chenk69
Yeni Üye
- Ad Soyad
- Cenk Akarcay
Merhaba Burak,Hangisi?
Saçsak yosunu mu?
Hydroid mi?
Aslında aiptasia da buna dahil, tankta organik yük varsa saç yosunu da olabilir, hydroid de olabilir, aiptasia da coşabilir...
Saç yosunu biraz fazladan elementler de bağlantılı olabiliyor, Demir vs gibi , aiptasia hydroid gibi canlılar ise organik yük fazla sistemde daha hızlı çoğalıyorlar...
Su temiz ise ancak cyano gibi daha ilkel bakteri-yosun kolonileşebiliyor...yosun veya komplike canlıların üreme veya çoğalması daha zor oluyor...
Aiptasia yı bir çeşit anemon gibi düşünün bir şekilde sudan beslenmesi gerek, hydroidler sudaki bakteri popülasyonuyla besleniyor diye bulmuştum çoğu araştırma ve makalede...
Cyano ise karbondioksit ve ışıkla da oluşabiliyor...
Kısaca saç yosunu sorunu varsa bunu yiyen canlılar kestaneler, ama yeniden oluşmaması için iyi bir filtrasyon olmalı (protein skimmer önemli) bir de kayalarımızdan emin olmalıyız, önceden kötü bir ortamdan gelmiş olmamalı kum da öyle, sünger gibi ortamdan emdiği fazla element fosfat vs yi yeni tankta kusabiliyor ve bu uzun süre olabiliyor...
Hydroid için ise ortamdaki bakteriler de besin, bu yüzden bakteri barındırmayacak UV filtresi veya ozon yöntemi iş yapar diye düşünüyorum...
Temiz suda aiptasia da yaşaması kolay değil...pırıl pırıl bir tankta da olabilir ama nasıl? Balıkları yemlerken kısa süre suda yükselen nutrient seviyesi bunlara yetebilir, ULNS tarzı bir sistemde aiptasia falan da yaşayabileceğini düşünmüyorum...
Aiptasia konusundaki yorumlarına pek katılamayacağım. Tankta herhangi bir LPS yaşıyabiliyorsa Aiptasia da gayet yaşar. İstediğin kadar ULNS yap bir etkisi yok.