Keşfet

Cagdason'un Günlüğü

Bende iki marka var biri inform diğeri galaxyGuard İnfor iki seneye yaklaştı hala çalışıyor ama ana motoru çalıştırmıyor o yüzden GalaxyGuard ı aldım o herşeyi çalıştırıyor güzel bir alet ama bir yıl olmadan bozuldu pil ömrü hla iyi gidiyordu. Denizbey içi oldukca karışık az biraz bilgisayardan felan anlarım ama bunun içinden çıkamadım çok fazla devre var. Bana da bir switch problemi gibi geldi sanırım birşekilde bu on LCD ve düğmelere giden bölümde bir sorun oldu kablolar felan düzgün görünüyor ama anlamadım. Bakalım inşallah firma geri döner. 

Yeni aydınlatma ve bazı mercanların yeni ışık altında görüntüsü:

10275604_10152930502377501_1685850504794139153_o.jpg

10476045_10152930616827501_6127797817862675624_o.jpg
10480672_10152930658032501_8590374490730397537_n.jpg
10256798_10152930657932501_9199235272878128240_n.jpg
10440635_10152930657797501_5935286409748855269_n.jpg
10390197_10152930657687501_5032905043207904968_n.jpg
10417622_10152930657497501_5559957434865383674_n.jpg
10347701_10152930657352501_1392253515133243783_n.jpg
10406537_10152930657222501_5360268115493783213_n.jpg

Son resimdeki canlının rengi çok güzel...Türünü öğrenebilirmiyim

Deniz kestanesinimi soruyorsunuz tam ismini bende bilmiyorum sanırım Astropyga magnifica başka  bir sürü isim buldum bu canlı için Red Sea Urchin, Fire Urchin, False Fire Urchin, Rainbow Fire Urchin, Red Long Spine Urchin, Long-spined Sea Urchin, Blue-spot Sea Urchin, Blue-spotted Urchin, Star Urchin, Radiant Sea Urchin and Radiating Hatpin Urchin

Moderatör tarafında düzenlendi:
Yeni T5 leri devreye aldım. Deniz bey kızacak bana okadar sordun gene kafana göre almışsın diye ama satan arkadaşta istediğim tüpler yooktu olanlarla bir şey yaptık ortaya. 

Yanış sırasına göre :

2 X Aquascience 22000K Blue

1 X ATI Blue plus ve 1 x ATI Purple Plus

2 X ATI Coral Plus ve 2 X ATI Aquablue Special

Ben biraz uzun yakıyorum T5 leri şimdi yazmayayım herkez çok kızar :)

Ben de biraz uzun yakiyorum :)

Ampulndegisim zamani geliyor bana da iyi oldu bu konu.

7 li DIY benim armatur benim ki. Ben 3 lagoon blue , 3 actinic plus , 1 ATI purple kullaniyorum. Hepsi yandiginda oldukca beyaz oluyor ama mercanlar hizli gelisiyor. Biraz daha mavi yapacagim gelecek sefer. Sizdeki renk cok hos olmus. 2 actinic olani timer a baglamadim biraz keyfime gore ortalama 15 saat yaniyir gunde o ikisi :) ))

Aynen bende mavileri (olsaydı actinic alacaktım) 15 saat yakıyorum sonra purple ve blue 14 saat kalan 4 tanede 12 saat yanıyor. 

Evet benim de o civarlarda. Bir daha ki konfigurasyonda 2 pure actinic koyup , lagoon blue lari da daha beyaz bir ampule cevirecegim. Arada ki lumen farkini dengelemek icin. Sadece pure actinicler yandiginda mercanlarin fluorescent proteinleri cok guzel isima yapiyor. Yurtdisinda direkt black light kullananlari gordum o daha da spektrumun sol tarafinda oldugundan iyice costuruyor renkleri. Belki bir tane onu denerim :) )

Birsüredir bende olan son bir birbuçuk aydır beyazlayan mavi acropora yavaş yavaş alttan renklenmeye başladı. Bu süre zarfında hep polip açıyordu hatta polipleri yeşil mavi arasıydı. Bende mavi polipli beyaz mercanım var diye kendimi avutuyordum. Alttan almaya başladığı renk yeşil kahverengi arası polipler bazıları koyu kahverengi bazıları yeşil. 

Mercanın alttan beyazladığına şait olmuştum ama alttan renklenen bir mercan görmemiştim genelde büyüyen aktif yerler kazanırsa renk kazanıyor diye biliyordum. İlk önce böyle birşey gören bilen varmı diye sormak istiyorum. Sonra tabi ne yaptımda mercanı sevindirdim diye merak ediyorum. Genelde yapmam ama bu süre zarfında oldukca çok şeyi değiştirdim bunlar şöyle:

Mg 1700 üzeri bir değerdi bunu 1300 e sabitledim gerçi son bir iki haftadır 1250 civarı. 

Tuzu değiştirdim yeni bir tuza başladım Mg nin 1300 den 1200 e doğru düşüşündeki sebep bu yeni tuz 

Biodigest girmeye başladım

Birde Işıkları değiştirdim. 

Yani yaptığım herşey renklenmede etkili olabilecek şeyler belkide bunların kombinasyonu iyi geldi herşey kötüymüş hepsi birden düzeldi canlı kendine geldi. Gerçi diğer canlılar hayatlarından memnundu halada memnunlar sadece birdnest biraz bu durumdan memnun değil gibi nedense o eski şartları daha çok seviyordu :)

Tamamen renklenirse bir öncesi sonrası daha da sonrası resmi koyarım. 

E seçeneği hepsinin etksisi var ama en önemlisi tuzun değişmesi. O firmanın tuzu benim de birçok mercanımı beyazlattı malesef. 

Alttan renkleniyorsa daha doğrusu koyulaşıyorsa ışık gücünün azalması neden olmuş olabilir.

Az nutrient fazla ışık beyazlamaya neden olabilir . Organik yük artıp ışıkda azaldıysa bu gerçekleşebilir.

Nitrat veya fosfat 0 larda seğreden tanklarda zoanthellalar yani reng veren pigmentler mercan tarafindan atılır. Amaç fotosentezi azaltmak ve az besinle yaşamaya bi adaptasyondur. Çok temiz akvaryumlarda

Yaşanan bir durumdur .

Bir sonraki aşamada mercanın adaptasyonu yeterli gelemezse kendini dipten yer .

Mercanın renklerinin açılmasını alttan ölümü bu anlamda iyi okumak lazım .

Cihan, Işık şiddeti artmış olması lazım bende 8x54w vardı şu anda 8x80w var eski T5 ler Sylvania idi şimdikiler ATI yani ışık şiddetinin azaldığnı sanmıyorum. Uzun süredir çektiğim resimlere baktım bu mercan dışında tüm mercanları renginde bir açılma var ama bu kötü anlamda değil renkler hala canlı ama daha açık örneğin bordo gibi olan mercanlar kırmızı, kırmızılar pembe gibi. Bu aşağı yukarı T5 leri sylvania ya gecirdiğim zamana denk geliyor gibi. Belki yeni T5 ler yüksek ışık veriyordu diye düşüneceğim ama şimdide yeni T5 ler taktım ve renkler daha canlı ve koyulaşmaya başladı. 

Sylvania dan memnun olmama rağmen yavaş yavaş bu tüplerin her nekadar spektrumları ATI ve Giessemann tüplerle aynı olsada ışık şiddeti olarak daha düşük olduklarını düşünmeye başladım. Elinde düzgün Par ölçen biri aslında bunu test edip yazsa çok güzel olur. 

Mercanın durumunu sizlerle paylaşırım aslında öncesi ve sonrası eski resimlerde var bu mesajada ekleyeyim, şu anki halinide hafta sonu çekerim ama beyaz olan halinden çok daha iyi görünüyor. 

1476140_10152466095477501_1424080851_n.jpg

10342733_10152841585092501_508694423_n.jpg

Cagdas mercanı ilk aldıgında rengi nasıldı ?

nezamandır sende ?

Ben de bir table acropora almıştım. Tamamen ağrımıştı sadece uçlarında belli belirsiz mavilik-morluk vardı. Risk alarak alıp denemek istedim. 1 Ay içinde her bölgesi eş zamanlı olarak tuhaf metalik bir yeşil uçlar da baya mor oldu. Vahşi bir Acropora direkt denizden koparılmıştı. Sanırım ondan stresten renklerini kaybetmişti. Ancak ben de inanamadım gözlerime o kadar hızlı bir biçimde birden tamamının renklenmesine :) Bu arada belirteyim oldukça pis bir akvaryumum var. Nitrat 10 dan az hiç görmedim. Fosfat artık ölçmüyorum bile... :)  

Fosfat tutucu media da kullanmıyorum.

Sadece iyi bir skimmer ım var bir de düzensiz olarak arada kafama göre biodigest kullanıyorum. Aydınlatmam da T5 . 

Mercanlar tuhaf hayvanlar :) )))))

Batuhan bey aynen dediğiniz gibi iyi bir skimmer ve sağlam bir biyloji ile nitrat 10-20 fosfat 0,5 bile tolere olabiliyor SPS tanklarında.

0 Nitrat Fosfat bence faydadan çok zarar getirmekte . Dediğiniz gibi ithalat streside pigmentlerini atmasına neden olabilir.

Ben 2 defa rowa phos kullandim. Hem de cok az miktarda, ozellikle montiporalar hic hoslanmiyor. Direkt RTN oluyor. Bir de fosfor olmadan azot olmadan fotosentez olmaz. Ultra low nutrition sistemler var sonra disardan habire besin giriliyor. Bana biraz fazla yorucu geliyor. Tembelim cok :) 2-3 ayda bir su degistiriyorum. :) )))). Cok kafayi yormamak lazim sanki amator olarak :) Insanlar hem burada hem de reefcentral da oyle bilmis bilmis anlatiyorlar ki sanki doktora tezi yazmis konu ile ilgili :)

Ben 2 defa rowa phos kullandim. Hem de cok az miktarda, ozellikle montiporalar hic hoslanmiyor. Direkt RTN oluyor. Bir de fosfor olmadan azot olmadan fotosentez olmaz. Ultra low nutrition sistemler var sonra disardan habire besin giriliyor. Bana biraz fazla yorucu geliyor. Tembelim cok :) 2-3 ayda bir su degistiriyorum. :) )))). Cok kafayi yormamak lazim sanki amator olarak :) Insanlar hem burada hem de reefcentral da oyle bilmis bilmis anlatiyorlar ki sanki doktora tezi yazmis konu ile ilgili :)
Bari sen yapma.
default_tongue%20(1).gif
Özelden konuşurken de belirtiyorum bazen, buradan da belirteyim. 10 sayfa Reef Keeping (Reef Central) kimya makalelerine ben de yokum. Bir şekilde orta noktayı yani dengeyi bulmamız lazım ama. :) Azıcık ucundan bizim forumlarda da girelim teknik kısımlara, şuanda konuştuğunuz gibi.

Sana katılıyorum Ömer ancak ben herkesin atıp tutmasına karşıyım. Bilgi kirliliği oluyor. İşin ehli insanlar ve bu konuda deney-araştırma yapmış olan insanlar yazınca anlamı var. Onlarda tarafsız bilimsel makaleler oluyor genelde. Reefkeeping de su kimyası ile ilgili makaleleri okumuştum biraz karmaşık pek çok kişi için ama bilgilendirici oldukça. Yanılmıyorsam o yazıları yazan adam kimyager. Canlı kum vs ben de aldım öyle bir ilk heves ama işe yarayıp yaramadığı ile ilgili kullanıcı yorumundan başka birşey görmedim :) Yapılmış bir çalışma varsa hatta haberi olan link atarsa sevinirim :) ))

Konu görüntüleyen kullanıcılar