Keşfet

130X70X55 Resif Kurulumu

Üstadım, çok okuyorum ama bir o kadar da korkuyorum, çok bıçak sırtı dengede giden bir sistem, neticeler çok iyi sanırım suya atlamadan yüzme öğrenilmiyor :)
Şunu merak ediyorum Ustam. Bıçak sırtı pozisyonunu yaratan ya da bu çekinmeyi veren izaha açık durum nedir? Hele sıfırdan tank kurulumunda başlanacaksa bu bıçaksırtı durumu pek panik havası yapmamalı. Benimde çekincelerim var ancak benim çekincem kullanmak zorunda olduğumuz malzemeleri bulamamak :)

Şunu merak ediyorum Ustam. Bıçak sırtı pozisyonunu yaratan ya da bu çekinmeyi veren izaha açık durum nedir? Hele sıfırdan tank kurulumunda başlanacaksa bu bıçaksırtı durumu pek panik havası yapmamalı. Benimde çekincelerim var ancak benim çekincem kullanmak zorunda olduğumuz malzemeleri bulamamak :)
Hulusi bey  merak eetim gittinizmi Yener ustaya ne durumda reaktör çalışması bende bizim ustalardan birine gösterdim zeovitin reaktörünü yapabilirmisin diye usta çok enterasan bir fikir verdi eski tip bekar çamaşır makinası al abi hurdacıdan ustundeki motoru ve devreyi söküp zaman ayarlı prize takarsan işin 100 liraya çözülür diyince elini öptüm ustanın :)  

Sizinde yaşınız o makinaları hatırlamaya müsayittir benim gibi :) ) çalkalama hareketini tam bizim istediğimiz gibi yapmakta.

Hulusi bey  merak eetim gittinizmi Yener ustaya ne durumda reaktör çalışması bende bizim ustalardan birine gösterdim zeovitin reaktörünü yapabilirmisin diye usta çok enterasan bir fikir verdi eski tip bekar çamaşır makinası al abi hurdacıdan ustundeki motoru ve devreyi söküp zaman ayarlı prize takarsan işin 100 liraya çözülür diyince elini öptüm ustanın :)

Sizinde yaşınız o makinaları hatırlamaya müsayittir benim gibi :) ) çalkalama hareketini tam bizim istediğimiz gibi yapmakta.
Zeovit reaktörü çok teferruatlı bir yapı değil zaten. Uygulanabilir. Ancak ben 1 litrelik güzel bir reaktörü olabildiğince elektronik kapsamlı olarak uygun fiyata temin etmek istiyorum. Şu an bir kaç arkadaşım aracılığı ile Ardunio ve ekranlı bir sistemin maliyetini gönderecekler bana. Örneğin reaktöre takacağımız servo veyahut step motorun çalışırken her iki yönlü çalışmasını sağlayacak gerekirse bu çalışma sürelerini ayarlayabilecek bir sistem bu. Yani diyelim 10 sn saat yönünde çalıştıktan sonra 10 sn aksi yöne çalışabilsin ve devir hızını ayarlayabilir olması gibi bir iki enteresan özellikl katılabilir mi gibi koşulları araştırıyorum. Benim naktim az vaktim çok olduğundan sabır konusu sıkıntı değil :D Reaktör kasası vb durumu Yener usta ile konuştuk. Kaba taslak bir yol haritamız var. Detaylara girmek nasip olmadı. Reaktörün kalınlığıda önemli konu olacak. Çünkü en nihayetinde içinde çakıl döndüreceğiz :D İç kısma bir hazne daha olabilir gibi konular. İş malzemede takılıyor. Dolar kuru bel büküyor, ki benim sistemime max 1 kg lık reaktör yetmesine rağmen.

Diğer konu zeovit sistemin melezleride söz konusu. Örneğin KZ ürünleri ve Biopellet birlikte de çok güzel uygulanabiliyor. 

Hayırlısı ile umarım güzel birşey çıkar ortaya maliyetleride uygun olursa bende sırada olurum:)

Gerçi ben zeovit sistemine kademeli geçiş kararı aldım zeovit konusunda konuştuğum tecrübeli arkadaşlar zeovite girmenin kolay çıkmanın çok zor olduğunu söylüyorlar ve en az 1 senelik bir tankda tavsiye ediyorlar

Birde dediğiniz gibi hafta sonu coral snow ve vitalizer alıp besleme denemesi yapmak istedim ama hiçbir yerde vitalizer yoktu.

Yani ürünleri temin konusu çok sıkıntılı bir konu herzaman yedekli olmak zorunluluğu var.

Sistemdeki her ürün alsanız 1500 tl carpı 2 yedekleri 3000 tl ilk maliyet + reaktör + ballig veya reaktör masrafı devam ediyor hala hadi geçmiş olsun değermi acaba bu masrafa diye düşünmedim değil.

Kz ürünlerinin kısmi kullanımını araştırıcam bu hafta snow + vitalizer kullananlara rastladım oldukca memnunlar.

Estağfurullah benden fersah fersah ötede tecrübe ve bilgiye sahip arkadaşlar var. 

Ben kurulumda bio pellet ve yosun duvarını beraber düşünmüştüm ama aynı görevi üstlenecek iki ekipman ile uğraşmamak ve faydalı olmayacağını düşündüğüm için sadece biopellet ile yola devam ettim. Şimdi hemen heme sizinki ile aynı ölçülerde bir tank hazırlığım (proje aşamasında) var. İki yoldan biri üzerinde kararsızım.

- All in one biopellet ve balling yöntemi ile başlamak ve devam etmek,

- Ana katkıları balling ile girip Zeovit sistem ile başlamak ve canlıları alıştırıp yeni tanka almak.

Hatta bu konuda bir tavsiye konusu açıp ona göre şekillendireceğim projeyi.

Gebze de çalışıyorsanız ben pelitli köyü yolundayım ne zaman yolunuz düşerse kahveye beklerim. Tridacna yı da ay sonuna kadar satmam, tank nasıl olsa dönüyor, bozmak yerine yanına yeni tankı kurup döngüden sonra aktarmayı planlıyorum şu anda.
Yosun filtresi bendede anlamadığım bir nedenden dolayı randımanlı olmadı 1 haftayı geçti kuralı ama 1 damla yosun oluşmadı üzerinde hani bir kenarından azcık yeşillense tamam diycem ama olmadı :)

Bio pelletde kullanıyorum ben ama birazda göz korkutan bir sistem bio pellet mesela geçen motoru durmuş neyseki hemen farkettim yoksa ciddi bir facia olabilirdi.

Kz konusunda Hulusi bey diğer başlıkda oldukça irdeliyor konuyu ve araştırmalarını paylaşıyor ama forumda bu sistemi hakkıyla kullanan yok gibi .

Ben Atilla bey ile konuştum telefonda sağolsun kendsi bir abi gibi üşenmeden uzun uzun anlattı sistemi ama çok maliyetli bir sistem üstelik bütün ürün gamını alıyorsunuz zaman ile ve maliyet ciddi rakamlara çıkıyor ve geri dönüşünüz yok bu sistemden vazgeçtim dediğiniz zaman ciddi canlı kayıpları sizi bekliyor.

Atilla bey bana balling yerine Ca reaktörü kullanımı ile 1 seneyi tamamladıkdan sonra yavaş yavaş geçişi önerdi ve banada çok mantıklı geldi ama ben rahat duramadım tabiki ve hemen coral snow + vitalizer kullanımı ile kısmi kullanım fantazilerine yöneldim bile ama ilginçtir ürünler hiçbir yerde kalmamış ve ne zaman gelir kim bilir? İçinde çok ciddi miktarda derin su acroları olan bir sisteminiz olsun 1 sene zeovit sisteme alışsın bu canlılar ve birden ürünler gelmemeye başlarsa ne yaparız düşünmek istemiyorum .

Pelitli tarafındaysanız bir gün mutlaka uğrayıp tanışmak ve kahvenizi içmekten çok memnun olurum.

