Keşfet

Su Değişimlerini Ne Sıklıkla Yapıyorsunuz ?

O zaman şöyle bir soru soracağım su değişimi yaparken DOM ve POM temizliğini en etkili şekilde yapmak için sump tan mı yoksa ana tanktanmı su alıp değiştirmemiz gerekmektedir?

 
Ben 350lt için haftada 1 kez 50lt su değişimi için sifonu sumptan yapıyorum, bu sırada sumpum dibindeki tüm tortuyu da alıyorum. Akvaryumda tortu zaten olmuyor akıntı ve temizlik ekibi olduğu için, sumpu da bu şekilde haftalık temizleyince bence her şey güzel oluyor.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Mahir bey Dino yu bilmiyorum ancak Cyanoda su değişimimi engelleyecek bir yapı olduğunu sanmıyorum. Cyanonun yanlış hatırlamıyor isem 3 ana besini var fosfat, DOM ve nitrat. Işığın kalitesi ve dediğiniz gibi dalganın yetersizliği buna ek etmenler. Su değişimi ve ilgili filtrasyon ile cyanoyu defetmek benim için güç olmadı hiç. Ancak su değişimlerinde RO cihazı kullanılmıyor ise veya filtreleri uzun süredli kullanımdan sonra değişmemiş ise dediğiniz doğrudur tetikler.

Su taşırma kabına 2 cm den yüksek ulaşıyor tankımda. Bunu bilgim ile sağlamadım sadece okuduğum bir makalede yazıyordu onu araştırıyorum şimdi. Uğur beyi işin içine katar isem zamanında Islak Skim ile su değişimi yaptığım olmuştu. Yani bir kısmını ana tanktan bir kısmını ıslak skim ile sumptan değiştirmiş sayılırdım suyu. Şimdi SKimmerım bu ıslak olayına pek izin verecek türden değil.

Su değişimi tek başına bir şey ifade etmiyor benim içinde. Objektif detay dışında. Öyle bilimsel bir veri kaydım yok.

Haftalık su değişimleri bazı tanklarda absürd durabilir. En azından 2 haftada bir uygulanabilir. Benim ısrarla vurguladığım, belkide yanlışlığı ispatlanabilir, yeni kurulan bir tankta biyolojik dengelenme periyodunda yosun baş göstermiş ise ve bu Dino değil ise haftalık su değişimleri Nitratın değerinin düşmesine bakteri kültürü girişi ile de süreci hızlandırmanın mümkün olduğudur. Sonrasında iyonik denge açısından mercan girişi sonrası periyodik değişim aralığı açılsada yapılması yararlıdır vurgusudur.

 
Slm benimde yaklasik 150 lt civari bir tankim var 3 adet percula cinsi balik bir kac kafada mantar var bir iki de zoa frag bende okuduklarima ve tavsiyelere uyarak her hafta % 10 gibi degisim yapiyordum bu acilan konu ile ilgili butun yazilanlari okudum ortaya cikan sonuc bence enteresan kimi illa yapilmali taze su candir derken kimide ben canim isterse yapiyorum diye yazmis ozaman su sonucmu cikiyor ortaya her hafta degisim yapanlar sadece masraf ve hammaliktan ibaret mi
Ihtiyacinizi tespit etmek onemli olan, sizin icin benim icin ya da bir baskasi icin olabilir ama herkese bu genellemeyi yapamayiz, tum etkenlere gore karar verilmeli Mahir Bey'inde dedigi gibi, her hafta su degisimi hammalik derken 2 ayda birkere su degistir demekte sacmalik olabilir, bunu bir fonksiyon olarak dusunmek lazim sonucu etkileyen pek cok degisken var ve bu degiskenlerin agirliklarida kendi icinde farklilik gosteriyor, evet ama maalesef pek cok kisi gozlemime gore usulden su degisimi yapiyor, bilincli olundugu surece kulaktan dolma bilgilerle yapmadigimiz surece tankin ihtiyaci ise su degisim periyodu cok daha kisa olabilir, bu forumlarda 3-5 sene once kanun kabul edilen sistemler suanda rafa kalkmis durumda ornegin, cok kesin konusulacak bir konu degil herkes kendi tanki cercevesinde dusunmeli sizin tankinizin canli yukunuzle ne kadar orantili oldugunu en iyi siz bilebilirsiniz ne ben ne de baskasi.

 
Ihtiyacinizi tespit etmek onemli olan, sizin icin benim icin ya da bir baskasi icin olabilir ama herkese bu genellemeyi yapamayiz, tum etkenlere gore karar verilmeli Mahir Bey'inde dedigi gibi, her hafta su degisimi hammalik derken 2 ayda birkere su degistir demekte sacmalik olabilir, bunu bir fonksiyon olarak dusunmek lazim sonucu etkileyen pek cok degisken var ve bu degiskenlerin agirliklarida kendi icinde farklilik gosteriyor, evet ama maalesef pek cok kisi gozlemime gore usulden su degisimi yapiyor, bilincli olundugu surece kulaktan dolma bilgilerle yapmadigimiz surece tankin ihtiyaci ise su degisim periyodu cok daha kisa olabilir, bu forumlarda 3-5 sene once kanun kabul edilen sistemler suanda rafa kalkmis durumda ornegin, cok kesin konusulacak bir konu degil herkes kendi tanki cercevesinde dusunmeli sizin tankinizin canli yukunuzle ne kadar orantili oldugunu en iyi siz bilebilirsiniz ne ben ne de baskasi.
Oldukca aciklayici olmus TESEKKURLER

 
Dönüp dolaşıp aynı yere gelmek sevindirici mi üzücü mü bilemedim şimdi. Tabi ki nitrifikasyon, kullanılan sistem, canlı çeşitliliği ve akvaryum boyutu. Bu iş çok bilinmeyenli bir denklem. Zaten konuya başlarken söylenen bir söz var ! Biz birine haftalık su değişimini ihmal etme derken neye göre diyoruz.

Bu işe yeni başlayan arkadaşların ve bazı büyüklerimizin tabuları o kadar derin ki in in dibe ulaşamıyorum. Şimdi bir kaç soru ile asıl anlatılmak istenen şeyi anlatmak istiyorum. Arkadaşlar bu sorulara cevap verirse sevinirim. Bende soruların cevabına genel verilen cevapları yazacağım.

1- Yeni tank kuracak (300 Lt bir tank) bir arkadaşımız, ne kadar kaya koyacağım derse cevabımız ne oluyor ? (en az 30 kg)

2- Yeni tank kuracak (300 Lt bir tank) bir arkadaşımız, ne kadar kum koymalıyım derse cevabımız ne oluyor ?  (3 cm kalınlık olacak şekilde bu da takriben 25 kg)

3- Yeni tank kuracak (300 Lt bir tank) bir arkadaşımız, hangi PS'yi alayım ? (Bubble King, ATI vb)

4- Yeni tank kuracak (300 Lt bir tank) bir arkadaşımız hangi aydınlatmayı alayım ? (Led, Flo, Flo destekli led)

5- Eksik elementleri nasıl tamamlamak gerekir ? (Ölçüm yap, katkı al onu gir veya haftalık su değişimi ile)

Bu sorular bu hobiye yeni başlayan arkadaşlarımızın her hafta açtıkları konulardan. Tabi bir kötü durumda eski açılan konuları okumadan açması. Yani eskileri okumaya bile zahmet etmeyenler var. Bu durumda farklı bir yerde. 

Şimdi ! su da biriken organikleri PS toplamayacaksa neden tanesi 1000-1500 olan ps'leri öneriyoruz. Neden nitrikasyon bakterisi oluşsun diye 30 kg kaya aldırıyoruz. Ve maden eksik elementleri su değişimleri ile tamamlayacağız (Hani tuz da katkı da olmayan elementler var ya !) neden katkı aldırıyoruz. Ph yükseltici katkı attıran insanlar var bu hobiye yeni başlayan insanlara !

Benim mantığım yukarıda yazılanları anlamakta güçlük çekiyor. Lütfen biri bana bunu anlatsın ?

 
Nebi bey asla yaptığınız cevabını kovaladığınız bir mesaj bir sorgulama yanlış değil. Her halukarda oldukça doğal olağan sorular. Ancak cevabın tek bir hesaplama makinesi ile her tank her ortam her kaynakta aynı değişkenlerle hesaplanmaya çalışılması kolay değil. Böyle net bir cevap yok. Ben kendi adıma sizin terimlerinizle konuşmak istersem alacağım riski azaltmak açısından su değişimi taraftarı olduğumu belirttiğimi söyleyebilirim.

Mesela yabancı kaynaklar 4 litreye 1 ile 2 kg arası öneriyorlar kayaları . Ancak zaman geçiyor çeşitli suni kayalar çıkıyor daha gözenekli vb özellikleri taşıyan böyle olunca ve yapısı gereğide hafif olduklarından aynı hesabı kullanırsak bu sefer gereğinden fazla koymuş olma durumuna düşebiliriz.

Kum aynı şekilde , aslında kum biraz farklı diyebiliriz. Kullanıcı için ileride sorun yaratmaması için ,biyolojik olarak artık birikiminden kaynaklı, ideal dediğimiz ölçeği veriyoruz hiç bir bilimsel veri data kullanmadan. Kalınlığı konusunda ise dalganın kuvvetini beslenecek mercanın ihtiyacı gibi diğer ikincil verileri kullanıyoruz.

