Keşfet

Power Led Hakkında Birkaç Soru

Teknik olarak doğru yol izlenirse sonuç alınabilir ama genelde problem yaşanması muhtemel sistemler. Doğru uygulanamadığında sistem istikrarsız olabildiği gibi mercanların yanması, vb. sorunlarla da karşılaşılabiliyor. Ayrıca ışığın sert ve noktasal olması da görsel olarak rahatsızlık verebiliyor. Bu durum kişiden kişiye değişebilir tabii ki ama bana LED ışığı doğal da gelmiyor.

LED'i tavsiye etmeyişim teknik ve kesin bir sebebe dayalı değil, bu yalnızca benim görüş ve düşüncem.
Teknik olarak doğru yol izlendiğinde MH, T5 ve LED ışık kaynaklarıyla elbette sonuç alırsınız. Doğru uygulanmadığında bunların hiçbirinden verim alamazsınız. Bu LED e has bir durum değil. Tıpkı yanlış sistem kurmak gibi. 50 kere tankı dağıtır toplarsınız.

LED ve MH noktasal ışık kaynaklarıdır. T5 ise doğrusaldır. Tüpün her yerinden ışık verir. Görsel rahatsızlık kişinin neye nasıl bakmak istediğiyle kişiden kişiye değişen bir olgu, LED e bu şekilde atıfta bulunmak doğru değil. Sizin gözünüz rahatsız olmuş olabilir. Herkesin gözü rahatsız olacak demek değil bu.

Doğallık konusu enteresan olmuş. Doğayı en iyi taklit edebilen ışık kaynakları MH ve LED dir. Su içinde yarattıkları ışık kırılma efekti doğadaki mercan resiflerinde de çok benzerdir. Asıl T5 ışık kaynağı doğrusal olduğu için yapay bir görüntü ortaya çıkartır. Fotograf karesi gibi tankınız olur.

Bu mercan yanması olayını çok merak ettim. Nasıl bir yanmadır bu ? Fotograf ile izah ederseniz sevinirim.

 
Öncelikle işçilik ve hesaplamalar düzgün olmazsa verim düşüşü oluyor. Lehimlerde, vs. bir yerlerde zamanla sorunlar oluşabiliyor ve aralarda yanmayan LED'ler çıkmaya başlıyor, vs. vs. Tabii bunlar işçilikle alakalı, düzgün yapılırsa problem olmaz ama bu aşaması T5 ve diğerlerine göre daha zorlu ve hataya daha açık. Kısaca özetlemek gerekirse istikrarlı ve verimli çalışmayan bir çok LED aydınlatma sistemi ile karşılaştım. Kendi denemelerim de buna dahil. Benim kullandığım LED'ler Cree ve Edison markaydı, beyazlar 7000K'di sanırım ama yosun sorunu yaşamadım. 2 yıl LED aydınlatma ile ilgilendim ve 1 yıldan uzun süre hem kullandım hemde kullanılan tankları gözlemledim. Sonuç olarak istisnalar muhakkak olacaktır ama benim şahsi kanaatim olumlu yönde değil;

İlk olarak LED aydınlatmada akvaryumun içi disko gibi oluyor, bu yüzden bana görüntü hiç doğal gelmiyor. Eğer diffuse ve 90 derece mercek ile kullanılırsa ışık biraz yumuşuyor ve güzelleşiyor fakat o zaman da ışık kuvveti azalıyor. Yine verilen akım ve LED kalitesine bağlı olarak zamanla spectrum değerleri değişerek mercanlara zarar verebilecek bir duruma gelebiliyor ki ben bunu hem yaşadım hemde gördüm. LED altında ölüme giden mercanın T5 altında iyileşmesini ve iyileşmeden sonra tekrar LED altına konulduğunda tekrar ölüme gidişini defalarca gözlemledim. Işık noktasal olduğu için homojen dağılmıyor. Işık yukarıdan dar açıyla geldiği için karanlık alanlar ve aşırı aydınlık alanlar oluşuyor. Bunlar gibi kanaatimi olumsuz yönde etkileyen başka birçok sebepler de var ve bunlara karşılık olumlu olarak sayabileceğim kayda değer birşey yok.

40-50 cm'lik tanklar için uygun boyutta ve verimli aydınlatma bulmak zor olduğu için LED ilk akla gelen seçenek oluyor. Uygulayacak kişi, eğer 2 yılı aşkın bir süre Ledler değiştirilmeden güzel sonuçlar alınmış marka ve modeli biliyorsa ve bundan eminse, kaliteli işçilik de yapılabilecekse o zaman tabii ki kullanılabilir. Ama genel olarak LED aydınlatmanın risk faktörünün yüksek, buna karşılık avantajlarının az ve görsel açıdan da lezzetsiz olduğunu düşündüğüm için tavsiye etmiyorum.
İşçiliğin kalitesi her armatürde önemlidir. Sadece LED de değil. Kaliteli armatür alırsanız yaşamış olduğunuz sorunları yaşamazsınız. Nasıl yapıldığı belli olmayan, hangi LED in kullanıldığı bilinmeyen, DIY yapıyorsanız "ben yaparım abi, sen merak etme" deyip cebinizden paranızı aşırmaya çalışan bir halttan anlamayan adamlara armatür yaptırıyorsanız, bu durumda yaşadığınız sorunları yaşamamanız zaten mucize olurdu. Bunlar LED in suçu değil, maalesef yanlış tercih yapan hobicinin suçu. Kendi hatalarımız sebebiyle LED e çamur atmak doğru olmaz.

Dünyada o kadar çok LED kullanan var ki, bizim istisna olmamız mümkün değil. Tanır mısınız bilmem ama bu hobide ışığın piri olarak görülen Sanjay Joshi LED lerden övgüyle söz ediyor. Herhalde benim yaşım kadar tecrübesi vardır. Onun laflarının üzerine benim bir şey söylemem yakışık almaz.

Mevcutta bu iş için satılan LED lerin pek çoğu 110, 120 derece lenslere sahiptir. Multichiplerde lens yoktur, 180 derecede ışık verir. Sizin noktasal dediğinizle bu lens olayı apayrı şeyler. Lens kullanarak LED in ışık verme açısını ayarlarsınız. Mevcut 110 sa siz bunu 25 dereceye kadar lens ile düşürebilirsiniz. Ama bu ışığı ip gibi görmenizi sağlar ve LED in ışık şiddetini artırır. Yanlış açılı lens tercihi sizin yaşadığınız sorunlara (yanma olayı söz konusu bile değil, mercanı strese sokmak diyelim ona) sebebiyet verebilir. Mercanı strese sokarsanız ve canlı hassas ise ve hele ki sistem yeniyse, sonuç elbette ölümdür. Ama burada suç LED de değil maalesef.

Siz kötü bir armatür ile kötü bir tecrübe yaşamışsınız, lütfen bunu genele vurup LED e mal etmeyin. İnsanları yanlış yönlendirmiş oluyorsunuz.

 
Ben açıkcası teknik detay belirtmeden led armatür övenlerden(ki bende şuanda akvaryumun iki yanında t5 armatürlere ek olarak 2 adet led armatürü kullanıyorum.) Led armatür altında bakıp büyüttükleri sps fraglarının resimlerini eklemelerini istiyorum.

Yalnız özellikle belirtiyorum, satın alıp led armatür altına koyup; şipşak resim çekmelerini istemiyorum. Led armatür altında kendi büyüttükleri mercanların resimlerini ekleyin diye özellikle belirtiyorum.

İnsanlar baksın kıyaslasın ona göre karar versin.

Benim şahsi görüşüm aynı akvaryumda hem led hem de t5 kullandım, birden fazla led türü denedim ve kesinlikle t5 sps konusunda daha başarılı diyorum.Bu demek değildir ki ilerde T5 in yerini alacak ledler üretilmeyecek. Olabilir ama henüz istenen performansa ulaşılabilmiş değil.

