Keşfet

Cyanobacteria Dan Kurtulma Reçetesi

antibiyotikyöntemi son seçenek olmakla birlikte iyice oturmuş bi cyano sorununda hızlı etki almak için kullanmak gerekiyor. Nedense ülkemizde herkes her tür yosun ve cyano oluşumunda topu nitrat-fosfata atıyor. Ben yosunlarda esas olayın nitrat fosfat olduuna inanmıyorum. nitratın 10 fosfatın 0.05 den yüksekse mutlaka tetikler ama benim sistemimde nitrat 0.25 mg, fosfatım 0.015 (merck testle) ve buna rağmen günlük 1 gram calsiyumnitrat ekliyorum ama ne zaman aminoyu abartsam cyano ve yosun türlerinde çoğalma görüyorum. Nitratımın ve fosfatımın eklemeye rağmen düşük olması ama buna rağmen zaman zaman başgösteren cyano ve yosun sorunu bana sorunun nitrat-fosfat değil su içinde bulunan DOM ve DOC (yanlış hatırlamıyorsam) diye tabir edilen çözünmüşlerin sebep olduğunu düşündürüyor. Normalde oluşan cyanoyu çözmek için olay çok basit; bakteri ve yemi ama ne zaman votka desek nedense forumdan dışlanıyoruz yada 0.1 ml kullanmak lazım dediğimizde arkadaş 1 ml kullanıyor sonrada votka yüzünden sistemim çöktü diyor. VSV yöntemi özelikle prodibio ile desteklendiğinde çok aşırı olmayan cyano sorununu 1 gün içinde çözüyor ama bizim millet ya bazı ürünlere parayı vermeyi çok seviyor yada bazı konularda takıntılı oldukları için votkayı duydumu tüyleri ürperiyor :) Durum böyleyken çözüm için şukadar votka şu kadar sirke şukadar esmer şeker deyipde forumda tartışma çıkartacağıma kökten çözüm eritromisini önermek daha iyi :)

Şimdi istediğinizi söleyin antibiyotik kullanmak hebamı eder onu yapmak bunumu yapar arkadaşlar biz daha giderken adamlar dönüyor. Yurtdışında organik karbon destekli sistemlerle adamları aldığı yol, yaptıkları sistemler ülkemizdeki 1-2 akvaryum hariç hepsine 5 değil 10 basar o yüzden gözleri kapamadan, arkadaşların tavsiyelerine uymadan, akvaryumcuların 100 dediğinin 95 ine inanmadan kendimiz araştırmalı kendimiz öğrenmeliyiz at gözlüğü takmadan etki-tepki mekanizmasını araştırmalı öğrenmeliyiz

Moderatör tarafında düzenlendi:
antibiyotikyöntemi son seçenek olmakla birlikte iyice oturmuş bi cyano sorununda hızlı etki almak için kullanmak gerekiyor. Nedense ülkemizde herkes her tür yosun ve cyano oluşumunda topu nitrat-fosfata atıyor. Ben yosunlarda esas olayın nitrat fosfat olduuna inanmıyorum. nitratın 10 fosfatın 0.05 den yüksekse mutlaka tetikler ama benim sistemimde nitrat 0.25 mg, fosfatım 0.015 (merck testle) ve buna rağmen günlük 1 gram calsiyumnitrat ekliyorum ama ne zaman aminoyu abartsam cyano ve yosun türlerinde çoğalma görüyorum. Nitratımın ve fosfatımın eklemeye rağmen düşük olması ama buna rağmen zaman zaman başgösteren cyano ve yosun sorunu bana sorunun nitrat-fosfat değil su içinde bulunan DOM ve DOC (yanlış hatırlamıyorsam) diye tabir edilen çözünmüşlerin sebep olduğunu düşündürüyor. Normalde oluşan cyanoyu çözmek için olay çok basit; bakteri ve yemi ama ne zaman votka desek nedense forumdan dışlanıyoruz yada 0.1 ml kullanmak lazım dediğimizde arkadaş 1 ml kullanıyor sonrada votka yüzünden sistemim çöktü diyor. VSV yöntemi özelikle prodibio ile desteklendiğinde çok aşırı olmayan cyano sorununu 1 gün içinde çözüyor ama bizim millet ya bazı ürünlere parayı vermeyi çok seviyor yada bazı konularda takıntılı oldukları için votkayı duydumu tüyleri ürperiyor Durum böyleyken çözüm için şukadar votka şu kadar sirke şukadar esmer şeker deyipde forumda tartışma çıkartacağıma kökten çözüm eritromisini önermek daha iyi
Şimdi istediğinizi söleyin antibiyotik kullanmak hebamı eder onu yapmak bunumu yapar arkadaşlar biz daha giderken adamlar dönüyor. Yurtdışında organik karbon destekli sistemlerle adamları aldığı yol, yaptıkları sistemler ülkemizdeki 1-2 akvaryum hariç hepsine 5 değil 10 basar o yüzden gözleri kapamadan, arkadaşların tavsiyelerine uymadan, akvaryumcuların 100 dediğinin 95 ine inanmadan kendimiz araştırmalı kendimiz öğrenmeliyiz at gözlüğü takmadan etki-tepki mekanizmasını araştırmalı öğrenmeliyiz
+1

haklısınız, son çare olarak belki düşünülebilir ama uygun bakteri seviyesini stabil hale getirmek için önerilen dozlarda votka, prodibio yada diğer karbon kaynakları kullanmak + sudaki organik yükü azaltıp PS e yardımcı olmak için reefsnow tarzı ürünlerde kullanılabilir. Burda benim sormamdaki amaç sadece bilgi almak içindi, kullandığınız antibiyotik sistem parametrelerini değiştirmiyorsa zaten sorun yok. yoksa isteyen istediği yöntemi kullanıp sonuçlarını burda paylaşmalı.

Özgür bey sizin kurtulma yönteminizde zaten bakteri drive denen yöntem ama siz dozajlara uymuşsunuz işi çözmüşsünüz çoğu kişi önerilen dozajın 10 katını uygulayıp sistemim çöktü diyor. Eğer votka diye arama yaparsanız forumda votka konusunun nekadar tartışıldığını görürsünüz nuh diyip peygamber dememek gibi durumlar olmuştur vaktinde :) Eritromisin ise arkadaşlara yardımcı olmak için diyeceksiniz neden akvaryumcuya gittiğinizde size Red Slime Remover dayarlar hemen ürün 2 kullanımlıktır ve 45 tl minimum fiyatla satılır ki içindeki etken madde veterinerlikde kullanılan eritromysin in bi bileşiğidir beşerisini ise alırsanız 10 tl ye ömrünüzün sonuna kadar kullanabilirsiniz. Antibiyotikler sistem parametlerini değiştirir ama ölçebildiğimiz değerleri değil aynı organik karbon sistemindeki gibi o sistemdede parametreler değişir ama ölçebildiğimiz ve ölçemediğimiz değerler değişir. Antibiyotiğin kh,ca,mg,no3,no2 üzerindeki etkisini görmesekde, organic karbon sisteminde görebildiğimiz parametrelerde değişir göremediğimizde. Ama burda önemli olan dozajı uygun kullanmak, sistemi gözönünde bulundurmak ve müdahele etme imkanları önemlidir. Ben vaktinde votka yüzünden baya tartışmışken bu saatten sonra votka demem :) Ayrıca bahsettiğiniz reefsnow ürünü Tropic Marinenin ürünü ise yükü azaltıp sisteme yardımcı olacak ürün Reef Activ dir Reef Snow genelde yem hazırlamak için kullanılır ama her ikisinide kullanırken mümkün mertebe az, dikkatli kullanmak ve mümkünse ışıklar söndükten 2 saat sonra uygulamak daha başarılı bi çalışma olacaktır

Bu problemi biyolojik sistemin kendisi cozemez mi? Tamamen biyolojik yontemlerle cozum uretilemez mi?

Cyanobacteria yı yiyen snailler var ülkemize gelse bunlar sorun ortadan kalkacak bu kadar sıkıntıda çekilmeyecek.

Bir doğal yol olarak görülebilir sadece cyanoda yemiyor hair alg,plankton gibi canlılarıda tüketiyor.

Red Footed Snails(Norrisia norrisi)

Hint pasifik okyanuslarında ve kaliforniyada görülüyor.

redfootsnailps.jpg

Belki biri sesimizi duyarda getirir. :lol:

redfootedsnail.jpg

[SIZE=10pt]Asagıdaki linkte Bilim ve Teknik dergisinde cyanobacteria konusunda yayınlanmıs kısa bir makale var. Sanırım Bilim ve Teknik dergisinin bilimsel bir kaynak oldugu tartısmaya acık degildir. Okumak istemeyenler icin kısaca ozetlemek gerekirse;[/SIZE]

- [SIZE=10pt]Gerçek bir zarla çevrili çekirdekleri bulunmaması nedeniyle bakteri, fotosentetik özellikte olmaları nedeniyle de bazen alg olarak sınıflandırılırlar.[/SIZE]

Yani alg veya bakteri olarak isimlendirebilirsiniz. Fotosentetik olduklarına gore ısık onlar icin hayat kaynagı.

- [SIZE=10pt]Bu canlılar evrimsel açıdan büyük öneme sahiptir çünkü onların Dünya üzerinde ilk oksijen oluşturan fototrofik organizmalar olduğu, bu sayede de Dünya'nın atmosferinin oksijensiz (anoksik) halden oksijenli (oksik) hale geçtiği düşünülmektedir.[/SIZE][SIZE=10pt][/SIZE]

Sanırım oksijen seviyesi onların cogalması icin cok onemli.

- [SIZE=10pt]Cyanobacteria'da beslenme oldukça basittir. Vitamin ihtiyacı yoktur ve nitrat ya da amonyak, azot (N) kaynağı olarak kullanılır.[/SIZE]

Tankımızda olusan amonyak ve nitratla bu canlı beslenmektedir. Aslında bizim tanklar onların ureyip cogalması icin bulunmaz kaftan. Vitamine de ihtiyacı yokmus.

[SIZE=10pt][/SIZE]

- [SIZE=10pt]Bazı mayi-yeşil bakteri türleri, fotosentezin yanından azot fiksasyonu (bağlaması) da yapabilir. Bu türlerde azot bağlanması, "heterokist" adı verilen özel yapılar içerisinde, oksijensiz koşullarda gerçekleşir.[/SIZE][SIZE=10pt][/SIZE]

Yanlıs anlamadıysam, bazı turleri oksijensiz kosullarda azot baglaması yapıp beslenip, ureyebiliyorlar.

Bu makaleyi ve daha detaylı calısmaları da okuduktan sonra sanırım kafası calısan hobiciler dogal yollarla bu canlıdan kurtulmanın carelerini bulacaklardır.

merhaba

akdenizde her kayalıkta bulunan monodonta turbinata ların cyanobacter i tükettiğini benim akvaryumda gördüm ancak bende biraz fazlaydı cyano yetişemediler hızına.

Bende sadece bir kayanin uzerinde avuc ici kadar yerde var ama Kaya buyuk cikartma imkanim yok. Fircalasam mi yoksa bir muddet daha beklesem mi daha dogru olur?

Bende sadece bir kayanin uzerinde avuc ici kadar yerde var ama Kaya buyuk cikartma imkanim yok. Fircalasam mi yoksa bir muddet daha beklesem mi daha dogru olur?
Akıntıyı kapayıp kesin alın dağılmasın akvaryuma :)

merhaba
akdenizde her kayalıkta bulunan monodonta turbinata ların cyanobacter i tükettiğini benim akvaryumda gördüm ancak bende biraz fazlaydı cyano yetişemediler hızına.
Çok iyimiş sitelerde diatomda yedikleri söyleniyor.

pegavkamonodontaturbina.jpg

Marmarada varmı acaba bunlardan?

ben 1 ay evvel getirip akvaryuma koydum , suya alıştırdığım halde akvaryumda öldüler, içleri boşaldı.

