Keşfet

Yeşil Saçak Yosunlarım

Devrim abi sağol.

Estervit-c yi haftada bir kere 100 litreye 250 mg uygulasak yeter heralde.Renklenme ve yosun için.

 
Burak ben eritmeden direk atıyorum akvaryumun değişijk yerlerine eğer niye diye sorarsan ilk önce tatlı suda eritip sisteme eklediğimde ph değil ama redox değerim sert bi şekilde düştü kapsul atınca ise redox değeri kapsul yavaş yavaş eridiği için ani bi düşüş olmuyor. Redox un ani düşmesinin bi sakıncasının olup olmadığını çok net bilmiyorum ama nolur nolmaz diye kapsul atıp redox düşüşünü 1-2 saate yayıyorum. 3 saat sonra redox değeri normal seviyeye geliyor benim sistemde.

Deniz tedavi için uygulayacaksan daha önceki mesajda tarif ettiğim şekilde yap. Estervit-c yi kullandığınızda aktif karbonu ve varsa ozon cihazını mutlaka devre dışı bırakın

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
süper açıklama olmuş ellerine sağlık diyorum, ben birkaç gün içinde denemeye başlayacağım, bakalım hydroid lere karşı etkili olacak mı ? yosun yok ama hydroid var...

 
Acaba bu hydroid te ne? Fotosu var mı?

 
Deniz saçak yosunla mücadelede ben senin yerinde olsam su değişimini yavaşlatır, sistemdeki fosfat ve nitrat için emici materyal kullanır, ca ve mg testleri alıp mg yi 1450 seviyesinin üzerine yavaş yavaş çekip corallin alg oluşumunu hızlandırırdım. Yeşil saçak yosun corallin üzerinde yayılması çok zordur.

Burak 1 saattir araştırıyorum ve hydroidlerinde aptasia türevi gibi bişi olduğunu anladım yada anlamaya çalıştım bu kırık ingilizce ile :) Önerilen metodlar chelmon,pepermint,kalk ve joes juice gibi yöntemlerle çoğu kişi başarılı olmuş. Sendeki poliplere benzeyen bişi ise çoğu kişi pepermintle yoketmeyi başarmış. Bu arada akvaryuma artemia filan veriyormusun bilmiyorum ama artemia,cyclop eze gibi şeyler veriyorsan bunlar doping yapıyormuş. Bide aşağıdaki linkteki nudi de temizliyor diyorlar



joes juice denemek istersen bende var istediğinde gönderirim belki işe yarar :)

 
Arkadaslar,

RC deki sayfalarin tamamina goz gezdirdim. Fayda ve uygulamanin aciklandigi bolumleri dikkatli okumaya calistim. Bana pek cok sey celiskili ve faraziyelere dayaniyormus gibi geldi. Zararli ya da faydasiz diyemem ama ortada bilimsel kesinligi olan hicbir sey yok.

- Sayfalarca suren konunun hemen hemen %80 inde VC markasi ve dozlama soruluyor ve aciklaniyor.

Pufferpunk lakapli bayanin zemin olarak gordugu soyle bir makale var



Pufferpunk kim? Bu adam kim? Bilim adami mi? Nasil bir akvaryumu var? Aldigi olumlu sonuclari hangi sekilde ispat ediyor?

- Seker, votka sirke gibi bir karbon kaynagi oldugu ve bakteri gelisimini hizlandirdigi iddia ediliyor. Eric Borneman bunu kabul etmemis Randy Holmes olabilir demis. Bakteri gelisimini hizlandiriyorsa bakteriel enfeksiyon olan zoanthid kolonilerini nasil tedavi ediyor?

- Bacto, DSB, Zeovit, seker, votka, blue coral gibi tekniklerle ilgili acilmis basliklarda uygulama oncesi ve sonrasini gosteren pek cok resim var ve gorunce denesem mi acaba diye dusunuluyor. 80-90 sayfalik bir baslik altinda 4-5 kisinin gonderdigi uygulama oncesi resimler var sonrasi yok. Uc kisi sonrasi resimlerini gondermis. O acro ve button polip resimleri photoshop. Bir zoanthid frag resmi var uygulama oncesi resmi su icerisinde sonrasi su disinda, ayni frag oldugunu soyleyebilir miyiz? Ayrica VC tum akvaryuma eklenmis sadece iki canli mi olumlu gelisme gostermis? Olayla ilgili fetva veren Pufferpunk resimler gondermis. Guzel renkli bazi kolonileri var fakat ben o resimlerde orta boy polip kolonileri ve fraglar disinda bir tane bile buyk koloni goremedim.Pekcok zoanthid zaten kendiliginden hizli sekilde cogaliyor. Madem VC zoanthidlere bu kadar faydali neden bir tane adam gibi buyuklukte koloni yok?

