Keşfet

Açık Kaynak Armatür Projesi

Tam olarak başladığım söylenemez. Elimde osiloskop yada hazır led sürücü bulunmadığından ilk önce sürücü tasarlamaya başladım. Aslında MBI6650 yada MBI6651 ile sürücü tasarlayacak, malzeme listesi çıkartıp fiyat teklifleri toplayacak biri olsa çok iyi olacak. Ben de yazılımla devam ederim ama maalesef şuan için yok.

Hüseyin bey triac dimli driver fiyatları daha uygun gibi geldi bi iki yere sordugumda pwm yerine triac dimle yapabilir miyiz acaba bunu ?

Maalesef triac dim yapmak çok uygulanabilir değil. Triac dimlilerde led ile şebeke arası yalıtılmış olmuyor genelde. Ucuz olmasının sebebi de bu aslında. yalıtmak istediğinde ise maliyet artıyor. Ben aslında direk 85-240VAC sürücü yapmak istiyorum ama ucuz ve kolay bir yolunu bulamadım henüz.

Biz sürücümüzü de kendimiz yapacağız zaten. 

MBI6650 ya da MBI6651 almak istiyorum uygun fiyatlı.Bilen bulan haber verirse sevinirim.

Sürücü tasarımı konusunda biraz gelişme sağladık. Malzeme için fiyat teklifi isteyeceğim firmalardan.

1 sürücü için liste;

MBI6650/MBI6651  1 adet

1uF 50V SMD 1 adet

10uF 50V SMD 2 adet

68-100 uH 1.5A SMD

0-1R arası 1206 paket çeşitli dirençler 

60V 1.5A schottky diode

Liste sürücü başı max 10TL gibi gözüküyor. Bu durumda 100Wlık 5 kanallı sürücü kartı tahminen 60-70 TL tutuyor. Hazır sürücüden ucuza geliyor sanırım.

Bu arada sürücü teknik özellikleri;

Type: Buck

Vin: 9-40V DC

Vout: 8.5-39V

Iout: 0-1000mA  (Maks akım dizilirken ayarlanıyor)

Dimming: PWM

Farklı fikri olan şimdi söylesin. Yada bu sürücü kartı bitip yeni tasarım başlayana kadar fikirlerini kenara kaydetsin :)

@Anıl MBI6651 datasheetini okuyup sipariş/fiyat konusuna bir el atsan çok iyi olur. 

@Onurs CNC konusunda yardımcı olabileceğini belirtmiştin. PCB kazıma imkanın var mı acaba. Şunun gibi

Small_CNC_PCB_Router_working_size_400_400mm__634594784193727808_3.JPG

Hazır  sürücüler varken neden yeni tasarım?

Hazır tam sistem akvaryumlar varken neden kendi akvaryumun sorusu ile cevap benzer aslında. 

Daha özel çözüm, daha uygun fiyat, bütünleşik tasarım.

Hüseyin Bey,

Cumartesi günü yolum Şişhane'ye düştü. Gelmişken bir bakayım şu led işine deyip forumlardan adını sık okduğum Edison led pazarlayan Galata Elektroniğe daldım. Sağolsunlar çok ilgilendiler. Lehim yapmadan basitçe soket uygulaması yapılabilecek bir ürün var mı diye sormuştum ilgilenen arkadaş malzemeleri hazırlamaya diye depoya gitti tüm malzemeyi birbirine lehimleyip elime hazır verdi. Aldığım malzemeler (görsel olarak daha iyi olur diye fotoğrafını koyuyorum);

indir.jpg

Bu elemanların hepsine 25 tl fiyat biçtiler. Lehimleme ile ilgili bir ücret aldılar mı bilemiyorum. Edison 1 watt power ledlerin tanesi 50 kuruş imiş. AC/DC güç kaynağının fiyatını bilmiyorum. Asıl konumuz ile ilgili eleman ACG led sürücü. PWM yapan bu sürücü devre kartı şeklinde. Teknik özellikleri şu sitede var 

Fiyat olarak trafo fiyatını bilmesem de led sürücü için tahminen 10-15 tl civarı bir şey kalıyor olmalı. Kendiniz bir led sürücü yapmak istiyorsanız ona hiç bir sözüm olmaz. Ancak ACG led sürücü elinize aldığınızda kalite hissi veren bir ürün. Bir tane temin edip incelemenizi öneririm. Dilerseniz yine kendi led sürücünüzü imal edin.