Shimmer efekti sevenler için görsel olarak güzel bir görüntü yakalanabilir. Genel olarak soft lps tanklar sorunsuz götürülebilir ama başarılı bir sps tankı için ledlerin daha katetmesi gereken epey yol var bence.

Bizde LED kullanan çok olmadığı ve genelde karşılaştırma yapmak için arşiv tutan az olduğu için bu isteğin az sayıda cevap bulur sevgili Osman. Cevap veren arkadaşın SPS lerini de adamdan saymamışsın, ben neye varmak istediğini anlamadım.

Ben denemek için bundan yaklaşık 4 ay önce 2 cm boyunda kırmızı monti plate almıştım örneğin. Şimdi oldular 10 cm kadar. Monti plate kolay SPS olduğu için kapsam dışı mı ?

Dünyada LED ler yolunu almaya devam ediyor hatta OLED ışık kaynakları bile deneme aşamasını geçti. LED armatür üretmeyen firma yok neredeyse. Ama biz hala inanmıyoruz. Enteresan.

 
Her yoruma tek tek cevap vermektense tek yorum yapayım.

LED öcü değildir. Her malın kalitelisi olduğu gibi kalitesizi de vardır. Kalitesiz malla, kalitesiz işçilik bir araya gelince parasını çöpe atan hobiciler olur.

Bütün ışık kaynakları temelde aynı işi yaparlar. Farklılıkları teknik yeteneklerindedir. LED in teknik yetenekleri MH ve T5 in altında değil, pek çok konuda üzerindedir. İster lümen olarak bakın, ister PAR olarak, ister noktasallığından tutun, ister Kelvinini bırakın, ekonomik ömrünü yabana atmayın. Dünya tasarruf tedbirleri almak zorunda olduğu için bu tür ekonomik alternatifleri geliştiriyor. Yarın LED den daha ekonomik alternatifler de ortaya çıkacaktır.

Doğru seçilen LED ile yapılmış kaliteli bir armatür ile uzun yıllar boyunca istediğiniz mercana bakabilirsiniz. Gayet güzel de büyürler, renkleri de fevkalade olur. Yanıp kül olmazlar. Elbette kalitesiz bir ışık her sisteme ve her canlıya zarar verebilir.

İşin özü hatalar varsa bunu LED de değil, hobici kendisinde aramalıdır.

 
Gökçe bey benim yazdiklarimi dikkatli okursanız, cevaplarinizda benden pek farklı birsey söylemediğinizi gorebilirsiniz, söylediklerimi farklı cümlelerle ve farkli bir vurgu ile tekrar ederek cevaplamissiniz.

Yanma olarak ifade etmeye çalıştığım durumun fotografını da yüklemiştim :)

Dünyadaki mühim arkadaşların düşüncelerine saygı duyuyorum fakat ben Led kullanmanın avantajlı olduguna inanmıyorum.

 
eser bey gördüğünüz gibi siz gittikten sonra konu ne kadar neşelendi ve insanlar tamamen tecrübelerini üstelik fotoğraflı olarak aktardı. yazınızdan 1-2 alıntı yapayim bende madem;

"Test belgelerini ancak bu ürünleri benden almak isteyenlere elden gösteririm"

"Eğer hayallerimi gerçekleştirebilirsem bu ürünleri ticari olarak ithal edip akvaryumculara toptan vermeyi planlıyorum."

eser bey sadece bu konu degil bir sürü konuda sizi insanlar kırmadan uyardılar bende yazdım yukarıda amacım kırmak degil diye. Ama biraz da anlamak lazım. "kendinizce" birseyler biliyorsunuz resif akvaryumlarınında "aydınlatma ve red mangrove tohumlarından" ibaret sanıyorsunuz. Ben kendi adıma size söylenen sözleri algılayabiliyorum siz algılayamıyorsunuz.

Satışın o kadar içine girmiş ve bu duruma o kadar bağlanmışsınız ki içinde bulunduğunuz hal ve davranışların farkında değilsiniz.

Uzatmayacağım, yukarıda sözlerinizi tırnak içine aldım ben değil siz kendiniz ticari bir iş yaptığınızı söylüyorsunuz. Gidin basın paranızı aylık - yıllık neyse parası verin forumlara ticari ilanınızı sizde satın mangrove -metal halide- led neyse artık. Ama şunu anlayamayacaksınız ben sizin ticari olup olmamanızla bir ilgim yok, fake üyelik değilim, (ankaradaki arkadaşlar tanıyor) birinin yol vermesi ile dolmadım, parada almadım size bunları söylemek için.

" Size ben değil siz kendiniz cevap vermelisiniz nerede yanlış yapıyorumda tanımadığım bir adam bana böyle püskürüyor diye"
Emrah Bey;

Benim bir yere gittiğim yok, "Siz gittikten sonra konu neşelendi" vb. yazmak da şık olmamış. Bu hobinin size de, bana da, ona da, buna da; herkese ihtiyacı var. Kimse gittikten sonra bu hobi neşelenmez...

Yukarıda anlattığım gibi, ben ticari değilim şimdilik led işinde ama açıkçası aklımda da hep ticari olarak getirip hazır armatür ve projektör olarak sunmak var. Şimdiye kadar getirip tanıdık arkadaşlara ve akvaryumculara verdiklerim konuştuğum firmadan numune şeklinde aldığım ilk partilerdi. Mesela Eren Bey' de veya aslında belki de piyasadaki tüm akvaryumcular da öncelikle hobici olarak başlamıştır ve şimdi profesyonele dönmüştür. Bunda bir sakınca yok ki?

Neyse, umarım bir gün hayalimi gerçekleştirip ticari bir firma altında bu projektör ve armatürleri getirip umarım size verebilirim. O zamana kadar hoşçakalın ve lütfen saygımızı-sevgimizi hiç kaybetmeyelim. 3. defa söylediğim gibi, lütfen bana karşı nedenini anlayamadığım bir tepkiniz tekrar olacaksa bunu çok verimli giden bu led başlığında değil, telefon veya ÖM ile direkt bana söyleyin ki insanlar rahatsız olmasınlar...

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Gökçe montipora plate ile ilgili yazdıklarımı biraz göz ardı etmişsin sanırım. Bu canlı en az ışık isteyen sps türlerinden. Hatta ışık ihtiyacından fazla olunca plate formu bozuluyor.Büyüme uçları ışıktan uzaklaşacak şekilde aşağı doğru şekil alıyor. Benim "led sistemleri artık eksiklerini giderdi, bu iş için tamamen hazır" diyebilmem için daha yavaş ve daha zor büyüyen sps türlerinin sağlıklı şekilde bu ışıkta geliştiğini gözlerimle görmem lazım.

Ezbere konuşmayı sevmiyorum, dolayısı ile aynı sisteme bağlı 2 farklı armatür altında aynı canlılardan fraglar yapıp gelişimlerini kıyaslamak lazım.Ben bunu yaptım ama fraglar düzgün resim çekemeyeceğim bir yerde olduğu için belgeleyip sunmayı ihmal ettim.Çünkü araştırmayı tamamen kendi merakımı gidermek için yaptım.

Bu başlıktan anlıyorum ki,resimli olarak da belgelemek gerekiyormuş :) , gerçek anlamda inandırıcı bir kıyaslama yapmak için bu şart.İlerde de bunu yapan kişiler olması adına bu tecrübelerimi paylaşıyorum. Sadece led veya sadece t5 kullanıp kullanmadığı ürüne tek yönlü bakıp veya farklı su kalitelerindeki gelişimleri aynı ortammış gibi kıyaslayanları anlamakta zorluk çekiyorum. Böyle bir bilimsel çalışma malesef olmaz.

Geçmişte t5 armatürle başarısız olmuş ama led kullanmaya başladıktan sonra su kalitesi akıntı vs birçok konuya daha dikkat eder hale gelmiş bazı hobiciler bu hatayı yapıyorlar ve eski armatürlerini kötülüyorlar.Benim kısaca demek istediğim bu kesinlikle bilimsel bir doğru olmaz. Aynı suda ,eş zamanlı, aynı canlıdan aynı boyutta 2 frag alıp farklı armatürler altına koyup. aynı aydınlatma süreleri uygulayıp. Zaman içinde su değerleri ile beraber gelişimi belgelemek lazım.

Benim şuanda tekrardan bu araştırmayı yapıp belgelmek için yerim zamanım ve ekstradan harcayacak param yok malesef ama ilerde değeceğine inandığım beyaz ledler üretilir ve spectrumları geliştirilirse o zaman belki tekrar denerim.Şu haliyle ben mavi (royal blue) ledleri beğeniyorum. Bana göre beyaz t5 (Ati aqua blue special ve KZ new generation beyaz olanı olabilir) ile mavi led karışımı hybrid bir armatür. Sadece led armatüre göre şimdilik daha başarılı olacaktır.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Gökçe bey benim yazdiklarimi dikkatli okursanız, cevaplarinizda benden pek farklı birsey söylemediğinizi gorebilirsiniz, söylediklerimi farklı cümlelerle ve farkli bir vurgu ile tekrar ederek cevaplamissiniz.

Yanma olarak ifade etmeye çalıştığım durumun fotografını da yüklemiştim :)

Dünyadaki mühim arkadaşların düşüncelerine saygı duyuyorum fakat ben Led kullanmanın avantajlı olduguna inanmıyorum.
Sizin yazdıklarınızı çok dikkatli okudum ve çıkardığım sonucu siz zaten belirtmişsiniz. Siz LED ile kötü bir tecrübe yaşadığınız için LED e inanmıyorsunuz.

Ben de diyorum ki; siz LED ile kötü bir tecrübe yaşadınız diye LED e inanmamanız yanlış. LED kullanımını tavsiye etmemeniz de yanlış. Fikriniz bu olabilir, saygı duyarım ama size katılmıyorum. Katılmama sebeplerimi de yazdım.

Sonuç olarak vardığımız sonuç birbirine zıt.

Yanmış mercan olarak nitelendirdiğiniz olay stres sonrası mercanın poliplerini kapatması. Yanmak bu değil. Bizim kullandığımız aydınlatma ekipmanlarıyla mercanı ancak şiddetli UV ışığa maruz bırakarak yakabilirsiniz. Başka türlü mümkün değil.

UV ışık da sadece çift uçlu MH lambalarda mevcuttur, ne T5 lambalarda ne de LED lambalarda (UV için ayrı LED ler vardır) mevcut değildir. O sebeple yanma olayını sordum size ki izahat yapabileyim.

Şunu da belirtmek isterim ki; en doğru aydınlatma hobicinin kullanıp da en memnun olduğu aydınlatmadır. Siz T5 kullanarak istediğiniz sonuçlara ulaşmışsanız, zaten T5 ile devam etmelisiniz. LED kullanmanıza hiç mi hiç gerek yok.

Benim anlatmaya çalıştığım; kullanmakta olduğumuz tüm ışık kaynaklarıyla en zor mercanlar dahi bakılabilir, büyütülebilir ve renklerini koruyabilir. Siz yeter ki, doğru teknik çalışmayı yapın. Bu kadar.

 
Gökçe montipora plate ile ilgili yazdıklarımı biraz göz ardı etmişsin sanırım. Bu canlı en az ışık isteyen sps türlerinden. Hatta ışık ihtiyacından fazla olunca plate formu bozuluyor.Büyüme uçları ışıktan uzaklaşacak şekilde aşağı doğru şekil alıyor. Benim "led sistemleri artık eksiklerini giderdi, bu iş için tamamen hazır" diyebilmem için daha yavaş ve daha zor büyüyen sps türlerinin sağlıklı şekilde bu ışıkta geliştiğini gözlerimle görmem lazım.

Ezbere konuşmayı sevmiyorum, dolayısı ile aynı sisteme bağlı 2 farklı armatür altında aynı canlılardan fraglar yapıp gelişimlerini kıyaslamak lazım.Ben bunu yaptım ama fraglar düzgün resim çekemeyeceğim bir yerde olduğu için belgeleyip sunmayı ihmal ettim.Çünkü araştırmayı tamamen kendi merakımı gidermek için yaptım.

Bu başlıktan anlıyorum ki,resimli olarak da belgelemek gerekiyormuş :) , gerçek anlamda inandırıcı bir kıyaslama yapmak için bu şart.İlerde de bunu yapan kişiler olması adına bu tecrübelerimi paylaşıyorum. Sadece led veya sadece t5 kullanıp kullanmadığı ürüne tek yönlü bakıp veya farklı su kalitelerindeki gelişimleri aynı ortammış gibi kıyaslayanları anlamakta zorluk çekiyorum. Böyle bir bilimsel çalışma malesef olmaz.

Geçmişte t5 armatürle başarısız olmuş ama led kullanmaya başladıktan sonra su kalitesi akıntı vs birçok konuya daha dikkat eder hale gelmiş bazı hobiciler bu hatayı yapıyorlar ve eski armatürlerini kötülüyorlar.Benim kısaca demek istediğim bu kesinlikle bilimsel bir doğru olmaz. Aynı suda ,eş zamanlı, aynı canlıdan aynı boyutta 2 frag alıp farklı armatürler altına koyup. aynı aydınlatma süreleri uygulayıp. Zaman içinde su değerleri ile beraber gelişimi belgelemek lazım.

Benim şuanda tekrardan bu araştırmayı yapıp belgelmek için yerim zamanım ve ekstradan harcayacak param yok malesef ama ilerde değeceğine inandığım beyaz ledler üretilir ve spectrumları geliştirilirse o zaman belki tekrar denerim.Şu haliyle ben mavi (royal blue) ledleri beğeniyorum. Bana göre beyaz t5 (Ati aqua blue special ve KZ new generation beyaz olanı olabilir) ile mavi led karışımı hybrid bir armatür. Sadece led armatüre göre şimdilik daha başarılı olacaktır.
Şimdi seni gayet iyi anlıyorum Osman. Ancak herkes sen değil ve herkes senin gibi en zor SPS türlerine bakmak istemeyebilir. O sebeple her hobicinin bakmaya çalıştığı bir tür olarak gördüğüm bir SPS türünü örnek verdim. Zor olan acroların isteklerini bilebilmek zaten ayrı bir maharet, bunun ışıkla alakası da var, başka parametrelerle de.

Ben de aynen senin gibi düşünüyorum ezbere konuşmak konusunda. Pek çok kez de bunu dile getirmişimdir. Örneğin; LED yosun yapar cümlesi gayet ezbere konuşmaktır. Bunu yapmamak lazım. Hepimiz şartlarımız elverdiğince çeşitli denemeler, araştırmalar yapıyoruz. Benim tek arzum bu denemeler hiç bitmesin. Kimse bundan vaz geçmesin. Doğruları ancak böyle bulacağız. Bu çok net. Ancak, yaptığımız denemelerde elde ettiğimiz sonuçları da bilimsel bir gerçekmiş gibi insanlara anlatmamak gerekir. Kesin ifadeler kullanılınca bu bizlere inanan ve güvenen insanlara çok inandırıcı gelebilir ve hata yaparlar. Ben bundan sakınmaya çalışıyorum. O sebeple bana soran herkese ben böyle yaptım, sonucum bu oldu ancak bu işin doğrusu demek değildir diye de özellikle belirtmeyi unutmamaya çalışıyorum. Yanlış anlama lütfen, bunları sen böyle yapmıyorsun diye yazmıyorum, konunun gidişatı gereği insanları bilgilendirmek için yazıyorum.

Bu bağlamda; gerçek bir test yapabilmek için gerçek bir laboratuvar ortamı kurmak gereklidir diye düşünüyorum. Bu yoksa yapılan çalışmalar birer denemedir ve tecrübe birikimidir. Ama bu tecrübelerin sonuçları her hobici için aynı sonuçları doğurmayabilir. Bu konuda hemfikirizdir diye düşünüyorum. Benim bu konuda çalıştığım bir üretimhanem var ve çeşitli ışık kaynaklarını çeşitli canlılar üzerinde deniyorum. Burası asla bir tam teşekküllü bir laboratuvar ortamı değil ama başarılı testler gerçekleştirebiliyoruz. Halihazırda T5, markalı LED, MH ve kendi yaptığımız LED sistemlerini de pek çok canlı üzerinde deneyip, sonuçlarını bilgi dağarcığımıza ekliyoruz. Şimdilik, tecrübem şu oldu diye bir görüş belirtmem uygun olmaz. Daha o evreye gelmedik.

Sonuç olarak ışık kaynakları aynı sonuca ulaşmaya çalışıyor. Teknik yeterlilikleri de buna imkan tanıyor yahut kısıtlı tanıyor. Sistemde gerekli düzenlemeleri yapıp bu kısıtları ortadan kaldırınca da pek çok zamanda sonuca ulaşıyorlar. LED de bu ışık kaynaklarından biri ve senin de belirttiğin gibi sürekli değişim ve gelişim içinde. Mevcutta iş gören SPS lerde büyümenin yaşandığı ve renklenmenin korunduğu sistemler var. Zor diye tabir ettiğin acrolardan bana 2 adet frag verebilirsen ben de sitemlerimde dener, sonuçlarını seninle paylaşabilirim. Belki fikrin değişir. Aslında bu ışık olayı biraz da matematik gibi. Doğru formüller sonuca ulaştırıyor.

Eski patronumu hiç sevmezdim ama bir lafını çok severdim ve bana inanılmaz katkısı olmuştur. Derdi ki; hiçbir şeyi kategorik olarak reddetme. Gerisini doldurmak herkesin kendi zekasına kalmış.

Bu konuda sanırım kendi fikirlerimi yeterince aktardım. Her karşıt fikre de saygım sonsuz, ama katılmayabilirim. Sözlerim bazen insanlara çok sert gelebiliyor, kırdığım arkadaşlarım varsa özür dilerim.

Sevgiyle kal.

 
Gökçe bey, LED ile bu iş olmaz veya LED çirkin ışık verir veya düzgün uygulanamaz gibi bir ifade kullanmıyorum, kendi şahsi düşüncemin ve tecrübemim olumsuz yönde olduğunu, bu işin aynı zamanda kişiden kişiye değişebilecek bir zevk meselesi de olduğunu, LED aydınlatmada işçiliğin daha zor olduğunu ve hata yapma ihtimalinin daha yüksek olduğunu, benim değerlendirme kriterlerime göre bu zorluk ve risklere değecek herhangi bir avantajı da olmadığını, vb. konuları belirterek tavsiye etmediğimi söylüyorum. Tavsiye etmemek ile kesinlikle yapmayın demek farklı konular.

Araştırmak için veya merak ettiği için veya denemek istediği için yapmak isteyene kim birşey söyleyebilir. Bunu zaten bende yaptım, şu anda da bir çok konuda denemeler, araştırmalar yapıyorum. Bazısından sonuç alıyorum bazılarından da alamıyorum. Bunlardan da keyif alıyorum.

Araştırmacı yaklaşım ayrı bir konu. Benim LED aydınlatmayı tavsiye etmediğim kişiler, araştırmak, denemek isteyenler değil. Henüz bu işin başlangıç aşamasında olan veya araştırma gibi bir amaç taşımayan veya olabildiğince sorun yaşamayacağı bir sistem sahibi olmak isteyen kişiler.

Elimden geldiğince LED ile ilgili olumlu olumsuz edindiğim tecrübeleri aktarmaya çalıştım. Sonuç olarak aynı fikirlere sahip olmayabiliriz. Bir ekipmanın avantajlı olmadığını düşünme ve bunu dile getirme özgürlüğüne sahip olduğumu düşünüyorum.

 
Kendi açımdan lafı çok uzatmamım bir manası yok Eren bey. Siz ne demek istediğinizi ben de ne demek istediğimi anlattık yeterince. Hepimiz arzuladığımız kadar özgür ve bahşedilen kadar zekiyiz. Bu yazılan çizilenlerden herkes aklı yettiğince bir şeyler alacaktır. Konuya katkınız için kendi adıma teşekkür ederim.

Sevgiyle kalın.

 
Barış sağlandı :)

Ben okuyan ve bu tartışmadan çok şey öğrenen biri olarak çok teşekkür ederim.

 
Yorum yapan herkese çok teşekkür ederim. Herkesin faydalanabileceği güzel bir başlık oldu.

Şuan lens kullanmayı düşünmüyorum fakat araştırırken "honeycomb" denen bir lense rastlamıştım. Orphek firmasının bazı led lambalarında da bu lenslerden kullanılmış. Düz lenslere göre avantajları varmıdır?

 
Benim de bu led tartışmasına naçizane bir katkım olabilecekse eğer, SPS leri oldukça yoğun bir frag tankı olan ve bu işlerden gerçekten anlayan, geliştirici yorumlar yapabilecek biri eğer isterse; deneyip gözlem ve yorumlarını paylaşması için istediği K ve nm değerlerinde led projektör veya armatür verebilirim tamamen ücretsiz olarak.

 
Yorum yapan herkese çok teşekkür ederim. Herkesin faydalanabileceği güzel bir başlık oldu.

Şuan lens kullanmayı düşünmüyorum fakat araştırırken "honeycomb" denen bir lense rastlamıştım. Orphek firmasının bazı led lambalarında da bu lenslerden kullanılmış. Düz lenslere göre avantajları varmıdır?
Plastik içerikli malzemeden yapılan lensler LED in ışık gücünü azaltmaktadır. Lens kullanacaksanız cam/kristal lens tercih etmelisiniz. Honeycomb türü lensler düz lenslere göre ışık gücünü daha fazla azaltır.

 
gözümle ölçtüm. kullanmadığım t5 mh armatür kalmadı. az çok renk sıcaklığını ayırt edebiliyorum. t5-mh kombinasyonlarındada sürekli bu renk sıcaklığını tercih etmiştim. led armatürümde dimmer özelliği olduğu için beyaz kısıp mavi açıp veya tam tersi yaparak istediğim rengi alabiliyorum. 14000k civarı dediğimde bu. herhangi bir cihaz kullanmadım.renk bu dedim ve bıraktım.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Herkese merhaba,

Konuyu tekrar canlandırıyorum ama kafama takılan birkaç konu var. Işığın akvaryum dışına çok fazla dağılmasını istemiyorum. Homojen bir dağılım için 8 beyaz, 16 royal blue, 1 mavi ledi nasıl yerleştirmeliyim? 2 star pcb arası kaç cm olmalı? Kaç derecelik lens kullanmalıyım?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
İsmail bey Royal blue ledleri nereden temin ettiniz?

 
Merhaba arkadaşlat. Led konusunda ben Gökçe beyden yardım almıştım. Montipora Plate 2x1,5 cm ebatlarında frag olarak akvaryumuma yerleştirdim ve 2 ay sonra bu frag bir kibrit kutusu kadar oldu. Platenin üzerinde tenkatülleri bile keyifle açıyordu. Fakat tatil felan derken bir dönem akvaryuma gerkli ilgiyi gösteremedim ve su değerlerimden ötürü öldü.

Buna mukabil benim düşüncem led ile artık hemen hemen her canlı bakılabilir.

İsmail bey pcb lerin arası 1-2cm arası olabilir. Akvaryum dışına ışığın yayılmamasını istiyorsanız dar açılı lenslere bakmanız gerek fakat açı daraldıkça tabana güçlü ışık gelebilir.

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst