Keşfet

Cagdason'un Günlüğü

Olurda bölünürse paylaşırız abi:)

Hadi bakalım o zamana kadar bende benim sorunu bulabilirim inşallah. Gerçi bu ikinci ölmezse pek yerinden ayrılmaya niyetli görünmüyor başına geleceği biliyor tabi. Gerçi kendine gelince kesin gezintiye cıkacak ben biliyorum.

Dün gece iki saat uğraştıktan sonra modifiye ettiğim armatürden bir iki görüntü.

523715_10151095143392501_1339940320_n.jpg

Tek sorun malzemelerin tamamı armatüre sığmadı biraz daha uğraşsam belki sığdırabilirdim ama böylede idare eder sanırım.

Birde Anomenin son durumundan haber vereyim, sanırım kurtarmayı başardım besleyebilirsem yaşatmak mümkün olacak diye düşünüyorum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Bu arada Çin malı MH ampuller ile Marka Ampuller arasında da oldukca fark varmış bunuda görmüş oldum. Gerçi aynı değil renkler ama fark baya belirgin. Birde bire bir karşılaştırmak lazım. Daha önce deneyenler tecrübelerini paylaşabilir mi?

Bugünkü test sonuçları ve anomenin son hali. Bu arada Yalçın beyden aldığım soğutucuyu taktım herşey yolunda gibi ama sumpda biraz düzenleme yapmam lazım bu şekilde biraz kalabalık oldu. Yalçın Bey tekrar teşekkürler.

Sonuçlar:
pH : 8.4
KH : 8.5
Amonyak : 0
Nitrit : 0
Nitrat : 0
Fosfat : 0
Mg : 1450
Ca : 420
Tuz : 1.025
Sıcaklık : 25.5

Anomen yeni kollar cıkarmaya başladı biraz rengi soluk büyük olasılıkla açlıktan. Biraz sıvı besin deneyeceğim bakalım.

Anomen uçlarındaki kırmızı renk geri geliyor, oldukça iyiye işaret sanırım artık kurtarma ümidim oldukça yüksek. Bunun yanında tankta hala bulamadığım birşey ters gidiyor değerler normal görünmesine rağmen zoalar eskisi gibi açmıyor ve snailler biraz rahatsız arada ters düşüp kalıyorlar. Aklıma Nitrat geliyor ama iki ayrı testle bakıyorum ikiside tespit edemeyecek kadar düşük çıkıyor. Bakalım %20 su değişikliğine geçeceğim haftada bir.

Başka önerisi olan varmı?

mg degerinizi bi olcun cagdas bey. snaillerde sikinti varsa aklima gelen mg degerinizin yuksek olmasi

Dogru bir tespit bence son ölçüm 1500 idi, şu anda 3 kaybın oldu. Bugün gene bir şu değişimi yapacağım. Olcumude yenilerin. Tavsiye için teşekkürler.

Taşlar yerine oturuyor sonunda, bir süredir yanlış kalibrasyon nedeniyle pH yi 8.0 civarı tutmaya çalışıyormuşum hatta zaman zaman 7.8 e kadar düşürmüşüm. Bu sorunu cözdüm neyseki şu anda değer 8.3 civarında. Bu arada bir iki snail kaybettim bir belki mg yada nitrat die düşündüm ama Mg 1350 nitrat da 0 cıkıyordu. Sitelerde dolaşırken bir başka akvaryumda Dinoflagellates oluşumları gördüm ve benim tanktakilere çok benziyordu bu zamana kadar pek önem vermemiştim sonra küçük bir araştırma ile ekteki makaleye ulaştım buna göre Dino ların salgıladığı toxinler snaillere zarar veriyor olabilirmiş ve düşük pH nın bunda etkili olduğu yazıyor. Çözüm olarak pH yükseltilmeli besin azaltılmalı ışık azaltılmalı deniyor bunları yaptım birazda su değişimi sanırım sornu halledecek. Şimdilik ek karbon girmiyorum ama bir iki snail daha kaybedersem sanırım mecbur kalacağım.

Bu günkü sonuçlar:

pH : 8.3

KH : 8 CoralX 11 seachem

amonyum : 0

nitrit : 0

nitrat : 0

fosfat : 0.05

Tuz : 1.025

Ca : 450

Mg : 1350

Sıcaklık : 26

Anomen malum olaydan sonra ilk kez kayasında hareket etti gene korkuttu beni motorları kapamayı istemiyorum ama eğer gene hareket ederse en azından motorları birer file içine felan koymayı planlıyorum kısa bir süre. Bu arada toplamda 6 snail kaybettim, sorun benim ölçtüğüm şeylerden biri değil tanka karbon ekledim belki bir toksin felan varsa onu tutabilir diye yarın %20 su değişimi yapacağım bakalım inşallah kalanları kurtarabilirim. Hermitler ziyafet çekti gerçi eğer bir toksinden ölüyorsa snailler bu hermitlerede hiç iyi gelmeyecek fark ettiklerimi çıkardım ama kalanları yemişler :( . Yarın bir iki yeni resim eklerim.

%25 su değişimi:

Test sonuçları:
pH:8.34
sıcaklık: 24
Tuz: 1.025
KH:10
Amonya: 0
Nitrit: 0
Nitrat: 0
Ca: 440
Mg: 1400

Sanillerin durumu:
6 kayıp diğer snailler iyi görünüyor karbon işe yaramış olabilir ya da su değişimi bilemiyorum.

Sonunda NewJet 6000 aldım ve taktım çok sessiz bir alet ama debisi aqabee 6000 den çok fazla değil. Genede oldukça memnunum birde elimdeki aquabee yi satabilirsem bir iki balık alacak param olacak sonunda :( . Bu arada yazmayalı anomen ayaklandı ve ilk iş olarak dalga motoruna girdi. Dalga motorları çıkmadan başka anomen yok. Dyno diye düşündüğüm oluşumlar artarak devam ediyor. Yakında bir çözüm bulmam gerek. Bir iki resim koyarım şimdilik bukadar. Herkeze kolay gelsin.