Tridacna yı benim için tutmayın lütfen satılmazsa alırım  bu ara iç dizaynı değiştiriyorum ve hafta sonu mercan ithalatından gelecekler arasından bir kaç koloni sps alırsam akvaryumda yer kalmayabilir malum bu hobide sabır  güzelliklere sahip olma içgüdüsüne yenik düşüyor genelde :)

Şu an zeovit sistem canlıların olduğu tankta uygulanması pür dikkat isteyen durum. Ben genelden çıkmak istemem ama benim durumum daha kolay , tankta mercan yok. :) Malzeme konusu ise dediğiniz gibi maliyetli olabiliyor. Ancak konumda da bahsettiğim gibi benim tankım küçük. Girdi maliyetinin çok yükseleceğini düşünmüyorum, hele ki sigarayı bırakacağım için :D Şu an ki araştırmam uygun fiyatlarara otomatik reaktör uygulaması. Bu uygun fiyat olmaz ise kolumuza kuvvet mekanik olacak. Başka çare yok. 

Şu an zeovit sistem canlıların olduğu tankta uygulanması pür dikkat isteyen durum. Ben genelden çıkmak istemem ama benim durumum daha kolay , tankta mercan yok. :) Malzeme konusu ise dediğiniz gibi maliyetli olabiliyor. Ancak konumda da bahsettiğim gibi benim tankım küçük. Girdi maliyetinin çok yükseleceğini düşünmüyorum, hele ki sigarayı bırakacağım için :D Şu an ki araştırmam uygun fiyatlarara otomatik reaktör uygulaması. Bu uygun fiyat olmaz ise kolumuza kuvvet mekanik olacak. Başka çare yok. 
Hulusi bey ,

Tankda şuan için pek mercan yok ama zeovite geçince sps dolacak o tank dimi ? Bende sigarayı brakmayı düşünüyorum 10 senedir :) )

Sizin tankıınız 1 yılı doldurdu anladığım kadarı ile ama bir konuyu atlamamak lazım her canlı eklediğinizde iyonik denge yani sbt değerleri tekrar değişecek yani aslında ne zaman başlarsan başla zeovite her seferinde yeni bir başlangıç gibi dengenin oturtulması sorunu olacak ki gelişimler hızlandıkça biraz daha zorlaşacak gibi bu dengeyi tutturmak.

Gelin biz kısmı zeovit beslenme sistemini deneyelim 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Şu an yaptığım tek şey kH ı 7-7.5 ta  Ca u 450 Mg 1300 lere yakın tutmak. Bunun pratiğini yapmaya çalışıyorum.  Şu an mercan yok ama canavar gibi coralline alg denen laneti besliyorum :D İnanın normal sakal yosununu tercih ederim :( Ben maliyetin dışında korku yaşamıyorum. Dozlama prosedürü vb durumlar aslında sevdiğim şeyler. 

Zeovit sistemin bu kadar çok göz korkutmasının sebebi bu işi yapan usta kişilerin buna başlayacak hobicilerin masrafa girip becerememesi durumunda yaşayacağı canlı ve maddi kaybı engellemeye çalışması olarak algılıyorum. Bu gerçekten çok doğru bir yaklaşım. Maalesef her yiğidin harcı değil gibi gözüktüğü kadar her tankta olması şart olan durum değil. Yerli yabancı bu sistemsiz olan çok güzel tanklar mevcut. Ancak o tanklarında bir çok emniyet sübabı var. Örneğin sahipleri bu işte çok tecrübeli, refugium, CaRx, dozajlama bilgisi ve ekipmanı , kontrol üniteleri vb şartlara haizler. Ve en önemlisi bundan haz duymaları. Bu kişilerin bir çoğunun ilanını bile görmezsiniz. Gerçek hobiciler. Tüm amacım onların seviyesine ulaşabilmek. Şartlarımı gözden geçirdiğimde elimde bol olan sabrı kullanmak istiyorum. KZ ürünleri yok evet, ancak Azmi bey olsun Kerem bey olsun ithalatını yapacak firmalar satış potansiyeline göre bu yükün altına girebilir. Talebi olmayan ürünleri getirtip ticari risk almak kimse istemez. 

