Keşfet

Power Led Hakkında Birkaç Soru

Musa bey, royal blue ledleri henüz almadım fakat beyazları aldığım Çinli bir satıcıdan alacağım. Beyazları ebay üzerinden almıştım.(Satıcının kullanıcı adı satisled) Bir de kendi sitesi var, www.satisled.com Ebay'deki alıcıların büyük çoğunluğu royal blue, 10000k ve 20000k ledler için güzel yorumlar yazmışlar fakat 1w royal blue için ilanı yok, onları sitesi üzerinden alacağım.

Cemil bey teşekkür ederim bilgiler için, Gökçe bey'den yardım isteyeceğim dizilim için.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bana sadece 4 adet 3w royal blue lazım. Sitede minimum 10 adet satış yapılıyor sanırım. Kargolama ve gümrükte sorun olmaz değilmi?

Royal blue led normal mavi ledlerden daha açık mavi galiba?

Musa bey, bende şu anda 1 adet normal mavi var, royal blue olmadığı için kesin yorum yapamayacağım, evet sanırım daha açık mavi. Resif akvaryumları için 445-460nm dalga boyuna sahip royal bluelar kullanılıyor. Sitelerinde minimum 10 adet alınabiliyor, fakat ebay'de 3w royal bluelardan 5 adet alabilirsiniz.(445,450,455 şeklinde 3 ayrı dalga boyunda ürün var.)

Ortalama sipariş sonrası 10-20 günde elinize ulaşır, gümrükte takılma için kimse kesin birşey söyleyemez ama yılda 5 alışverişte vergiden muafiyet hakkınız var. Büyük ihtimalle takılmaz, minicik bir zarfta geliyor 5 adet aldığınızda.

Ben şuanda 24x3w mavi 7x3w beyaz kullanıyorum ve armatürde 4 adet pcb boş kaldı onlara royal blue taksam diye düşündüm. Normal mavi takarsam renk tonu fazla koyuya kaçabilir diye düşünüyorum.

Plastik içerikli malzemeden yapılan lensler LED in ışık gücünü azaltmaktadır. Lens kullanacaksanız cam/kristal lens tercih etmelisiniz. Honeycomb türü lensler düz lenslere göre ışık gücünü daha fazla azaltır.

biryerlerde okumuştum cam ve plexi deki ışığı geçirme katsayısı sırayla 0,9 a 0,82 gibi birşeydi.

tüm teknik detayları bırakıp en basiti, verimlilik olarak düşünmek gerekirse reflektör kullanma mantığı floresenda çok çağ dışı geliyor bana, yani silindir bir tüp ile aydınlatma yapıyorsunuz ve yarısından verim alıyorsunuz aslında, diğer yarısı tamamı kayıp olmasa bile çoğu ışık yerine ısı olarak geri dönüyor tanka.

royal blue lar bu arada çok daha koyu normal mavi ledlerden

Royal blue lar maviden daha cok laciverte yakin bir renk veriyor.O da mavi ile beraber kullanildigi zaman daha guzel oluyor.

Gökhan Bey;

Toplamda 14000K ışık aldığınızı söylemişsiniz ya, bunu nasıl ölçüyorsunuz? Ben internet üzerinden çok araştırdım mesela "Şu kadar adette 10000K, 12000K, 15000K, 20000K beyazlarla 445nm ve 460nm mavileri kaçar adet karıştırmalıyız ki toplamda şu K değerinde ışık elde edelim?" diye ama bir formül bulamadım. Bu ışık rengini ölçmenin bir makinesi var ama o da çok pahalı birşeydir diye tahmin ediyorum. Siz biliyor musunuz bu formülü veya bu işlerden anlayan biri bir formul geliştirebilir mi acaba?
Söylediğiniz çok doğru bu kelvin değerlerini üniversite labaratuvarlarında  alına biliyor bunun için öyle küçük bir alet yok yani annayacağınız şu kelvin bu kelvin diyorda HERKEZ aslında aldıklarının söylendiği kelvin de olduğunu sanmaları en büyük yanılgıları en doğrusu alman ve amerikan led lerinin data sheet lerinde kelvin değerleri yazmakta  ce belgeli bu led ışıkların kelvin değerleri bir çok üniversite onaylı. Osram  cree  ve plıps

Bana sadece 4 adet 3w royal blue lazım. Sitede minimum 10 adet satış yapılıyor sanırım. Kargolama ve gümrükte sorun olmaz değilmi?

Royal blue led normal mavi ledlerden daha açık mavi galiba?
 Royal blue rengi aslında siz de elde edebilirsini   çok basit  ,  bir adet rgb devresi alınız ister uzakdan kumandalı ister manuel,ister android telefonla kontrol edileni,  akvaryumunuzun büyüklüğüne göre diyelimki  50cmx 30cm akvaryum  5 soğuk beyaz 5 parlement mavisi bağlayıp rgb devresine adapte ediniz ve devrenizin kumanda düğmesiyle istediğini renge getirip set ediniz mavinin tüm tonlarını basamak basamak göreceksiniz.saygılar.

Bir şeyi merak ettim. Bu kelvin olayı renk sıcaklığı olarak geçiyor ya. Normal beyaz ledlerin önüne mavi, mor, lacivert şeffaf pleksi tabaka koysak, işe yarar mı.?

Konu görüntüleyen kullanıcılar