Saygılarımla..

Bu arada bahse konu led sürücünün fiyatını firmanın online satış sitesinde buldum; 

Fiyatı 6 $ olarak verilmiş.

Saygılarımla..

Ledlerin fiyatı biraz düşük geldi bana. Tam marka model var mı elinizde datasheetine ulaşmak için. Akvaryum için uygun ledler genelde biraz daha pahalı oluyor bildiğim kadarı ile.

AGCyi duymuştum. Merak ediyorum açıkçası belki temin edip inceleyebilirim.

Ben de bir aralar PT4115 sipariş etmiştim çinden. Bir kaç gün önce geldi. Bugün de diğer bileşenleri aldım. Bakalım sürücü denemeleri yapacağım bir süre.

PT4115 ile sürücü başı  PCB hariç tüm malzemeler 3TL civarında tutuyor.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir de PWM'i nasıl üretmeyi düşünüyorsun?

Hüseyin Bey,

Cumartesi günü yolum Şişhane'ye düştü. Gelmişken bir bakayım şu led işine deyip forumlardan adını sık okduğum Edison led pazarlayan Galata Elektroniğe daldım. Sağolsunlar çok ilgilendiler. Lehim yapmadan basitçe soket uygulaması yapılabilecek bir ürün var mı diye sormuştum ilgilenen arkadaş malzemeleri hazırlamaya diye depoya gitti tüm malzemeyi birbirine lehimleyip elime hazır verdi. Aldığım malzemeler (görsel olarak daha iyi olur diye fotoğrafını koyuyorum);

indir.jpg

Bu elemanların hepsine 25 tl fiyat biçtiler. Lehimleme ile ilgili bir ücret aldılar mı bilemiyorum. Edison 1 watt power ledlerin tanesi 50 kuruş imiş. AC/DC güç kaynağının fiyatını bilmiyorum. Asıl konumuz ile ilgili eleman ACG led sürücü. PWM yapan bu sürücü devre kartı şeklinde. Teknik özellikleri şu sitede var 

Fiyat olarak trafo fiyatını bilmesem de led sürücü için tahminen 10-15 tl civarı bir şey kalıyor olmalı. Kendiniz bir led sürücü yapmak istiyorsanız ona hiç bir sözüm olmaz. Ancak ACG led sürücü elinize aldığınızda kalite hissi veren bir ürün. Bir tane temin edip incelemenizi öneririm. Dilerseniz yine kendi led sürücünüzü imal edin.

Saygılarımla..
 Bir de PWM'i nasıl üretmeyi düşünüyorsun.

PWM'i Raspi ile üretmeyi düşünüyorum. Yazılımcı bir arkadaşım ile bu konuyu uzun uzun tartıştık. Bir kaç avantaja sahip görünüyor Raspi. Öncelikle Python gibi esnek bir dili kullanma şansı veriyor sanırım, Arduino'dan farklı olarak mini bir bilgisayar olması onu esnekleştiriyor, en basitinden bir usb wi-fi modülünü kolayca takıp kullanma şansı veriyor (hem fiyat hem de kolayca wi-fi özelliği katabilmek güzel), bu projeden bir şekilde vazgeçersem elimde pek çok amaçla kullanabileceğim mini bir bilgisayar ünitesi kalmış olacak ki fiyatı da sadece 120 tl civarında. Sizin değerlendirmeniz farklı biliyorum ama bence Arduino'ya mesele wi-fi özelliği katabilmek için maliyet biraz fazla gibi, ayrıca Raspi'de doğuştan bir ethernet girişi de mevcut iletişim için. Sizin değerlendirmenizi de bilmek isterim.

Bu arada satıcının online satış mağazasında incelemek istediğiniz ürünün sayfasına girip biraz aşağıdaki "Teknik Bilgiler" sekmesine tıklarsanız ürünün datasheetleri orada oluyor genelde. Örneğin;  bu sayfaya girerseniz dediğim sekmede şu linkte pdf olarak var 

Fiyat olarak ben belki de yanıldım. Sanırım 0,50 rakamı doğru da para birimi dolar olmalı. Bir de benim aldığım ledler 1 watt. 3 watt olanlar daha pahalıdır muhtemelen. Tabii rengine göre de değişiyor mesela UV lambalar daha pahalıca. Oradaki kısıtlı sohbetimde akvaryum hobicilerine çok satış yaptıklarını bu işleri iyice öğrendiklerini de söylediler. Ofiste bir tatlı su akvaryumu da mevcut bunu da ilave etmem lazım :)

Saygılarımla..