Tankta d i n o f l a g e l l a t e s olduğuna artık nerdeyse kesin gözü ile bakıyorum. Oldukca illet bir şey kurtulmak baya bir zor okuduğum kadarı ile. İlk yapmaya başladığım zaten düşük olan pH yı yükseltmek şu ara 8.35-8.4 gibi tutmaya çalışıyorum. Işık olayını azalttım zaten mercenda fazla yok sorun olmaz diye düşünüyorum Besinide zaten az veriyordum biraz daha kısacağım bakalım ne olacak. Bu arada aklıma bu illetle ilgili şeyleri okurken birşey geldi madem bu organizmayı tanktan temizlemek bukadar zor birşekil onu yiyen yada onla rekabet edecek birşey bulamazmıyım diye bakarken gece parlayan toxin üretmeyen bir türünün olduğunu öğrendim yani bu türü büyütebilirsek hem zararlı olanın besin kaynağını azaltacak hemde güzel bir görüntü sağlayacak. Yanlız sadece Amerikada bulabildim fiyatı uygun ama posta 100$ tutuyor. Oldukca çok geldi bu organizmayı burda büyütemezmiyiz diye düşünmeye başladım. Ekteki linkten biraz okuyabilirsiniz.

Dyno ile savaş devam ediyor son bir iki gündür yazacak pek bir gelişme yok. Arada azaldıkları gibi bir hayal kuruyorum ama bir iki saatte bana yanıldığımı hatırlatıyorlar. Ben bunca senedir böyle hızlı büyüyen birşey görmedim. Sanırım H2O2 olayını deneyeceğim. Tam karanlık olayını birtürlü beceremedim sanırım akvaryumun heryanınını birşey ile sarmak gerekiyor bakalım o işe yarayabilir. UV herhangi bir yarar sağlamış gibi görünmüyor pH biraz yavaşlatıyor sanırım ama yakından takip etmek gerekiyor gün içinde değişince gene coşuyorlar. Değerler çok sarsılmadı şimdilik belki bir bakteri kültürü eklemek iyi olabilir ama karar veremedim UV mi açık kalsın yoksa bakteri işine mi başlayayım bilemedim. Bakalım bu işten kurtulunca bir adak mı kessem ne.

Sonunda bendeki dynonun türünü tespit ettim. Prorocentrum lima şimdi sıra bunu nasıl öldüreceğimi bulmakta. H2O2 dozlamaya başladım ama henüz bir faydasını görmedim bir iki gün e bir gelişme olmazsa keseceğim. Önerilere açığım özellikle bu türü tanıyan varsa tüm yardımlara ihtiyacım var. Teşekkürler.
560683_10151176225912501_1735323622_n.jpg

206219_10151176226952501_713719248_n.jpg

72 saat karanlık denemesi bu akşam başladı bakalım ne olacak halimiz. Umarım bu illetten kurtulabilirim gerçekten tanka bakmak bile gelmiyor içimden.
301735_10151179109302501_868169254_n.jpg

Çok üzüldüm gerçekten Çağdaş Bey, umarım en kısa zamanda kurtulursunuz.

Gerçekten oldukca zor bir sorun ilkdefa böyle birşeyle uğraşmak zorunda kalıyorum. Neyseki tanka henüz çok fazla canlı koymamıştım. Tam yeni balık eklemeyi düşünüyordum. Bakalım bir iki hafta bu işle uğraşayım umarım bir iki haftada çözebilirim aylardır uğraşanlar biliyorum hatta hobiyi bırakmaya kadar gidenler var. İlk başta oldukca izole bir oluşumdu pek umursamadım sonra ne yaptıysam artmalarına sebep oldu. Bakalım gelişmeleri yazacağım.

Öncesi sonrası fotoları pek konmamış bu sorunla uğraşanlar tarafından ben koymaya başlayayım diyorum. Umarım sonrasına koyacak mutlu resimlerim olur. Şimdilik öncesi şöyle:

577459_10151176966092501_905861021_n.jpg

545697_10151176970687501_1006410688_n.jpg

303469_10151176977852501_292617355_n.jpg

3 gün karanlıktan sonra dün tankın üstünü açtım ışıkları yakmadım, bu sabah gene kumda biraz büyüme vardı. Tankın üstünü açtığımda birkaç noktada rengi oldukca kahverengiye dönmüş oluşumlar vardı (karanlığı başlatmadan önceki büyük oluşumların nerdeyse hepsi yok olmuştu) onları çekip küçük bir su değişimi yaptım. Bugün sabah gene kapadım tankın üstünü iki ya da 3 gün daha kapalı tutacağım ondan sonra hala temizlenmemişse pek bir fikrim kalmadı. H2O2 sanırım hiçbir işe yaramıyor suyu beraklaştırıyor ve belki O2 seviyesini biraz arttırıyordur ama Dynoya bir etkisini ben görmedim şahsen. Seachem Phosguard ve Matrix carbon ekleyeceğim biraz daha. İlk aldığım snailler dışında ölen yok ikinci aldığım değişik tür bir snail var onlar ölmedi ama pek rahat değiller genelde suyun dışına çıkma eğilimindeler. Oldukca cansıkıcı bir durum. Sebebini tam bilememek de oldukca kötü, bendeki testlerin pek bir işe yaramadığına karar vermek üzereyim, hala Nitrit, nitrat ve fosfat test ile tespit edilemeyecek seviyede çıkıyor.

Konu görüntüleyen kullanıcılar