Son olarak hani gönlünü bir şeye kaptırırsın ya benimde hobiciliğim başından beri bu zeovit sistem aşkı var. : :) İşte öyle bir şey

Not: KZ nin Türkiyede resmi bir bayiliği yok , en azından bana firmanın sitesinde kendi mesajlarında yönlendirdikleri shop listlerinde Türkiyeden firma ismi gözükmüyor. Sözünözü tüketimi az olan bu ürünlerin getirilmesini firmalarımız kendi çabaları ile  yapıyorlar sanırım. Ya da KZ nin sitesi güncel değil.

Evet herkezin bayıldığı ama benimde tankımda en korktuğum şeydir coraline alg olşan yerleri frag taşında geldi hemen kazıyorum gödükçe malesef reef özelliklede sps akvaryumlarının baş düşmanı bunlar katkıları su gibi emiyor ve değerleri tutturmayı çok zorlaştırıyor üstelik kaya gözeneklerinide kapatarak biolojik filtrasyonada ciddi zarar veriyorlar.

Kz bayisi yok ithal eden firmalarda haklı çok pahalı katkılar alınmaz süresi geçer diye temkinli yaklaşıyor firmalar ve haklılarda geçen bir magzadan elos test alacaktım süresi azalmış çok kalite ürün ama tercih edilmeyince firmaların elinde kalıp küllen zarar oluyor malesef.

Kz ürünleride bu durumda olduğundan snow ve medyangibi ürünler çokken ara ürünler az geliyor malesef.

Siz bu işe sevdalanmışsınız dediğiniz gibi başaramamanız için engel yok size .bence çokmbaşarılı bir zeovit tankı olacak sizinki sabırda olunca ayın tankı bile olur zamanla inşallah benimde gelişim programım oturursa o zamana kadar size destek vermek isterim.ne kadar çok kaliteli zeovit tankı olursa bizler içinde forumda yararlanacak o kadar çok deneyim ve bilgi olur

Şu an yaptığım tek şey kH ı 7-7.5 ta  Ca u 450 Mg 1300 lere yakın tutmak. Bunun pratiğini yapmaya çalışıyorum.  Şu an mercan yok ama canavar gibi coralline alg denen laneti besliyorum :D İnanın normal sakal yosununu tercih ederim :( Ben maliyetin dışında korku yaşamıyorum. Dozlama prosedürü vb durumlar aslında sevdiğim şeyler. 

Zeovit sistemin bu kadar çok göz korkutmasının sebebi bu işi yapan usta kişilerin buna başlayacak hobicilerin masrafa girip becerememesi durumunda yaşayacağı canlı ve maddi kaybı engellemeye çalışması olarak algılıyorum. Bu gerçekten çok doğru bir yaklaşım. Maalesef her yiğidin harcı değil gibi gözüktüğü kadar her tankta olması şart olan durum değil. Yerli yabancı bu sistemsiz olan çok güzel tanklar mevcut. Ancak o tanklarında bir çok emniyet sübabı var. Örneğin sahipleri bu işte çok tecrübeli, refugium, CaRx, dozajlama bilgisi ve ekipmanı , kontrol üniteleri vb şartlara haizler. Ve en önemlisi bundan haz duymaları. Bu kişilerin bir çoğunun ilanını bile görmezsiniz. Gerçek hobiciler. Tüm amacım onların seviyesine ulaşabilmek. Şartlarımı gözden geçirdiğimde elimde bol olan sabrı kullanmak istiyorum. KZ ürünleri yok evet, ancak Azmi bey olsun Kerem bey olsun ithalatını yapacak firmalar satış potansiyeline göre bu yükün altına girebilir. Talebi olmayan ürünleri getirtip ticari risk almak kimse istemez. 