Moderatör tarafında düzenlendi:
Ben de Galata Elektronikten Edison marka 3 w muhtelif led, sürücü, PCB v.b. ürünleri aldım. Amatörce basit armatürler yaptım. Çok ilgili ve yardımsever arkadaşlar. Ancak tuzlu su akvaryumları konusunda çok bilgileri yok.

Ayrıca Perşembe Pazarında Yazgan Alüminyum var, her türlü alüminyum profili istediğiniz ölçüde kesip veriyorlar.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

Ben de Galata Elektronikten Edison marka 3 w muhtelif led, sürücü, PCB v.b. ürünleri aldım. Amatörce basit armatürler yaptım. Çok ilgili ve yardımsever arkadaşlar. Ancak tuzlu su akvaryumları konusunda çok bilgileri yok.

Ayrıca Perşembe Pazarında Yazgan Alüminyum var, her türlü alüminyum profili istediğiniz ölçüde kesip veriyorlar.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı
Peki Edison ledlerle ilgili görüşünüz nedir? İş görüyorlar mı? Kaliteleri reef aydınlatma için yeterli oluyor mu? Deneyimlerinizi paylaşırsanız bize yol gösterici olacaktır.

Saygılarımla..

bende led alacagım zaman yurt dışından gelmesını beklemeyeceksem edison marka alıyorum galata elektronıkten oncekı armaturumde ledlerın hepsı edıson du gayet memnundum 1w 50 adet ledden oluşuyordu tank buyuyunce yenı bır armature gectım sımdıde full spectrumu yakalamak ıcın renklılerı ve moonlight ı edıson marka kullandım. mavi ve beyazlarıda çin malı cob ledlerle sagladım eger bozulurlarsa edison a döneceğim okadar güvendiğim bir marka

anemon soft lps ve sps de besledım eskı armaturumle

tercıh ettiğim turler genelde bakımı kolay olanlar oldugundan canlılar uzerıne etkısı hakkında net bırsey soyleyemem ama gozle gorulur bir buyume oluyordu

ancak beyazlar 9000k lık daha yuksek kelvınlı ısteyen olmadıgından getirmiyorlardı artık akvaryum amaçlı kullanıldıgınıda gorunce daha yuksek kelvınlıde getırırler umarım 9000k da yeterlı sarıya fln kaçtıgı yok rengın aslında. suan forumdaki Sefa Ö.  arkadasımız aldı eskı armaturumu oda edıson led ızlenımlerını paylaşabılır sızlerle

Merhabalar,

Buğra Bey deneyimlerini oldukça detaylı paylaşmış, kendisine teşekkür ederim. Benim çok fazla bir tecrübem olmadı bu konuda, henüz çok yeni ve gayet amatörce uğraşıyorum. Büyük akvaryumda T5 kullanıyoruz, şirketteki nano akvaryumumda ise zetlight 1702 var. Şuan deneme-yanılma evresindeyim. Bu başlığı yakından takip ediyorum, öğrenmek için.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

PWM'i Raspi ile üretmeyi düşünüyorum. Yazılımcı bir arkadaşım ile bu konuyu uzun uzun tartıştık. Bir kaç avantaja sahip görünüyor Raspi. Öncelikle Python gibi esnek bir dili kullanma şansı veriyor sanırım, Arduino'dan farklı olarak mini bir bilgisayar olması onu esnekleştiriyor, en basitinden bir usb wi-fi modülünü kolayca takıp kullanma şansı veriyor (hem fiyat hem de kolayca wi-fi özelliği katabilmek güzel), bu projeden bir şekilde vazgeçersem elimde pek çok amaçla kullanabileceğim mini bir bilgisayar ünitesi kalmış olacak ki fiyatı da sadece 120 tl civarında. Sizin değerlendirmeniz farklı biliyorum ama bence Arduino'ya mesele wi-fi özelliği katabilmek için maliyet biraz fazla gibi, ayrıca Raspi'de doğuştan bir ethernet girişi de mevcut iletişim için. Sizin değerlendirmenizi de bilmek isterim.

Bu arada satıcının online satış mağazasında incelemek istediğiniz ürünün sayfasına girip biraz aşağıdaki "Teknik Bilgiler" sekmesine tıklarsanız ürünün datasheetleri orada oluyor genelde. Örneğin;  bu sayfaya girerseniz dediğim sekmede şu linkte pdf olarak var 

Fiyat olarak ben belki de yanıldım. Sanırım 0,50 rakamı doğru da para birimi dolar olmalı. Bir de benim aldığım ledler 1 watt. 3 watt olanlar daha pahalıdır muhtemelen. Tabii rengine göre de değişiyor mesela UV lambalar daha pahalıca. Oradaki kısıtlı sohbetimde akvaryum hobicilerine çok satış yaptıklarını bu işleri iyice öğrendiklerini de söylediler. Ofiste bir tatlı su akvaryumu da mevcut bunu da ilave etmem lazım :)

Saygılarımla..
Açıkçası led seçiminde çok bilgili olmadığımdan led hakkında pek bir yorum yapamayacağım. Sadece fiyat olarak biraz dikkat çekici buldum ve hatırlatmak istedim.

Raspberry Pi kullanmak bir tercih sonuçta. Özellikle versiyon 2 nin performansı oldukça tatminkar gözüküyor. Donanımsal PWM sayısı bildiğim kadarı ile 2. (v2 yi bilmiyorum). Diğer PWMler için yazılımsal PWM kullanmanız gerekecek ( ). Zaten çok yüksek (bu uygulama için) bir işlemci performansı sunduğundan pek problem olacağını zannetmiyorum. RasPi'yi versiyon 2 almanız daha iyi olur. İlk versiyonun işlemci performansı genel kullanım için biraz zayıf gibi. v2 alacaksanız direk türkiyeden alabilirsiniz şuan. Fiyatları bugün araştırdım dolarında yükselmesi ile 5-10TL farkediyor sadece. Benim de kullanmama isteğim fiyat yüzünden RasPi $50 iken Arduino nano $3.5. Raspberry ile diğer dezavantaj karmaşıklığı. Uygulama yazacaksınız. SoftPWM için kütüphane, uygulamayı servis olarak çalıştırmak için shell script derken olay biraz karmaşıklaşıyor. Bu fikrimi birçok kişi yanlış bulacaktır gerçi ama ne kadar çok bileşen o kadar karmaşa. Atalarımız doğru söylemiş :)

Arduinoya Wi-Fi eklemek  ile çok daha ucuz aslında. 

Merhaba,

Benim de başım belada ışık anlamında.

Işık işini çözmeden canlı işine girmek istemiyorum sadece balıklarım ve star polip ve zoaları var onlarda geçinip gidiyor.

Şimdi elimde 3w x 12 li dizili 3 ayrı seri var.

Sürücü 48v 700mah sanırım mervesan

48 v çıkışı nasıl dimleyebiliyoruz yukardaki arkadaşın resimde paylaştığı sürücü 30v a kadar dimleyebiliyor.

48v için kullanamayacağım aşikar. Eğer bu sürücüleri bozmadan bende dimleme yapabileceksem bu projeye dahil olmak isterim.

Şöyle ki akvaryumla birlikte aldığım led armatürüm mevcut askısı soğutucusu mevcut bana sadece dimm devresi ve arduino yada akıllı bir pc yeterli olacak

48v dimleyebilen kartlar var mı?

Ledlerimi çinden sipariş ettim. Elimde mevcutta bulunan ledler ile diğerleri gelene kadar idare edeceğim.

Dizilim işini aşağıdaki linkteki gibi yapacağım

Hüseyin Bey,

ile Arduino'yu wi-fi yapmak kolay mıdır? Genelde bu tip devre kartları bir dünya ilave iş gerektiriyor diye hatırlıyorum. Bu devre kartını basitçe Arduino'nun seri girişine takıp wi-fi yapabiliyor muyuz? Bu işlem için de bir kütüphane falan gerekmiyor mu? Bir de Arduino'da yapılacak yazılım nasıl çalışacak? Biraz detayına girer misiniz? Kodları yazdık ve sanırım bir sd kart üzerine kaydedeceğiz, bu yazılım sürekli olarak nasıl çalışacak, servis mantığı ile mi?

Saygılarımla..

Konu görüntüleyen kullanıcılar