Keşfet

Yeşil Saçak Yosunlarım

birşey duydum sormak istiyorum =) algea ile mücadelede uv nin önemiden bahsediliyor, bunun pozitif etkisi varmıdır? yani sump a bir uv filtre koymanın?

Var uv yosunu engeller.

sporlarla yayılmasını, sporları öldürerek engeller deniyordu, mevcut yosunu engelleyeceğini sanmam yayılmayı engelleyebilir...

PSin nitratı değil nitrata dönüşecek organik atıkları topladığı için nitratı düşürmesi gibi , uv filtresinin de yosun oluşumuna sebep olan suda serbest yüzen spor ya da tohum (her nasıl adlandırılıyorsa) öldürdüğü biliniyor. Fakat tabiki tek başına yosunu yok eder demek hatalı olur. Su değerleri ve aydınlatma asıl neden.

Moderatör tarafında düzenlendi:
UV yukarda da yazdığı gibi suda yüzer haldeki sporların bir kısmını öldürebilir ama yosunlar genelde yayılarak ürer. Hatta çoğu akvaryumda kayaların üzerini sarmış durumda yosun vardır fakat eğer nütrient ya da ışık çok fazla değilse o zaman bu yosunlar gözle görülmeyecek kadar az oluyor fakat yükseldiğinde artıyor. Bu durumda da UV nin hiç bir etkisi olmuyor. Hatta sporları ve planktonları öldürdüğü için bence resif akvaryumları için zararlı bile sayılabilir.

UV yukarda da yazdığı gibi suda yüzer haldeki sporların bir kısmını öldürebilir ama yosunlar genelde yayılarak ürer. Hatta çoğu akvaryumda kayaların üzerini sarmış durumda yosun vardır fakat eğer nütrient ya da ışık çok fazla değilse o zaman bu yosunlar gözle görülmeyecek kadar az oluyor fakat yükseldiğinde artıyor. Bu durumda da UV nin hiç bir etkisi olmuyor. Hatta sporları ve planktonları öldürdüğü için bence resif akvaryumları için zararlı bile sayılabilir.
+10000000000000000

Resif akvaryumları için gereksiz, marine akvaryumları için olması gereken bir ekipman.

benim de yeşil çimen gibi çıkan yosunlarım var...

Akvayumunuz yeniyse bunun olabileceğini düşünüyorum. İlk kurduğumda bu çimen gibi yosunlardan bende de olmuştu ama astrea snail'ler bunları afiyetle yemişti.

astrea snail alayım o zaman yosunları yesin..

T5 leri takana kadar hiç yoktu. t5 taktım başladı.. bir de boluncuk yosunu başladı... Demekki ilk bir ikli ay bişey olmuyo bundan sonrası işin zorluğu...

Henüz astrea snail yoksa hemen almalısınız. 25 litreye bir astrea uygundur. Baloncuk yosunu (bubble alg) bir çeşit makro yosundur. Baloncukları patlatmamaya çalışın. Astrea snail bunu yemez. Hatta bunu yiyen canlı sayısı çok azdır. Sanırım emerald crab bunu yiyor ama kolay bulunan bir canlı değil. Baloncuk yosunu için o kadar endişelenmeyin bence, çok hızlı yayılan ve görüntüyü bozan bir yosun değil. Bazı yerlerde ufak ufak bende de var, ne uzuyor ne kısalıyor.

Hakan bey bilgi için teşekkürler...

T5 armatür ne marka?

Aquamedic 85cm. - 39w - 10.000k.

1 beyaz 1 antinic

85lt nano...

Su değerleri mükemmel değil ise, T5 = yosun

Yeşil olmaz da kahve rengi olur, briyopsis olur, saçak olur, herhangi biri olur...

Benim tavsiyem, yüksek kelvin mh lambalar ile sistemdeki ufak tefek fauller yosunla sonuçlanmıyor, sistem iyice oturduktan sonra beslenen mercanların türüne göre daha düşük kelvin mh lamba veya t5 e, veya mh t5 kombinasyonuna geçilebilir...

T5 kullanma mecburiyeti var ise (yatırım o yönde yapılmış olabilir), en az yosun yapan T5 lamba KZ fiji purple ile bir mavi T5 kombinasyonu (benim tecrübem)...

Burak abi, o zaman benim bryopsis ışıklandırmadan.Çünkü 4 tane t5 var 75 litrede.o zaman 10000 K t 5 kullanmayalım mı? Hepsini 20000 K yapsak bu seferde masmavi oluyor.KZ fiji purple rengi nasıl, pempe/mor mu?

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bryopsis benim başıma hiç gelmedi, ama yüksek ışık bryopsis gelişmesinde çok etkili diyorlar,

fiji tek başına eflatun gibi bir renk veriyor yani pembeden çok mor gibi hatta pure actiniclerin parlaklığı düşüktür görüntü olarak bilirsiniz, rengi aynı pure aktiniklerin parlak ve daha güçlü yananı gibi, ama beyaz gibi de aydınlatıyor ortalığı, PAR değeri beyaz t5 ler gibi...

Kelvini yükseltmek istiyorsanız, beyaz yerine Aquascience Duo tavsiye ederim, duo nun rengi beyaz gibi ama maviye bakan bir beyaz, hatta maviyle beraber yakarsanız çok güzel bir açık mavi ton oluyor tankta...

Sanırım yosuna en çok yarayan spektrum sarı ve yeşilleri fazla olan lambalar.(yani 10.000 kelvin civarı beyazlar)

Sarı ve yeşil spektrumu en az barındıran lambalar da fiji ve duo...

pure aktiniklerde zaten yeşil sarı nerdeyse hiç yok...

Konu görüntüleyen kullanıcılar