Keşfet

Zeolit Reaktörü Ve Başlangıç Araştırmaları

Bu noktada bir karışıklık var biopelleti sistemden alıp karantinaya koyunca fosfat artış sağlıyor ve cyano azalma sağlıyor yani bio pelletin kullandığı fosfat türü ile limitasyonunda cyano yu coşturan fosfat türü aynı

Bu noktada bir karışıklık var biopelleti sistemden alıp karantinaya koyunca fosfat artış sağlıyor ve cyano azalma sağlıyor yani bio pelletin kullandığı fosfat türü ile limitasyonunda cyano yu coşturan fosfat türü aynı
Benim bu konuda net konuşacak kadar bakterilerle ilgili bilgim yok. Tek bildiğim bizim bakteriler fosfat tüketim bakımından fakirdir. Biopellet in içeriğini bilmek gerek, fosfat tutucu yok ise fosfatı önemli ölçüde düşüremez. Cyano içinde tek bir türü mü var binlerce mi var araştırmak gerekir diye düşünüyorum kesin konuşmak için.

Motor arayışı içinde olanlar içinse aşağıdaki özelliklerdeki motorda olacaktır

Motor type

DC

Engine

2-phase, bipolar stepper motor

Supply voltage

3.3V DC

Properties of the motors

Step 1.8 °

Rated torque

1.2Nm

Weight

1.1kg

Rated current

3A

Operating

0 ... 40 ° C

Housing dimensions

57 x 57 x 77.5mm

Insulation class

B

Dimensions

Baktım motor için kimseden ses çıkmıyor Facebookta dostlarıma sordum. Allah razı olsun bir arkadaşım ücretsiz bana linktekine benzer motoru yollayacak . Elinde varmış. Yuppiee :D Biraz dikkatli inceleseymişim bulabilirmişim kendimde :(  sadece torktan çok az feda edecekmişim.) Varsın olsun nasılsa 1 litre bile değil kullanacağım zeolit miktarı. Bu işlerden anlayan bir incelesin bakayım. 

Ben 4 kablolu olmasından yana sıkıntı olur mu diye sordum arkadaşıma. 4 kablolular bipolar oluyor genelde dedi. 6 lı ve 8 li olanlarıda var ancak bizim shieldimiz e 4 kablosu kullanılıp diğer ikisi dördü zaten açıkta kalacağından ( bir yere takmaya gerek yok yani) bu tür motorlarıda bipolar niyetine kullanıldığını söyledi. Tabiki bana Fransızca gibi geliyor bu söylemler. Bilen bir incelesin derim. Olmaz derseniz boşuna uğraşmayayım bu sefer :D

Step motora geçtiğinize göre koda şimdilik dokunmuyorum. 
Koda şimdilik upgrade gerekmiyor.  Aşağıda DIY Reaktör yapan kişinin step motor programı var.

#include 
const int stepsPerRevolution = 40; // change this to fit the number of steps per revolution

// for motor

// initialize the stepper library on the motor shield

Stepper myStepper(stepsPerRevolution,12,13);

// give the motor control pins names:

const int pwmA = 3;

const int pwmB = 11;

const int brakeA = 9;

const int brakeB = 8;

int previous = 0;

void setup() {

Serial.begin(9600);

// set the PWM and brake pins so that the direction pins // can be used to control the motor:

pinMode(pwmA, OUTPUT);

pinMode(pwmB, OUTPUT);

pinMode(brakeA, OUTPUT);

pinMode(brakeB, OUTPUT);

digitalWrite(pwmA, HIGH);

digitalWrite(pwmB, HIGH);

digitalWrite(brakeA, LOW);

digitalWrite(brakeB, LOW);

// initialize the serial port:

Serial.begin(9600);

// set the motor speed (for multiple steps only):

//myStepper.setSpeed(500);

}

void loop() {

//Get Motor up to 500 speed and turn 500 times / Total turns 2030

myStepper.setSpeed(400);

myStepper.step(30);

myStepper.setSpeed(500);

myStepper.step(2000);

//Slow Motor down and stop

myStepper.setSpeed(300);

myStepper.step(10);

myStepper.setSpeed(200);

myStepper.step(10);

myStepper.setSpeed(100);

myStepper.step(10);

delay(1000);

//Get Motor up to 500 speed and turn 500 times / Total turns 2030

myStepper.setSpeed(400);

myStepper.step(-30);

myStepper.setSpeed(500);

myStepper.step(-2000);

//Slow Motor down and stop

myStepper.setSpeed(300);

myStepper.step(-10);

myStepper.setSpeed(200);

myStepper.step(-10);

myStepper.setSpeed(100);

myStepper.step(-10);

delay(1000);

}
Bunun üzerinde oynarız.