sanırım daha uygun değiller yada su şartlarım bunlara uygun değil, üzüldüm bir daha getirip denemedim.

ben 1 ay evvel getirip akvaryuma koydum , suya alıştırdığım halde akvaryumda öldüler, içleri boşaldı.sanırım daha uygun değiller yada su şartlarım bunlara uygun değil, üzüldüm bir daha getirip denemedim.
25 C derecenin üstündeki sıcaklıktan ve nitrattan hoşlanmıyorlar. Bende bir ara 2-3 tanesi bir yıldan fazla yaşamıştı bu süreçte test kitlerinde 2ppmi geçmeyen bir nitratım vardı. Malesef balık yüküm artıp nitrat 10 ppmlere gelince ölmüşlerdi.

Bir de eğer denizden alıp tankınıza alıştırıyorsanız ağustos eylül gibi deniz suyunun en sıcak olduğu dönemde almanız adaptasyonu kolaylaştıracaktır. Zaten ciddi bir tuzluluk farkı olduğu için buna sıcaklık ve nitrat vs gibi değerlerin farkı eklenince , çoğu kısa zamanda ölüyor malesef.

Cyano yiyen canlılar arıyorsanız kum için perisan conch , kayalar için cerith snail öneririm. (Aslında kalıcı çözüm sudaki organik yükü düşürmek oluyor. Bazen su değerleri güzel olsa bile cyano sadece bazı kayalarda çıkıyorsa muhtemelen o kayaların absorbe ettiği ve/ya salınım yaptıgı organik maddeler olabilir. Sık sık sifonlarsanız bir süre sonra yok olacaktır.)

Cerith Snail

Cerith_snails.JPG

Şimdi eğer bi sorun varsa bu sorunun çözümü için doğal yollara başvurulur ama doğal çözüm mümkün değilse doğal olmayan yöntemlere başvurulur. Flatworm gibi cyanonun da doğada çözümü var ama ya ülkemize bu canlılar gelmiyor yada reef uyumlu olmuyor. Nasılki flatwormla savaşırken en sonunda ilaç kullanıyorsak (doğal olmayan yöntemdir sanırım ilaç ) cyanodan içinden çıkılmayacak bi hal aldıysa ilaç kullanımı normaldir. Madem doğal diye tutturuyoruz neden Ps kullanıyoruz, nweden mercan alınca dezenfekte ediyoruz, balık beyaz benek olunca ilaç kullanıyoruz. Duruma göre doğal duruma göre antidoğal olmak biraz abesle iştigal.

1-Eğer cyano az ise bişi olmaz denmemeli, cyano kolonisi dağıtılmamalı. Akıntı ve kafa motoru kapatılıp bi pipetle o bölüm bi kovaya çekilip çöpe atılmalı

2-Sistemde Rainfordi yada Hector goby bulunmalı azda olsa cyano ve hair alg yedikleri için bi nevi işe yarıyorlar

3-Eğer sistemde cyano çoğalıyorsa bu organik yükün çok olduğunu ve sistemde O2 nin az olduğunu gösterir hele bide reaktör kullanırken co2 kaçağı varsa cyano dahil bütün yosunlar çoşar

4-Cyano amonyak,nitrit ve nitrat bileşiklerindeki N yi kullanmakla beraber aşırı aminoda tetikler. Nitrat düşükde olsa o an sistemde oluşan geçici amonyak vs vs de cyanoyu azdırır.

5-Cyano sistemde yaptığınız bişeyin yanlış olduğunu gösterir. (canlı yükü, az populasyon bakteri, az akıntı, reaktörün verimsiz kullanılması, fazladan amino ve trace kullanılması vs vs vs) Bunları düşünüp nerde yanlış yaptığımızı bulmak gerekir.

6-Geçici oluşan amonyağın bertaraf yolu sağlam bi ps ve populasyonu iyi bakteri kolonisidir. Ps motorunun gücü sistemdeki su miktarının minimum 5 katı olmalı bence

7-Sistemde cyano varsa organik yükü azaltmak ve amonyağı kırmak için geçici ozon kullanımı ve zeolit kullanımı fayda getirir. (ozon amonyağı kırar, zeolit amonyakla iyon değiştirir hoş 1 sene öncesine kadar zeolit tuzlusuda olmaz diye baya ahkam kesen arkadaşlar vardı ama o zamanda yurtdışında zeovit sistemi vardı)

8-Sisteme her eklenen canlı için mutlaka az bi miktar bakteri kültürü eklemek fayda getirir. Çünkü sistemdeki bakteri populasyonu o anki canlı yükünün sorunsuz götürürken eklenen her canlı için o populasyonda değişiklik olmalıdır. Buna dikket edilmezse o canlının getirdiği yük cyano tarzı bakteriler ve yosunlar tarafından kullanılır. Canlı yükü sadece balık değildir benim için bütün soft,lps ve sps leri de vcanlı yükü olarak düşünüyorum.

9-Akıntı miktarı sadece cyanonun kolonileşmesini etkilemez aynı zamanda akvaryumdaki N (azot) miktarının havayla değişimi içinde etki eder

daha bunun gibi biçok madde sayabilirim. Ama sırf doğal yol diye bişey yok. Doğal yolu savunacak kişi ps kullanmayacak, flatwormla mücadele etmek için ilaca başvurmayacak, red bug gibi sorunu olduğunda pipefishle işi çözecek, fosfat için aliminyum yada demir bazlı medya kullanmayacak gibi milyon tane doğal olmayan yol sayarım daha. He bu dediklerimi kullanmayıp ben doğalcıyım herşeyi doğal çözdüm diyen kişiye guru gözüyle bakarım ama böle bi kişi ne ülkemizde nede yurtdışında var.

Şimdi eğer bi sorun varsa bu sorunun çözümü için doğal yollara başvurulur ama doğal çözüm mümkün değilse doğal olmayan yöntemlere başvurulur. Flatworm gibi cyanonun da doğada çözümü var ama ya ülkemize bu canlılar gelmiyor yada reef uyumlu olmuyor. Nasılki flatwormla savaşırken en sonunda ilaç kullanıyorsak (doğal olmayan yöntemdir sanırım ilaç ) cyanodan içinden çıkılmayacak bi hal aldıysa ilaç kullanımı normaldir. Madem doğal diye tutturuyoruz neden Ps kullanıyoruz, nweden mercan alınca dezenfekte ediyoruz, balık beyaz benek olunca ilaç kullanıyoruz. Duruma göre doğal duruma göre antidoğal olmak biraz abesle iştigal.
1-Eğer cyano az ise bişi olmaz denmemeli, cyano kolonisi dağıtılmamalı. Akıntı ve kafa motoru kapatılıp bi pipetle o bölüm bi kovaya çekilip çöpe atılmalı

2-Sistemde Rainfordi yada Hector goby bulunmalı azda olsa cyano ve hair alg yedikleri için bi nevi işe yarıyorlar

3-Eğer sistemde cyano çoğalıyorsa bu organik yükün çok olduğunu ve sistemde O2 nin az olduğunu gösterir hele bide reaktör kullanırken co2 kaçağı varsa cyano dahil bütün yosunlar çoşar

4-Cyano amonyak,nitrit ve nitrat bileşiklerindeki N yi kullanmakla beraber aşırı aminoda tetikler. Nitrat düşükde olsa o an sistemde oluşan geçici amonyak vs vs de cyanoyu azdırır.

5-Cyano sistemde yaptığınız bişeyin yanlış olduğunu gösterir. (canlı yükü, az populasyon bakteri, az akıntı, reaktörün verimsiz kullanılması, fazladan amino ve trace kullanılması vs vs vs) Bunları düşünüp nerde yanlış yaptığımızı bulmak gerekir.

