Keşfet

Su Değişimlerini Ne Sıklıkla Yapıyorsunuz ?

Bu söylediğime tezat oluşturacak bir arkadaşım varsa (Okan hariç, çünkü onu artık kaile almıyorum. Lepistes besliyo o şuan :) ) buyursun hodri meydan.


By Nebi

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Eeee konu çözülmüş işte :) Atomu parçalamaya ne gerek var? Akvaryumunda su içinde bulunan elementleri tüketen canlılar var ise haftalık su değişimi iyidir. Miktarını ana elementlerin ölçümleri ile kestirebilirsiniz. Şayet katkı giriyorsanız süreyi uzatabilir ve diğer ana elementlere göre daha az tüketilenleride su değişimi ile yerine koyabilirsiniz. Şayet her lanet elementi giriyorsanız girdiğinize inanıyorsanız gerek yok ama spor olsun diye az bir şeyler değiştirebilirsiniz :) Benim balıklar seviyorlar damacanayı üzerlerinden yavaşça boşalttığımda altına geliyorlar duş alıyorlar :) yem sanıyor olabilirler o ayrı, balıklarıma düşük zekalı diyemem :)

Stabiliteyi her nasıl sağlıyorsanız en doğrusu odur. Dozajlama yapanlar bilirler, kalsiyum karbonat bizim ph larda fosfat bağlayabiliyor, fazla fosfat mercanların ca bağlamasını engelleyebilir, fosfatı bir şekilde defedebiliyorsanız ne ala aksi halde Sps ve Lps olan tanklarda su değişimi iyidir, miktarını ölçerek su değişim miktarını yakalarsınız.

Haftalık su değişimi saplantısı Sps tutkunlarında vardır, dik kafalıyım belki ama halen azda olsa haftalık değişimi uygulamak iyi olacaktır. Sps lerde su değişimlerinden sonra sump motoru açıldığında bir çoğumuz filamentleri üzerlerinde görürüz , besleniyorlar gariplerimiz bu sayede :)

 
Okumaktan sıkılınmaz okumak candır :)
Dolap beygiri gibi olduk dön dolaş yine başa gel :D

Bence yeterince anlaşıldı konu ama net bir cevap çıkmadı zaten çıkması imkansız bir konu

canlı ve mercan yükü fazla ise su değişimi iyidir az ise çok uzun aralıklarla % yeterli mesela 2 ayda 1

benim anladığım bu :)

 
Benim dışımda zaten Nebi beyin dediklerine tezat süren kimse yok :) bir ben oranını az tutarak az canlıda olsa haftalık su değişimi öneriyorum. Diğer üyelerimiz Nebi bey ve Uğur bey gibi gerekmedikçe su değişiminin anlamlı olmadığını tabiri caiz ise hamallık olduğunu belirtiyorlar. Çıbanbaşı benim . Obsessive kompulsif olduğum bu konuda psikolojik desteksiz fikir değiştirmem çok zor :) Imkanı olan zamanı olan bunu seven kişilere halen öneriyorum. Yukarıdaki mesajlarım az çok sebeplerimide sunuyor ve bu beni iknaya yetiyor. Yeni başlayanlara su değişimini öyle elzem diye önermiyorum sadece pratiğini benimsesinler istiyorum. Yoksa oturup kaç mol Ca tükenmiş Sps ne kadar boy atmış yeni boyutunda daha fazla tüketeceği için ca kaç mol girilmeli vb gibi analiz yapıp herkes için standart bir su değişim algoritması çizemem çizilmez. Bu birazda hissiyat . Bakıyorsunuz akvaryumunuza sizezaten söyler. Biyolojik yaşam söz konusu iken değişkenlerin sabit sayılması kolay değil. Nebi bey yeni başlayanların veya artık usanma noktasına gelenlerin bunun abartılacak bir kuram olmadığını zaten açıklıyor. Yani bu iş çözülemez değil bence tercih meselesi.

 
* Soft besleyen bir adama katkıtıyı neden girdirirsiniz?

* canlı yükünü kontrol eden bir tankla neden no3 po4 olsun?

* kontrollü canlı yükü katkı girilmeyen tanka neden su degiştirtelim?

* sps besleyen ve balling yapan adama nasıl siz su değiştirmeyin dersiniz?

* su değişimini sadece nitrat fosfat dengesi olarak nasıl ifade edersiniz. Özellikle balling yapanların saflık düşük katkıları nedeniyle artan ağır metalerini su değiştirmeden nasıl giderirsiniz?

Özellikle agir metal birikimini atomik absorpsiyon spektroskopisi ile ölçebilecekken uzun vadede yaptığımız bu hobinin nasıl erken sonuçlanması için çaba sarfedersiniz.?

Yüksek nitrat fosfatta da sps lps hemen ölmüyor. Ölüm karbon dozlaması fosfat tutucu gibi seylerden oluyor, endişeden oluyor.

Son olarak değişim yapılan tuzun kalitesi yoksa da sormaya çalıştığım seylerin kaçınılmaz olduğu.



tapatalk

 
Valla baya bilimsel cevapları olması gereken sorular olmuş, heleki o ağır metal ölçeri okumak şaşırmadan çok zor :) Sözün özü sizde aynı şeyi söylüyorsunuz yanlış anlamadı isem. "Gerekmedikçe su değişimi anlamlı değil". "Katkı girişi olan ve veya nutrient kontrolü olmayan tanklarda ise ideal değerlere ulaştırabilecek değişim gereklidir"

Yukarıdaki sorularınızın cevabı ne olursa olsun hepimizin gayreti olan riski azaltmak için azcık değişim iyidir :) Ha risk olmayan durumlar sözkonusudur diyorsanız yorumum kendime saklı kalır, çünkü bin kunduz adına risksiz ne tankım ne de canlım oldu :)

 
Soft tanka katkıtıyı gireceksiniz akabinde suyu zorunlu olarak değişecek. O eklediğiniz zoa xenia nutrienti azaltınca ya balık eklenecek ya yemleme artacak yahut katkı girilecek sonuç uzun vadede de olsa sizin tarafınıza gelecek Deniz bey. Su değişimi abartılmadan elzemdir...

tapatalk

 
Kesinlikle abartılıyor... Okan kardeşim bana ca reaktörü ile sps büyütüyorsun diyor. Ya allah aşkına nasıl büyütücem başka :)

Bir de ben hamallık kesinlikle demedim yanlış anlaşılma var galiba...


By Nebi

 
Hammalik kelimesini ben kullandim, ama anlatilani dogru anlamak ya da anlatmak onemli belki ben anlatamamisimdir, hammaliktan kasit haftalik su degisimini onerdigimiz arkadas 150-200 litrede 3 tane balik besleyen arkadassa hammalik, full sps olan bir tankta ise ihtiyac olabilir, burda anlatmak istedigim daha oncede yazdigim gibi yeni arkadaslara her hafta su degistir yuzde 15-20 diyip ayni receteyi vermek, sonra arkadaslar 3 balikla 1 sene sonrada hala ayni oranda hicbir olcum yapmadan kulaktan dolma devam edebiliyor burda amac haftalik su degistiren arkadasa hammal demek degil gerekliligi olan arkadas tabiki degistiriyor, degistirecekte dogal olan bu.

 
Su değişimi suda eksilen elementlerin tamamlanması için yapılıyorsa...

Ca 460
Kh. 10
Mag. 1400
Potasyum 56

Hergün 2 lt tanka tatlı su ekleme ünitesinden su ekleniyor.

Trace elementle eser elementler günlük dozaj pompasıyla giriliyor .

10 gün sonra su değerlerim aynı olacak çünkü bundan 10 gün önce de aynıydı, ondan 10 gün önce de. Şimdi ben hobi büyüklerime soruyorum. Ben ne zaman ve hangi oranda su değişimi yapmalıyım. Sps ve Lps yüklü tankım 400 lt hacimli.






By Nebi

 
Hamallik kelimesi o okadar ustunde durulacak sey degil anlamsiz yapilan seylere hamallik derim bende. Nebi bey alin bir siringa ya da refraktometreye su damlattiginiz seyi mercanlariniza hafifce kayalariniza kuvvetlice birkac defa akvaryum icinden su sIKIN.Sonra sifonlayarak haftada bir 10-20 lt arasi su degistirin   :)

 
nebi bey hala aynı noktadan bakıyorsunuz. sadece ölçebildiğiniz değerleri yazıyorsunuz. Oysaki eser element katkılarında metallerde var. Tüketilmezse birikir. su değişimi ca mg kh değil. Sudaki sarılık, işık geçirgenliği, element tamamlama, istenmeyenlerin azaltılması aklıma gelenler. Daha tecrübeli olanlar listeyi uzatabilir.

Şu tarafa geçersek %50 gibi bir su değişikliğide ahmaklık olacaktır. %10 her tank için iyi görünüyor. ama ayda %40 denk gelen şekilde bir kerede %40 canlıları sarcacağı için %10-15 arasıda tutuluyor. özellikle "balling" yapanların tuzluluk, element safsızlığı gibi durumlarının önünede geçer/azaltır. Diğer soru sen napıyorsun? olursa elimden geldiğince haftada %10 yada 2-3 haftada %20 gibi oluyor. Şimdi bunlar konuşmada havada kalıyor. Canlılara baktıkça "ustalaştıkca" gerekliliği görüyorsunuz.

Başka bir gerçek ise kısıtlı imkanla canlılara bakma isteği. Su değişimi sonrtası büyümede patlama beklenmesin. Herşey çok güzel olmayacak. Çoğu tank akıntı fukarası, aydınlatma fukarası şeklinde ilerliyor ve %10 su değişimine sihirli değnek olarak bakılıyor. Dönem dönem bakteri kültürü eklenmesi, karbon konulması gibi şeyler atlanıyor.

 
Keşke tanklarimiz "yaşlı/eski tank sendromu"' nu görebilecek kadar uzun ömürlü olsalardi.

Tapatalking

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir noktaya daha değinmek istiyorum birisi geçmiş sayfalarda yazmıştı "tuzu değiştiriyorum,su değiştiriyorum balling ile değerini sabitlemeye çalışıyorum, katkılar katkılar..." Ben artık değerini bildiğim tuzu kullanıyorum. Farklı markaya gitmiyorum, araştırmıyorum. Tuzun mg değeri 1200 civarı seyrediyor 1350 ye çekmek için tuzdan fazla katkı parası vermiyorum. 1200 de tutuyorum. Eğer tuzum 1350 verirse o değerde tutmaya çalışırım. ama 1200 mg da işimi görüyor. ca 400'se 430 450 ye zorlamıyorum. 400-410 bana yeter diyorum. Bu kadar sıkıntıya sokmaya gerek yok kendinizi. Yoksa evde yeni aldığım 3-5 kez su değiştirdiğim, ne atabildiğim, ne satabildiğim 15kh tuzda var. öylece duruyor. Tank için verilen elementlerde tek değer değil. Belli bir aralığa sahip aralıkta tutun sıkıntı yapmayın. eğer sağlam ve değerleri yüksek bir tuza geçerseniz %10 su değişimleri sonrasında bir süre sonra ca-mg-kh zaten artıyor. bu seferde çıktığı değerde tutarsınız.

dikakt ederseniz hiç eser element falan bahsetmedim, eser element işi anlaşılacak bir iş de değil. Eser elementi dozladıkça farkında olmadan yosunu, mercanında kararması olan ve bu durumu anlayamayan ve insanların önerdiği için bilmeden kullanan bir sürüde hobici var.

Konu farklı noktalara uzadı ama ancak derdimi anlatabildim, umarım işinize yarar. sağlıkla kalın...

 
[SIZE=11pt]Öncelikle su değişimini, Hangi amaçlı yaptığımızı bilmeden. Su değişimini ne kadar doğru ve bilinçli yapıldığını bilmeden. Sorulara ne kadar doğru cevap verilir ve bu konu nereye kadar uzar kestirmek zor.[/SIZE]

[SIZE=11pt]Su değişimini gerektiren unsurlar nelerdir[/SIZE][SIZE=11pt]? Diye soru hazırlansa doğru yolu daha çabuk bulunacağı kanısındayım.[/SIZE]

[SIZE=11pt]Neden derseniz her tankın lt, canlı yükü, kullandığı katkı ve ekipman önemli ( Ps, kafa motoru, iç sirkülasyon ve ek katkı ekleme ekipmanları ) bunlar su değerlerinde büyük rol oynuyor[/SIZE]

[SIZE=11pt]Su değişiminde yapılan hatalara. Örnek vermek gerekirse.[/SIZE]

[SIZE=11pt] Günlük dozlama yapılan tanklarda. Su değişiminde en büyük hata : Hazırlanan suyun ölçüle bilen değerlerinin  tankla aynı olmaması ve bu aradaki farkı kapatmadan su değişimi uygulanması. Buda yapılan dozlamanın ya yetersiz veya fazla geldiği görülür.gibi...[/SIZE]

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Akvaryumun boyutu da su değişimi konusunda çok önemli. Örnneğin nano akvaryumlarda su değişimi hem su temizliği konusunda hem de eksilen elementlerin yenilenmesi konusunda oldukça yararlı. Nano-reef.com'a bakarsanız ne PS ne de herhangi bir katkı kullanılmayan, yalnızca haftalık su değişimleriyle devam ettirilen, sps ağırlıklı yüzlerce nano akvaryum görebilirsiniz. 

Yeni başlayanlar için de haftalık su değişimleri çok iyi bir tampon. Acemilik ve kurulumda yapılan hatalar nedeniyle yeni başlayan hobicilerin akvaryumları bir süre sonra artarak çok yüksek nitrat ve fosfat değerlerini görebilir. Haftalık su değişimi yaparak hızlı artışı biraz tamponlamak, bu sırada da akvaryumu daha iyi bir şekilde anlamaları mümkün.

Son olarak akvaryumunda yumuşak mercan olan ya da az sayıda sert mercan olan arkadaşların element girişini katkılar yerine su değişimi ile yapması çok daha efektif olacaktır. Forumdan gördüğüm kadarıyla, sanırım biraz akvaryumcuların yönlendirmesiyle, henüz akvaryumunda birkaç parça mercanı olan hobiciler akvaryuma katkı girmeye başlıyor. Bu da sudaki bazı elementlerin çok yüksek bazı elementlerin ise çok düşük seviyelere ulaşmasına neden oluyor ve haliyle su doğal değerlerinden sapıyor. Bu şekilde çok fazla mercanı olmayan arkadaşlar haftalık su değişimi ile herhangi bir katkı eklemeden rahatlıkla akvaryumlarını devam ettirebilirler. 

Mercan sayısı yüksek ve litrajı büyük akvaryumlarda ise su değişimi sıklığı tamamen hobiciye kalmış bir konu. Değerler istenilen seviyede tutulduğu sürece su değişimi yapmadan da akvaryumu devam ettirebilirsiniz.

 
Akvaryumun boyutu da su değişimi konusunda çok önemli. Örnneğin nano akvaryumlarda su değişimi hem su temizliği konusunda hem de eksilen elementlerin yenilenmesi konusunda oldukça yararlı. Nano-reef.com'a bakarsanız ne PS ne de herhangi bir katkı kullanılmayan, yalnızca haftalık su değişimleriyle devam ettirilen, sps ağırlıklı yüzlerce nano akvaryum görebilirsiniz. 

Yeni başlayanlar için de haftalık su değişimleri çok iyi bir tampon. Acemilik ve kurulumda yapılan hatalar nedeniyle yeni başlayan hobicilerin akvaryumları bir süre sonra artarak çok yüksek nitrat ve fosfat değerlerini görebilir. Haftalık su değişimi yaparak hızlı artışı biraz tamponlamak, bu sırada da akvaryumu daha iyi bir şekilde anlamaları mümkün.

Son olarak akvaryumunda yumuşak mercan olan ya da az sayıda sert mercan olan arkadaşların element girişini katkılar yerine su değişimi ile yapması çok daha efektif olacaktır. Forumdan gördüğüm kadarıyla, sanırım biraz akvaryumcuların yönlendirmesiyle, henüz akvaryumunda birkaç parça mercanı olan hobiciler akvaryuma katkı girmeye başlıyor. Bu da sudaki bazı elementlerin çok yüksek bazı elementlerin ise çok düşük seviyelere ulaşmasına neden oluyor ve haliyle su doğal değerlerinden sapıyor. Bu şekilde çok fazla mercanı olmayan arkadaşlar haftalık su değişimi ile herhangi bir katkı eklemeden rahatlıkla akvaryumlarını devam ettirebilirler. 

Mercan sayısı yüksek ve litrajı büyük akvaryumlarda ise su değişimi sıklığı tamamen hobiciye kalmış bir konu. Değerler istenilen seviyede tutulduğu sürece su değişimi yapmadan da akvaryumu devam ettirebilirsiniz.

Son nokta olmuş her kelime hatta her harfine katılıyorum :)

 
Bu ben söyleyince niye kimse kabul etmiyor...     :D

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst