Keşfet

Resif Akvaryumu (100x60x45h)

bu resife canlı canlı tanık olup ufuk abi ile sohbet etme imkanım oldu sağolsun kendisini bizi davet etti.

diyeceğim o ki kendisine çok çok teşşekurler kendisi çok nazik misafir perver ve yılların verdiği deniyimlerle sohbet ederken insanı kendisine kitliyor saatlerce olsa dinlemek istiyorsunuz nasip olursa 1 kaç ay sonra  taşınmadan önce tekrardan misafiri olucam ve güzel resiften ondan hatıra ufak tefek fırak mercanlar alma imkanım olacak ve tabiki yellow tang blue tang ve 2 adet percula ve 2 tanede damsel balığınında yeni sahibi ben olucam kendisine bize bu hobiyi sevdirdiği ve göstermiş olduğu ilgi alakadan dolayı sonsuz teşşekürler seviliyorsun büyük üstat :)

Bu arada palyaço için Guiness rekorlar kitabına başvurmalısınız çünkü ömürleri 5 yıl civarıdır çok iyi şartlarda. Doğada 10 yılı gören  var.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu arada palyaço için Guiness rekorlar kitabına başvurmalısınız çünkü ömürleri 5 yıl civarıdır çok iyi şartlarda. Doğada 10 yılı gören  var.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak böyle bir şey sanırım.???? 

Ömürleri doğada 10 yıl civarı ama esaret altında yani akvaryumlarda koruma altında iken 15-17 sene yaşayan Amphiprion Ocellaris /palyaço balıkları mevcut.Hatta yüz hatlarında ihtiyarlama çizgileri bile oluşmuştu. Yani çoğu hayvan esaret altında mesela hayvanat bahçelerinde 1 misli fazla yaşar doğadaki sürelerinden koruma altında oldukları için merak eden araştırsın görsün...

Mesela aşağıdaki linkte 12 senelik yaşayan palyaço balığı var.

Konuşma şeklinizi düzeltmenizi öneririm. Benim sahip olduğum bilgileri bilen bilir. Rahat olun. Biz de bilgilenmeden yazmadık bunları. Akvaryumda ömürleri 3-5 yıl olarak geçer. 

Yabancı diliniz olduğunu sanmıyorum ama hiç olmaz ise google den Türkçeye çevirin inceleyin esaret altında 18 sene bile yaşadıklarını göreceksiniz...

Bilgi kapasiteniz tecrübeniz ve görselliğini  paylaşamadığınız resifiniz yetersiz maalesef.

Yabancı dilim 5 tane var. İngilizce de anadilimdir. Boş konuşan bir insan olduğunuzu ilk mesajınızdan anlamıştık ama şimdi tescillendi. Google'a clownfish lifespan yazdığınızda ilk sonuç 3-5 years. hemen altında da doğada 6-10 years yazıyor. Sizin paylaştığınız hepsi istisnalar ve rekorlar zaten. İstisnalar kaideyi bozmaz. Beni böyle konuşmaya zorlayan sizsiniz ama resifimi paylaşırsam ben neden uğraşıyorum deyip hobiyi bırakırsınız. ;)  

Sallamacı olduğun belli seviyeyi düşürüp konuyu kirletiyorsun hade  başka kapıya.... Çok duyduk boş beylik lafları paylaşın da görelim hep birlikte resifinizi...

Laf sokma konusunda ve de terbiye konusunda üstünüze yok maşallah...

İyi ne güzel paylaştınız resifinizi...????

Ben samimi bir şekilde rekor kitabına başvurun yazdım. Siz bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma, yabancı dilin yoktur bilmem ne gibi hakaretler yazdınız. Artık kim terbiyesizce laf sokuyor (veya en azından kim başlattı) okuyanlar karar verir.

Yanlız resifte sarı renkli mercan yok.Dalga motoru ve ısıtıcı çok göze batıyor. E.Vortech mp40 yakışır  boyutları itibariyle.Sarı hummer yada sarı acro lazım. Acrolar da henüz tam rengini almamış. Belki olacak ileride...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Üstad, senden çok şey öğrendim. Keşke taşınmayıp resifi bozmasaydın diyecektim ama gittiğin yerde de kuracağını okudum, sevindim, sağlıcakla kal.

