Keşfet

Led Mi T5 Mi ?

Aklımda hep ışıktan mı ACABA dedirten soru işaretleri olacaksa niye led  kullanayım. led de kullandım metalde, en sorunsuz olanı bence T5

Bu aralar AA cok populer oldu, Ornek tanki oradan vereyim dedim. T5 ten devsirme kendileri. Acabasi olan arkadaslarin acabalarinin yok olmasina vesile olur belki. Soru sormussunuz Selim bey, cevap olur gibime geldi. 

Sevgiler ve saygilar.

Wavebox da kullanmiyormus, cok enteresan. Baska ulkemizde hic onerilmeyen ekipman ve yontemleri de kullaniyor olmasi cabasi. Resmen dumurdan dumura girdim. Ama biliyorum adam 40 yillik tecrubeye sahip bir hobici ve olaganustu bir tanki var diye yaptiklarini dogru kabul etmemiz yanlis olur. Ne de olsa en dogrusu bizim bildiklerimizdir. Acaba kendisine hic su degistirmeden de bu isin olabilecegini, tum motorlarini cikartip sadece wavebox ile de pekala bu isi kotarabilecegini vs. insanlik namina soylesek. Yazik gunah o kadar tuza ve ekipmana para harcamasin zavallim.

Bu aralar AA cok populer oldu, Ornek tanki oradan vereyim dedim. T5 ten devsirme kendileri. Acabasi olan arkadaslarin acabalarinin yok olmasina vesile olur belki. Soru sormussunuz Selim bey, cevap olur gibime geldi. 

Sevgiler ve saygilar.

Gökçe bey konunun başlığı Led mi t5 mi ? olunca bende düşüncemi yazdım. 

sorum side değildi

Bir gün bizim ülkemizde de Led kullanıp başarıya ulaşmış bir arkadaşımızın da bu başlık altında link ini görmek isteriz

Saygılar

Ben uzerime alinmadim zaten Selim bey. Sorunuza cevap olur belki diye linki ekledim. Sizin gibi LED hakkinda kafasinda soru isareti olan bir cok hobici var. Bu vesileyle belki onlara da bir cevap olur diye dusundum.

Bizim ulkemizdeki anlayis degistigi zaman elbette LED ile yapilmis cok guzel tanklari da gorecegiz. Tipki T5 ve MH ile yapilmis tanklari gordugumuz gibi. 

Burada yazip ciziyorum insanlar yanlis anlamasin. Ben T5 ve MH karsiti bir insan degilim. Aksine full destekliyorum. Sadece LED ile de bu isin olmayacagini savunan arkadaslarin dusuncesine karsiyim. Ustelik denemeden karsi cikanlarin dusuncelerine olaganustu karsiyim. Degismesi gereken zihniyetten kastim budur. Yoksa beni zerre ilgilendirmez insanlarin tercihi.

Ozur dilerim eklemeyi unutmusum. Adamcagiz civi kullanmayi da bilmiyor. Bunu da Allah rizasi icin ona biri soylesin. Bir avuc beton civisi kullanirsa fosfat medyasina o kadar para bayilmaz. Yaziktir gunahtir. Yeme de para vermesin bosuna, evde artan yemeklerden verebilir, makarna pilav vs. hem yemek ziyan olmamis olur sevaba girer. Harbiden buyuk masraftan kurtaririz beyimizi.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Hep güzel şeyler paylaşıp arada sırada kendimce bazı konuları ti- ye alıyorum, işe hep o tarafından da bakanlar olduğu için. Aşağıdaki de maalesef kimsenin başına gelmesini istemeyeceğimiz bir olay. Siz siz olun ucuz LED kullanmadan önce 1 değil 10 değil milyon kere düşünün. Lütfen unutmayın.

Teknoloji ilerliyor: T12 vardı, T8'e evrildi. En sonda T5 . Her şey sürekli gelişiyor.

LED hakkında her şeyin tam olarak oturduğu, her şeyin bilindiği söylenemez, evet doğru ama LED'e olmaz demek ........

Edison markanın kaliteli olarak bilindiği geri kalmış bir ülkeyiz. LED'i değerlendirmek bizim gibi ülkelerin haddine değil.

Alpay

Gökçe bey sadece  konularımı ti-ye alıyorsunuz ?

Dün akşam  sizin yazdığınız yazı

Sevgiler ve saygilar.

Bu yazıyı akşam yazacaktım ama yazmadım ,sanıyorum gününüzde değildiniz ve  vereceğiniz cevap, direk size sormamama rağmen yazdıklarınız dan ( yukarıda yazdıklarınız ) pek farkı olmayacaktı .

Led konusuna gelince. Sizin önere bileceğiniz ve arkadaş bu ürün gerçekten çok güzel bir ürün diye bileceyiniz bir marka varsa söyleyin onu kullanalım :)

Saygı ve sevgiler

Gökçe bey sadece  konularımı ti-ye alıyorsunuz ?

Dün akşam  sizin yazdığınız yazı

Sevgiler ve saygilar.

Bu yazıyı akşam yazacaktım ama yazmadım ,sanıyorum gününüzde değildiniz ve  vereceğiniz cevap, direk size sormamama rağmen yazdıklarınız dan ( yukarıda yazdıklarınız ) pek farkı olmayacaktı .

Led konusuna gelince. Sizin önere bileceğiniz ve arkadaş bu ürün gerçekten çok güzel bir ürün diye bileceyiniz bir marka varsa söyleyin onu kullanalım :)

Saygı ve sevgiler
Evet sadece konulari ve elbette konularda gecen mevzulari ti- ye aliyorum. Bazen insanlar tarzlari bu oldugu icin boyle daha iyi anliyor. Benim tarzim bu degil. Burada ince bir gonderme var, size degil sakin uzerinize alinmayin. Sizi ti- ye almak gibi bir amacim yoktu. Eger oyle algiladiysaniz ozur dilerim. Siz icinde ACABA gecen cumle kurup neden LED kullanayim diye bitirmistiniz. Ben de tam bunun uzerine AA da gezinirken yukarida linkini verdigim LED ile aydinlatilmis ve bana gore olaganustu bir tank tanitimi buldum. Sizinle ve kafasinda ACABA lar dolanan diger arkadaslarla paylasmak istedim. Kafanizdaki soru isaretlerinin gitmesine belki bir faydam olur dedim. Ama sanirim yanilmisim. Tanki begenmediyseniz diyecek sozum yok elbette.

Oneri konusuna gelince. Benim oneri yapmama gerek yok, onerilerimi kimsenin kaale almasi da gerekmez. Basarili bir tankta kullanilan armaturu alip kullanabilirsiniz. Linkten bakip gorebilirsiniz armaturu. Okumaniz yeterli. 

Ben burada faydali gordugum seyleri paylasiyorum. Bazen ciddi, bazen yari ciddi, nadiren de sokak tabiriyle geyik yaparak. Herhangi bir arkadasi kirdiysam ozur dilerim. 

arkadaşlar ben 2 adet radionla aydınlatıyorum tankımı ve sps ağırlıklı. Büyüme, renklenme herşey bence çok iyi. Bir arkadaşın da yazdığı gibi led ile sps olmadı yapamadım diyorsa birisi çok büyük ihtimalle aynı tanka t5 mh taksa bile olmayacaktı. Çünkü aydınlatma çok büyük bir etken sağlıklı sps tanklarında ama su değerleri, biyolojik yapı, diğer ekipmanlar, akıntı herşey etkili.

ben herşeyinden memnunum kısacası. Her sorana da ecotech marine radion u tavsiye ediyorum zaten . 3 ay önce arkadaşıma ait full sps dolu 2-3 yıllık 1500 lt lik tankta da kullanmaya başladık. Onun su değerleri ve ekipmanı da sağlam olduğu için spsler aynı büyüme ve renklenmeyle devam ediyor.

Gökçe bey zannetmeyin ki led kullanmak istemediğimi, piyasada farklı markalarda ürünler var ve devamlı olarak yenileri çıkıyor ve her çıkan yeni ürünün bir önceki modelinden daha iyi olduğunu söylüyorlar ve bunun dışında dıy olarak yapıp satanlarda var bu karmaşanın içinde insanın kafasında sorular oluşuyor şu dönemde  Türkiyeye en iyi led sistemi gelene  kadar t5 en güvenilir diye düşünüyorum

Paylaşımlarınız çok güzel ama bunların Türkçe çevirisini yaparsanız daha faydalı olacaktır . Zaten İngilizce bilen arkadaşlar yabancı forumlardan bu konulara hakimdir

İki gün önce diğer bir forumda paylaşılan  videoyu paylaşayım bunları görünce kimsenin bu konuda söyleyecek bir sözü olacağını sanmıyorum .Bu sektör büyük bir pasta ve herkes bu pastadan 1 dilim almak istiyor, kendi ürününü satmaya çalışıyor ,doğru yada yanlış ürün olsa bile önemli olan doğru ürünü bulabilmek için biraz daha beklemek gerek en azından benim için

Saygılar

arkadaşlar ben 2 adet radionla aydınlatıyorum tankımı ve sps ağırlıklı. Büyüme, renklenme herşey bence çok iyi. Bir arkadaşın da yazdığı gibi led ile sps olmadı yapamadım diyorsa birisi çok büyük ihtimalle aynı tanka t5 mh taksa bile olmayacaktı. Çünkü aydınlatma çok büyük bir etken sağlıklı sps tanklarında ama su değerleri, biyolojik yapı, diğer ekipmanlar, akıntı herşey etkili.

ben herşeyinden memnunum kısacası. Her sorana da ecotech marine radion u tavsiye ediyorum zaten . 3 ay önce arkadaşıma ait full sps dolu 2-3 yıllık 1500 lt lik tankta da kullanmaya başladık. Onun su değerleri ve ekipmanı da sağlam olduğu için spsler aynı büyüme ve renklenmeyle devam ediyor.
Vallahi tebrik ederim. Kullandiginiz armaturu denemeyi o kadar cok istiyorum ki, ama maalesef onun icin yeni tank kurmam gerekiyor. Ne yerim ne de zamanim var buna.

Bence bu  hobi birçok farklı parametresi olan karışık bir denklem gibi aslında. Işık bu parametrelerden sadece bir tanesi. Bir başka arkadaşımın tankında mesela mh+t5 kombinasyonu var 210 cm tank. su değerleri stabil ve ideal değerlerde . Ama sps olmuyor bakteri populasyonuna ilişkin bir dengesizlik var. Sadece aydınlatmaya suçu vermemeli bence sps konusunda.

Gökçe bey zannetmeyin ki led kullanmak istemediğimi, piyasada farklı markalarda ürünler var ve devamlı olarak yenileri çıkıyor ve her çıkan yeni ürünün bir önceki modelinden daha iyi olduğunu söylüyorlar ve bunun dışında dıy olarak yapıp satanlarda var bu karmaşanın içinde insanın kafasında sorular oluşuyor şu dönemde  Türkiyeye en iyi led sistemi gelene  kadar t5 en güvenilir diye düşünüyorum

Paylaşımlarınız çok güzel ama bunların Türkçe çevirisini yaparsanız daha faydalı olacaktır . Zaten İngilizce bilen arkadaşlar yabancı forumlardan bu konulara hakimdir

İki gün önce diğer bir forumda paylaşılan  videoyu paylaşayım bunları görünce kimsenin bu konuda söyleyecek bir sözü olacağını sanmıyorum .Bu sektör büyük bir pasta ve herkes bu pastadan 1 dilim almak istiyor, kendi ürününü satmaya çalışıyor ,doğru yada yanlış ürün olsa bile önemli olan doğru ürünü bulabilmek için biraz daha beklemek gerek en azından benim için

Saygılar

Harika bir video. Bunu da izledikten sonra bence kafanizda soru isareti kalmamasi lazim. 

Ceviri konusunda yardimci olmayi cok isterdim ama ona da vakit ayirirsam sanirim tuvalete gitmek yerine altimda ordekle idare etmek zorunda kalirim :) Google translate var, yarim yamalak ta olsa cevirilerden ne anlatmaya calistigini anlamak mumkun. Herkes kullanabilir.

Elbette piyasada yuzlerce marka ve LED armatur mevcut. Zaten hepsini LED kefesine koyup tartmak yapilan en buyuk yanlis. Ustune bir de su degerlerini ve diger faktorleri goz ardi ederek salt olmayan seyin sebebini LED e baglamak cok buyuk haksizlik oluyor. Bu forumda paylasilan onlarca video ve makale zaten dogru urunu bulmak icin paylasiliyor. Insallah bir faydasi oluyordur.

Bence bu  hobi birçok farklı parametresi olan karışık bir denklem gibi aslında. Işık bu parametrelerden sadece bir tanesi. Bir başka arkadaşımın tankında mesela mh+t5 kombinasyonu var 210 cm tank. su değerleri stabil ve ideal değerlerde . Ama sps olmuyor bakteri populasyonuna ilişkin bir dengesizlik var. Sadece aydınlatmaya suçu vermemeli bence sps konusunda.
Cok dogru dusunuyorsunuz. Aydinlatma elbette oldukca onemli SPS ler icin ama su ve diger diger parametreler olmasi gerektigi gibi degilse isik ne yapsin. Sucu malzemede degil kendimizde aramamiz lazim.

Bu konu her zaman tartışılacak,yıllarca devam edeceğini düşünüyorum. 5-6 yıl sonra led ile aydınlatılan başarılı ve güzel çok sayıda tank olup sıradan hale geldiğinde tartışma soğuyacak. Futbol takımı taraftarlığı tadında herkes fikrini yazıyor.

MH, T5, led veya bunların kendi aralarındaki kombinasyonları ile çok güzel tanklar kurulabiliyor ve SPS de sağlıklı ve güzel bakılabiliyor, bakılıyorda, bir çok örneği var. Ben de led kullanıyorum ve SPS lerim yaşıyor, gelişiyor ve güzel renk alıyor. Aslında bir fırsat bulsam SPS domine tankımın fotolarını paylaşacağım daha doğrusu fırsattan ziyade led altında renkleri doğru yakalayacağım bir makina veya teknik bulursam- öğrenirsem yapacağım. Çektiğim bir kaç video ve fotoğraf var renkler gördüğümden çok farklı çıkıyor. Yada ben fotoğraf çekemiyorum. Eski tanklarımdakinden daha iyi renkler var ama fotoğrafa yansıtamıyorum.

Sonuçta ledden memnunum. Hatta ben uzakdoğu ucuz ledlerden yapılan bir DIY armatür kullanıyorum. Soft ve LPS ler için led kesinlikle diğer alternatiflerden çok daha iyi sonuçlar veriyor. SPS lerde ise benim MH - T5 kombinasyonundan lede dönüşte bir iki tür SPS olumsuz etkilendi. Ama SPS türlerinin %80- 85i çok daha olumlu etkilendi. Renkler daha canlı ve güzel. Ben led ışık altındaki ilginç ve güzel renkleri(bazıları için bu gerçek dışı bir renk olarak algılanabilir) ve efektleri seviyorum. Bu kişisel bir tercih. Led ilede diğerleri ilede doğru kombinasyonu yaparak istediğiniz sonucu alabilirsiniz. Tek fark ledde çıkan spektrum çok saf. Bu nedenle doğru tercih olmazsa renkler yetersiz kalacaktır, doğru kombinasyonla ise istediğinizi elde etmek alternatiflerinden daha kolay ve efektif. Ama ledi herkese empoze etmeme gerek yok. Tabi çevreci bir bakış açısı ile led empoze edilebilir :)

Benim çalışır halde 5-6 tankım var ve bunları led ile idame etmek benim için daha pratik, armatürünüde kendim yapıyorum, renkleride istediğim gibi ayarlıyorum, kurulumuda idameside ekonomik oluyor.

Neyse çok uzatmayayım ama bu konu yıllarca daha konuşulacak, tartışılacak, zararıda yok zaten ama bir birimizi kırmadan, egoları çarpıştırmadan yapalım. Bundan faydalananlar olsun. Şimdi doğru bildiklerimiz kesin olarak doğru değil, zamanla doğrularımız, doğru sandıklarımız değişiyor, bu iş kesin bir bilim değil, daha çok şey değişecek.

Erdal Bey açıkçası ben sizin tankı çok merak ediyorum yada tanklarımı demeliyim :) yanlış hatırlamıyorsam yaklaşık 400 tane hermitin gezdiği bir tank, enson belirttiğiniz yeni projenizin, tavandan 5 derece lens ile led ile aydınlatmalı yerde olacak sığ tank mesela bu tankları görsek aslında çok etkileniriz eminim, belki akvaryum plus dergisi için bir ekip istanbuldan sizi ziyaret edebilir müsait olunca ve profesyonel fotoğraflarla bizede akvaryumlarınızı keyifle görmek ve olnlardan ilham almak çok faydalı olacaktır.

Cihan bey misafir her zaman beklerim, ama dergiye konmaya değer tanklarmıdır bu değişir. Benim gözüme güzel görünüyorlar ama bir başkası için bu değişebilir.  Ben biraz maymun iştahlıyım, bu canlıda olsun, şu balıkta olsun, fraglara yazık olmasın birilerinin işine yarayabilir derken bir çok akvaryum mecburen gerekiyor.

Fotoğraf konusunda daha deneyimli bir arkadaşım var bir de ondan yardım isteyeyim. Eskiden standart bir SLR makina ile tanklarımın tatminkar fotolarını alıyordum, zaten forumda da ilgili sayfalarda çok miktarda var. Ama led sonrası fotoğraf daha bir zorlaştı. Biraz fotoğraf çekiyorum PC ye aktarp bakınca tüm moralim bozuluyor.  Birde büyük tanklarda fotoğraf özellikle mercanların fotoğrafı çok iyi olmuyor gibi. 19 mm lik camın arkasından detaylar kaybolup gidiyor. 

Erdal Bey,

LED ile fotoğraflarda benim de benzer sorunum var. Akvaryuma bakıyorum gayet hoş görüntü. Fotoğraf makinesinden çıkan görüntü mosmor yada masmavi.

Konu görüntüleyen kullanıcılar