6-Geçici oluşan amonyağın bertaraf yolu sağlam bi ps ve populasyonu iyi bakteri kolonisidir. Ps motorunun gücü sistemdeki su miktarının minimum 5 katı olmalı bence

7-Sistemde cyano varsa organik yükü azaltmak ve amonyağı kırmak için geçici ozon kullanımı ve zeolit kullanımı fayda getirir. (ozon amonyağı kırar, zeolit amonyakla iyon değiştirir hoş 1 sene öncesine kadar zeolit tuzlusuda olmaz diye baya ahkam kesen arkadaşlar vardı ama o zamanda yurtdışında zeovit sistemi vardı)

8-Sisteme her eklenen canlı için mutlaka az bi miktar bakteri kültürü eklemek fayda getirir. Çünkü sistemdeki bakteri populasyonu o anki canlı yükünün sorunsuz götürürken eklenen her canlı için o populasyonda değişiklik olmalıdır. Buna dikket edilmezse o canlının getirdiği yük cyano tarzı bakteriler ve yosunlar tarafından kullanılır. Canlı yükü sadece balık değildir benim için bütün soft,lps ve sps leri de vcanlı yükü olarak düşünüyorum.

9-Akıntı miktarı sadece cyanonun kolonileşmesini etkilemez aynı zamanda akvaryumdaki N (azot) miktarının havayla değişimi içinde etki eder

daha bunun gibi biçok madde sayabilirim. Ama sırf doğal yol diye bişey yok. Doğal yolu savunacak kişi ps kullanmayacak, flatwormla mücadele etmek için ilaca başvurmayacak, red bug gibi sorunu olduğunda pipefishle işi çözecek, fosfat için aliminyum yada demir bazlı medya kullanmayacak gibi milyon tane doğal olmayan yol sayarım daha. He bu dediklerimi kullanmayıp ben doğalcıyım herşeyi doğal çözdüm diyen kişiye guru gözüyle bakarım ama böle bi kişi ne ülkemizde nede yurtdışında var.
Devrim sozlerini biraz secerek kullanırsan seni daha dogru anlayabilirim. Abesle istigal etmek ne demektir. Sana hic yakısmıyor bu tur satasmalar. Ayıp oluyor. Benimle bu sekilde muhattab olacaksan hic olma daha iyi.

Amacım burada ne seninle ne de bir baskasıyla polemige girmek degil. Net bir sekilde anlamamıssın belli ki ben tekrar edeyim.

Ben herseyi dogal yollarla cozdugumu soylemedim. Nereden cıkardın bunu ??? Dogal yollarla cozumu cyano icin onerdim. Onerdim cunku dogal yollarla bunun ustesinden gelmek mumkun ve kimyasal olan antibiyotik kullanımı az da olsa riskli. Senin onerine de karsı cıkmadım. Herseyin dogalı en guzelidir tabii ki ama dogal yollarla cozulemeyen bir sorun varsa elbette kimyasallar da kullanılabilir. Kaldı ki hepimiz kullanıyoruz.

Anlyamadıgım diger bir husus ise; her nedense sen benim yaptıgım yorumlara karsı hep bir agresiflik, hep bir laf sokma gayreti icindesin. Ben sana karsı en ufak bir negatiflik hissetmezken senin bu anlamsız gayretini anlayabilmis degilim. Lutfen bunu da bana bir izah ediver.

Ben seninle muhatap olmadımki üstüne alıyorsun sadece doğal diyende sen değilsin biyolojik yöntemde doğal yöntemdir benim yazdığımı sen niye üstüne alınıyorsun. Ben senin için diyecek olsam Gökçe bey diye başlarsdım yazıya ve öyle devam ederdim. Ayrıca seninle benim bi derdim olmalıki seninle muhatap olayım insan hiç yüzyüze görüşmediği yada telde sesini bile duymadığı, hiçbi alışverişi olmadığı biriyle niye muhatap olur onu çözemedim ben. Benim cyano için yazdığım mesajlara bakarsan eğer en son çare olarak anibiyotik kullanılmalı diyorum 2cm e 2 cm lik bi alanda cyano varsa ve gidip antibiyotik önerseydim sende doğal yol deseydin haklıysın demekki sende benim antibiyotik son çaredir diye başlayan mesajlarıma dikkat etmemişsin.

1-Senin herşeyi doğal yollarla çözüyorum diye bişi sölediğini iddia etmedim etsem gene senin ismini vererek yazardım ama herşeyin doğal olmayacağını söledim. Cama cam bi mekanda hiçkimse hiçbişeyi doğal yollardan çözemez iddia bile edemez.(en azından kısa sürede)

2-Benim önerim eritromisin kullanımı değil son çare olarak eritromisin ama demekki bu cyano olayı çok baş arıtıyorki yurtdışında biçok firma bu etken maddeyi içeren Red Slime Remover, Chemiclean tarzı ürünler çıkartıp çözüm olarak sürüyorlar. He gidip üretilmiş ürün 50 tl iken aynı etken maddeyi 10 tl ömür boyu yetecek bi ilaç ismi sölemek sorunsa evet haklısın ben yanlış yapmışım benim ne işim olur millet gitsin bayılsın paraları çokda tınnnnnn yani

3-Tekrar edeyimö bu benim önerim değildir benim önerdiğim şey red slime remover ve benzeri bütün ürünlerin aynı etken maddeyi paylaşığını ve boşuna parçalanmamak gerektiği

4-Ben senin başlattığın bi yoruma,tartışmaya yada mesaja asla karşılık vermedim( ticari ürün,ekipman hariç)

5-Ben gene tekrar edeyim hiçyüzünü görmedim sesini duymadığım toplamda 3 yada 4 öm attığım yada aldığım, en ufak ekipman-canlı alışverişi olmayan,arasında 100 değil 1 tl lik bi alışvberiş geçmeyen bikişiyle neden negatif olayım,laf sokayım yada muhatap olayım. Benim seninle muhatap olmam yada negatif olmam için sana kuyruk acısı duymam lazım eeee bi önceki cümlemde senle aramda kuyruk acılık bi konu olmayacağına göre husumette yok muhatap olmakda yok ama sen öyle düşünmüşsün demekki senin düşündüklerini ben bilemem sanırım

Ben seninle muhatap olmadımki üstüne alıyorsun sadece doğal diyende sen değilsin biyolojik yöntemde doğal yöntemdir benim yazdığımı sen niye üstüne alınıyorsun. Ben senin için diyecek olsam Gökçe bey diye başlarsdım yazıya ve öyle devam ederdim. Ayrıca seninle benim bi derdim olmalıki seninle muhatap olayım insan hiç yüzyüze görüşmediği yada telde sesini bile duymadığı, hiçbi alışverişi olmadığı biriyle niye muhatap olur onu çözemedim ben. Benim cyano için yazdığım mesajlara bakarsan eğer en son çare olarak anibiyotik kullanılmalı diyorum 2cm e 2 cm lik bi alanda cyano varsa ve gidip antibiyotik önerseydim sende doğal yol deseydin haklıysın demekki sende benim antibiyotik son çaredir diye başlayan mesajlarıma dikkat etmemişsin.1-Senin herşeyi doğal yollarla çözüyorum diye bişi sölediğini iddia etmedim etsem gene senin ismini vererek yazardım ama herşeyin doğal olmayacağını söledim. Cama cam bi mekanda hiçkimse hiçbişeyi doğal yollardan çözemez iddia bile edemez.(en azından kısa sürede)

2-Benim önerim eritromisin kullanımı değil son çare olarak eritromisin ama demekki bu cyano olayı çok baş arıtıyorki yurtdışında biçok firma bu etken maddeyi içeren Red Slime Remover, Chemiclean tarzı ürünler çıkartıp çözüm olarak sürüyorlar. He gidip üretilmiş ürün 50 tl iken aynı etken maddeyi 10 tl ömür boyu yetecek bi ilaç ismi sölemek sorunsa evet haklısın ben yanlış yapmışım benim ne işim olur millet gitsin bayılsın paraları çokda tınnnnnn yani

3-Tekrar edeyimö bu benim önerim değildir benim önerdiğim şey red slime remover ve benzeri bütün ürünlerin aynı etken maddeyi paylaşığını ve boşuna parçalanmamak gerektiği

4-Ben senin başlattığın bi yoruma,tartışmaya yada mesaja asla karşılık vermedim( ticari ürün,ekipman hariç)