Baliklarin karacigerlerinin temizlenmesine faydasi dokunuyor deniyor. Olabilir bilmiyorum.

Mikro alg in fotosentez prosesi sonucu oksidant urettigi , bu oksidantlarin mercana zarar verdigi ve strese soktugu, ascorbic asit antioksidant oldugu icin mercani strese sokan oksidantlari yok ederek mercanin stresini azalttigi soyleniyor. Fotosentez, oksidant ve mercana zararla ilgili boyle birsey oldugunu ilk defa duyuyorum. Dogrumu yanlis mi bilmiyorum.

Faydalidir, faydasizdir ya da zararlidir diyememama ben sunlari gordum... Yanlis VC urunu kullanildiginda akvaryuma zarar verilebiliyor. Dikkat edilmedigi taktirde pH onemli miktarda dusebiliyor. iddia edilen faydalar var sonuclari gosteren hic bir sey yok. Kesin bilimsel dayanak yok.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Benim bulabildiğim bilimselk makalelerden biri oldukça uzun :)



The addition of ascorbic acid to the culture media increased collagen production by ≈40% in M. digitata cell cultures (4.4 ± 0.2 weight percent collagen relative to total protein without ascorbic acid compared with 6.2 ± 0.5% with ascorbic acid; P ≤ 0.01; Fig. 2); however, it had no significant effect on collagen production in X. elongata cell cultures (6.0 ± 0.4% without ascorbic acid and 7.1 ± 0.7% with ascorbic acid; P ≥ 0.05). These results suggest either that collagen production in X. elongata cell cultures, in contrast to M. digitata, is independent of ascorbate (33) or that ascorbate is not a limiting substrate for the formation of hydroxyproline.

Bu paragrafında ascorbic acid yani c vit in eklediği montipora digitata daki collagen/protein üretiminin daha fazla olduğu gibi bi anlam çıkardım yanlışsam düzeltiverin :) daha bi çok makalede var ama en kapsamlısı bu idi. Bu işler biraz karışık

 
Evet ascorbic asitin fazla oldugu durumda hem M. digitata hem de Xenia elongata da colajen/protein uretimi daha fazla.

Baska bir bilimsel kaynakta soyle bir aciklama var.

CHEMICAL ASPECTS OF ASCORBIC ACID

Important Properties: L-Ascorbic acid (the water-soluble, antiscorbutic vitamin

C) is the lactone of 2,3 dienol-L-gulonic acid. It bears an obvious structural

similarity to the hexose sugars. The dienol group can be oxidized, which confers upon the compound -C-OH considerable reducing powers.

Demekki antioksidant

Hexose = 6 karbon atomlu monosaccharide

Monosaccharide= tek seker iceren karbonhidrat birimi

Ascorbic acid hexose sugar ile benzeri yapisal ozellikleri tasiyorsa demek ki yapisinda karbon var. Ascorbic acid de votka, seker gibi bakteri uremesini artiran birsey olmali diye dusunurken ayni yazida soyle bir bolum geliyor.

There are three evident ways in which ascorbic acid could hinder the growth of bacteria (a) with acidophobic organisms, by increasing the acidity of the medium; B- with aerobic organisms, by reducing

the O/R potential, particularly in liquid media; © and lastly by becoming oxidized with the formation of hydrogen peroxide.

Burda acidophobic organismalarla asiditeyi yukselttigi, aerobik organizmalarla redox potansiyelini dusurdugu ve hydrogen peroxide olusumu ile oxidize oldugu durumlarda bakteri gelisimine mani olabilecegi soyleniyor :unsure:

In aqueous solutions more alkaline than pH 7.0, and in the presence of air or

oxygen, ascorbic acid undergoes auto-oxidation with the formation of dehydroascorbic

acid and hydrogen peroxide.Below pH 7.0, the oxidation takes place

only in the presence of copper or silver ions

Resif akvaryumlarinda

- Fotosentez dolayisi ile hydrogen peroxide olusuyor. pH 7 uzerinde oldugu icin ascorbic acid hydrogen peroxide ile oxidize oluyor,

- Asiditeyi yukseltiyor

- Redox dusuyor

Anladigim kadari ile resif akvaryumlarinda bakteri gelisimini engelleyebildigi sartlar mevcut oldugu icin mercanlar uzerindeki patojenik aerobic bakteri tedavisinde faydali oluyor.