Son olarak hani gönlünü bir şeye kaptırırsın ya benimde hobiciliğim başından beri bu zeovit sistem aşkı var. : :) İşte öyle bir şey

Not: KZ nin Türkiyede resmi bir bayiliği yok , en azından bana firmanın sitesinde kendi mesajlarında yönlendirdikleri shop listlerinde Türkiyeden firma ismi gözükmüyor. Sözünözü tüketimi az olan bu ürünlerin getirilmesini firmalarımız kendi çabaları ile  yapıyorlar sanırım. Ya da KZ nin sitesi güncel değil.

Akvaryum kurulumum sanki bir deneyim sınavına döndü :)

İlk kurulum aşamasında Brooklynella hastalığı ile balıklarımın bir kısmını kaybetmiştim sonra UV ve ozon yardımı ile brooklynella dan kurtuldum çok şükür. 

Daha sonra müthiş bir sakal yosunu ile bütün akvaryumum yemyeşil oldu uv ve ozon bu konuyuda kısmen halletiler.

hemen ardından dino ve cyano baş gösterdi ama yüksek akıntı nedeniyle çok tutunamadılar ama kayaların belli kısımlarında sotede yatıyorlar.

Şimdide beyaz benek hastalığı Powder blue üzerine kar yağmış karantinaya alma imkanı yok çok uğraştım ama yakalayamadım bakalım uv+ozon bu konuyada bir çözüm olabileceklermi?

benek şimdilik diğer balıklara bulaşmadı :)

Bu arada başıma gelen 2 olayıda paylaşmak isterim çünki bana göre enteresan deneyimler oldu.

1) Katkı girişini kestim akvaryumdaki ve bir süre düzenli testlere devam ettim Kh rutin azalırken CA artıyordu gidip yeni test aldım ama hala artıyordu ph ölçtüm oda normal nerden geliyor bu CA derken yanıtını ekstremden Gökhan beyin bahsetmesi üzerine araştırırken reefcentralda bir kurulum günlüğünde buldum kurulumda kullandığımız Cansız ithal kayalar asit ile yıkanıyorlarmış ve bu işlem sonrası kaya akvaryuma kondukdan sonra 6 ay gibi bir süre çözünmeye devam ediyormuş Ca nın kaynağı bu hazır kayalar.

2) akvaryumu talan ettiği ve spsleri düşürdüğü için sumpa attığım kestane sumpda gezinirken su tamamlama şamandırasına tutunmuş ve asılı kalmış dolayısı ile su tamamlamadaki 60 Lt su akvaryuma dolmuş ve su tamamlama motoru neredeyse yanıyormuş ki yansa sigortaları attıracaktı ve sabaha kadar akvaryumda elektrik olmayacaktı sadece soğumadan herşeyi kaybedebilirdim. aynı zamanda sumpdaki bu yükselmesi PS ninde taşmasına neden olmuş neyseki PS yi o gece temizlediğim için akvaryumda bir felaket olmadı ama akla kesinlikle gelmeyecek bir durum aslında akvaryumlarımız pamuk ipliğine bağlı değilmi :)

Her powder blue sahibi gibi bene bir beyaz benek deneyimi yaşadım sonunda tam 1 hafta süren süreç hakkında bilgi paylaşmak istedim.

Öncelikle tankımdaki pod zenginliği ve powderin yemesi için bulunan bol miktardaki sakal yosun süreçte olumlu etki gösterdi.

Sistemde 15 gündür zaten 36watt uv çalışıyordu ve buna ek olarak tankdaki daha önceden atlatılan brooklynella hastalığı tedavisi için hergün düzenli olarak akvaryuma 15 dk ozon veriyordum.

elimi sokupda kaya dizaynında ciddi bir değişiklik yapmamamın sabahında powder benekli şekilde karşıma çıktı.

balığı tankdan çıkarıp karantinaya alma imkanım olmadığı için ilaç tedavisi malesef mümkün değildi.

3.gün balık kesin ölür dediğimiz kadar benek kaplanınca müdahale etmeme kararı verdim.

tek yaptığım hazır dondurulmuş yemleme ve günde 2 sefer sarmısaklı yem vererek tankdan uzak durmak oldu.

zaten akvaryumda heşeyi otomatiğe bağladığım için akvaryum düzenine hiç müdehale etmedim sadece bol yemleme ile balıklarımın kondisyonunu korumasını sağladım tabi bu arada uv ve ozon rutin çalışmalarına devam etti.

bugün itibarı ile powder tamamen iyileşti ve diğer balıklarım hastalık kapmadan süreçte olumlu bir gelişim kaydettim.

buradan çıkarttığım önemli dersler.

1. çalışan ve stabil düzene asla müdehale etmemek gerektiği

2.Ozonun gerçekten ciddi faydaları bulunduğu

3.çeşitli yemleme ve tankı kurcalamayarak stress yaratan faktörlerden uzak durmak gerektiği.

Onur Bey geçmiş olsun öncelikle. Kazasız belasız atlatmanıza çok sevindim :)  

Teşekkür ederim Tolga bey çok kısa sürede brooklynelladan beyaz beneğe , cyanodan dinoya kadar herşeyi yaşadım hızlandırılmış bir deneyim kursu diyorum kendi kurulumum için :)

Şuandaki görünen sorunda fosfat ve nitrat limitasyonu nedeniyle spslerde gerçekleşecek gibi gözüküyor

Geçmiş olsun Onur Bey, tankın son durumu nedir? 

Teşekkür ederim Tolga bey çok kısa sürede brooklynelladan beyaz beneğe , cyanodan dinoya kadar herşeyi yaşadım hızlandırılmış bir deneyim kursu diyorum kendi kurulumum için :)

Şuandaki görünen sorunda fosfat ve nitrat limitasyonu nedeniyle spslerde gerçekleşecek gibi gözüküyor
Bu dönemde ben olsam bio pellet ve yosun duvarından en azından birini askıya alır, bir miktar yemlemeyi artırırdım. Bio pllet i sonrasında önerilen miktarları çok altında yavaş yavaş tekrar devreye alırım ama ikisi birden ani limitasyonlar yaratabilir.

Teşekkür ederim İlker bey tankda şuanda sorunlar kontrol altında ve bunda ozon kullanımının önemli bir payı var ama tanka daha fazla balık eklemem gerekiyor kısa vadede yoksa limitasyonlar ile çok uğraşmak zorunda kalabilirim.

Balık konusunda çok aceleci olmayın derim, veya powder gibi sıkıntılı türlere girmeyin en azından.

Bu dönemde ben olsam bio pellet ve yosun duvarından en azından birini askıya alır, bir miktar yemlemeyi artırırdım. Bio pllet i sonrasında önerilen miktarları çok altında yavaş yavaş tekrar devreye alırım ama ikisi birden ani limitasyonlar yaratabilir.
Tolga bey çok haklısınız biopelleti çıkarmak doğru 1 adım olur ama bende zaten 100 gr civarı var önerilenin 4 de birinden az.

Yosun filtreside kurulumdan beri fosfat limitasyonu yaşadığım için ve ro suyu kaliteli olduğundan silikatda olmadığından benim tankımda işe yaramadı 15 gün oluyor kuralı hala yosun oluşmadı doğru düzgün :) )

Diyorum ya bıntank hazırlık sınavı gibi gerçektende her adımda bir sürü yan etken ortaya çıkıyor enteresan şekilde.

Limitasyonlar kaliteli ve yüksek kapasiteli ps, tank hacmi x 60 akıntı ve özellikle ozon kullanımının yan etkisi gibi görünüyor ama inanın yararlarını gördükden sonra ozondan vazgemem hatta orp computer ile tam zamanlı ozon kullanımına geçmeyi düşünüyorum

hayırlı olsun malzemelerimi tamamlayım bende kurcam 

Ve sonunda apthasia ,tüp kurdu ,en az 5 çeşit vorm ve ve bilimum zararlılar ile tanışma fırsatım oldu mercanlara dip yapmamanın bedeli çok ağır oldu malesef

Konu görüntüleyen kullanıcılar