Step motora geçtiğinize göre koda şimdilik dokunmuyorum. 
Algebra nickli üyemiz Cihan bey var. DC Motorlu kısmı onun için genişletebiliriz. Daha yüksek Amper i kaldırabilecek Motor Shield kullanırsa kendisi hme DC motor ile CoralX AIO veya XXL ile belki ileride geçme ihtimali olan Zeolit reaktörünüde beraber kullanma şansı olur diyorum. DC Motor uygulamalarını Kalkwasser reaktörlerine uygulama şansı daha yüksek . 

Zeolit reaktör çalışmamız devam etmekte :) Ankaradan motorum ulaştı ama bu motor baya güçlü kaldı sürücü için :(  Teknik özellikleri 200 adımlık , 2.6 V , 2.8A ve 0.83 Ohm 1 Nm lik bir motor.  Aşağıda videosu var. Ancak ilginç bir kaç noktayı açıklayabilecek bilgisi olan varsa sevinirim. Şimdi bu motoru takmadan evvel klasik bir step motoru programını Arduinoya yükledik. İlk denemeyi aşağıdaki videoda görülen şekilde dizüstü bilgisayarımın USB 3.0 üzerinden yaptım. Motor sessiz sakin ve fena olmayan bir torkla çalışıyor. Ancak gel gelelim asıl süper tork alabileceğimiz şekilde 12V 2000 mA lik adaptör bağlantısına sıra geldiğinde 3-5 sn çalışıp sonra sapıtıyor ve Motor Shield inanılmaz ısınıyor parmak yakıyor . :(  Onuda ikinci videoda görebilirsiniz. Motor shield yetersiz geliyor olabilir. Buna karşın makul önerileri dinlemek isterim. Mutlaka forumda bu tarz işlerden anlayan vardır, ya da hepimiz masa başı iş mi yapan kişiler miyiz? :)  

Arduino sonuçta hiç bir sertifikasyonu olmayan ucuz devre. 2A yazan Shield için 1.6A gibi bir değer düşünmek gerekli. Bunu güvenilir olmayan markaların devir daim motorlarını değerlendirdiğimiz gibi düşünebilirsiniz. Daha önceki mesajlarımda bu konuya değinmiştim aslında. Bu genel bir tavsiye.

Bunun yanında hiç adım motoru kullanmadım fakat verdiğiniz değerlerde 2.6V ve 0.83R dikkatimi çekti. Motor shieldin kullandığı L298i inceliyorum şuan. Tahminlerim var fakat biraz netleştireyim öyle paylaşayım. Kafa karışıklığı olmasın.

Arduino sonuçta hiç bir sertifikasyonu olmayan ucuz devre. 2A yazan Shield için 1.6A gibi bir değer düşünmek gerekli. Bunu güvenilir olmayan markaların devir daim motorlarını değerlendirdiğimiz gibi düşünebilirsiniz. Daha önceki mesajlarımda bu konuya değinmiştim aslında. Bu genel bir tavsiye.

Bunun yanında hiç adım motoru kullanmadım fakat verdiğiniz değerlerde 2.6V ve 0.83R dikkatimi çekti. Motor shieldin kullandığı L298i inceliyorum şuan. Tahminlerim var fakat biraz netleştireyim öyle paylaşayım. Kafa karışıklığı olmasın.
Motorun en sıkıntılı kısmı 0.83 lük kısmı. V=IR geçerli olursa 12V=I*0.83 dersek nerde ise 14 A gibi bir değer çıkıyor. Bu motoru mikrostep sürücüler haricinde kullanmak çok zor. Belki 2 kanal delay modül işe yaraya bilir ama onunda kullanılması  motordaki bazı özelliklerden vazgeçme anlamına gelebiliyor. Peki Cam kaldırma motorları nasıl olur dersiniz mesela 12v 110 rpm lik bir motor max 1.5 amper çekeiyor ve nerede ise 85 kg/cm2 tork var.

H-Bridge mevzuunu eşime bir sorayım sizi de aydınlatırım. Yalnız şunu biliyorum motor için V=IR uygulayamazsınız. 

Cam motoru da aslında ilk başta denenen DC Gear motor. Değerleri uygunsa eğer neden olmasın. Hele bir de hurdacılardan alıp yaparsanız çok daha ucuza mal olacaktır. 

H-Bridge mevzuunu eşime bir sorayım sizi de aydınlatırım. Yalnız şunu biliyorum motor için V=IR uygulayamazsınız. 

Cam motoru da aslında ilk başta denenen DC Gear motor. Değerleri uygunsa eğer neden olmasın. Hele bir de hurdacılardan alıp yaparsanız çok daha ucuza mal olacaktır. 
VIR için yabancı kaynaklar bu kadar düşük empodanslı motor üzerinde yazandan çok daha fazla akım çeker diye yazmışlardı sorunuma. Ve chopper drive veyahut daha CNC işi driverların kullanılmasını önerdiler çünkü arkadaşımın yolladığı motorun sanayi tipi olduğunu belirtiler. Ülkemizde hobi diye bir şey şeytan işi muamelesi gördüğünden Nema 23 1A Phase yüksek empodanslı motor yok. İkinci el MB542 ya da Toshiba 6600 microstepper 3,5 veyahut 4.2 A lik sürücü bulamadan bu iş bu motorla zor. Araba meraklılarına haber uçurdum , yakında söylediğim tarzda motor elime geçerse onunlada deneme yaparım. Kendimi iyice emekli olmuş pancar motorundan araba yapıp TV ye çıkmaya çlışan ihtiyarlar gibi hissetmeye başladım :D  

Şimdi dikkatimi çekti bu motorun akım değeri 2.8 ama  ben 12V 2A lik adaptör kullanıyorum. Bu da ısınmaya neden olabilir mi?

Tolga dostum bu mesajı okursan #273 nolu mesajımı tanıdığın var ise sorabilir misin? Çünkü driverın ısınmasını anlayamıyorum , Reefcentraldaki linkte çok daha güçlü motor skıntı yaratmıyor bu driverla.

Deniz bey son videolardaki hareket ve hız olmuş bence tebrik ederim azmin zaferi :)

Televizyondan çok doğan motoru ile sanayide ferrari yapan abilere benzettim sizi :)

stepper motor drivers are designed with the intention that a user's power supply output will ramp up to greater or equal to the minimum operating voltage. The initial current surge is quite substantial and could damage the driver if the supply is undersized. If a power supply is undersized, upon a current surge the supply could fall below the operating range of the driver. This could cause the power supply to start oscillating in and out of the voltage range of the driver and result in damaging either the supply, driver or both. There are two types of supplies commonly used, regulated and unregulated, both of which can be switching or linear. All have their advantages and disadvantages.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Tolga dostum bu mesajı okursan #273 nolu mesajımı tanıdığın var ise sorabilir misin? Çünkü driverın ısınmasını anlayamıyorum , Reefcentraldaki linkte çok daha güçlü motor skıntı yaratmıyor bu driverla.

Sana bahsettiği arkadaş ile hemen görüştüm. Motor sürekli çalışmayacağı ve ekstra yük binmeyeceğini düşündüğümüzde kartta sorun yaratmaz cevabını aldım. Bizim reaktörde yüke bineceği ilk nokta ilk kalkış ve reverse durumu buda gün içerisinde sürekli bir hareket olmadığından ısınma sorunu olmayacaktır. 

Reaktoru timer ile calistirsak kart masrafindan yirta bilirmiyiz

Reaktoru timer ile calistirsak kart masrafindan yirta bilirmiyiz
Bugün Yener Ustanın yanındaydım kardeş. Sizin üzerinde durduğunuz sistemde kart vs masrafı olmaz , sadece timer ve dc motor adaptörü ile çok rahat işlev görür. Step motor servo motor vb kullanacaklar ve çalkalayıcı tarzdaki reaktörler için kart şart gibi.

Konu görüntüleyen kullanıcılar