Keşfet

Cagdason'un Günlüğü

Prodibio biodigest i iki gün önce besiyerine ekmiştim dün ve bugün baktım oldukca çok bakteri büyümüş. Ne olduğunu bilmiyorum ama içinde bakteri olduğu kesin. Oldukca şaşırdım bukadar berrak bir sıvıda nasıl bukadar bakteri olabiliyor anlamak güç. Bir fırsat bulursam içinde kaç farklı tür var onada bakacağım bakalım. 

Bugün yapılan ölçümler:
pH : 8,45
NH4 : 0
Ca : 440
KH :7,5
Mg : 1280
NO3 : 2,5
NO2 : 0
PO4 : 0,05
Sıcaklık : 26,5
Tuz : 1,025

Çağdaş Bey, yeni gördüm ne yaptınız bilmiyorum ama Tiger Cowrie'ler yosundan mercanlara kadar bulabildikleri her şeyi yerler. Oldukça güzel fakat resif uyumlu olmayan bir canlı.

Bende şu anda 3 tane var, ilk aldığım nerdeyse ilk canlımdı hiçbirşeye dokunmadı kendi halinde yaşayıp duruyor yaklaşık 1 yıldır tankımda ikinci aldığım direk favya üzerine gitti ve bir hafta içinde tüm mercanı öldürdü. Şu anda oda pek birşeye dokunmuyor. 3. ise henüz çok küçük sadece geceleri çıkıyor ortalığa birde onun kabuğunu kaplayan kısmı daha enteresan sanki bir bitki gibi duruyor. Bu canlıların yaşam evrelerini bilemiyorum ama bütün küçükler böyle ise oldukca ilginç görünüyor. Başka bir mercana dokunduklarını görmedim görürsem tanktan çıkarmanın zamanı gelecek.

Gene test gene test sıkıldıkca test 
smiley.gif

Bugün yapılan ölçümler:
pH : 8,45
Ca : 420
KH :6,5
Mg : 1240
NO3 : 1,5
PO4 : 0,03
Sıcaklık : 26,5

Ca normal ama KH ve Mg biraz düşük geldi dayanamayıp gene katkı ekledim 
sad.gif
 Onun dışında bir süredir hiç katkı girmiyorum sadece coral XXL tankın keyfi yerine geliyor gibi. Reaktör işine gireceğim sonunda anlaşılan.

Çagdaş bey KH ve Mg bir öncekindede düşükdü dozlamayı artırmayı deneyin Ca normal onda tekrar ayar yapmaya gerek yok

Aslında Balling yapınca dengeleri tutturabiliyorum ama bu aralar coralXXL a geçmeye çalışıyorum beceremedim birtürlü. KH biraz düşük oluyormuş kullananlar öyle diyor 7 gibi ama Mg de düşük çıkınca biraz müdahale ettim bakalım becereceğiz bir ara herhalde :)

BK mini 200 geldi çok büyük NAC7 yanında oyuncak gibi kaldı nasıl sığacak bu benim sumpa bakalım göreceğiz :)

KH 7 düşük değil Çağdaş bey.. Deniz suyunun doğal seviyesi o zaten..

Haklısınız ama birçok akvaryumda özellikle yurtdışında 11-12 gibi değerlerde tutuyor adamlar. Neden bukadar yüksek tutuluyor bu değerler biliyormusunuz ? Birde bazı canlılar için tavsiye edilen değerler 8-12 arası aşağıdaki link sadece bir örnek. 

Bubble King Mini 200 macarası:
Evet Cuma gününden beri BKmini 200 ile uğraşıyorum, ilk önce güzel bir temizledim, alet yeni gibi oldu. Sonra ölçüler ile  sumptaki yeri karşılaştırdım milimetrik bir şekilde sığıyor gibi çıktı sayılar ama skimmer ın su aldığı yer cama dayanacaktı olmaz dedim. Hafta sonu su değişimi sırasında sump ı dışarı aldım içindeki şaşırtma bölmelerinden birini kırdım ve cıkardım iyice temizledim. Herşey güzel görünüyor saat sadece 23:00. BK yi yerine yerleştirdim, sump ı tekrar ittim içeri, suyu doldurdum, herşey güzel. Çalıştırdım çalıştı oda güzel. Tamam dedim oldu bu iş sonra toplama kabını aldım elime odane toplama kabı BK kadar geniş ve oldukca yüksek, bir baktım girmiyor dolaba dolabın içinde yer var ama dolap la sump arasından geçmiyor. Aldım elime testere dolabı kestim 1 cm kalınlığında çelik konstrüksiyona kadar,nafile 1 cm lik mesafe kaldı ama geçmiyor. saat 1:00 oldu artık yarın bir çare bakacağız bu geçelik başarısız bir yerleştirme oldu :(

Çagdaş bey sump yer zeminindemi yoksa mobilya üstündemi bende benzer sorun yaşadım ve yer zeminine indirdim mobilyanın altını çıkarıp en azından bende 8-10cm boşluk vardı gayet rahat oldu sumpdan çıkardıgınız camda sıkıntı yaratabilir tankdan gelen su karışmadan direk diger 2 bölüme geçer ve ps randımanlı çalışmasını engeller 2 bölmeyi daraltıp şaşırtmayı ekleyin 

Sump akrilik ise sumpi ustunden elektrikli testere (sanirim dekupaj testere deniyor) ile toplama kabi girip cikacak kadar kesebilirsiniz. Ben o sekilde yapmistim.

Son durum şöyle:
IMAG1845.jpg

Sump cam malesef, dolap yerde değil ama sump büyük o yüzden ortadaki çelik yere koymamı engeller. Yeni bir sump alana kadar su değişimleri sırasında sump ı dışarı çekip temizleyip geri koyacağım biraz zor olacak bu iş. 

Çagdaş bey biraz zor olacak çıkar geri koy baya bi zahmetli :(

Kesinlikle olacak iş değil ama yeni sump alma işi BK den sonra biraz zaman alacak. Belki su değişimi sırasında iyice sulu toplamaya getirip fırça yardımı ile çıkarmadan temizleyip sonra sumptaki suyu tamamen değiştirsem olabilir.

Bu arada bugün yapılan ölçümler:
pH : 8,35
Ca : 43
KH :7,0
Mg : 1280
NO3 : 0
PO4 : 0
Sıcaklık : 27

Nitrat ve fosfat sıfırlamış nezaman dyno başlasa bu değerler sıfırlıyor. Bu değerler sıfırladığı için dyno başlıyor da denebilir ama ben buna katılmıyorum çünkü bir haftadan beri dyno başlangıcı vardı ve değerler en azından okunur seviyede idi. Dün ve bugün Dyno oldukca artmıştı ve değerler sıfırladı. Bu dynoyu öldürecek şeyi bulsak bunu nitrat fosfat düşürücü diye satabilirmiyiz acaba :)

Diğer değerler dengelenmiş gibi KH hala alışık olduğumdan düşük ama busefer Mg düşmemiş XXL a alışmaya başladım sanırım. Birde şu dyno olmasa.

Çagdaş bey ca 430 herhalde degilmi 

Bu dinonun makro fotografi var midir ? Dino oldugunu nasil anladiniz ? Cyano olmasin.

430 evet :) , dyno nunmakro fotosu yerine mikroskop fotosu var aslında, cyano ya da diatom olmadığından oldukca eminim. 

Sump su seviyesi ve BK mini: Dün 6-7 saat hiç durmadan en düşük ayarda taşan BK mini yi sump içinde 3 cm kadar yükselttim ve alet kendine geldi toplamaya başladı. Sump da su seviyesi 27 cm NAC7 bu derinlikte sorunsuz topluyordu, BK ise devamlı taşmay yaptı 2. el olduğu için break in yapması gerekmez diye düşünüyorum. 27 cm ile 24 cm arasında bukadar fark olması normal mi. BK için sump su seviyesi ne olmalı?

Konu görüntüleyen kullanıcılar