Keşfet

Prodibio Bakteri Katkıları

kormeci

Yeni Üye
Ad Soyad
Koray Örmeci
Bu ürün son yıllarda ülkemizde bulunan bir ürün. Yurtdışı forumlarda zeovit yöntemine benzediği ve akvaristler tarafından kullanıldığı görülüyor. Bioclean içinde iki tür ürün içeriyor. Bir tanesi biodigest diğeri bioptim. Bioptim bakteri besini gibi çalışıyor diğeri zaten bakteri. Biodigest 1000ml suya bir ampül. Dozlar bölünemiyor çünkü nitrojenle kapsüle konmuş, oksijeni gördüğü an bakteriler aktif hale geliyor geri dönüşü olmamak üzere. (Bioptim için dozların bölümüyle ilgili birşey bulamadım)Bioptim 200 litre suya 1 ampül. Yurtdışında kullananlar akvaryumlarının hacmine bakmadan iki haftada bir yada haftada bir, birer ampül ekliyorlar. Tabi bu akvaristlerin ne tarz canlı besledikleri ve durumları ortada değil. Genelde yosun oluşumunu durdurmak gibi nedenlerle kullanıyorlar, buda ne durumda olduklarını gösteriyor, bir kesimde sps için bu ürünleri kullanıyor. Diğer bir üründe reefbooster, genelde önce ilk iki ürünü kullanıp yosunların hakkından gelip buna başlıyorlar.Aminoasit ve vitamin içeriyor,dozları bölünebiliyor. Kötü tarafı suyu bulandırıyor ama bir süreliğine. Şimdi bende bu üçlüyü denemek istiyorum ancak ciddi anlamda çekinmekteyim. Bu üç ürün dikkatimi çekti. Yapılan yorumlarda sps renklenmesine katkıda bulunduğu, byropsis yosununa son verdiği, zeovite alternatif olduğu yada yardımcı olabileceği gibi iddialar var. Bu ürünü kullanmış olanların burda tecrüblerini paylaşması hepimiz adına faydalı olacaktır. Votka, şeker gibi metodların biraz adam edilmiş hali gibi geldi bana. Çekincem zaten bu yönde.

Buda faydalı bir link.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu tamamen birkaç başlıktaki akvaristlerin iddiası. Birde bu yosunu yok etmek için nutrient seviyesini nasıl düşürdüyse yada artık nasıl dozladıysa, yosunları öldürmeyi başarmış. Ama diğer taraftan adamların akvaryumlarını göstren bir foto yok. Mercanlar ne hale geldi bahseden yok. Bizden farkları daha çok ekipmana uygun fiyattan ulaşmaları yoksa çoğu yazılan arkası olmayan boş laf. O yüzden bizlerden birilerinin tecrübesi benim için daha önemli ama görünen o ki pek kullanan yada fikir sahibi olan yok.

Yalnız bu gibi metodlara başlarken devamlılık önemli ancak bugün yaptığım araştırmada maalesef ürünleri bulamadım. Yakında gelecekmiş. Kullanmadan yüksek miktarda stoklayamam. Kullanıp görmem lazım. Tamda herşey iyi giderken ürünleri bulamaz isem yönteme ara vermek zorunda kalırım. Bir şekilde ürünlerin devamını garanti altına almadan başlamayacağım. Bu bakımdan sırf bu ürün için değil birçok ürün için umutsuzum. Alırken hep bir daha geldiğimde bulabilecekmiyim sorusu insanı bunaltıyor.

Merhaba Koray,

Ben bu ürünleri ve korellen zucht ürünlerini (aminoacid, pocci, demir ve potasyum) 10 ay önce kullanmaya başlamıştım. Iwan'ın dozlama kriterlerine aynen uydum. İlk denemeler sonucu gerçekten kristal netlikte bir su oldu. Mercanların da büyümeleri gayet iyiydi. Ancak o zaman ki PS im reef booster ın yükünü kaldıramadı. 6 adet tang de sistemde olunca nitrat tavan yaptı. Yosunlanma olmuyordu ancak yükselen nitrat mercanların performansını azalttı. Ben de kullanmayı kestim.

PS değişti, tangler satıldı. Şu an nitrat 0, fosfat 0.03 gibi. Şimdi bioptim hariç hepsini tekrar kullanıyorum. Byropsislerde azalma oluyor ama öyle hepsi yok olmadı şimdilik. Onun dışında başka yosunum yok. Suda bariz bir netlik var. Mercanların durumu zaten iyiydi, şimdilik (1 hafta oldu daha) çok daha iyi performanstalar diyemeyeceğim.

Bu sistemlerin başarılı olabilmesi için özellikle nitratın ve fosfatın 0 veya 0 a yakın değerlerde olması gerekiyor. Diğer değerlerin zaten olması gerektiği gibi olduğunu farzediyorum. Dozlama periodlarına sadık kalmak ve düzeni bozmamak lazım. Değişimi bir anda değil, zaman içinde, mercanları fazla zorlamadan gerçekleştirmek gerekiyor. Pek çok kişi, bu kriterler uyluduğu takdirde başarılı olduğunu belirtiyor. Bence de haklılar. Ben denemeye devam edeceğim. Ürünlerin hepsini yurtdışından buradaki fiyatın hemen hemen yarısına alıyorum. Hiç stoksuzluk da yaşamadım. Alışveriş yaptığım sitede her zaman mevcut.

