Keşfet

Yeşil Saçak Yosunlarım

Hangisi?

Saçsak yosunu mu?

Hydroid mi?

Aslında aiptasia da buna dahil, tankta organik yük varsa saç yosunu da olabilir, hydroid de olabilir, aiptasia da coşabilir...

Saç yosunu biraz fazladan elementler de bağlantılı olabiliyor, Demir vs gibi , aiptasia hydroid gibi canlılar ise organik yük fazla sistemde daha hızlı çoğalıyorlar...

Su temiz ise ancak cyano gibi daha ilkel bakteri-yosun kolonileşebiliyor...yosun veya komplike canlıların üreme veya çoğalması daha zor oluyor...

Aiptasia yı bir çeşit anemon gibi düşünün bir şekilde sudan beslenmesi gerek, hydroidler sudaki bakteri popülasyonuyla besleniyor diye bulmuştum çoğu araştırma ve makalede...

Cyano ise karbondioksit ve ışıkla da oluşabiliyor...

Kısaca saç yosunu sorunu varsa bunu yiyen canlılar kestaneler, ama yeniden oluşmaması için iyi bir filtrasyon olmalı (protein skimmer önemli) bir de kayalarımızdan emin olmalıyız, önceden kötü bir ortamdan gelmiş olmamalı kum da öyle, sünger gibi ortamdan emdiği fazla element fosfat vs yi yeni tankta kusabiliyor ve bu uzun süre olabiliyor...

Hydroid için ise ortamdaki bakteriler de besin, bu yüzden bakteri barındırmayacak UV filtresi veya ozon yöntemi iş yapar diye düşünüyorum...

Temiz suda aiptasia da yaşaması kolay değil...pırıl pırıl bir tankta da olabilir ama nasıl? Balıkları yemlerken kısa süre suda yükselen nutrient seviyesi bunlara yetebilir, ULNS tarzı bir sistemde aiptasia falan da yaşayabileceğini düşünmüyorum...
Merhaba Burak,

Aiptasia konusundaki yorumlarına pek katılamayacağım. Tankta herhangi bir LPS yaşıyabiliyorsa Aiptasia da gayet yaşar. İstediğin kadar ULNS yap bir etkisi yok. 

Ben cam üzerindeki yosundan, bubble algden, kayalardaki ve dalga motorlarındaki cyanodan vazgeçtim, çıkış borusunun üzerini bryopsis kaplıyor. Jiletle kazıyorum, 1 hafta sonra 7-8 cm uzuyor. Başka bir yerde de çıkmıyor ne hikmetse.. Bu lanet şey kayalarda çıkarsa tankı bozarım kesinlikle. Tank bozma ihtimaline karşı  vazgeçemediğim bazı canlılarım için 2. bir ufak tankı devreye aldım, 4 aydır çalışıyor. Bu kurulumda çektiğim kadar hiç bir kurulumda yosun, bubble alg, cyano ve bryopsisten  çekmemiştim. 

Bu arada ilginçtir ki, hiç bir tankımda aiptasia yaşamadı, bu tanklarımda da yok. 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba Burak,

Aiptasia konusundaki yorumlarına pek katılamayacağım. Tankta herhangi bir LPS yaşıyabiliyorsa Aiptasia da gayet yaşar. İstediğin kadar ULNS yap bir etkisi yok.
Söylediğin mantıklı ama benim kastettiğim aiptasia ölür gider demiyorum yayılmaz diyorum...

Bazı tanklarda öyle bir hızla yayılıyor ki her yeri basıyor, bazı tanklarda ise ( bende genelde böyle)

Birkaç yılda bir aiptasia görsem bile ikinci üçüncü görmüyorum...

Bir kere biraz yayılma sorunum oldu, file fish aldım aiptasiaları değil acroyu yedi, kleini butterfly aldım aiptasiaları yedi...

2 yıldan fazla oldu, hatta 3. yıl aiptasia görmedim...lps ler de aynı, acro ve monti lerde aynı canlılar...

Bu mesele "benim geçmiş 10 yıllık gözlemlerime göre" hep böyle...

Ne zaman tankta bir nutrient yükselmesi sorunu olur o zaman çıkan aiptsia tankı istilaya başlar...

Ha mükemmel bakılan, süper sistemli tanklarda da yayılan aiptasia gördüm ama bu tanklarda balık sayısı da maşallah, yemleme de...

Tankta organik birikme ihtimali sistemden dolayı yok ama yemleme esnasındaki artışlar aiptasiaları beslemeye yetiyor...

Ben cam üzerindeki yosundan, bubble algden, kayalardaki ve dalga motorlarındaki cyanodan vazgeçtim, çıkış borusunun üzerini bryopsis kaplıyor. Jiletle kazıyorum, 1 hafta sonra 7-8 cm uzuyor. Başka bir yerde de çıkmıyor ne hikmetse.. Bu lanet şey kayalarda çıkarsa tankı bozarım kesinlikle. Tank bozma ihtimaline karşı  vazgeçemediğim bazı canlılarım için 2. bir ufak tankı devreye aldım, 4 aydır çalışıyor. Bu kurulumda çektiğim kadar hiç bir kurulumda yosun, bubble alg, cyano ve bryopsisten  çekmemiştim. 

Bu arada ilginçtir ki, hiç bir tankımda aiptasia yaşamadı, bu tanklarımda da yok.
Eski tankımda briyopsis 1 yerde tek koloni vardı, hep aynı yerde ve aynı ebatta kaldı, başka arkadaşlarda yayılan ve çok bela bir tür diye biliniyor, ben mercan yemleme yapmadığımdan olabilir hiç değişmedi, tankı taşıdıktan sonra yeni tankta bir daha görmedim...

Bubble alg de öyle eskiden 1 kayada vardı, patlarsa yayılır falan diye korkmuştum ama yıllarca değişmedi sonra o kayayı çıkarıp değiştirmiştim sanırım...

Bence briyopsis ve bubble alg gibi bela türler ışık ve element girişinden çok etkileniyor, aiptasia da organik yük balık yükü yemleme vs den...

Tanka gaz vermeye meraklı değilseniz onu bunu ekleyin canlıları coşturacağım gibi bir hevesiniz yoksa bu tür asalakları pek hortlatmıyorsunuz...

Söylediğin mantıklı ama benim kastettiğim aiptasia ölür gider demiyorum yayılmaz diyorum...

Bazı tanklarda öyle bir hızla yayılıyor ki her yeri basıyor, bazı tanklarda ise ( bende genelde böyle)

Birkaç yılda bir aiptasia görsem bile ikinci üçüncü görmüyorum...

Bir kere biraz yayılma sorunum oldu, file fish aldım aiptasiaları değil acroyu yedi, kleini butterfly aldım aiptasiaları yedi...

2 yıldan fazla oldu, hatta 3. yıl aiptasia görmedim...lps ler de aynı, acro ve monti lerde aynı canlılar...

Bu mesele "benim geçmiş 10 yıllık gözlemlerime göre" hep böyle...

Ne zaman tankta bir nutrient yükselmesi sorunu olur o zaman çıkan aiptsia tankı istilaya başlar...

Ha mükemmel bakılan, süper sistemli tanklarda da yayılan aiptasia gördüm ama bu tanklarda balık sayısı da maşallah, yemleme de...

Tankta organik birikme ihtimali sistemden dolayı yok ama yemleme esnasındaki artışlar aiptasiaları beslemeye yetiyor...
Bende tersi bir durum oldu Burak. Akvaryumu kurduğum andan beri bol biopelletli ve fosfat medyalı bir tankım var. Nitrat ve fosfat Hanna ile bile hep 0. Sonuç olarak acroporalarım çok iyi durumdayken, LPS'lerimin hepsi sönük durumda. Bir mercanla birlikte başlayan aiptasia tüm akvaryumu kaplamaya başlamıştı, ilk önce nudi ile temizledim. Sonra nudiler ölünce tekrar yayıldılar, filefish koydum. Hiçbir mercana dokunmadı, aiptasiaları temizledi. Tanka zoa eklemek için çıkardım filefish'i, aiptasia tekrar yayıldı. Sonunda tekrar filefish'i koydum, yine temizledi :) Tüm bunlar 0 fosfat ve nitrat varken oldu. Her tank ayrı bir macera, her tankta farklı durumlar yaşanabiliyor ama ben şahsen suyun temizliğiyle aiptasia arasında bir bağlantı olduğunu gözlemlemedim.

Bende tersi bir durum oldu Burak. Akvaryumu kurduğum andan beri bol biopelletli ve fosfat medyalı bir tankım var. Nitrat ve fosfat Hanna ile bile hep 0. Sonuç olarak acroporalarım çok iyi durumdayken, LPS'lerimin hepsi sönük durumda. Bir mercanla birlikte başlayan aiptasia tüm akvaryumu kaplamaya başlamıştı, ilk önce nudi ile temizledim. Sonra nudiler ölünce tekrar yayıldılar, filefish koydum. Hiçbir mercana dokunmadı, aiptasiaları temizledi. Tanka zoa eklemek için çıkardım filefish'i, aiptasia tekrar yayıldı. Sonunda tekrar filefish'i koydum, yine temizledi :) Tüm bunlar 0 fosfat ve nitrat varken oldu. Her tank ayrı bir macera, her tankta farklı durumlar yaşanabiliyor ama ben şahsen suyun temizliğiyle aiptasia arasında bir bağlantı olduğunu gözlemlemedim.
Senin tanka bakarsak :) aiptasia karbon (bakteri besini) "VEYA"

Bakteri ile besleniyor desek yanlış olmaz herhalde...

Çünkü öbür türlü ne yiyor bu hayvan? Fotosentez desen kayaların altında dibinde köşesinde ne arıyor?

Aklına şu soru gelen olabilir:

Bakteri besin midir?

Evet besindir, pek çok mercan, pek çok asalak(hidrioid mesela) bakteriyle beslenir...

Lps ler fito (bitkisel/yeşil) plankton + fotosentez

Sps ler bakteri + zoo plankton + fotosentez

Şu ULNS sistem olup aynı zamanda sps lerin beslenebildiği zeolit sistemde ana mercan besini bakteri zaten...

Senin tanka bakarsak :) aiptasia karbon (bakteri besini)

"VEYA"

Bakteri ile besleniyor desek yanlış olmaz herhalde...

Çünkü öbür türlü ne yiyor bu hayvan? Fotosentez desen kayaların altında dibinde köşesinde ne arıyor?

Aklına şu soru gelen olabilir:

Bakteri besin midir?

Evet besindir, pek çok mercan, pek çok asalak(hidrioid mesela) bakteriyle beslenir...

Lps ler fito (bitkisel/yeşil) plankton + fotosentez

Sps ler bakteri + zoo plankton + fotosentez

Şu ULNS sistem olup aynı zamanda sps lerin beslenebildiği zeolit sistemde ana mercan besini bakteri zaten...
Burak zaten ULNS olan her sistemin temeli bol bakteridir. Dolayisiyla senin mantiginla dusunursek aiptasia besinsiz kalamaz hicbir zaman cunku suyun cok temiz oldugu ULNS sistemde bakteriyle besleniyor, bol organik olan sistemlerde onunla besleniyor. Yani temiz suda da yayilabiliyor senin de dedigin gibi.

Burak zaten ULNS olan her sistemin temeli bol bakteridir. Dolayisiyla senin mantiginla dusunursek aiptasia besinsiz kalamaz hicbir zaman cunku suyun cok temiz oldugu ULNS sistemde bakteriyle besleniyor, bol organik olan sistemlerde onunla besleniyor. Yani temiz suda da yayilabiliyor senin de dedigin gibi.
Ulns sistem değil de organik yükü düşük diyelim, bakteri olmadan da sağlanabilir, yüksek performans ps ve düşük canlı yüküyle ;) Veya ozon reaktör ile...

Yani organik atık yok, bakteri de yok...

Eskiden piyasada bakteri besini veya bakteri kültürleri yoktu...

Fosfat alıcı, güçlü ps, ozon reaktörü vs ile de sps bakılıyordu...

Konu görüntüleyen kullanıcılar