Keşfet

Cagdason'un Günlüğü

Bugün yapılan ölçümler:
pH : 8,4
NH4 : 0
Ca : 420
KH :8
Mg : 1240
NO3 : 10-15
NO2 : 0.02
PO4 : 0.01
Sıcaklık : 25
Tuz : 1.023
Tuzluluk çok düşmüş su değişimi sırasında tekrar 1.024 e çıkardım hafta içi 1.025 e çekeceğim. PS ler biraz fazla toplamış bunu dikkate almamıştım dikkat etmem gerekiyor. 

Çagdaş bey ben elektironik olarak düşündüm elektironiklerde etkiliyor
Bakalım çözüm bulana kadar her iki üç günde doldurmam gereken bir kabı kullanacağım yanlız bunda bile kısa sürede nitrat çıkması ilginç. Neyi kim nitrata çeviriyorki?

Bu arada tuzluluğun düşmesinden sanırım ilk Powder blue etkilendi beyaz benek olmuş umarım atlatır, sarımsaklı yem verdim yedi noride ekliyorum bir iki gündür onuda yiyor. Başka tavsiyesi olan var mı?

Don__t_feed_the_Troll.jpg

Powder iyiye gidiyor sarımsaklı yem vermeye devam ediyorum UV devreye soktum en azından dökülen ve suya geçen parazitler biraz etkilenir belki. Gerçi parazitler için sanırım UV çok etkili değil. Bakalım UV nin devreden çıkması ile benek başlaması biraz zaman olarak örtüştüğü için tekrar devreye almak mantıklı geldi sonucu göreceğiz. 

bu beyaz benek illeti olmasa çok daha zevkli bir hobi olacak ama işte yapacak bişey yok.

Aslında var da biz üşeniyoruz aldığımız her canlıyı karantinaya koysak bir sorun kalmayacak. Hep konuşuyoruz karantinayı geçtim italattan kutudan çıkarken alıp balığı kendi tankımıza koyuyoruz. Aslında ticari olarak bu işle uğraşan arkadaşlar anlaşsa italattan gelen balıkların hepsine bir hafta gibi bir karantina yapsalar ben şu anki fiyatların %50 fazlasını vermeye hazırım. en azından sağlıklı balık alırım. Ama sanırım kayıp çok fazla oluyor ve bunu %50 kurtarmıyor. Bu işin içindeki biri italattan gelen balıkların ilk hafta içinde nekadarı canlı kalır bilgi verebilir mi? Belki önlem olsun diye ilaç da verilebilir. 

Powder iyiye gidiyor sarımsaklı yem vermeye devam ediyorum UV devreye soktum en azından dökülen ve suya geçen parazitler biraz etkilenir belki. Gerçi parazitler için sanırım UV çok etkili değil. Bakalım UV nin devreden çıkması ile benek başlaması biraz zaman olarak örtüştüğü için tekrar devreye almak mantıklı geldi sonucu göreceğiz. 
UV nin bb için etkili olması için oldukça yüksek dozda olması gerekli. Tank hacmine göre oldukça büyük boyda bir UV alınmalı. Bence dip kumu ve sumpu olmayan karantina sistemlerine daha uygun UV cihazları..

Bende 36W var onu 24 saat açık tutuyorum içinden geçen su yaklaşık 1000lt/saat bu daha da yavaş olabilir tam hesaplamadım. 

Akvaryumlarda beyaz benek genelde stres belirtisidir . Morish,powder,blue tang gibi canlılar

strese çabuk giren balıklardır . Aşağıdaki nedenler akla ilk gelenlerdir .

-Akvaryum kimyasındaki ani değişiklikler

-Akvaryum biyolojisinde ani değişiklikler

-Kaya dizaynındaki sorunlar (Saklanacak yerin olmayışı)

-Diğer balıklarla anlaşamama

-Ph da dalgalanmalar

-Işık şiddeti ve saatlerindeki değişiklikler

-Fazla karbon kaynağı kullanımı

-Isı nın değişmesi

Aslında beyaz beneği tedavi etmek yerine son zamanlarda yaptığınız değişiklikleri

gözden geçirin .

Moderatör tarafında düzenlendi:
Cihan Bey harzaman olduğu gibi haklısınızsaydığınız sebeplerin bir ikisini bende farkettim düzeltmeye çalışıyorum bu aradada sarımsağa devam ediyorum canlılar iyi görünüyor. BB döngüsü zaten böyle diye biliyorum 3-4 gün sonra dökülüyor ve sonra gene çıkıyor umarım UV ve diğer düzeltmeler tekrar çıkmasını engeller yada baskılar. 

Fark ettiğim sorunlar pH da bir dalgalanma öğlene doğru 8.7 gibi değerler gördüm pH metre bozuk diye düşünüyorum ama akşam bu değer 8.3-8.4 e düşüyor nekadar değer yanlış olsada fark sabit olur diye düşünüyorum yani 0.3-0.4 lük bir oynama ciddi bir oynama. 

Işık ayarlarında iki haftadır değişiklik yapıyorum zaten benek ilk yeni armatür ile başladı yani ışık şiddeti bir anda iki katına çıkmıştı şimdi yavaş yavaş bir alıştırma ile normale dönüyorum. Son olarak bugün ELOS nitrat testi aldım ve nitratın oldukca yüksek olduğunu öğrendim Salifert test vardı bende ama okurken oldukca zorlanıyor ve iyimser olarak düşük okuyordum sanırım. Sonuç olarak bir iki sebep var bunların elimden gelenleri düzelttim nitrat için de bir çare bakıyorum sonucu göreceğiz. 

Uyarılar ve bilgiler için teşekkürler. 

Hala Topoff tankındaki nitratı çözemedim bu sorunu çözen veya benzer şekilde sorunu olan var mı? Bugün 3. bir kova kullandım bir iki gün sonra tekrar ölçeceğim bakalım ne çıkacak nitrat ilk gün sıfırdı. 

Bugün yapılan ölçümler:
pH : 8,45
NH4 : 0
Ca : 440
KH :8
Mg : 1280
NO3 : 25
NO2 : 0.02
PO4 : 0.03
Sıcaklık : 26
Tuz : 1.025

Nitrat için çözüm aramaya başlamak lazım sanırım Çağdaş Bey, artış eğilimi devam ediyor :(

Saygılar

Çagdaş  bey nitrat sınırı zorluyor dikkat edin

Kesinlikle bende bir türlü düşüremedim bakalım bu hafta sonu durum ne olacak biodigest girmeye başladım. Bu testleri okumakta çok zorlanıyorum hiçbirzaman skaladaki renkler bendeki ile tutmuyor elimde hem ELOS hem Salifert testi var ikiside bana göre okuması zor testler. Bir iki güne yeni değerleri yazarım. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar