Keşfet

Led Mi T5 Mi ?

Cihan bey misafir her zaman beklerim, ama dergiye konmaya değer tanklarmıdır bu değişir. Benim gözüme güzel görünüyorlar ama bir başkası için bu değişebilir.  Ben biraz maymun iştahlıyım, bu canlıda olsun, şu balıkta olsun, fraglara yazık olmasın birilerinin işine yarayabilir derken bir çok akvaryum mecburen gerekiyor.

Fotoğraf konusunda daha deneyimli bir arkadaşım var bir de ondan yardım isteyeyim. Eskiden standart bir SLR makina ile tanklarımın tatminkar fotolarını alıyordum, zaten forumda da ilgili sayfalarda çok miktarda var. Ama led sonrası fotoğraf daha bir zorlaştı. Biraz fotoğraf çekiyorum PC ye aktarp bakınca tüm moralim bozuluyor.  Birde büyük tanklarda fotoğraf özellikle mercanların fotoğrafı çok iyi olmuyor gibi. 19 mm lik camın arkasından detaylar kaybolup gidiyor. 
Merhaba Erdal Bey,

Fotoların netliği renklerin orjinalinden farklı çıkması sorunu aynı şekilde metal halide aydınlatılan tanklarda da olan bir sorun, ben bunu ışığın suda yaptığı shimmer effect denilen yansımalara bağlıyorum...

Aklıma gelen çözüm ise makinenin enstantene hızını yükseltip (parlak ışık - hareketli hızlı nesneler)  aynı zamanda da loş çıkmaması için diyafram biraz açılarak dengeleme yapılabileceğini düşünüyorum.

yüksek enstantane çekimlerde nesneler ne kadar hızlı da olsa duruyormuş gibi çıkacağından, sudaki hızlı hareket halinde görünen yansımalar da duracaktır diye inanıyorum...

metal ve led de olan bu foto engelinin t5 te olmadığını da gözlemliyorum...

ani parlamalar için bir diğer öneri de polarize filtre olabilir, bunu elinizde bir polarize güneş gözlüğü varsa objektifin önünde tutarak da deneyebilirsiniz...

Selamlar,

Burak

LED ile aydinlatilan son derece basarili bir SPS tankinin linki asagida. Kafalardaki soru isaretlerine cevap olur belki :)

Fatih Altaylı' nın SPS lerinde polyp açmama ve camlarda yosun varmış led yüzünden :)

Ben ledi çok seviyorum ama herşeyi yaptım, SPS yapamadım ledle. Benim bildiğim kadarıyla Gökçe Abi gayet de güzel yapabildi, yapan yapıyor ama ben beceremedim. T5 + led yaptım, tam süper oldu.
sadece ışıkla sps olmuyor malesef.

ne kadar uzun süren bir konu ki hala devam edeceğe benziyor şayet power ledlerden daha yeni bir sistem çıkıncaya kadar. Bir tarafta etkinliği kanıtlanmış T5 diğer tarafta az enerji harcayacağı öne sürülen bir sistem. power led. 

Bende cevaplayayım  80watt t5 4900 lümen  ve 5000 kelvin gibi donelere sahip, PEKİ LED İLE KIYASLAYALIM .....Osram duris led  6500k 1 metresi 5376 lümen  bu durumda led hem tasarruf hem ışık gücü hem power led e göre 4 bir ısı yayması bu alman led ini üstün kılıyor.....bu şekilde donelere karşılaştırmak  daha açıklayıcı olur. üstelik bu yeni nesil led   120 mA den   180mA e kadar sürülebilir,      her led  112  lümen normal değerlerde sürerseniz.        bir özelliği de aluminyum pcb lere işlendiği için her akvaryuma uyuyor çünki bu pcb lerin 6 cm de bir kırılma koparılma noktaları var, ve 12 volt dc adaptörle çalıştırabildiğiniz için her türlü elektronik devre ye uygun dimmer gibi  bu led ile ilgili dahada ayrıntı ister iseniz sizlere data sheet ini gönderebilirim. saygılar.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Led tek geçerim...

Maxspect razor 160 Walt 16000 Kelvin

Ecotech radion xrpro30 170 Walt

Led için bu ürünler güzel

T5 için Ati dimli ve giesman matrix

Şunu merak ediyorum mesela Giesemann Pulzar 37 watt olan modelinin T5 karşılığını söylemek mümkün mü, 1 tane 39 watt T5 e mi denk geliyor, yoksa watt üstünden led ve T5 kıyaslamak zor mu?

24 coolwhite

16 blue

8 royal blue

16000 kelvin

4100 lümen

Moderatör tarafında düzenlendi:
Onur Bey,

Giesemann sayfasında floların model specleri var en altta lümen değeri de yazar mesela lagoon blue 24w 1200 lümen diye aklımda kalmış...

Maviler ise 500 lümen falan idi...

Mor 300 galiba oradan bakıp yanlışsa düzeltirsiniz...

Beyazlar 1300-1400 falandı...

İşte 4*24 w mavi beyaz kombinasyonu kaç lümen

6*24 mavi beyaz nedir , kaç lümendir yeter mi bu size fikir verir karşılığı led de lümen olarak benzer güç olur muhtemelen...

bence 70*70 tanka 7500 lümen civarı uyar...

Bende 1*150 w 20.000 kelvin metal 3500 lümen ve 4 *24w 3400 lümen civarı t5 var total 7000 lümen civarı benim tankta yetiyor sps ye de lps yede...

Eski armatürüm sade metal idi, 5000 lümen 20k kelvin zor yetiyordu, 7000-7500 lümen 10-12k kelvin metal de sarı yanıyordu...

7-8000 lümen 70*70 cm alana göre hesaplayın işte...

Şimdiye kadar Led kullandım tasarruf ve enerji maliyetdden dolayı led diyordum.Ama t5 e geçmemle şimdiki seçeneğim T5 oldu artık.

Parayı buldun galiba Sefa [emoji48]

By Nebi

Onur Bey,

Giesemann sayfasında floların model specleri var en altta lümen değeri de yazar mesela lagoon blue 24w 1200 lümen diye aklımda kalmış...

Maviler ise 500 lümen falan idi...

Mor 300 galiba oradan bakıp yanlışsa düzeltirsiniz...

Beyazlar 1300-1400 falandı...

İşte 4*24 w mavi beyaz kombinasyonu kaç lümen

6*24 mavi beyaz nedir , kaç lümendir yeter mi bu size fikir verir karşılığı led de lümen olarak benzer güç olur muhtemelen...

bence 70*70 tanka 7500 lümen civarı uyar...

Bende 1*150 w 20.000 kelvin metal 3500 lümen ve 4 *24w 3400 lümen civarı t5 var total 7000 lümen civarı benim tankta yetiyor sps ye de lps yede...

Eski armatürüm sade metal idi, 5000 lümen 20k kelvin zor yetiyordu, 7000-7500 lümen 10-12k kelvin metal de sarı yanıyordu...

7-8000 lümen 70*70 cm alana göre hesaplayın işte...
Giesemann sayfasında bu pulzarları aquablue+ spektrumuna göre yaptığını söylemiş.

Aquablue+ 39 watt 2250 lümen gözüküyor. Demek ki bu dediğim led hemen hemen 2x39 watt ya da 3x24 watt aquablue+'a denk geliyor. Şu anda acayip gıdıklandım. Ben 90x45x45te 1 coral plus 1 blue plus kullanıyorum. Ha mushroomdan başka bir şey yok akvaryumda ama yetiyor. Demek ki elimde 1 tane bu pulzardan olsa belki de 37 wattla tüm olayı çözmüş olurum.

abiler led diosunuz tasarruflu haklısınız örneğin twins armatür inceleme fırsatım olmuştu güzldi üzerinde 48 adet 3 watt vardı 144 watt ediodu ama yetersizdi biz buna 60 adet desek 3 watt tan 180 watt eder 5x39 195 watt eder bence tasarruftan çok görsel zevk için led beslenme falan filan için t5 hem görsel hem beslenme t5+led varsa para radion yoksa t5 çok karışık işler ya :D yanlışım varsa hesaplamada af ola ben ledden yanayım ama durum yok t5 

Konu görüntüleyen kullanıcılar