Madem "hobici"siniz açık konuşun yurtdışı bağlantınızız yazın buraya biz "hobiciler"de faydalanalım!

- Ledlerinizi sertikasını yayınlayın! Sürekli sertifika lafı var!

- Her led konuşmasında girip altan alttan ürünlerinizi övüyorsunuz bu nasıl hobicilik!?

Lütfen bir daha bana bu konuşmaları yaptırmamak için (veya başkasına) bütün laflarımı bana yedirmek için yayınlayın sertifikanızı, ledinizin markasını, aldığınız firmayı v.s. Bitsin bu işle yeni ilgilenmeye başlayanlara mal satma sevdası, "kime ittirisem kar" politikası. Ben gerçekten sıkıldım. Amacım kimseyi kırmak değil ama dürüst olmadığını düşününce sorgulamak istiyorum...

Ben açıkcası teknik detay belirtmeden led armatür övenlerden(ki bende şuanda akvaryumun iki yanında t5 armatürlere ek olarak 2 adet led armatürü kullanıyorum.) Led armatür altında bakıp büyüttükleri sps fraglarının resimlerini eklemelerini istiyorum.

Yalnız özellikle belirtiyorum, satın alıp led armatür altına koyup; şipşak resim çekmelerini istemiyorum. Led armatür altında kendi büyüttükleri mercanların resimlerini ekleyin diye özellikle belirtiyorum.

İnsanlar baksın kıyaslasın ona göre karar versin.

Benim şahsi görüşüm aynı akvaryumda hem led hem de t5 kullandım, birden fazla led türü denedim ve kesinlikle t5 sps konusunda daha başarılı diyorum.Bu demek değildir ki ilerde T5 in yerini alacak ledler üretilmeyecek. Olabilir ama henüz istenen performansa ulaşılabilmiş değil.

Shimmer efekti sevenler için görsel olarak güzel bir görüntü yakalanabilir. Genel olarak soft lps tanklar sorunsuz götürülebilir ama başarılı bir sps tankı için ledlerin daha katetmesi gereken epey yol var bence.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Osman örnek vermek gerekirse, benim eski frag tankımda acroporalarda büyüme ve renklenme olmuştu başlarda fakat 5. 6. aydan itibaren işler kötüye gitmeye başladı ve ilk olarak montiporalar yandı sonra tüm sps ler. Yosun sorunu yaşamadım. LED'in kalitesine, modeline, vb. kriterlere göre ne zaman mercanlarımı yakmaya başlayacak diye beklemek bana pek mantıklı gelmiyor. Birde avantajı nedir LED'in onu anlayabilmiş değilim. Işık kuvveti olarak T5 den daha yüksek ışık vermiyor sadece mercek ile odaklama yapılıyor, bu odaklamanın da dezavantajları var. Şahsen tüm bunlara rağmen ben de çok istedim ve ısrar ettim LED de ama başarılı bir sonuç alamadım.

En son LED armatürüm takılıyken bir deneme yapmıştım;

Armatür 4x80W T5 + 96 adet 3W Cree LED içeriyordu ve mercekler karışık 45 ve 60 derece normal merceklerdi.

Fotoğraf makinesini sabit ışık ayarlarına ayarladım ve tüm LED leri %100 güçte yakarak fotoğraf çektim. Sonra birde LED'leri kapatıp 2x80W açarak ve 4x80W açarak fotoğraflar çektim.

Sonuç; 96x3W, 2x80W'dan biraz daha aydınlık ama 4x80W'dan daha az aydınlık oluşturuyor.

Sonra daha önceki olumsuz tecrübelerimi de göz önünde bulundurarak zararın neresinden dönsem kardır diyerek tüm LED'leri söküp attım ve armatürü 12x80W olarak yeniden düzenledim.

LED üzerinde 2 yıldan fazla denemeler yaptım, şu an için en azından 3-4 sene daha denemeye değer bulmuyorum ...

Yalnız özellikle belirtiyorum, satın alıp led armatür altına koyup; şipşak resim çekmelerini istemiyorum. Led armatür altında kendi büyüttükleri mercanların resimlerini ekleyin diye özellikle belirtiyorum.
Umarım fotoğrafları izinsiz eklediğim için Ertan Abi gücenmez. Kendi akvaryum günlüğü konusunda 1 aylık gelişimi paylaşmıştı. DIY yaptığı led armatürünü kullanıyor. Ben tuzlu su konusunda yeni sayılırım, o sebeple yorumu size bırakıyorum.