Gökçe bey bu siteti bizle paylaşın da bizlerde getirtelim:) teşekkürler saygılar.

www.aquaterrashop.de

Sahibi de (Claude) son derece yardım sever bir hobici. Reefcentral da hatırı sayılır şahıslar arasında.

Gökçe abi, aydınlattığın için saol. Zaten yurtdışında da adamlar önce biodigest ile bioptimi kullanıyor nitratı ve fosfatı elemine ettikten sonra reefboostera başlıyor. Bu arada bütün bunlara rağmen rowa gibi ürünleride ihmal etmiyorlar. Eklediğimiz bakteriler ortamda nutrientler tükenince ölecek bunların sisteme yan etkisi beni düşündürüyor. Birde biodigest bir kerede kullanılmak zorunda açıldıktan sonra. Bu kadar overdose sıkıntı gibi geldi bana. Adamlar kullanın birşey olmaz modunda yurtdışında. Birde reefbooster ortalığı gerçekten toz dumana katıp, skimmerı devre dışı bırakıyor mu?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Gökçe abi, aydınlattığın için saol. Zaten yurtdışında da adamlar önce biodigest ile bioptimi kullanıyor nitratı ve fosfatı elemine ettikten sonra reefboostera başlıyor. Bu arada bütün bunlara rağmen rowa gibi ürünleride ihmal etmiyorlar. Eklediğimiz bakteriler ortamda nutrientler tükenince ölecek bunların sisteme yan etkisi beni düşündürüyor. Birde biodigest bir kerede kullanılmak zorunda açıldıktan sonra. Bu kadar overdose sıkıntı gibi geldi bana. Adamlar kullanın birşey olmaz modunda yurtdışında. Birde reefbooster ortalığı gerçekten toz dumana katıp, skimmerı devre dışı bırakıyor mu?
Öncelikle belirteyim bahsettiğim mercanlar SPS ler.

Amaç zaten doğru ve olması gerektiği kadar besin (nutrient) gamına ulaşmak. Bu da prodibio ürün gamında reef booster oluyor. Işıklandırma güçlü ise, az besin olan sistemlerde, mercanlar fotosentezi daha efektif yapıp, enerjilerinin çoğunu buradan alıyorlar. Ekstra besine çok fazla ihtiyaç duymuyorlar. Bu sebeple renklenmeleri daha iyi oluyor. Renklenmeyi etkileyen tek faktör bu değil tabii ki, ama bu çok önemli bir faktör. Hepimiz fazla besin olan tanklarda SPS lerimizin kahverengi olduğunu tecrübe ettik.

Overdose yapma riskin oldukça az. Önerilen dozajı periodu uzun tutarak yapabilirsin.

Reefbooster kullanırken ben yukarı su basan pompaları ve PS yi 15 dk kapatıyorum. Akvaryumdan aldığım yaklaşık 100 ml suya 1 ampul karıştırıyor ve akvaryumun içine döküyorum. Tunzeleri açık bırakıp akvaryumun her tarafına dağılmasını sağlıyorum. Öyle bembeyaz yapmıyor, hafif bir sis gibi. Sistemi tekrar açtıktan yarım saat sonra su eski haline dönüyor. PS de öyle abartı bir şekilde hiç devre dışı kalmadı şimdiye kadar. Yaklaşık 1-2 saat sonra eskisi gibi toplamaya başlıyor.

Selamlar. Biodigest kullanımı için kutusunun üzerinde "1 ampoule for up to 1000 litres every fortnight" yazıyor. Burdan benim anladığım 1000 litreye kadar olan akvaryumlarda 15 günde bir ampül kullanabilirsiniz diyor. Su hacmi 1000 litrenin altında olupta bir ampülün tamamını bir seferde kullanan ve olumsuz bir durum yaşayan var mı?

Ayrıca bu biodigest ile bioptim'i aynı anda verebiliyor muyuz?

Biodigest'in tamamını akvaryuma dökebilirsin Hakan abi. Bioptim ve Biodigest'i aynı anda ekliyorsun. 2 haftada bir ya da daha çabuk sonuç görmek için hafta bir eklenebilir. Reef Booster eğer aldıysan onu da hafta bir ekliyorsun fakat önerilen ilk 1 ay 6 hafta sadece biodigest ve bioptim kullanıp daha sonra reef booster a başlamak.

Sağol Selim.

Biodigest'in tamamını akvaryuma dökebilirsin Hakan abi. Bioptim ve Biodigest'i aynı anda ekliyorsun. 2 haftada bir ya da daha çabuk sonuç görmek için hafta bir eklenebilir. Reef Booster eğer aldıysan onu da hafta bir ekliyorsun fakat önerilen ilk 1 ay 6 hafta sadece biodigest ve bioptim kullanıp daha sonra reef booster a başlamak.
biodigest alıp, bioptim yerine seachem reef plus gibi bir ürün kullanılabilir mi acaba ?