Merhaba Ufuk bey, çok güzel bir akvaryum. Sizin paylaşımlarınızı bakım defterime not alıyorum. Resifi kurmak bir meziyet ama bence en önemlisi sürdürülebilirlik. Sumpı anlattığınız mesajınız benim adıma faydalı oldu. Rica etsem biraz daha ekipmanların modelini, muhtevasını detaylandırabilir misiniz?

Bir de bizim gibi yeni hobicilere devamlı yapmaları gereken bakımları, dikkat etmeleri gereken hususları da yazabilir misiniz?

Şimdiden çok teşekkürler

Bir de mesela mercanlarınızı hangi ürünle besliyorsunuz? Aydınlatmada nelere dikkat etmemiz gerekiyor?

Sağ olun. Aynen öyle sürdürülebilirlik çok önemli mesela benim önceki resifim 10 sene sürdü. Linkleri bu başlıkta ve diğer sitede mevcut. Bu da 3-4 senelik ama yakında taşınacağımdan kısmen bozmak ve taşımak zorunda kalacağım.

Ekipmanları sıfır ve nispeten kaliteli malzemelerden almıştım. Aquabee kafa motoru, eheim ısıtıcı, aquamedic titan soğutucu, aquareef pro 2 led armatür  gibi. Bir de USA malı Ecotech Vortech mp dalga motoru vardı ama 5 yıl sonunda bozuldu. Ekipmanlardan genel anlamda memnunum. Yani ekipmanları bütçe oranında kailteli ve sıfır alınması uzun vadede kullanım açısından bence önemli. Bu hobide sabır, para kadar önemli, tabii bilgi ve tecrübe de gerekli. Yani bir araba, ev parası harcayıp, başarılı olmayan hobiciler tanıdım son 15-20 senede tuzlu suda. Tatlı su daise çok daha eskiyim hatta bitkili akvaryumumda mevcut.

Öncelikle akvaryumu kurduktan sonra test kitleri ile ölçüm yapmak ve gerektiğinde katkı maddeleri eklemek (kh, ca,mg vs.) gerekli, düzenli su değişimleri de pek çok açıdan önemli. Bir de resifin dizaynını bir kez yaptıktan sonra üzerinde fazla oynamamak (kumlar, canlı kayalar, mercanlar) gerekli, hatta ben elimi bile sokmam, zorunlu haller hariç. Mercanları beslemiyorum, ışık yeterli çoğuna zaten tabii ara sıra balıkları yemlerken balık yemlerinden  düşenleri de,  brain, fungia gibi canlılar kapıyor. Işık konusu ise kaliteli her specturum, par, lüxte led armatür yeterli çoğu mercanlar için. Eğer ileride acro tankı yaparsanız t5 desteği de gerekli olur. Onun haricinde omurgasızlar, balıklar, soft, lps  ve bazı sps mercanlar  için yeterli ledler. Günde 8-10 saat civarı aydınlatma yeterli.

Yeni kurulumunuz hayırlı ve uzun ömürlü, görselliği güzel olsun.

Çok teşekkürler Ufuk bey. Sumpın içine ısıtıcı, kafa motoru, protein skimmer ve canlı kaya dışında başka bir malzeme koydunuz mu? Mesela biyolojik sünger, siporax, medya reaktörü gibi?

Çok teşekkürler Ufuk bey. Sumpın içine ısıtıcı, kafa motoru, protein skimmer ve canlı kaya dışında başka bir malzeme koydunuz mu? Mesela biyolojik sünger, siporax, medya reaktörü gibi?
Tuzlu suda siporax, biyolojik sünger vs. yeri yok. Medya reaktörü ihtiyaca göre olabilir, İçine gerektiğinde aktif karbon kömür, fosfat silikat  giderici metaryal vs. konabilir.

Üstad, ne haber resiften, taşındın mı?

Güncel foto var mı?

Üstad, ne haber resiften, taşındın mı?

Güncel foto var mı?
Hayır henüz taşınmadım, taşınacağım kısmetse,  o yüzden foto yok, resif akvaryumu sona erdiğinden daha doğrusu kısmen resifi taşıyacağımdan  tabii, bu başlık nihayete erdi. 

Merhaba ilk resimlerde aydınlatmanız Led iken T5 e geçmişsiniz.Sorun neydi acaba?Bende de Aquareef pro3 plus var ne yaptıysam milka birdnest plate vs yaşatamadım...

Konu görüntüleyen kullanıcılar