8681.jpg

8483.jpg

Bu da forumdaki konusu:

http://www.resifbolgesi.com/forum/index.php?showtopic=23660&st=60

Benim denemelerimde bazı kolay sps türlerinde çok sıkıntı olmadı.Bendeki armatürle digitata,seriotopora(birdnest, caliendrum vs denedim) büyümede fazla sorun olmadı.En azından ben t5 ile arasında aynı su şartlarında büyüme hızında oluşan farkı gözle farkedemedim.Teste aylarca devam etmediğim için net konuşamıyorum ama renkleri t5 armatür altındaki renklerden biraz farklılaştı.Az ışık isteyen plate montipora türleri vsde de çok sıkıntı olmadı. Hatta kırmızı plate daha fosforik açık pembemsi bir renk alıyor ama genel olarak canlılar sanki birşeylere negatif tepki veriyor. Artık ışıktaki uv oranı mıdır, yoksa spektrumdaki farklılıklar mıdır net konuşamıyorum.

Hassas türlerde ise hem büyüme hem de renklenme biraz tuhaf oldu.Özellikle acro türleri adapte olmakta zorlandı büyüme t5e kıyasla yavaşladı. Renkler canlının orjinal renklerinden biraz uzaklaştı.

İlk kullandığım ledler reefcentral forumunda ve nano-reef forumunda milletin öve öve bitiremediği cree xr-e royal blue ve Q5 coolwhite 5-10K arası olandı. 700ma ile sürdüm. Mavilerden memnundum ama beyazlar çok yosun yaptı. Daha sonra beyazları 12000 K brightlux marka ledlerle değiştirdim. Yosun sorunu bitti ama ışık gücü biraz azaldı. İlk armatürde 60 derece lens kullanmıştım. Revize ettiğim armatürde su derinliği azaldıgı için lens kullanmadım.

Ben mesajı yolladıktan sonra yukardaki mesajı gördüm ama bunlar zaten kolay türler. Ben özellikle acroporaları merak ediyorum . Linkteki resimdeki acroları ben çok keyifli görmedim.

Çok güzel. Ertan bey sizden led marka - model bilgisi alabilirmiyiz peki?

Lensiniz driverınız dim olup olmadığı gibi bilgilerinizi bizimle paylaşırmısınız?

Sizin kısa vade olmasına rağmen gözlemleriniz?

Normalde kıyaslama için aynı açıdan çekilmiş süreli fotoğraflar lazım aslında ama ben sadece eski akvaryumda bir kez yapmışım onu ekleyeyim.

6x54w t5 ati armatür. Yalnız akvaryumdan çok frag ve mercan çıktığı için genel büyümeyi görmek imkansız. Sadece yeri değişmemiş bazı mercanlar var onlardan büyüme daha net görülebiliyor.

4 aylık değişim (Bu arada akvaryumdan otuzarlık koloniler halinde 30 adet zoanthus ve yaklaşık 30 adet büyükçe sps fragı alındı)

26 Mayıs 2010

img1037j.jpg

27 Eylül 2010

img1594k.jpg
4 aylık süreçte fraglanmamış olan mercanları kıyaslamak daha mantıktı, diğerlerinden frag alındı.

i1993_fark.JPG

Led armatür altında denediğim fraglardan sadece 1 tanesinin resmini saklamışım onu da ekleyeyim ama burda beyaz ledlerin henüz değişmemiş hali.Düşük kelvin beyazların yarattığı yosun, temizlikten sonra bile bir miktar kalmış. Sağdaki ufak undata frag taşında oluşan yosunlar görülebiliyor.sol camdada bir miktar oluşmuş.

img1206s.jpg

5m4v.jpg

5m5d.jpg

5m5u.jpg

Herkeze selamlar arkadaslar...

Benım kurmuş oldugum tank henuz 4 aylık .

Daha su degerlerım bıle yeni oturdu dıyebılırım.

Led sistemimi tamamen kendım yaptım.3 watt kullandıgım ledler bridgelux 12.000k beyaz 455 nm mavi toplam 70 adet dim edilmeden yakmaktayım.Gözlemlerıme gelınce daha önce t5 ve metal halidede kullandım fakat ne renk ne buyumede bu oranı yakalayamadım.Yapmış oldugum sıstemden son derece memnunum.

Led armaturlerde ılk ıkı üç ay zor geçıyor.Ciddi anlamda yosun problemi yaşıyorsunuz.Fakat tank oturduktan sonra sorun ortadan kalkıyor.Gözlemlerımde lps turlerıne ıyı gelmedıgını gördüm .lps türlerinde renklerınde solma meydana geldı.Sanırım ışık lps lere zarar verdı.Diğer spsler ve acrolar ise hem renk hem gelişim açısından oldukça tatmın edici.Şuanda tankımsa ön ve arkada gölge alanlarım var.Bu yuzden armaturu ıkıye çıkartıyorum.Şu anda yapımı bıttı kullanıma hazır vazıyette...

Led sistem yapıcak arkadasların lps yapacaklarsa 1 watt sadece sps yapacaklarsa 3 watt kullanmalarını tavsiye ederim.Bır kaç arkadasımda 1 watt led de lps lerın zarar görmedıgını renk ve gelişimlerin iyi oldugunu gördüm.

Fotograf makınam ıyı çekmıyor buy uzden cep telefonu ıle akvaryumdan bır kaç görüntü sızlere aktarmak ıstıyorum .ıyı gunler dılerım.

5mht.jpg

Önceki denemelerdeki t5 ve mh armatürlerdeki gelişim eksikliğinin nedeni su değerleri ile de ilgili olabileceği için, bu konuda kesin yorum yapabilmek zor. Yani bir hobici geçmişte kötü su değerleri +T5 armatür ile alamadığı büyümeyi, daha iyi su değerleri ve Led armatür ile alıyorsa led armatür t5 armatürden iyidir diyemeyiz.Tabi aynı şey tersi için de geçerlidir.

Ancak aynı sisteme bağlı , yani aynı değerlere sahip suda eş zamanlı hem led hem t5 armatür kullanırsanız.Sadece ışıktan kaynaklanan farklılıkları daha doğru yorumlayabilirsiniz. Ben bunu denedim , T5le devam kararı aldım. Elimde olan led amatürleri de kullanıyorum ama spsleri olabildiğince t5 altına yerleştiriyorum.

Ertan Bey inşallah uzun vadede de memnun kalacağınız bir sistem olur.

Daha önce de bahsettiğim gibi genel olarak 6 ay civarı memnuniyet söz konusu fakat sonraları (LED ve sisteme göre süre değişiyor) LPS lerde gördüğünüz olumsuzluklar SPS lerde de başlıyor. Dokusu ışığa daha hassas olanlardan başlayarak devam ediyor.

Yine tekrar etmek istiyorum, bunca dezavantajın ve riskin yanında LED aydınlatmanın diğerlerine göre elle tutulur hiçbir avantajı olmadığını düşünüyorum.

Fotoğrafla anlatmak gerekirse;

LED den önceki;

i380_Resim5845a.jpg

LED den sonraki;

i564_DSC0134a.jpg

Teşekkürler Eren bey bakalım 6 ay sonrasını bende çok merak edıyorum.Hep bırlıkte görecegız.Müsait oldugunuz bır akşam beklerim.Bendeki, canlılardan emınım sızdede olan turler vardır.belkı karşılaştırmamız daha kolay olur. :)

Eren Hocam;

Led de aradığımız sarfiyat büyüme oranı. Örnekle yeni piyasaya çıkan ecotech radion 75 watt ve 250w mh'deye denk olduğunu söylüyor. Keza yine AI firması 75 watta 270 watt mh diyor. Amaç başta elektrik sarfiyatı olarak görmekle beraber 2. aşamada lamba değişimlerinin külfetinden kurtulma olarak düşünebiliriz.

Kaba hesap 6 ayda bir 6*24 armatür bana yaklaşık 200 tl'ye sizin armatür ise yorumsuz... :)

Foto içinde ayrıca teşekkür ederim. Burada mercan 96*3w altında değilmi? Bu sistemi denerken lens açısını daraltmak yerine genişletme üzerine bir çalışma oldumu?

Buradaki mercan 18x1w altında frag tankindaydi, daha önce t5 altındaydı ve sonra t5 altında tekrar düzeldi. Böyle olması, hep böyle olur anlamına gelmez ama bir risk olduğu anlamına gelir.

Bu firmaların verdigi watt hesapları neyi referans alıyor bilmiyorum ama benim tecrubelerim inanmamam gerektiğini söylüyor. Birkaç mesaj önce yazdığım isik karşılaştırmasını incelerseniz 1-1 belki daha az yada en fazla 1-1,5 Verimlilik olduğunu düşünüyorum.

Şimdiye kadar hiçbir t5 lambamı 18 aydan az kullanmadım ve problem yasamadım, su ankileri de 24 ay kullanmayı düşünüyorum. LED lerin ömrü de tartışmalı, hayali teorik rakamlar benim icin birsey ifade etmiyor. Ben 6 aydan uzun verim alamadım şimdiye kadar.

Genel aydinlatma sistemleri olabilir ama akvaryum uygulamaları icin ekonomik olduğunu düşünmüyorum.

eser bey yazmayacaktım ama tutamadım kendimi belki sizin seviyenize inmek iyi olmayacak ama eteğimizdeki taşlar dökülsün.

- Ticari olmadan forumlarda sürekli aynı malları satmak nasıl bir "ticari olmama" durumudur?

- Yok ticari değilim diye ısrar ediyorsanız ledleriniz ne markadır?

- Ticari değilseniz ledleri nereden aldınız? (Kanada'dan hangi firmaya yaptırıyorsunuz.)

- Madem "hobici"siniz açık konuşun yurtdışı bağlantınızız yazın buraya biz "hobiciler"de faydalanalım!

- Ledlerinizi sertikasını yayınlayın! Sürekli sertifika lafı var!

- Her led konuşmasında girip altan alttan ürünlerinizi övüyorsunuz bu nasıl hobicilik!?

Lütfen bir daha bana bu konuşmaları yaptırmamak için (veya başkasına) bütün laflarımı bana yedirmek için yayınlayın sertifikanızı, ledinizin markasını, aldığınız firmayı v.s. Bitsin bu işle yeni ilgilenmeye başlayanlara mal satma sevdası, "kime ittirisem kar" politikası. Ben gerçekten sıkıldım. Amacım kimseyi kırmak değil ama dürüst olmadığını düşününce sorgulamak istiyorum...
Çok yakışıksız bir tarz ve çok gereksiz bir tepki, itiraz, nefret vb. Size şu taşlarınızı döktüğünüz etekliğinizi ben giydirmedim, neden bana karşı bu tutum? Durduk yerde üstüme geldiniz alaycı bir tavırla Maxpect vb. firmalara ledleri aldığınız yeri söyleyin de onlar da nasiplensin diye, özel bir nedeni var mı? Seviyeme inmek istemediğiniz falan ne biçim bir konuşma tarzı bu durduk yerde? Ben gerçekten eteklik falan mı giydirdim size zamanında, nedir bu düşmanlık?

Ben bu konuyu açan veya mesajımın üstündeki soruyu soran arkadaşa birşey satmaya çalışmadım. Doğru düzgün okumadan çılgın sözler etmeyin. Benim birşey satmaya çalıştığım olmadı, Çin' den ürün almayın, ben denedim param ziyan oldu dedim. Kanada ve Japonya' ya bakın diye tiyo verdim. Kendi kullandığım ledleri övdüm ve bence gayet de güzel sonuç verdiklerini yazdım. Siz hayal mi görüyorsunuz?

Ledlerimin led chiplerini ve 3 watt power ledlerini Japonya' dan alıyorum. Ledleri taa Kanada' ya göndertiyorum ve orada armatüre ve projektöre dizdirtiyorum. Test belgelerini ancak bu ürünleri benden almak isteyenlere elden gösteririm çünkü led işine toplam 6.000TL den fazla masraf yaptım ve konuştuğum firmaya çok özel ve işe yarar sistemler geliştirttiğime inanıyorum. Eğer hayallerimi gerçekleştirebilirsem bu ürünleri ticari olarak ithal edip akvaryumculara toptan vermeyi planlıyorum. Bu yüzden aldığım yeri söylemem. İsteyen araştırıp bulsun, hangi ülkeden aldığımı söyledim. Sertifikaların da üzerinde firma ismi olduğundan dediğim gibi, sadece benden ürünleri almak isteyenlere elden gösteririm...

Bu arkadaşımızın bence çok verimli tartışmalarla giden konusunu daha fazla baltalamayın. Benimle bir sorununuz varsa bu konuyu kirletmeyin ve lütfen bana ÖM ile telefonunuzu verin ki arayıp derdinizi anlayabileyim...