5-Ben gene tekrar edeyim hiçyüzünü görmedim sesini duymadığım toplamda 3 yada 4 öm attığım yada aldığım, en ufak ekipman-canlı alışverişi olmayan,arasında 100 değil 1 tl lik bi alışvberiş geçmeyen bikişiyle neden negatif olayım,laf sokayım yada muhatap olayım. Benim seninle muhatap olmam yada negatif olmam için sana kuyruk acısı duymam lazım eeee bi önceki cümlemde senle aramda kuyruk acılık bi konu olmayacağına göre husumette yok muhatap olmakda yok ama sen öyle düşünmüşsün demekki senin düşündüklerini ben bilemem sanırım
1- Ustume alınmam cok dogal. Bu konuyu basından sonuna kadar okursan goreceksin ki, dogal yolları arastırıp uygulayın diyen ilk benim. Eren arkadasım sorana kadar hic kimse dogal yontemleri onermedi. Ben dogal yontemleri arastırıp uygulayın dedim, akabinde sen abesle istigal dedin. Bunu uzerime alınmam kadar dogal baska ne olabilir ???

2- Bu tanısıp/tanısmama, konusup/konusmama hikayesi de cok enteresan gercekten. Bu forum, bilgi paylasımı yapılan bir ortam oldugu kadar yazısan insanların iletisim kurup sosyallestigi bir ortamdır da aynı zamanda. Yazılarımı okuyorsan, ben de senin yazdıklarını okuyorsam bu muhattab olmaktır. İnsanlar yazısarak da samimiyet kurabilirler. Ben en azından boyle bakıyorum olaya. Burada olan herkesi ayrım yapmadan arkadasım gibi gordugum icin de yazdıklarımla kimseyi kırmamak icin mumkun oldugunca dikkat etmeye ve samimi olmaya calısıyorum. Ama elbette sen benim gibi dusunmeyebilirsin, bence hic sakıncası yok.

Benim senin hakkında dusunduklerim, burada yazdıgın yazılardan cıkarttıklarımdır. Seni hic gormus olmasam da, tanısmasam da, telefonda konusmasam da, alıs veris yapmasam da, salt burada var olup yazı yazdıgın icin seni de digerleri gibi arkadasım olarak gormustum. Artı aynı platformda kısa sure de olsa moderatorluk yaptık. Azıcık bir hukukumuz da vardır diye dusunmustum, ama sanırım yanılmısım. Sana bey demeden Devrim olarak hitap etmem de bundandır. Ama bundan da rahatsızsan elbette bey diye hitap ederim.

Neyse bunların aslında hic onemi de yok. Ben senin sozlerini uzerime alındım ve hosuma gitmedi. Bunu belirtme ihtiyacı duydum, bu kadar.

merhaba

konu çok güzel herkesin karşılaştığı sorunlardan biri üzerineydi ve de çok yapıcıydı. ama şu son tartışmalar olmasaydı keşke. ben devrim bey in tecrübelerine uymak zorunda kalıp (cyano çok aşırı arttı 2-3 günde) eritromysin etken maddeli eritrocyn adlı ilacı uyguladım. gerçektende yok oldu. bakteri kültürü eklemesi yapmadım. amonyak nitrit nitrat ölçümlerimde ise hiç bir değişiklik görmedim. hatta ana tanka bağlı yavru akvaryumundaki 10 yaşındaki ywg larvalarınada gözle görülür hiç bir zararı olmadı.

cyanoya sebeb olan etkenleri sorguladım bu arada. sebeb zannedersem larva tankına günde 3 kez eklediğim rotiferlerin fazlalarının deşarjla tekrar sump a ordanda ana tanka gitmesi olabilir diye düşünüyorum.

saygılar...

Ben bu başlık altına bir şeyler yazan tüm arkadaşlara teşekkür etmek istiyorum. Çok faydalandım. Keşke tartışmalar forumumuza yakışır biçimde hep böyle faydalı konularda olup düzeyli kalsa. Tekrar teşekkürler arkadaşlar.

Konu görüntüleyen kullanıcılar