Nebi bey asla yaptığınız cevabını kovaladığınız bir mesaj bir sorgulama yanlış değil. Her halukarda oldukça doğal olağan sorular. Ancak cevabın tek bir hesaplama makinesi ile her tank her ortam her kaynakta aynı değişkenlerle hesaplanmaya çalışılması kolay değil. Böyle net bir cevap yok. Ben kendi adıma sizin terimlerinizle konuşmak istersem alacağım riski azaltmak açısından su değişimi taraftarı olduğumu belirttiğimi söyleyebilirim.
Mesela yabancı kaynaklar 4 litreye 1 ile 2 kg arası öneriyorlar kayaları . Ancak zaman geçiyor çeşitli suni kayalar çıkıyor daha gözenekli vb özellikleri taşıyan böyle olunca ve yapısı gereğide hafif olduklarından aynı hesabı kullanırsak bu sefer gereğinden fazla koymuş olma durumuna düşebiliriz.
Kum aynı şekilde , aslında kum biraz farklı diyebiliriz. Kullanıcı için ileride sorun yaratmaması için ,biyolojik olarak artık birikiminden kaynaklı, ideal dediğimiz ölçeği veriyoruz hiç bir bilimsel veri data kullanmadan. Kalınlığı konusunda ise dalganın kuvvetini beslenecek mercanın ihtiyacı gibi diğer ikincil verileri kullanıyoruz.
PS biraz daha basit ve her gelişimde ürünleri takip edenler rahatlıkla tercihlerini yapabilirler. PS bile sump motorundan çok ayrı düşünülmemeli aslında. Anatanktaki suyun PS den olabildiğince geçmesi amacı unutulmamalı. Devirdaimin PS motorunun kinin çok üzerinde olması biraz temizliği etkileyebilir. Ben 2300 litrelik Newjet sump motoru kullanır iken 900 litrelik PS kullanıyorum. SUmp motorumun akvaryum üstüne uzaklığını hesaba katar isem yarı yarıya karşıladığını hesaplayıp benim için okuduklarımdan fena olmayan bir oran yakaladığımı düşünebiliyorum. İşlevi ve verimliliği görünce. Oysa imkanım doğrultusunda daha üst kademe litraja sahip bir PS skim ettiği suyu eğer bölme sistemli sumpta ise tekrardan içine alabileceğini varsayarak doğru olmayacağını düşündüm. Neyse uzatmadan skimmer biraz daha mantıkla tahmin edilebilir seçeneğe sahip.
Aydınlatma konusu ise oldukça komplike. Sps sever olarak ihtiyacı karşılayabilecek bir aydınlatma için çeşitli derinliklerde ulaşılabilecek PAR değerleri, renk skalası mercan ihtiyacı ve dalga motorları vb değişkenlere sahip olabileceğini biliyorum. Örneğin maddi güç yerinde diye çok güçlü bir ışık alıp dalgayı az tutmak hatadır. Mercan bu aydınlatmaya karşılık verebilecek tüketimi artırma çabasında olup dalganın hareketi ile bunu sağlayamaz ise sıkıntı çıkartacaktır örneğin.
Sözün özü iş beslenecek canlıda canlının temel ihtiyacında kitleniyor. İşin içine canlıda girince önerileriniz önerilerimiz ideal olsada DNA sı akraba olduğunu göstersede nazına kuvvetine vs bakıyor. Ama olabildiğince genel konuşmak detayları sorgulayarak öneride bulunmak klasik hazır alışveriş listesinden daha tutarlı olacaktır.
Zmanı gelince teknoloji ile her türlü sorumuza hazır cevaplar bulacağımız bir ortam olur inşallah. Ve ben lanet olsun derim boşuna çaba göstermişiz bu kadar işin özü basitmiş diyerek
Sağlıcakla kalınız.