Çok yakışıksız bir tarz ve çok gereksiz bir tepki, itiraz, nefret vb. Size şu taşlarınızı döktüğünüz etekliğinizi ben giydirmedim, neden bana karşı bu tutum? Durduk yerde üstüme geldiniz alaycı bir tavırla Maxpect vb. firmalara ledleri aldığınız yeri söyleyin de onlar da nasiplensin diye, özel bir nedeni var mı? Seviyeme inmek istemediğiniz falan ne biçim bir konuşma tarzı bu durduk yerde? Ben gerçekten eteklik falan mı giydirdim size zamanında, nedir bu düşmanlık?

Ben bu konuyu açan veya mesajımın üstündeki soruyu soran arkadaşa birşey satmaya çalışmadım. Doğru düzgün okumadan çılgın sözler etmeyin. Benim birşey satmaya çalıştığım olmadı, Çin' den ürün almayın, ben denedim param ziyan oldu dedim. Kanada ve Japonya' ya bakın diye tiyo verdim. Kendi kullandığım ledleri övdüm ve bence gayet de güzel sonuç verdiklerini yazdım. Siz hayal mi görüyorsunuz?

Ledlerimin led chiplerini ve 3 watt power ledlerini Japonya' dan alıyorum. Ledleri taa Kanada' ya göndertiyorum ve orada armatüre ve projektöre dizdirtiyorum. Test belgelerini ancak bu ürünleri benden almak isteyenlere elden gösteririm çünkü led işine toplam 6.000TL den fazla masraf yaptım ve konuştuğum firmaya çok özel ve işe yarar sistemler geliştirttiğime inanıyorum. Eğer hayallerimi gerçekleştirebilirsem bu ürünleri ticari olarak ithal edip akvaryumculara toptan vermeyi planlıyorum. Bu yüzden aldığım yeri söylemem. İsteyen araştırıp bulsun, hangi ülkeden aldığımı söyledim. Sertifikaların da üzerinde firma ismi olduğundan dediğim gibi, sadece benden ürünleri almak isteyenlere elden gösteririm...

Bu arkadaşımızın bence çok verimli tartışmalarla giden konusunu daha fazla baltalamayın. Benimle bir sorununuz varsa bu konuyu kirletmeyin ve lütfen bana ÖM ile telefonunuzu verin ki arayıp derdinizi anlayabileyim...
eser bey gördüğünüz gibi siz gittikten sonra konu ne kadar neşelendi ve insanlar tamamen tecrübelerini üstelik fotoğraflı olarak aktardı. yazınızdan 1-2 alıntı yapayim bende madem;

"Test belgelerini ancak bu ürünleri benden almak isteyenlere elden gösteririm"

"Eğer hayallerimi gerçekleştirebilirsem bu ürünleri ticari olarak ithal edip akvaryumculara toptan vermeyi planlıyorum."

eser bey sadece bu konu degil bir sürü konuda sizi insanlar kırmadan uyardılar bende yazdım yukarıda amacım kırmak degil diye. Ama biraz da anlamak lazım. "kendinizce" birseyler biliyorsunuz resif akvaryumlarınında "aydınlatma ve red mangrove tohumlarından" ibaret sanıyorsunuz. Ben kendi adıma size söylenen sözleri algılayabiliyorum siz algılayamıyorsunuz.

Satışın o kadar içine girmiş ve bu duruma o kadar bağlanmışsınız ki içinde bulunduğunuz hal ve davranışların farkında değilsiniz.

Uzatmayacağım, yukarıda sözlerinizi tırnak içine aldım ben değil siz kendiniz ticari bir iş yaptığınızı söylüyorsunuz. Gidin basın paranızı aylık - yıllık neyse parası verin forumlara ticari ilanınızı sizde satın mangrove -metal halide- led neyse artık. Ama şunu anlayamayacaksınız ben sizin ticari olup olmamanızla bir ilgim yok, fake üyelik değilim, (ankaradaki arkadaşlar tanıyor) birinin yol vermesi ile dolmadım, parada almadım size bunları söylemek için.

" Size ben değil siz kendiniz cevap vermelisiniz nerede yanlış yapıyorumda tanımadığım bir adam bana böyle püskürüyor diye"

Konu görüntüleyen kullanıcılar