Bioptim ile Seachem reef plus çok farklı ürünler. Biodigest ile bioptim birbirini tamamlayan iki ürün. Biodigest içerisinde bakteri kültürü var nitrat ve fosfat için, bioptim içerisinde ise bu bakterilerin beslenmesi için gereken besin var yani karbon oluyor bildiğim kadarıyla. Bir bakıma votka/şeker metodunun şişelenmiş hali de denebilir fakat daha kontrol edilebilir biçimde olduğu için kullanması daha az riskli.

bu ürünlerin kullanım oranları çok enteresan,

1 ampül biodigest e , 5 ampül bioptim denk geliyor,

yani tam dozaj için 6lı bioclean paketi alıp, (içersinde sanırım 3 biodigest 3 bioptim oluyor)

bir de ilave 12li bioptim paketi almak gerekiyor gibi görünüyor...

veya 500 lt civarı bir tank için,

biodigest in yarısı overdoz oluyor,

1/2,5 oranı yani, 6lı paket bioclean alıp, 6lı paket bioptim eklemek gerekir...

yanlış mıyım ?

Bu ürünleri açtıktan sonra saklama şansınız yok o yüzden 1 ampul biodigeste 5 ampul bioptim denk gelmiyor. biodigest zaten 1000 litre için değil, 1000 litreye kadar olan akvaryumlar için. Ben 200litre akvaryuma tüm biodigesti atıyorum. Yani 200litre akvaryum için 2 haftada bir 1 şişe bioptim 1 şişe de biodigest kullanıyorum.

Yanlış hatırlamıyorsam nitrojen gazı ile ampüllere konduğu için açılır açılmaz havayla buluşunca değişime uğruyor, bu yüzden saklanamıyor.

Merhaba!

Yeni kurulumumun ardından 3 ay geçti.Kurulumda ve kurulumdan bu yana prodibio kullanmaya başladım.

Bioptim,Bio-Digest,Sronti+,İodi+,Reef Booster ürünlerini haftalık olarak kullanıyorum.Kurulumun başlangıcında amonyak için de stop ammo kullanmıştım.Geçen 3 aylık zaman zarfında herhangibir olumsuz etkisine tanık olmadım hatta mercanlar ki tank sadece SPS den oluşuyor çok olumlu tepkiler veriyor.İlk kurulumda renk sorunu yaşadığım mercanlar eski gerçek renklerine dönüyorlar.Tecrübeleri burada zaman içinde paylaşmak üzere.Saygılar

Bu tamamen birkaç başlıktaki akvaristlerin iddiası. Birde bu yosunu yok etmek için nutrient seviyesini nasıl düşürdüyse yada artık nasıl dozladıysa, yosunları öldürmeyi başarmış. Ama diğer taraftan adamların akvaryumlarını göstren bir foto yok. Mercanlar ne hale geldi bahseden yok. Bizden farkları daha çok ekipmana uygun fiyattan ulaşmaları yoksa çoğu yazılan arkası olmayan boş laf. O yüzden bizlerden birilerinin tecrübesi benim için daha önemli ama görünen o ki pek kullanan yada fikir sahibi olan yok.

Yalnız bu gibi metodlara başlarken devamlılık önemli ancak bugün yaptığım araştırmada maalesef ürünleri bulamadım. Yakında gelecekmiş. Kullanmadan yüksek miktarda stoklayamam. Kullanıp görmem lazım. Tamda herşey iyi giderken ürünleri bulamaz isem yönteme ara vermek zorunda kalırım. Bir şekilde ürünlerin devamını garanti altına almadan başlamayacağım. Bu bakımdan sırf bu ürün için değil birçok ürün için umutsuzum. Alırken hep bir daha geldiğimde bulabilecekmiyim sorusu insanı bunaltıyor.
Koray bey Prodibio ürünlerin hemen hemen her çeşiti stoklarımızda mevcuttur sürekliliği ise sabittir şuanda stoklarda hala mevcut olmasına ragmen yeni siparişi verdik bir aksilik olmadıkça bir buçuk aya yeni ürünlerde gelecektir saygılar..

Ayrıca burdan Gökçe beye selam olsun :) Prodibio ürünlerinde yeni ithalat gerçekleşene kadar %10'a yakın fiyatlar düşecektir umarım sitemi biraz olsun azalmıştır :) Şaka bir yana bu ürünlerin ülkemizde bu kadar tanınması ve bilinmesi ve kullananların memnun olması bizide memnun etmektedir Prodibio nun Türkiye satış sorumlusu olarak yeni ithalatdan sonra fiyatları indirebilecegimiz seviyelere düşürmek ve bu ürünleri her insanın alım şartlarına uydurabilmektir şuandaki amacımız. Saygılar

Selamlar Hakan Bey,

Güzel haberlerin devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Salifert flatworm exitte bir gelişme var mı ? Ne zaman alabileceğiz ?

Konu görüntüleyen kullanıcılar