Keşfet

Yeşil Saçak Yosunlarım

clownfish

Yeni Üye
Ad Soyad
Burak Altıntaş
Merhaba,

Sıcak yaz ayları sonunda, buharlaşmanın da etkisiyle,

sıkça eklenen musluk suyu, musluk suyuyla hazırlanan tuzlu su değişimleri sonucu,

bolca yeşil yosunum oldu.

Su eklerken klor ve ağır metallere karşı prime, aqutan kullansam da ,

sumpta purigen ve phosguard olsa da yosunları yiyen kestane dışında pek ilerleme kaydedemiyorum.

Geçen gün konuyu ekipman bölümünde açtım yorum yazanların tavsiyeleri sayesinde bir süreç başlattım.

Artık,

-Turkuaz kullanıyorum, ilk fırsatta RO alımı düşünüyorum,

-Bi boy büyük PS (şu an Tf 1000 msl),

gibi tedbirlerle önüne geçmeyi düşünüyorum.

Su değerlerime göre NO3,PO4, yok denebilir,

KH 11~11,5 seviyesinde

suda demir veya silikat olabilir ölçemedim, si test kalmamış ...

İniş borusunun altındaki küçük kuleye biobalları çıkardıktan sonra, Seachem marka olabilir,

Aktif karbon koysam (bir-iki aylığına)

Aynı sistemde Aktif karbon ve yine seachem in purigeni kullanılırsa bir sorun çıkar mı ?

Aktif karbonun bu durumdaki bir tank ta + faydası olur mu sizce ?

bioballari bir anda cikarmayin ve purigen varken karbon kullanmayin.

Bence bir sakıncası olmaz, purigen organik bileşikleri topladığı için sanırım siz , aktif karbonu istenmeyen kimyasalları(ağır metal vs) toplaması açısından düşündünüz. Aslında purigen gibi tekrar kullanılabilen bir ürünü daha vardı seachemin ağır metaller için yanılmıyorsam cubrisorb'du adı ama şimdiye kadar denemedim

Başka başlık açmadan burdan devam edeyim dedim :)

Akvaryumu inanılmaz hair alg kapladı. Onları yerler diye hermit koydum ancak yosun yerine salyangozları yemeyi tercih ettiler :( Bunun üzerine daha önce bi başlıkta gözüken reaktör benzeri bişeye 500 ml phosguard koydum. Phosguard ı aktif hale getirikten 2 gün içinde tropic marine fosfat testi temin ettim ve yosunların kopmaya başlaması üzerine suyu test ettim 0.05 mg değerine yakın fosfat ölçtüm. Ertesi gün yosunların kopmasının ve azalmasının üzerine bugunde reaktörü söküp içinde phosguard ı attım yeni paket 500 ml daha phosguard koydum. Önceki phosguard partisi 6 gün içinde yeni sütlükahve gibi bi renk olmuş. Şimdi 2 gün sonra tekrar fosfat testi yapacağım. Daha başka yapabileceğim bişi varmı acaba?

Bu arada nitratım 5-10 arası bi renkde testimde salifert

Öneriler için teşekkür ederim

Saygılar

Star polpy kayamda sakal yosun çok çıkıyodu, polpylerin üremesine engel oluyodu, kayayı aldım yosunlu kayayı kırdım.

Sonra eheim dışfiltrenin içine, 1000ml seachem phosguard koydum, ucuna da 900 lük motor taktım, (akvaryum sumpla birlikte 65 litre bu arada) 900 lük motoru son bölmeye koydum, ps den geçen suyu çekip tekrar ilk bölmeye vererek sağlamasını yaptım. Sakal yosun olayını kestim bu şekilde. Ama dediğim gibi 65 lt ye 1000 ml fosfat giderici koydum da bu sonucu aldım. Tabi sık sık su değişmeleride oldu.

yosunlar için conch mükemmel temizlik yapıyor. bu canlılarla birlikde fosfat remover ve 2 günde bir su değişimi yapın. gelişeyi farkedeceksiniz.

Aşırı fazla koymuşsunuz. Size o oranın onda biri 100 ml yeterliydi.

:D o zamanlar akvaryumun halini bilmediğiniz için böyle söylemeniz normal. Şu an caluepra var sumptda 10 gündür fosfat giderici kullanmıyorum.

benim sorunum daha ziyade, önceden gelen musluk suyu alışkanlığı üzerine mh ve t5 e geçiş

sonrası klasik bir durumdu...

aktif karbon kısa bir süreliğine ekledim ağır metalleri halletti(netekim demir yosunu tetikliyor diye biliyorum bitki akvaryumlarına demir içerikli takviye yapılıyor), fosfat remover daima kullanmışımdır(fosfatım yoktu),nitrat için purigen eklemiştim ve xenia,nitrat da 1-5 aralığında çıkıyordu...

ışıkta değişim yapmamak için 3-5 ay direndim ama yosunlar durdu azaldı ama kaybolmadı,

PS i değiştirdim, şu an 460 lt de schuran 150 kullanıyorum su temiz deniz suyu kokuyor, ilk bağladığımda alet az topluyor gibi göründü,1-2 hafta sonra sağlam toplamaya başladı, halen iyi topluyor ama su gittikçe değişti, sanki hafiflemiş gibi görünüyor, berraklık da buna bağlı olabilir...

t5 leri çıkarıp 20.000 kelvin 2*150w mh e geçtim, şimdi yeniden 2*54w t5 ekledim ve yosun yok !!!

yosun yesin diye aldığım kestane koralin alg yiyor, birkaç adet conch ise camda arada bir cyano oluşursa uzanıp onları yemeye çalışıyor,hermit zaten sürünüyor :)

sonuç olarak suda yük oluşturacak ne varsa önce bunun tedbirini almak lazım demek ki, ardından ışıklandırmayı arttırmak sorun yaratmıyor...

en iyi geçici çözüm ise kestane eklemek, gece gündüz yosunları traşlıyor, yenisi çıkmasa zaten 2 günde tüm kayaları temizleyecek yeme kapasitesi var hayvanın...

(not: bendeki tür uzun dikenli kestane, kısa dikenli de almıştım, coral beuty onları didikleyip katletti)

Peki bu hair algleri ciddi tüketen bir canlı yokmudur? bleny yada goby türlerinden mesela?

çeşme suyu kadar güzel bir gübre olamaz zaten :D , kaliteli tatlı su kullanıp yeterince fosfat/silikat giderici kullanırsanız zamanla azalıp yok oluyorlar. Aldığınız kayalarda fosfat absorbe etmiş olabiliyor onların tüm fosfattan arınması aylar sürüyor bu süreçte hairy alg oluşuyor malesef.

Moderatör tarafında düzenlendi:
[SIZE=14pt] [/SIZE]2 side var bende alg eater baya yiyo.Bicolor genelde camları tırtıklıyo chromislerle takılıyo değişik bendeki valla :)

Algae eater blennyler daha çok yeni sakal yosunların filiz halindeki formlarını yiyorlar genelde saçak oluşmuş bir yosunu yediklerini görmedim en fazla sevdikleri camda oluşan yenı oluşan algler dudaklarını camda görebiliyorsunuz. :) sakal yosununu ile başetmek doğal yöntemlerle pek mümkün olmuyor, o nedenle muhakkak her tankta fosfat remover bulundurulmalı.

Moderatör tarafında düzenlendi:
çeşme suyu kadar güzel bir gübre olamaz zaten :D , kaliteli tatlı su kullanıp yeterince fosfat/silikat giderici kullanırsanız zamanla azalıp yok oluyorlar. Aldığınız kayalarda fosfat absorbe etmiş olabiliyor onların tüm fosfattan arınması aylar sürüyor bu süreçte hairy alg oluşuyor malesef.
+1

halen RO cihazı almadım, su değişimine de üşenen bir insanım, ilk birkaç ay turkuaz kullanıyordum turkuaz da cıvıttı turkuaz sipariş ediyorsun damla getiriyorlar, 2yıldır sadece nestle kullanan bir yakınım var, ben de nestle ye geçtim, hiç yosunum yok halen...

eskiden her temizlediğimde 1-2 günde yeniden biyerlerden fırlıyordu yosunlar, damacanaya geçtikten, PS değiştikten ve mh lambayı 20k kelvin yaptıktan sonra, yosun gelişimi zaten durmuştu, bir hafta sonu kayaları çıkarıp 1saat kadar güneşlendirdim, yosun yapışmış kumları yüzeyden toplayıp duşta yıkayıp iyice kuruttuktan sonra normal aragonit olarak tekrar tanka ekledim, kayalar bir miktar beyazlaşıp biraz kötüleşti ama burada da büyük PS in avantajı, bu kadar oynamaya rağmen sistemde hiç amonyak veya nitrit, nitrat yükselmemesi olmadı...

sonraki dönemde hafifçe sağda solda beliren sadece yeşermeler de beni rahatsız edince bir de rowaphos ekledim, uzun zamandır yeşil hiçbirşey yok tankta, conchlar en fazla güneş ışığı almaktan olan diatom olursa onu yiyor olmadığı zaman ne yiyorlar bilmiyorum,snailler, kestane zaten koralin algle beslenir haldeler, tanglere de günlük veya en azından gün aşırı nori veriyoruz...

son dönemde dikkatimi çeken hafif yeşermeler olduğu zamanlar hep damacana suda olan değişikliğe denk geliyor, bakıcımız bazen erikli falan sipariş ediyor yanlışlıkla, mecburen ekliyorum bu da sebep oluyor, ya nestle ya turkuaz ya da RO cihazı tavsiye ederim...

ve sorunlar hallolana kadar aydınlatma olarak, t5 te beyaz t5 lerden ziyade, par değeri yüksek olan ama aktinik gibi yanan mavi ve fiji purple tarzı lambalar tavsiye ederim, mh olarak da 20k lamba...

bu tip yosun sorununa canlı ile çözüm bulmak mümkün değil, ama en çok yiyen tür kestane benim tecrübelerime göre.

alg eater yer yemez belli olmuyor, yese bile 1gr yiyor yosunlar 50gr çıkıyor, sally lightfoot ve hermitler yiyor ama kaç gr yiyor, yosun bir yandan tarla gibi yetişiyor, kısaca bu işe bu yönden çözüm getirmek için,

bu canlıların ordusunu kurmanız lazım tabi sisteminiz canlı yükünü kaldırırsa
default_tongue%20(1).gif

sonuç olarak sadece kestanye kefilim yeme konusunda 3-4 adet kestane (bendeki long spine urchin)

biraz fayda sağlayabilir, en büyük fayda PSten, kullanılan sudan ve aydınlatmadan sağlanıyor...

Bir de Osman Bey in dediği gibi sabretmek lazım, sistemdeki yosuna yarayan maddelerin yavaş yavaş kaybolması, kayalardan, kumdan da temizlenmesini beklemek gerekiyor, daha sonra yavaş yavaş ışığı yine

daha düşük kelvinli parlak tonlara geçirebilirsiniz, problem çözülünce...

Bende bir deniz tavşanı var, inanılmaz şekilde alg tüketiyor. İlerlerken alglerin önünde ağaçların devrildiği gibi kaybolduğunu görüyorsunuz. Hemen hemen hiçbir algi ayırmıyor, bende bir kaç farklı tür alg mevcuttu ve bir iki gün içerisinde büyük akvaryumu tertemiz yaptı, diğer akvaryumlara aldım onlarıda temizledi.

Şimdi buradaki bir arkadaşın yoğun alg olan akvaryumuna geçici olarak vereceğim. Yoksa canlı açlıktan ölecek sanırım.

Ben Almanyadan getirdim, yosun sorunu olan akvaryumlar için öneririm, kesinlikle çok etkili ama kısa sürede akvaryumu temizleyecek ve aç kalacaktır, bir kaç kişi dönüşümlü beslemek lazım. Kum üzerinde de fazlası ile etkili oluyor. Tek kötü tarafı oldukça büyük olması ve biraz ürkütücü görünüşü.

Erdal bey bir resmi varmı acaba yada ne kadar büyük ?

Erday Bey bu canlının ismi Dolabella mıdır ? :)

Konu görüntüleyen kullanıcılar