Keşfet

Led Aydinlatma.

Yaptığım armatürün resmini eklerim tank üzerinde bu aslında yaratıcılık ve imkan bulabilme malzeme tanıyabilmeylede ilgili doğrudur DIY yapımlar biraz estetikten uzak gibi duruyor. muhalefetse herzaman gazlıyor bizim gibileri iyiki varsınız :) )

yeni teknolojileri elbette hepimiz merakla bekliyoruz hem ulaşılabilirlik ve hemde uygun fiyat seviyesine ulaşmaları baya zaman alıyor aslında.

arıza kolay kolay olmaz hulusi bey flonun yanma riskiyle aynı ancak dediğiniz gibi hassas noktası var işin o da soğutma ben 23*14,5 36'lık PCB'de 28*16 boyutlarında 16 oluklu alüminyum soğutuculardan kullanıyorum ve bu elemanın tam ortasına koyduğum 12cm'lik 12v 0,17amp PC fanını üfletiyorum günlük 10 saat çalışma sonunda belli belirsız ılık bir sıcaklık var ki bunu yok bile sayabilirsiniz bu soğutmayı sağladığınızda hem ömrünü hem performansını korumuş olursunuz LED'lerinizin. doğru sürücüler ve etkin soğutma bu işin püf noktası.

Bu işe gönül veren sizler gibi araştırmacılara teşekkürler. Herkes DIY yaptığında hobi çok gelişmez ama çok daha güzel bir şey olur, insanlar neyi ne için kullandığını öğrenip özen gösterirler. Eskiden şimşek görüntüsü cezbeder iken şimdi yavaş yavaş ısınma vb önemli kriterler alımda dikkat çekiliyor.

Arkadaşlar bilenler buraya yazsınlar zira bence led çok önemli.

Hele şu günlerde elektrik faturası ile başı dertte olan biri olarak.

/default/sad.gif/default/mad.gif/default/biggrin.gif/default/biggrin.gif
ledin verdiği lümen ile t5 arasındada dağlar kadar fark vat.t5 in verdiği lümen ışık akısını yakalaması için iki katı enerji tüketirsiniz t5 prof.aydınlatma.elektrik faturasına hiç bir faydası yok

hulusi bey işte dün bahsettiğim armatürün son hali ve resimleri dediğiniz gibi kaba olmamıştır umarım:))

sadece üst kapağı tamamlamaya zamanım olmadı onuda ilk firsatta yapıp paylaşacağım sizlerle.

uhg79.jpg

uhg7m.jpg

Oldukça güzel duruyor elinize sağlık ve tebrikler . Bir kişisel tavsiyem ön taraftan ışık sızıyor orası kapatılamaz mı?

ledin verdiği lümen ile t5 arasındada dağlar kadar fark vat.t5 in verdiği lümen ışık akısını yakalaması için iki katı enerji tüketirsiniz t5 prof.aydınlatma.elektrik faturasına hiç bir faydası yok
doğru 1watt led 90-150 lümen iken 1 80watt T5 1600 Lümen ancak güçler eşitlendiğinde 80 wat led 7.200 - 12.000 lümene ulaşırken 80watt T5 hala 1.600 lümende :) )  zaten yapılan hataların başında bu geliyor aynı değerde veya sizin tavsiyenizdeki gibi nedense hesapsız kitapsız 2 kat daha güçlü led sistemler kurulup canlılar mahvediliyor sonra canlılar yanıyor diye herkes mesajları basıyor forma. sarfiyat elbetteki eşdeğer veya daha yüksek oluyor. hesaplama yöntemini önceki yazılarımda paylaşmıştım bir bakın onlara isterseniz o iş sizin dediğiniz gibi olmuyor.

bakın ben 6*80 watt T5 kullanıyordum şimdi 144 watt led ile 16. günde devam ediyorum canlıların durumuda ortada hadi SPS'de 2 katına çıkayım 288 vat olsun ki bence fazla olur yine %40 oranında tasarrufu var bu işin. 6*80 wat lümen değerim 9.600 iken şu an ledlerle elde ettiğim değer 9.100 düzeyinde ve fotosentez için gerekli renk aralıklarını bu sistemle çok daha rahat yakalayabiliyorum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
hulusi bey resmi biraz alçaktan çektim o yanıltıyor sizi, rahatsız edici bir görüntü veya dağılma yok gayet net bir biçimde tanka yayılıyor. ayrıca ledler armatür havuzununda 1,5 cm kadar içerisinde kalıyor ledler sıfır yüzeyde değil önünde de buhar camı var 2mm.

doğru 1watt led 90-150 lümen iken 1 80watt T5 1600 Lümen ancak güçler eşitlendiğinde 80 wat led 7.200 - 12.000 lümene ulaşırken 80watt T5 hala 1.600 lümende :) )  zaten yapılan hataların başında bu geliyor aynı değerde veya sizin tavsiyenizdeki gibi nedense hesapsız kitapsız 2 kat daha güçlü led sistemler kurulup canlılar mahvediliyor sonra canlılar yanıyor diye herkes mesajları basıyor forma. sarfiyat elbetteki eşdeğer veya daha yüksek oluyor. hesaplama yöntemini önceki yazılarımda paylaşmıştım bir bakın onlara isterseniz o iş sizin dediğiniz gibi olmuyor.

bakın ben 6*80 watt T5 kullanıyordum şimdi 144 watt led ile 16. günde devam ediyorum canlıların durumuda ortada hadi SPS'de 2 katına çıkayım 288 vat olsun ki bence fazla olur yine %40 oranında tasarrufu var bu işin. 6*80 wat lümen değerim 9.600 iken şu an ledlerle elde ettiğim değer 9.100 düzeyinde ve fotosentez için gerekli renk aralıklarını bu sistemle çok daha rahat yakalayabiliyorum.
ledin kurulum maliyeti ile t5 maliyeti arasındaki farkı gözönüne alırsak vede 6.aydan sonra ledin özelliğini kaybettiğini hesaba katarsak neresi kar bunun.ledte sahte bir parlaklıkla canlıların sağlık durumunu hesaplayın bize göre uygun ışık olabilir ama canlılar için hiç uygun değil.led sadece günümüzde bilinçli olarak hiç kimse doğru düzgün kullanmıyor sadece kulaktan dolma bilgilerle.led daha kendini kanıtlamış bir ürün değil fhilips osram general gibi firmalar led ürün gamına girmemişken maalesef çinlelerin bizi led çöplüne döndürdü bile.ha birde ışık sadece lümenle değerlendirmeyelim kelvin değerlerini hesaba katın yani uzan lafın kısası led beşpara etmeyen bir ürün.saygılarımla elk.elktro teknikeri.sait ibiş

Dunyanin kabul ettigi ve hergecen gun led'e yoneldigi yurtdisindaki tanklarda neredeyse led disinda fazla birseyin kullanilmadigini goruyoruz

Akvaryumda kullanılan oldukça kaliteli, başarısı kanıtlanmış birçok led armatür var. Ecotech Marine, Orphek, StarkLed, Maxspect, AI, Marineland, EcoLamps, Sicce, Aqua Medic, Coral Compulsion, MicMol, Elos bunların yalnızca birkaçı. 

Yalnızca nano-reef.com'a bile baksanız, ki 70.000'in üzerinde üyesi olan bir topluluk, herkesin son 3 - 4 yıldır yalnızca led aydınlatma kullandığını ve çok başarılı resif akvaryumlarına sahip olduğunu görebilirsiniz. 

Hatta led aydınlatma Amerika ve Avrupa'da son yıllarda o kadar büyük başarı sağladı ki, deniz akvaryumu sektöründeki bugüne kadar görülen en büyük AR-GE yatırımı büyük ihtimalle led aydınlatma üzerine. Birbirinden farklı tasarımlar, değişken dalga boyları, farklı efektler, kontrol cihazları, iPhone aplikasyonları... Led aydınlatma metal halide ve T5'in hiç gelişmediği kadar hızlı bir şekilde gelişiyor.

T5 kullanmak bir tercih olabilir elbette ama artık 'Led bir işe yaramaz' laflarını bırakıp elimizdeki led armatürleri daha nasıl geliştirebiliriz sorusuna odaklanmak çok daha yapıcı olacaktır.

Ben de Selim beyin tum soylediklerine katiliyorum. Hatta su anda elektronik pazari ve bircok cihaz; laser, flo vb donanimlarini ledle degistiriyor. Ama burada en buyuk etkenlerden bazilari, az yer kaplamasi stoklama ve sevkiyat maliyetlerinin azalmasi, dusuk ariza oranlari ve az bakim ihtiyaci, nispeten dusuk imalat maliyetleri vs.

Bence de kalite tartisilabilir. Bunlarin dişinda ayrica bizim tercih sebebimize bakilmali: ucuz ekipman mi? Daha az mi enerji harciyor? Belki daha sonra...

Ledin 50.000-100.000 saatlik ömrüne 6 ay veren elektronikçi arkadaşı ayakta alkışlıyorum lütfen ama lütfen her konu için söylüyorum emin olunmayan yanlış bilinen hatalı uygulanan başarısızlıklarla sonuçlanan başyapıtlarınızdan ötürü lütfen çabaları kötülemeyin yukarda arkadaşımız güzel bir örnek vermiş resim ortada benim tankım 17. Gününde resimler ortada kabaca olacak ama sallamayalım lütfen

Aykut bey az enerji evet ısı azaltmak evet radyasyonu bertaraf evet ancak ilk kurulum maliyeti konusunda haklısınız maliyet biraz yüksek DIY becerilebilirse nispeten az bir farkla kurtarılabilir ancak hazıra nazaran tabiki maliyet sözkonusu. Depolama sevkiyat vs tercih sebebi? Ticariler için belki ancak 400watt bir Mh yerine aynı işi gören 200watt armatürün enerji maliyetinide gözardı etmemeliyiz ledi sadece akvaryuma odaklamamalıyız

Asıl meselelerden biride uygulamalarda genel kullanımın ya çok mavi yada çok beyaz olması sorunu bence sadece mavi spektrum ve lümen olarak az verimli benim kanımca ve bu durumda canlılar kapanmakta ve zaman içinde eriyip ölmekte sadece beyazda ise aşırı lümen, yoğun ışınlar canlıların yanma denen doku kayıplarına neden olmakta ve yine ölümle sonuçlanmakta ben 2 mavi 1 beyaz taraftarıyım ve memnunum beyazlar 20.000k maviler 455-460nm şimdi bir deneme yapacağım onuda paylaşacağım bakalım etkileri ne olacak 4 mavi 4 beyaz arasına 1 yeşil gireceğim ve mavilerin arasınada 2 adet 410-412 uv ekleyip birde bununla ne oluyora bakacağım yabancı bir forumdan esinlendim mavi-beyaz-yeşil=Koyu turkuaz uv+mavi= mor bakalım bu renk kombinasyonu hem renk hemde canlılar için neyi değiştirecek renk skalası ile spektrum zenginliği yaratalım bakalım

Bir led kullanıcısı olarak ledin en büyük dezavantajı açısal olarak aydınlattığı için çok gölge kalıyor t5 de bu yok belkide sps lerin t5 ile daha güzel büyümesi bundan kaynaklıdır diye düşünüyorum, t5 de neredeyse spsnin dallarıının altı bile aydınlanıyor ama ledde sadece üst kısmı aydınlanıyor, led ile bu etkiyi yakalamak için her yarım santime 1 led koymak lazım :(

Ama ledin renkleri ve seyir zevki çok daha hoş kırılmalar akvaryuma canlılık katıyor t5 de çok donuk bir akvaryum oluşurken ledde ise adete gün ışığının kırılması gibi...

Asıl meselelerden biride uygulamalarda genel kullanımın ya çok mavi yada çok beyaz olması sorunu bence sadece mavi spektrum ve lümen olarak az verimli benim kanımca ve bu durumda canlılar kapanmakta ve zaman içinde eriyip ölmekte sadece beyazda ise aşırı lümen, yoğun ışınlar canlıların yanma denen doku kayıplarına neden olmakta ve yine ölümle sonuçlanmakta ben 2 mavi 1 beyaz taraftarıyım ve memnunum beyazlar 20.000k maviler 455-460nm şimdi bir deneme yapacağım onuda paylaşacağım bakalım etkileri ne olacak 4 mavi 4 beyaz arasına 1 yeşil gireceğim ve mavilerin arasınada 2 adet 410-412 uv ekleyip birde bununla ne oluyora bakacağım yabancı bir forumdan esinlendim mavi-beyaz-yeşil=Koyu turkuaz uv+mavi= mor bakalım bu renk kombinasyonu hem renk hemde canlılar için neyi değiştirecek renk skalası ile spektrum zenginliği yaratalım bakalım
Cem bey ben elektirik ve elektironikten anlamam işi riske atıp kendim yapmak yerine akvaryum armatürü yapan bir kuruluşa yaptırdım az öncede yazdıgım gibi bu led işini bilmedigim için 8*54w yerine geçecek led için çok araştırdım ve komple led yerine T5 sayısını azaltıp 6*54w T5 ve 3*36 adet 110w sırf mavi 440-475 nm arası kombine led yaptırdım yaklaşık 4 aydır kullanıyorum şimdilik hiç bir sıkıntı olmuyor canlıların renkleri gerçekten mükemmel. Şimdi komple lede geçmek aklımdan geçmiyor degil.

475nm ledi nereden buldunuz ahmet bey bende almak isterim turkuaz direkt değilmi o renk

Hepsinin (T5, LED, MH) kendine göre dezavantaj ve avantajları var.

6-7 sene önce herkesin fikri LED kesinlikle olmaz idi. Sonrasında softlar için olur dendi, örnekleri kondu. Sonrasında Softlar, LPSler tamam ama SPSler kesinlikle olmaz dendi. 1 yıl öncesine kadar SPSler olmazdan, Bazı acropora türleri olmaza döndü. Şimdilerde LEDli çok güzel tüm SPSlerin olduğu akvaryumları yabancı forumlarda görüyoruz.

Şuda varki LED ile başarılı öyküler kadar, başarısız örneklerde bulmak mümkün. Hala tam olarak gelişimini oluşturmuş değil LED .

Hali hazırda bence en başarılı aydınlatma T5. Elimizde daha fazla bilgi var, değişiklik yapmak daha kolay, örnek alınabilecek kurulum sayısı fazla, hata yapma riski daha az (hatta yok denecek kadar).

İşin geleceği ise şüphesiz LED.

Ben herşeyin yolunda olduğu bir tankta lede geçiş kontrollü yapılırsa bir sorun olacağını düşünmüyorum. Ancak su değerleri ile ilgili sorunlar yaşanan ve zaten balık sırtı giden bir tanka led uygulaması tabiki kötü sonuçlanacaktır. Yaşama pamuk ipliği ile tutunmuş, ölmekte olan mercanların ortamdaki herhangi bir zorlayıcı değişikliğe vereceği tepkidir bu.

İster sevin ister sevmeyin çok uzun olmayn bir süre sonra emin olun sizlerde lede geçeceksiniz.

Fotosentetik spektrum bir sır değil, bu aralığı biliyoruz ve ledlerle istediğiniz spektrumda saf ışık elde etmeniz mümkün. Önemli olan doğru spectrumu seçmek. Canlılar ışığın neden çıktığına bakmıyorlar, ışığın spektrumu onları ilgilendiriyor.

Cem bey yeşil led bence etkisiz olacaktır, yeşil ışığın fotosentezde rolü yok. 410-440 nm arası ledleri ise öneririm. Bu dalga boyu hem penetran olduğu için mercanlara ulaşan bir dalga boyu hemde fotosentezde etkinliği var. Renk üzerinde çok büyük etkileri oluyor.

erdal bey elinizde 475nm mavi varmı sizin yeşil beyaz ve mavi ile turkuaz (475nm) ambiyans oluşturabilecekmiyim onun çabasındayım

Konu görüntüleyen kullanıcılar