PS biraz daha basit ve her gelişimde ürünleri takip edenler rahatlıkla tercihlerini yapabilirler. PS bile sump motorundan çok ayrı düşünülmemeli aslında. Anatanktaki suyun PS den olabildiğince geçmesi amacı unutulmamalı. Devirdaimin PS motorunun kinin çok üzerinde olması biraz temizliği etkileyebilir. Ben 2300 litrelik Newjet sump motoru kullanır iken 900 litrelik PS kullanıyorum. SUmp motorumun akvaryum üstüne uzaklığını hesaba katar isem yarı yarıya karşıladığını hesaplayıp benim için okuduklarımdan fena olmayan bir oran yakaladığımı düşünebiliyorum. İşlevi ve verimliliği görünce. Oysa imkanım doğrultusunda daha üst kademe litraja sahip bir PS skim ettiği suyu eğer bölme sistemli sumpta ise tekrardan içine alabileceğini varsayarak doğru olmayacağını düşündüm. Neyse uzatmadan skimmer biraz daha mantıkla tahmin edilebilir seçeneğe sahip.

Aydınlatma konusu ise oldukça komplike. Sps sever olarak ihtiyacı karşılayabilecek bir aydınlatma için çeşitli derinliklerde ulaşılabilecek PAR değerleri, renk skalası mercan ihtiyacı ve dalga motorları vb değişkenlere sahip olabileceğini biliyorum. Örneğin maddi güç yerinde diye çok güçlü bir ışık alıp dalgayı az tutmak hatadır. Mercan bu aydınlatmaya karşılık verebilecek tüketimi artırma çabasında olup dalganın hareketi ile bunu sağlayamaz ise sıkıntı çıkartacaktır örneğin.

Sözün özü iş beslenecek canlıda canlının temel ihtiyacında kitleniyor. İşin içine canlıda girince önerileriniz önerilerimiz ideal olsada DNA sı akraba olduğunu göstersede nazına kuvvetine vs bakıyor. Ama olabildiğince genel konuşmak detayları sorgulayarak öneride bulunmak klasik hazır alışveriş listesinden daha tutarlı olacaktır.

Zmanı gelince teknoloji ile her türlü sorumuza hazır cevaplar bulacağımız bir ortam olur inşallah. Ve ben lanet olsun derim boşuna çaba göstermişiz bu kadar işin özü basitmiş diyerek :) Sağlıcakla kalınız.

 
Ben bu soruyu 3 yollu bir dozaj pompasıyla çözdüm kh mg ca dozaj ile trace element elle coral xxl su ekleme ünitesine ve diğerlerini de haftada 1 giriyorum ve 3 haftada bir %15 su değiştiriyorum eğer groteck 4 lü ek üniteyi de bulabilirsem hiç bir şeyi elle girmeyeceğim ve su değişimini 3 haftada %10 a düşüreceğim mühim olam gerekli eşementleri bir kerede değil yavaş yavaş girmekte diye düşünüyorum

(Halen çooooookkk acemi uğur un kendi fikri )

 
Ben bu soruyu 3 yollu bir dozaj pompasıyla çözdüm kh mg ca dozaj ile trace element elle coral xxl su ekleme ünitesine ve diğerlerini de haftada 1 giriyorum ve 3 haftada bir %15 su değiştiriyorum eğer groteck 4 lü ek üniteyi de bulabilirsem hiç bir şeyi elle girmeyeceğim ve su değişimini 3 haftada %10 a düşüreceğim mühim olam gerekli eşementleri bir kerede değil yavaş yavaş girmekte diye düşünüyorum

(Halen çooooookkk acemi uğur un kendi fikri )
Hepimizin daha çok kat edecek yolu var bence...

 
Hepimizin daha çok kat edecek yolu var bence...
Sen lepistes bakmayı öğrenipte bu işe başlamış olsaydın. Su değiştirmenin anlam ve önemini daha iyi kavrardın diye düşünüyorum şekerim..

Haftalık %8 su değişimi yapılan bir tankla, yapılmayan tankı bir tutma. Nitrat , nitrit vs. bunlar bizim bildiğimiz şeyler. Ya peki bilmediğimiz kim bilir daha ne madde ve elementler var.

Dök bakalım 15 litrelik bir beyaz kovaya 5 litre suyunu, birde sık su değişimi yapılan aynı yüklü bir tanktan başka bir kovaya doldur aynı şekilde. O zaman en basit yolla aradaki renk farkını göreceksin. Senin sık değişim yapmadığın tankın suyu sarımsı renkte , diğeride bildiğimiz temiz bir deniz rengi olduğunu göreceksin. Canım benim...

Evet biraz ders almak lazım eski prof lardan. Hep doğru bildiğimizi okumayalım.

Bu herkes için geçerli olsun.

 
Nebi beyin yardımlarıyla beraber kurduğumuz akvaryum 200x65x60(H) kuralı 6 ay oldu 4ay hiç su değişimi yapmadım sonra 3 haftada bir 20lt su deiğişimi yapmaya başladım akvaryumda 100kg kum kullandım 3kutu caribsea kayalar dalga motoru tunze 6045 / 6095 control ünitesi 7095 2adet tunze  6045 kafa motoru newjet 8000 protein skimmer ati power cone 250is şu anakadar hirbir canlı kaybım olmadı su değerinide testlerle kontrol ediyorum değerler normal seviyelerde çıkıyor buda akvaryumum.

1ge2.jpg
65

tag8.jpg


 
Hepimizin daha çok kat edecek yolu var bence...



Sen lepistes bakmayı öğrenipte bu işe başlamış olsaydın. Su değiştirmenin anlam ve önemini daha iyi kavrardın diye düşünüyorum şekerim..
Haftalık %8 su değişimi yapılan bir tankla, yapılmayan tankı bir tutma. Nitrat , nitrit vs. bunlar bizim bildiğimiz şeyler. Ya peki bilmediğimiz kim bilir daha ne madde ve elementler var.
Dök bakalım 15 litrelik bir beyaz kovaya 5 litre suyunu, birde sık su değişimi yapılan aynı yüklü bir tanktan başka bir kovaya doldur aynı şekilde. O zaman en basit yolla aradaki renk farkını göreceksin. Senin sık değişim yapmadığın tankın suyu sarımsı renkte , diğeride bildiğimiz temiz bir deniz rengi olduğunu göreceksin. Canım benim...
Evet biraz ders almak lazım eski prof lardan. Hep doğru bildiğimizi okumayalım.
Bu herkes için geçerli olsun.
Paşam biz lepisyesle başlamadık haklısın direk tuzlu suya daldık. Şunu unutma tilkinin dönüp dolaşacağı yer kürkçü dükkanı :)

Arkadaş tatlı su kuruyo tekrarda :)


By Nebi
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Şu da var tankım orta da isteyen gelip bakabilir. (Okan sen hariç )


By Nebi

 
Bu konunun bu kadar uzaması gece gece beni güldürdü nerelere gelmiş sürekli tartışma tartışanların bir kısmı değişmiş bir kısmı sabit. Bu azminden dolayı nebi beyi tebrik ederim fikrini ne olursa olsun savundu ben 2 saatte sıkılmıştım
default_tongue%20(1).gif
Bu kadar sabit fikirli olunacaksa neden anket açılmış onu da anlamadım :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Siz biraz daha eğitime devam.....

 
Shimek' in bu yazısı biraz eski, ama "tanklarımızda zamanla neler neler birikiyor, hangi canlı ve ekipman bunun ne kadarını sistemden atabiliyor" sorusuna cevaben okunması faydalı bir yazı.



Kuru toplayan PS' nin önemli miktarda kalsiyum da toplaması ilginç. Fazlası toksik olan; bakır, iyodür, nikel ve çinko birikimi de tespit edilmiş.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Nebi Abi sen bu işlerden iyi anlarsın ama haftada bir 10-20% 0 TDS su ve kaliteli tuzla hazırlanmış tertemiz pırıl pırıl suyla su değişimi yapmak hem eski suyun organik ve ağır metallerini uzaklaştırmak, hem de akvaryuma iyonik dengesi tam güzel su eklemek ve dengeleri stabil tutmak için bence faydalı. Gel anlaşalım seninle bu konuda :)

 
Nebi Abi sen bu işlerden iyi anlarsın ama haftada bir 10-20% 0 TDS su ve kaliteli tuzla hazırlanmış tertemiz pırıl pırıl suyla su değişimi yapmak hem eski suyun organik ve ağır metallerini uzaklaştırmak, hem de akvaryuma iyonik dengesi tam güzel su eklemek ve dengeleri stabil tutmak için bence faydalı. Gel anlaşalım seninle bu konuda :)
Tekrardan başa döndük :) bu konu çok eğlenceli oldu yaw :)

 
Arkadaşlar,

Sabit fikirle olmamakla beraber konun nasıl başladığını hatırlatmak isterim :)

Eğer ben sabit fikirliysem bi o kadar da karşımda sabit fikirli arkadaşlarım var. Ben şunu savunuyorum ! Çok değişkenli bir durumda (akvaryum faunasından bahsediyorum) nasıl olur da sabit haftalık su değişimi önerebiliyoruz. Bu değişim ve katkı ekleme durumu her tanka özel bir durumdur. Bende ki canlılar ve sistemle ben 3 hafta da %10 su değiştiririm. Diğer arkadaşım kendi tankında iki hafta da % 5 değiştirir.




By Nebi

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst