Keşfet

Cagdason'un Günlüğü

Onlar belliki cyano. Arkadaşımızın dino ile sorunu var idi onun ertesi dalgası sanırım cyano. Sifonlayıp oluştuğu bölgelere biraz daha endirekt su sirkülasyonu sağlayabilirse oluşmasını engelleyebilir. Birazda ıslak skimmer çalışrısa gerekli müdahaleden sonra cyano uçup gider.

Çağdaş Bey kayalarınızın üzerinde hava kabarcıkları var bu da yosunların fotosentez yaptığını gösteriyor....Su değerlerinizi paylaşır mısınız?
Elimdeki kitlere pek güvenim kalmadı gerçi hepsi standartlar ile doğru çalışıyor o yüzden çokta birşey diyemiyorum.

Nitrat : 0

nitrit : 0

PO4 : 0

Bu üçü tankı kurduğum ilk hafta dışında hep sıfır gitti.

tuz: 1.025

pH:8.3

Ca: 400

Mg : 1300

Alkalinity : 7

Kabarcıklar yosundanmı dyno dan mı bilemiyorum ama büyük olasılıkla yosun.

Onlar belliki cyano. Arkadaşımızın dino ile sorunu var idi onun ertesi dalgası sanırım cyano. Sifonlayıp oluştuğu bölgelere biraz daha endirekt su sirkülasyonu sağlayabilirse oluşmasını engelleyebilir. Birazda ıslak skimmer çalışrısa gerekli müdahaleden sonra cyano uçup gider.
Aynen dediğiniz gibi yapıyorum bugün kumu karıştıracak 10 küsür conch daha ekledim sanırım onlar benim için biraz çalışacak. Bugün biraz donmuş yem alacağım bulabilirsem bakalım belki mandarin biraz onlardan yer. Dün beni baya korkuttu. Birkaç gecedir hayalet gibi su içinde süzülüyordu bir iki kere öldü sandım çünkü akıntı ile hareket ediyordu sanırım dün direk yüzeye çok yaklaşıp taşırmaya geçmiş işin komiği ordan dursodan geçip skimmer ın yanından dolaşmış 3 bölmeyi birini alttan ikisini üstten geçip dönüş motorunun yanına kadar gelmiş okadar işten sonra güç bulup dönüş motorunun çekimine karşı koymuş. Ben tankta göremeyince aramaya başladım, ama kayaların arkasındadır diye pek önemsemedim sonra sumpda bir işim vardı o sıradada fark etmedim herhalde bölmelerden birinde idi o sıra. En son yatmadan önce bir bakıyordum o zaman gördüm. Elimdeki file büyük oda sumpa zarzor girdi allahtan pek hali kalmamıştı da hiç kaçmadı direk tanka geri bıraktım. Bakalım bu akşam nerde olacak.

İstanbulda olsa idiniz misafir edip pod avlamanıza olanak sağlardım akvaryumumda :) Size tavsiyem 5-10 tane mıcırdan biraz büyük kaya parçası bulun ve bunun etrafını sineklik ile file şeklinde dikip canlıların girmesini engelleyecek şekilde dikin misina ile filan. Sonra yakında bir dostunuz var ise onun akvaryumununda podların olduğu bölgeye yada var ise podlu refugiuma sumpa koyunuz. Podlar burada güvenli şekilde dururlar ve ürerler. Bir çeşit pil gibi düşünün. Böylece akvaryumunuzda her daim pod ta kalmış olur. sizin durumunuz başka idi ama aklınızda olsun. Bir çok harika bulduğunuz akvaryumları foto çekmeden yurtdışında görse idiniz içlerinde görselliği bozan ara ara kullanılan çeşitli malzemeler bulunmaktadır. Kolay iş değil sağlıklı güzel bir tank ortaya çıkarmak.

Hulisi Bey tesekkurler bir iki arkadasa soracagim Mandarin bu gunde keyifli gorunuyordu birseyler yiyor ama ben yediklerini goremiyorum devamli kayalara hamle yapiyor.

Evet bugun gene bir test yaptim sonuclar ayni: (Turkce harfler icin kusura bakmayin klavye eski)

pH : 8.25
KH : 8.5
Nitrit : 0
Nitrat :0
PO4 : 0
Ca : 400
Mg :1350
Tuz : 1.024
Sicaklik : 25

Bugun bir %10 luk su degisimi yaptim dip baya bir temizlendi sadece iki uc yerde tekrar olusum gozledim genelde bir iki haftadir dip temizledikten 1 saat sonra temizlemeden onceki halinden daha kotu oluyordu.

Birde akvaryumda gizli bir kose buldum Coroline alge cenneti olmus niye sadece bu kosede anlayamadim tasirma bolumunun ust yarisi su seviyesinden 1-2 cm asagida basliyor. Belki burda O2 daha mi fazla yada katkilari genelde burdan ekliyorum ondan mi acaba.
246587_10151214124542501_1943729893_n.jpg

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bir iki resim, balıkların hepsi iyi ama birtürlü yakalayamadım kamerayı görünce hepsi saklanıyor. Cyano azmış durumda artık kendi haline bırakacağım diyorum ama bu haldede bırakmak içime sinmiyor. Işıkları birazdaha azaltmayı deneyeceğim ama sanırım ışık az alan yerlerde daha çok büyüyor buda fotosentez yanında karbon kaynaklarından da iyi beslendiğini gösteriyor bana. Ama bu karbon nerden geliyor ben anlamadım oldukca az besliyorum. Bakalım herhalde sonunda çözeceğiz bu sounu. Bu aşamada bakteri girmek işe yarar mı sizce?

532757_10151218543477501_926003064_n.jpg

598412_10151218544017501_109176835_n.jpg

270874_10151218700717501_338664854_n.jpg

Merhaba Çağdaş Bey,

Öncelikle coraline cenneti çok güzel görünüyor hakikaten :) Cyano probleminizle ilgili nacizane fikrimi belirtmek isterim. Önceki fotoğraflardan da gördüğüm kadarıyla az denemeyecek miktarda kaya kullanmışsınız. Kayanın bol olması bakteriler ve balıkların saklanmaları açısından güzel ama ne kadar kaya varsa akıntı görmeyen nokta da o kadar fazla demektir. Akıntıyı artırmanızı, birkaç parça kayayı sumpa almanızı, kayaları ve sirkülasyon motorlarını akıntısız bölge kalmayacak şekilde tekrar düzenlemenizi tavsiye ederim. Ama bunu yapmanız da powder black'i oldukça fazla strese sokacaktır. Adım adım çok küçük değişikliklerle cyano illetinden kurtulacağınıza eminim :) Bu arada cyano için coralx clearx kullanılabiliyormuş, belki denemek istersiniz :)

Saygılar,

Bendeki cyano mu hala emin değilim ama herhalde Cyano bende olanlardan biri diyebiliriz çünkü yok yok benim tankta :( . Ama akıntı olan olmayan heryerde oldukları için direk akıntı ile alakalı olduğunu sanmıyorum. clearX denenebilir belki ama şu anda pek birşey eklemek istemiyorum. Bakalım bir iki haftaya düzenli su değişimi dip çekimi ve az besleme ile kurtulamazsam birşey düşüneceğiz.

Balıkları biraz yakalayabildim ama çok net çekemedim.

246499_10151218700737501_1814177471_n.jpg

541650_10151235379767501_904763268_n.jpg

Resimlerdeki canlı sizce nedir?

a) Dinoflagellates
b ) Cyanobacteria
c) Diatoms
d) okadar paray gidip bir akvaryuma yıllık giriş alsaydınız siz bu hobiyi yol yakınken bırakın :(

484629_10151223406602501_998676043_n.jpg

376439_10151223407567501_1102895100_n.jpg

306625_10151223408012501_529085307_n.jpg

402826_10151265155247501_2019011113_n.jpg

Tankta son durum,

Pek iyiye gitmiyor dyno azmış durumda, bir hafta birşey yapmamaya karar verdim ama dyno konusunda bu iyi bir karar olmaya bilir. PowderBlack tanktaki en iyi durumdaki canlı sanırım buda oldukca ilginç, nerdeyse geldiğinin iki katına çıktı karnı. Yanısıra clown tang giderek zayıflıyor sanırım Powder dan yiyacek birşey kalmıyor ona. Mandarin iyi ve dolaşıyor herhalde birşeyler yiyor. Gobi bir diğer tombik oda oldukca çok yiyor karnını kumdan kaldıramıyor.

İlk olarak clown tang in yemek sorununu çözmem lazım sonra bu dyno işi "dinoxal" adlı ilacı denemeyi düşünüyorum deneyen varmı yada daha önce duyan. Şimdilik bukadar henüz büyük bir calı kaybetmedim (snailler dışında) umarım böyle devam edebilirim.

Sand Eater Goby diye bir balık var kumu temizlemede bire bir dyna sadece kumda varsa o balıgı denemenızı tavsıye ederım.

Mexican Turbo snailleride öneriyorlar. Ama ben halen biraz zahmetli olan ilk önerimde ısrarcı olmayı kötü gözüksemde sürdürüyorum.

Bende birtane round goby olduğunu düşündüğüm balık var iki günde karnıbalıktan büyük hal aldı bilemiyorum o yiyormu ama birşeyler yiyor ve bol yiyor. Bakalım patlamazsa birşeyler bitirecek ben flat worm yediğini düşünüyorum çünkü tankta baya vardı şimdi hiç görmüyorum. Yosun yesin diye almıştım ama çok daha faydalı işler yapıyor sanırım.

Clown Tang bu sabah kaya ve camları tırtıklıyordu hala nori ye dokunduğunu görmedim dün brain shirip bugünde cyclops verdim akşamda phytoplankton deneyeceğim bakalım zaten dyno var birde bu nazlı yesin diye besleyip duruyorum bakalım ne olacak sonumuz.

Hulusi Bey aslında en temiz yol dediğiniz ama ben eğer tankı bozacaksamda ilk önce tüm yolları deneme yanlısıyım. Tankı bozduktan sonra zaten kumu atmam kayaları kaynatmam ve öldürmem, balıkları ve mercanları bir yere bırakmam, (satamam yada bir arkadaşa veremem onun tankınada bulaşabilir o riski ben alamam) gerekecek. O aşamaya gelene kadar piyasadaki ilaçları denemek birkez daha 5 gün tam karanlık yapmak, H2O2 ye bir daha şans vermek gibi şeyler denemek istiyorum. Piyasada DinoXal diye bir ilaç varmış içinde ne olduğunu kimse bilmiyor o yüzden bugüne kadar kullanmadım ama haftaya cumartesi durumda bir iyileşme yoksa onu ve karartmayı tekrar deneyeceğim sonrada H2O2 deneyeceğim zaten ondan sonra ya dyno ölecek ya benim canlılar sonrada dediğiniz yere geleceğiz ve tankı tekrar kuracağız. Bakalım sonuçta bu hobinin kolay olduğunu kimse söylemedi başlarken bunları göze alıp başladık çok yakınmaya gerek yok. Sadece değişik kurtarma fikri olan varsa dinlemek isterim mantıklı olanları denemekten çekinmiyorum. Yüksek pH düşük tuz ve benzeri şeylerde deneyebilirim. Şu ara yeni bakteri kültürü ısmarladım sonuçta yararlı bakteriyi arttıra bilirsem belki dyno ile rekabet edebilir ve sayıyı azaltabilirim H2O2 sanırım benim tankın biyolojisini baya bozdu. Gerçi okadar beslemeye hala nitrit nitrat PO4 sıfır çıkıyor ama oda bir dengesizlik olduğunu gösteriyor sanırım.

Dino için bir ara zeovit formunda biomate isimli ürünü önerdiklerini görmüştüm. Bilginize...

Teşekkürler dediğim gibi bozmak zorunda kalmam umarım sıradan herşeyi deneyeceğim inşallah canlı kaybı olmadan atlatabilirim. Bugün öğlen eve gittim ve durum oldukca kötüye gitmiş MH ları kapamıştım ama genede oldukca çok büyüme olmuş kayalarda da vardı bu sefer. Microbacter 7 başladım bazı yerlerde bunun durumu daha kötü yapabileceği yazıyor ama bu konuda kimsenin uzman olduğunu düşünmüyorum. Birinin ak dediğine diğeri kara diyor çok garip. Işıkları kapattım ama tam karanlık işine girmedim şimdilik. Mikrobackterden sonra dinoxal deneyeceğim sonra belki H2O2 ye birkez daha şans veririm. Bakalım bunu atlatınca kendime dyno experi diyeceğim :) . Clown Tang fena görünmüyordu ama umarım dyno onuda kötü etkilemiyordur biraz fazla zayıf.

Çağdaş bey geçmiş olsun, görüntü dino gibi duruyor temizlik ekibinde ölümler varsa malesef dinodur. 1-2 sene önce benim tankımdada ciddi sıkıntı çıkarmıştı ne kadar üzerine giderseniz o kadar artarak geri döner karartma özellikle sifonlama çok daha artmasına neden oldu en iyi çözün akıntıyı arttırmanız, ben bu şekilde kendi haline bırakarak çözdüm sorunu. bir ara DinoXal da kullandım ama bende pek işe yaramadı ama şişenin yarısı hala duruyor isterseniz size verebilirim sonuçta her tankın kendine has bi karakteri oluyor belki sizde olumlu netice verir.

Herseyi deneyecek durumdayim zaten sizde biliyorsunuz. Ben bugun bakteri girmeye basladim bilemiyorum ise yararmi eger siz kullanmayacaksaniz dinoxal i denemek isterim gercekten sizde sonucta bir sekil yok olmus belki bir nebze yarari olmustur tecrubenizden yararlanmak isterim.

Tekrar yayındayız dyno büyümesi görmek isteyenler bir iki saat ara ile bakıp inceleyebilir kumu :'( :)

Bu iyi oldu, ara ara bakıyordum :) Çağdaş Bey, sizde hermit var mıydı? Yoksa alın bence, kaya tırtıklamasında üstüne yok :)

Saygılar

Konu görüntüleyen kullanıcılar