Bakteri gelisimini engelliyebiliyorsa nitrat ve fosfatin dusmesi ile ne gibi bir alakasi olabilir diye dusunurken bazi bakterilerin tercihe bagli olarak aerobik ya da anaerobik sekilde ascorbic acidi gelisimleri icin kullanabildiklerini gordum. Sonra da su aklima geldi. Hydrogen peroxide ile oxidize olabilmesi icin pH in 7 uzerinde olmasi ve oksijenin varolmasi gerekiyor. Anarobic ortamlarda oksijen yok ve pH dusuk dolayisi ile oxidization yok. :eek:

Soyle bir sey var

It is well known that anaerobic bacteria can be

induced to grow without the exclusion of oxygen provided that the oxidation/

reduction potential of the medium is sufficiently low

Anaerobic bakteri gelisimi icin redoxun dusuk olmasi gerekiyor. Dolayisi ile anaerobik bakterinin gelisimini engelleme durumu sozkonusu olmadigi ve karbon hidrat oldugu icin anaerobik bakteri tarafindan besin olarak kullaniliyor olabilir diye dusunuyorum.

Ben olaya gercekler acidir o zaman biber gercektir penceresinden bakiyorum sanki
default_tongue%20(1).gif


Hic tip egiti alan arkadas yok mu aramizda? Davut Bey basligi takip ediyor musunuz ? :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Burak 1 saattir araştırıyorum ve hydroidlerinde aptasia türevi gibi bişi olduğunu anladım yada anlamaya çalıştım bu kırık ingilizce ile :) Önerilen metodlar chelmon,pepermint,kalk ve joes juice gibi yöntemlerle çoğu kişi başarılı olmuş. Sendeki poliplere benzeyen bişi ise çoğu kişi pepermintle yoketmeyi başarmış. Bu arada akvaryuma artemia filan veriyormusun bilmiyorum ama artemia,cyclop eze gibi şeyler veriyorsan bunlar doping yapıyormuş. Bide aşağıdaki linkteki nudi de temizliyor diyorlar



joes juice denemek istersen bende var istediğinde gönderirim belki işe yarar :)

 
Kadir bey dediğim gibi bikaç makale buldum ama bu berbat ingilizcem ile anlamak çokzor en detaylısı ise linkte verdiğimdi. Ayrıca Lesser diye bi bilimadamının coralline alg lerle ilgili araştırmasında great barier için hayati öneme sahip oldukları kimya formülleri ile ispatlamış ama o formulleri benim anlamam imkansız :) C vitamininin fotosentez yapan bitkilerde stres oluşturan durumlar olan co2, ozon, hidrojen peroksit vs vs gibi şeylerin oxidant edilmesi ile fotosentezde oluşturdukları enerji miktarının arttırdığı ve daha verimli fotosentez yaptığı konusunda bilgiler vardı ama dediğim gibi bitkilerde ama mercanlarda da fotosentez süreci olduğu için tek ortak noktaları bu gibime geldi ama yinede tam bilemiyorum. Mesela Burak daha önce C vitaminini doğada nasıl buldukları ile ilgili bi soru sormuştu ve oyster denen canlıda B12 ve C vitaminin çok yksek düzeyde olduğu ile ilgilide bi makale var benim bildiğim oyster egg denen bi mercan yemide var yanlış biliyorda olabilirim :)

Burak joes den hiç kullanmadım full seramik olduğu için 2 yıldır hiç aptasia derdim olmadı allaha şükür bi ara öylesine almıştım nolur nolmaz diye dediğim gibi hemen göndereyim deneyeceksen. Bu sorunla ilgili açtığın topiğe bulabildiklerimi yazdım bi bakarsın :)

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Devrim, ingilizcene bosu bosuna haksizlik etme. Ana dili ingilizce olan adamlar 80 sayfalik baslik acmislar ama senin gosterdigin bilimsel

kaynak ve ispatlardan bahsedememisler.

Zaten ingilizce disinda da birsuru formulasyon ve kimyasal, biyolojik terim var, cidden karisik bir konu. Oyster gibi canlilarda Vit c olabilir. Dogada direk olmasa bile bir suru kimyasal ve biyolojik reaksiyon var bunlar sonucunda ortaya cikiyor olabilir.

 
Ben işin kimyasal tarafını bilmiyorum. Araştırmadım da. :) Ancak reefcentraldaki başlığı gördükten sonra c vitamini kullanmayı denedim ve şu anda da kullanıyorum. Benim yaşadıklarım ise şu yönde olmuştu. İlk önce gnc c vitamini kullandım ve içinde absorbic asit olduğu için ph sorunu yaşadım bunu da keyifleri kaçan spslerden gözlemledim, polypler mutluydu ancak. Sonrasında solgar ester-c vitamini kullandım. Bu kapsül halinde satılıyor. Açıp içindeki tozu döküyorum. Bir ara prodibioya yeni başladığım dönemde mercanlarım strese girmişti ve çoğu uçlardan ölerek yosun kaplandı. Bu dönemde yoğun ester-c kullandım. Başka faktörleri de düzeltmem ile beraber mercanların iyileşmesinde katkısı oldu. Belki yosunların daha çok yayılmasını da engelledi. Şimdilik ise haftada 1-2 kapsül c vitamini kullanıyorum. En son üstlerine epoksinin tozlarının gittiği polyplerin bir kısım zarar görmüştü. Onlar toparlasın diye c vitamini dozladım akvaryuma, genel olarak spslerin renklerinde olumlu gelişmeler gördüm. Reefplus katkısının içindede vitamin c bulunmakta ve polypler bu katkıyı çok sevmekte. Benim şahsi görüşüm ise iyi bir gözlem ile akvaryumlarda kullanılabileceği yönünde... Mucize yaratmaz ancak katkıda bulunur akvaryuma... En azından belki de yıllardır aradığımız ancak tamamlayamadığımız ufacık bir faktördür akvaryumlarda... Şunu da unutmamak lazım, çokta büyük beklentiye girmemek lazım. Bu bakımdan neden renklenmiyor bu mercanlar diye 10 tane kapsülü atarsanız akvaryuma, sonu hüsran olabilir... :)

 
Hydroidleri yok etmek cidden cok zor. Nutrientleri azaltmak asiri sekilde yayilmalarini azaltiyor ama yok etmiyor. Peppermint shrimp yiyebiliyor ama kesin bir sey yok. Bazilari yemeyebiliyor. Elle yok etmeye calisanlar var ama akvaryum icerisinde olmamasi lazim cunku dagiliyor. 3-4 tane Lysmata wurdemanni (geldigi yer karaipler) alinip besleme yapmadan hydroid ile beslenmeye zorlanabilir. Onlari yemeselerde faydali canlilar enazindan atiklari ve yenmeyen yemleri tuketirler. Kayayi/kayalari disariya almak mumkunse japon yapistiricisi ve ya epoxy ise yarayabilir diye dusunuyorum. Yine akvaryum disina almak mumkunse aklima gelen diger sey havya ile tek tek yakmak.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Hydroidleri yok etmek cidden cok zor. Nutrientleri azaltmak asiri sekilde yayilmalarini azaltiyor ama yok etmiyor. Peppermint shrimp yiyebiliyor ama kesin bir sey yok. Bazilari yemeyebiliyor. Elle yok etmeye calisanlar var ama akvaryum icerisinde olmamasi lazim cunku dagiliyor. 3-4 tane Lysmata wurdemanni (geldigi yer karaipler) alinip besleme yapmadan hydroid ile beslenmeye zorlanabilir. Onlari yemeselerde faydali canlilar enazindan atiklari ve yenmeyen yemleri tuketirler. Kayayi/kayalari disariya almak mumkunse japon yapistiricisi ve ya epoxy ise yarayabilir diye dusunuyorum. Yine akvaryum disina almak mumkunse aklima gelen diger sey havya ile tek tek yakmak.
Teşekkürler Kadir Bey, bunları aslen bir çeşit nudibranch yiyormuş, yeme sebebi de hydroid in bünyesindeki bir çeşit zehirli maddeyi kendi vücudunda da takviye ederek savunma sağlamak için, ama nudibranch leri bulmak pek kolay değil burada...

Epoxy veya yapıştırıcı, eğer bir bölgede sabit olsalardı olabilirdi ama azar azar miktarda dağınık vaziyetteler ve boyları da minik minik tubeworm lara benziyorlar, havya işçiliği de çok zor, tutunduğu yerin çatlaklarına kökleri giriyor, tamamen temizleseniz bile bu köklerden tekrar pörtlüyorlar...

Şimdiye kadar 2-3 çözüm etkili oldu bende ama tamamen yokolmadılar, 1-kayayı çıkarıp çıktıkları yere yoğun kalkwasser çözeltisi ile müdehale öldürdü, başka yerde yeniden filizlendiler.

2-Düşük akıntı, dugun suda pek yaşamıyorlar, olmazsa bir süre akıntı motorlarını az çalıştırayım diyecem ama diğer canlıların beslenmesini etkileyecek...

3-Işık gelmeyen yerde hiç işleri olmuyor...

Bir de kötü su değerleri olduğu ve bol yosun olduğu dönemde neredeyse kayboldular...

Düşük nutrient işi için de pek çok deneme yaptım, Ca katkısı dışında hiçbirşey eklemedim tanka, nori ağırlıklı besledim balıkları, bu biraz etkiledi ama sabitledi yokolmadılar...

Sistemde denemediğim birtek çırpıcılı PS kaldı.

Bendeki PS schuran ve venturi, bunun da plankton vs gibi mikro canlıları sağ bıraktığı yazılıyor, softlara ve sert mercanlara bu durum çok yarıyor ama bunlara da yarıyor.

Bir ihtimal iyi bir çırpıcılı PS deneyebilirim bir süre, suda ne bulsa toplayacak türden bişey...

Bakalım ne elde edeceğiz, Pepermintleri de ilk fırsatta bir denerim, bir de fire shrimp demişler, uyguladıkça paylaşırım...

 
Burak kızıcan ama ben senin yerinde olsam komple seramike dönerdim iç taraflara çok delik deşik olmadığı için kaçacak yer kalmazdı bidaha tekrarlasa bile ama ne biliyim sen genede kızma :) Joes juice istiyorsan göndereyim

 
Aslında mercanları birine emanet edip, tankı 1-2 hafta komple çevresini sarmak suretiyle karartsanız bu beladan temelli kurtulsanız...

 
Burak kızıcan ama ben senin yerinde olsam komple seramike dönerdim iç taraflara çok delik deşik olmadığı için kaçacak yer kalmazdı bidaha tekrarlasa bile ama ne biliyim sen genede kızma :) Joes juice istiyorsan göndereyim
Estafurullah abi neden kızayım ? Sadece komple seramik yatırımı biraz maliyetli bir de mercanların kıyı ve köşelerinde varlar, yani komple bir çözüm gerekecek, çok da acelem yok, yavaş yavaş ille ki buluruz, ne de olsa zararsızlar canlılara karşı...

Joes juice ı inceledim web den ama şırınga ile anemonun kafasına basılan bişey, bana herhalde komple kür tipi bişey yarar gibi geliyor, bir de joes juice a mail attım daha cevap gelmedi, gerekirse haber ederim çok sağ ol, çok düşüncelisin :)

Aslında kum değişimi de düşünmüyor değilim, bendeki kum 1 numara canlı kum+aragonit, bunu 0 numaraya çevirsem bu minik vatandaşlar ince kuma hiç tutunamazlar, kayaları da kürleriz bi şekilde, dediğim gibi acelem yok, yavaş yavaş gidecem...

 
Hangisi?

Saçsak yosunu mu?

Hydroid mi?

Aslında aiptasia da buna dahil, tankta organik yük varsa saç yosunu da olabilir, hydroid de olabilir, aiptasia da coşabilir...

Saç yosunu biraz fazladan elementler de bağlantılı olabiliyor, Demir vs gibi , aiptasia hydroid gibi canlılar ise organik yük fazla sistemde daha hızlı çoğalıyorlar...

Su temiz ise ancak cyano gibi daha ilkel bakteri-yosun kolonileşebiliyor...yosun veya komplike canlıların üreme veya çoğalması daha zor oluyor...

Aiptasia yı bir çeşit anemon gibi düşünün bir şekilde sudan beslenmesi gerek, hydroidler sudaki bakteri popülasyonuyla besleniyor diye bulmuştum çoğu araştırma ve makalede...

Cyano ise karbondioksit ve ışıkla da oluşabiliyor...

Kısaca saç yosunu sorunu varsa bunu yiyen canlılar kestaneler, ama yeniden oluşmaması için iyi bir filtrasyon olmalı (protein skimmer önemli) bir de kayalarımızdan emin olmalıyız, önceden kötü bir ortamdan gelmiş olmamalı kum da öyle, sünger gibi ortamdan emdiği fazla element fosfat vs yi yeni tankta kusabiliyor ve bu uzun süre olabiliyor...

Hydroid için ise ortamdaki bakteriler de besin, bu yüzden bakteri barındırmayacak UV filtresi veya ozon yöntemi iş yapar diye düşünüyorum...

Temiz suda aiptasia da yaşaması kolay değil...pırıl pırıl bir tankta da olabilir ama nasıl? Balıkları yemlerken kısa süre suda yükselen nutrient seviyesi bunlara yetebilir, ULNS tarzı bir sistemde aiptasia falan da yaşayabileceğini düşünmüyorum...

 
bende sadece dalga motorlarının üzerinde sac yosunumsu şeylerden var kimi kalınca kimi incemsi, ama ne kayada ne camda başka hiçbriyerde yok sadece siyah dalga motorlarında oluyor tunze ve jebaolarda, bunun sebebi siyah ve ışığa yakın olmalarımıdır acaba?

 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst