Keşfet

Su Değişimlerini Ne Sıklıkla Yapıyorsunuz ?

Forumu geziyordum ne göreyim bir arkadaşım yazmış;

Hoşgeldin
Hayırlı olsun umarım güzel sorunsuz canlılar besleyip keyifli bi akvaryum olur zaten olmuşda 
Canlı için acele etme en azından bakteri kültürü ekleyip en az iki hafta daha bekleyip temizlik ekibini eklersin 
Döngüyü hızlandırmak için çok az balık yemi veya minik bi parça karides atıp diatom sürecini hızlandırabilirsin ama fazla atıp amonyak ve nitratı patlatma zaten diatom başlayana kadar nitrat amonyak yüksek olması normal bunları su değişimiyle atabilirsin
Tekrar hayırlı olsun 

Ya arkadaşlar adam daha tanka karides koymamış, conch koymamış ne su değişimi... İşte biri bana bunu anlatsın. Derdim bu !

Moderatör tarafında düzenlendi:
Forumu geziyordum ne göreyim bir arkadaşım yazmış;

Hoşgeldin

Hayırlı olsun umarım güzel sorunsuz canlılar besleyip keyifli bi akvaryum olur zaten olmuşda 

Canlı için acele etme en azından bakteri kültürü ekleyip en az iki hafta daha bekleyip temizlik ekibini eklersin 

Döngüyü hızlandırmak için çok az balık yemi veya minik bi parça karides atıp diatom sürecini hızlandırabilirsin ama fazla atıp amonyak ve nitratı patlatma zaten diatom başlayana kadar nitrat amonyak yüksek olması normal bunları su değişimiyle atabilirsin

Tekrar hayırlı olsun 

Ya arkadaşlar adam daha tanka karides koymamış, conch koymamış ne su değişimi... İşte biri bana bunu anlatsın. Derdim bu !
bu konu bitmez...

bu konu bitmez...
Nebi kardeşBu kadar hobici ortak bi nokta olarak 2 hafta veya haftada bir canlı yüküne göre su değişimini anket sonuçlarındada anlaşılacağı gibi yorumluyor doğru olanın bu olduğunu söylüyor .

Anketi düzenleyen sen sanırım sende yanlış giden birşeyler vardı bu hatalarını görmek için kim ne yapıyor ben nerde yanlış yaptım sormak için sonucu bekledin bence iyi oldu en azından herkes doğru olandan nasiplenmiş oldu :)

Ama gördükki çoğunluk su değişiminden yana hafta bir veya iki haftada bir fakat sen su değiştirmeden kimyasallarla bu işi canlıları daha uzun vadede uğraştırırım diyorsan bu kadar yorumdan sonra diyecek birşey yok o senin seçimin..

Gelelim üstteki yazıya yeni kurulan bir akvaryumdan helekı nano akvaryumda diatom sürecini hızlandırmak için kendim ve benden öncekilerden araştırarak yaptığım öğrendiğim yaşanan deneyimler doğrultusunda bu süreci hızlandıracak çok az balık yemi bi iki gün sonra küçük bi parça karides atılıp ve bakteri kültürü ile devam edilirki daha çabuk döngü olsun diye. Bir süre sonra bakteri popülasyonu oluşmayan tankta nitrat ve amonyak yükselir Buda kaçınılmazdır yükselmez ise bi problem var demektir daha sonra testlerle öğrendiğimiz sonucu yüksek olan değerleri su değişimiyle tanktan uzaklaştırmış oluruz burada dikkat daha henüz canlı girişi yapılmamış ama sen su değişimi yapmadan direk nitrat ve amonyak zehiri içinde canlıyı eklemeyi düşünebilirsin Buda sana kalmış :)

Daha sonra en az iki hafta sonra bakteri kültürü ekleyip uygun değerleri test ile gördükten sonra temizlik ekibi eklenir.

Peki burda su değişiminin nesi yanlış su değişimi yapmadan yeni 4 günlük dengeleri oturmamış bı nano tanka kimyasal girerekmi normale döndürücen yoksa taze temiz su ilemi zehirli suyu dışarı atıcan Nebi bey..

400 lt o tank ve 4 günlük tankta ne amonyağı ne su değişimi hocam ya yapmayın allah aşkına. Tankımda şükür sorun olan bi şey yok. Sadece hobi gençlerini kurtarmak istedim. Çoğunluk aynı cevabı veriyorsa doğru diye bi şey yok. Herkes köprüden atlasa atlayacakmısınız sizde :)

By Nebi

datygu4a.jpg

Bu da tankımın güncel resmi...

By Nebi

Nebi Bey tek kalmış görünüyor. Oysa hepimizin bildigi gibi yanliz değil.

Sent my iPhone using Tapatalk

Su degisimi sadece iyonik denge için değil bakteri popülasyonu için de yapılır. Her tankın dinamiği değil bakteri cinsi ve popülasyonu da farklı. Kimilerine haftalık su degisimi fayda yaratabilir. Kimileri zarar da görür. Ben tek bir katkıyı 2 günde bir giriyorum. Düzenli girmezsem su degisimi yapıyorum bazen 2 hafta bazen 9 haftada bir. Tank 100 litre. Sadece ps var. Aktif karbon ayda fosfat tutucu yok. Neden sonuc iliskisine karar vermek ve anlamak lazım.

Su degisimi sadece iyonik denge için değil bakteri popülasyonu için de yapılır. Her tankın dinamiği değil bakteri cinsi ve popülasyonu da farklı. Kimilerine haftalık su degisimi fayda yaratabilir. Kimileri zarar da görür. Ben tek bir katkıyı 2 günde bir giriyorum. Düzenli girmezsem su degisimi yapıyorum bazen 2 hafta bazen 9 haftada bir. Tank 100 litre. Sadece ps var. Aktif karbon ayda fosfat tutucu yok. Neden sonuc iliskisine karar vermek ve anlamak lazım.

Boşa anlatma hocam. Herkes bildiğini okuyo. Okuyo da...

By Nebi

Tanktakı değerler normal kaldıkça sıkıntı yok ama elimden geldiğince tankımda haftalık su değişimlerine dikkat ediyorum. Tabi yeri geliyor bunada cok fazla dikkat edemiyorum. Yogunluktan dolayı.

Soft lps tankta cok fazla sıkıntı yaratmamakta ancak sps işin içine girdikten sonra daha fazla testlere dikkat etmek gerekiyor. En son değişimi bugun % 5 oranında yaptım. Ballıng yapılan tanklarda bence daha özen gösterilmesi gerektiği düşüncesindeyim.

Bu da benim pico 30 litre gibi bir şey 2 hafta öncesine kadar test dahi yapmamıştım diyebilirim 2 haftada bir 10 litre su değişimi ana katkım :)

Not: picoda 6 adet balık vardır :( övünmüyorum 30 litreye biraz fazla, ama su değişiminin yararı işte bu :)

Ekli dosyayı görüntüle 20419

Ekli dosyayı görüntüle 20420

Bu da benim pico 30 litre gibi bir şey 2 hafta öncesine kadar test dahi yapmamıştım diyebilirim 2 haftada bir 10 litre su değişimi ana katkım :)

Not: picoda 6 adet balık vardır :( övünmüyorum 30 litreye biraz fazla, ama su değişiminin yararı işte bu :)
Yararını gördük maşallah hocam :) da benim tanktan fazlasını göremedik.

By Nebi

Sizin akvaryum kaç litre bilmiyorum ama bu akvaryum 30 litre ve bence sınırlarına dayanmış durumda 30 litrede bu kadar canlı en büyük katkı su değişiminden. Ben fazlası olsun diye koymadım eksiği yok demek istedim :)

Hocam bahsedilen nano tank :) ayrıca şunu belirtmek isterim ki ! Ben su değişimi ile bu iş olmaz demiyorum. Sadece her önümüze gelene haftalık %10-20 su değişimi şart demiyelim.

Yazan arkadaşım alınmasın ama önce diyor ki akvaryuma yem at. Kurulum sürecinde tanka niye yem atarız ? Nitrat oluşsun ki döngü başlasın. Bakteri kültürü girerekte nitratın tüketilerek sistemin oluşmasını sağlarız ! Yemi döküp nitrat oluşturup haftanın sonunda su değiştirmenin mantığı nerededir ?

Anlatılmak istenen budur ! Her gelen süreçle ilgili sağolsun bişeyler yazıyor ancak kimse anlatılanı anlamak istemiyor. Su değişimi kafaya göre verilecek bir reçete değildir.

By Nebi

Nebi Bey bana gore hakli. Usta diye tabir edilenlerin hemen hemen yarisi da dahil olmak uzere tabulari var. Konu su degisimi ya hani iki yil bunu yapmayanlar var. 3/1 kaya deniyor ya hani kaya koymayanlar var. 3-4 cm kum deniyir ya tabana beyaz pleksi koyanlar var. en az 10 kati ps akli veriliyor ya hani ps siz olanlari var. Bende Nebi bey gibi bazi seylerin cevap vermis olmak icin cevap okdugunu dusunuyorum. Mesela su degisimini ne siklikla yapmaliyim? yenimisin yapma 5 ay suyun otursun. Ne kadar koya koymaliyim? goz zevkine gore. Birde bu bana gore can . Bazilariniz belki
kizar bana ama ben ikiye ayiriyorum tuzlu su hobycilerini. kaya besleyenler ve mercan besleyenler olarak.uzun ucu acik bir konu ama yurt disi forumlarinda bunlar cok mazi
olmus. ha bir irnek daha vermek isterim. aramizda cok hatti sayilir hepimizin hayran kaldigi oduller alan bir akvaryumun T5 leri iki yildir ayni. Bazen ya biz veri sakliyoruz birbirimizden diye dusunuyorum yada gercekten onemli konulari onemsiz saniyoruz

Huzur Doğadadır!

Konu kapanmıştır. Akılbali insanlar okur karar verir artık.

By Nebi

bizzat deneyerek gidiyorum daha öncelerden ben haftalık su değişikliği yapıyordum bugun 15 .gün ve canlılarım daha zinde gibi geldi mushroum ağırlıklı olarak çogu mercanımda gelişme var   ve bu işi 20 günde bir yapıcam artık

ben de artık 3 haftada 1 değiştirenlerden oldum tek fark haftalık % 10 yerine 3 haftada 1 % 15 oldu

merhabalar ben kaçırmışım bu konuyu aldığım tuzun değerleri fazla çıktığı için bende 2 haftada 1 su değişimini deneyeceğim tankım 1 haftadır su değişmedim bu ikinci haftası 2. haftama girdiğimde ca 480 hala mgde 1400 küsürdü şuan 1270kh zaten pek düşmemekte 11 lerdeydi şuan 9.8 lerde seyretmekte tankımda haiiry mushromlar önceleri kabarık değildi şuan maşallah şişkinler nitratım 5-10 değişmemekte ph 8-8.5 çivarı sabit fosfat 0 tankımda balık yükü var birazda soft mercanım var herşey normal görünmekte bana göre tabi yanlışım varsa uyarırsanız sevinirim maşallah ca düşmemekte anlamadım 450 gelmedi bile ilk ölçtüğümde 500 dü :D şimdi su değiştirrsem tekrar 1025 tuzlulukta mg ve ca fırlayacak normal değere gelmeyecek 1024 yaparsamda mg düşmekte ben yine 1025 tuzlulukta girmeyi su değişiminide 2 haftada 1 yapmayı planlıyorum bakalım 

İki senelik akvaryum sahibiyim. Bu zamana kadar 2 kova(14kilo) tuz bitirdim. İlki kuruluma gitti. Askerdeyken 6 ay kimse suyunu değiştirmedi. Döndüğümde karşılaştığım manzara. Sağlıklı balıklar... İyice yayılmış zoalar... iskeleti kalmış,coralin kaplamaya yüztutmuş sps de canlanma:) :) İskeleti kalmış montide canlanma... 

Ben döndüm, tanka müdahale başladı sps sonsuza kadar öldü :) O yüzden şimdilerde ayda bir 12 litre su değişimi yapıyorum dip çekimiyle birlikte.

Ekli dosyayı görüntüle 28849

Ekli dosyayı görüntüle 28850

Konu görüntüleyen kullanıcılar