Keşfet

Powerled'e Göre Led Driver Şeçme (Resimli Anlatım)

Ramiz bey sorunuzu yeni farkettim kusura bakmayın.

Ledleri bu bölüme monte edebiliriz ancak bu alan MH ler nedeni ile çok fazla ısınıyorsa uygun olmaz. Değişik mavi-mor spektrumdaki ledler ile desteklenebilir. Tabiki renkler bariz şekilde değişecektir.  Ancak MH yandığında eskisi kadar olmasada yinede beyaz ışık baskın hale gelecektir. Siz asıl farkı MH ler sönükken fark edeceksiniz.
Estafurullah hocam bende sizinle aynı fikirdeyim.Bu konuyla ilgili izmitte led işi ile uğraşan erkan bey var onunlada görüşüyoruz kendisinede durumu izah ettim bakalım bir şekilde ısı durumunuda göz önünde bulundurarak fan soğutmalı bir modifiye  düşünüyoruz.bende kendisinden haber beklemekteyim buarada sizin bilgilerinizdende faydalanmak isterim.Ayrıca mersine yolunuz  düşerse hocam mutlak beklerim hem tankımı görmüş hemde gelmişken biraz eksik yanlarım varsa taktik ve bilgi almak isterim.saygı ve selamlar

Suat abi ben teşekkür ederim. :)

Özkan bey ;

Led furyası ile birlikte 1-2 yıla kadar hobicilerin yarısından çoğunun led kullanacağı kanısındayım.Bende bu konuda elimden geldiği kadar yardımcı olmaya devam edeceğim. :)
kesinlikle yanlış bir aydınlatma led.wat,lümen,oşık akısı.çok eksi.t5 in yanına gelemiyo.

Abiler birde led armatürlerde öğrenmek istediğim 2 şey var. Birisi armatürü dimlemeyi nasıl bir sistemler yapıyoruz. Birde rgb mi diyorsunuz renkleri kendi elimizle oynayabiliyoruz bunun akvaryum için bir yan etkisi olur mu ? ve bu sistem nasıl kurulur?

teşekkürler.

Yukarıdaki bölümleri tamamen okudunuz ve sonrasında soruyorsanız ilk sorunun cevabı sizin için fazla elektronik ayrıntı içerecektir. Önce power ledler hakkında genel bilgilere bakmalısızınız. Okumadıysanız önce okumalısınız.

RGB olayına gelince hayır resif için RGB kullanamazsınız, yeşil ve kırmızı renkleri kullanmıyoruz.  özellikle uygun ledleri seçmek gerekecek, ama yalnız balık için olan bir tankta istediğiniz ışığı keyfinize göre kullanabilirsiniz.

Yukarıdaki bölümleri tamamen okudunuz ve sonrasında soruyorsanız ilk sorunun cevabı sizin için fazla elektronik ayrıntı içerecektir. Önce power ledler hakkında genel bilgilere bakmalısızınız. Okumadıysanız önce okumalısınız.

RGB olayına gelince hayır resif için RGB kullanamazsınız, yeşil ve kırmızı renkleri kullanmıyoruz.  özellikle uygun ledleri seçmek gerekecek, ama yalnız balık için olan bir tankta istediğiniz ışığı keyfinize göre kullanabilirsiniz.

Erdal abi cevabın için teşekkür ederim.öncelikle ilk soruma verdiğin cevap ile ilgili aslında ben "dim" olayının tam olarak ne işe yaradığını anlamaya çalışıyorum.sizden ricam "dimli" denilen muhabbet armatürde nedir?

2.sorum için ise gayet net cevap aldım ve olayı öğrenmiş oldum; ben mercanda yapacağım için RGB olayını başlamadan bitirmiş oldum.

cevabınız için teşekkür ederim.

Dimlemek ışığın şiddetinin ya manuel olarak elimizle istediğimiz gibi ayarlamak yada diğital olarak programlanarak istediğimz şekilde şiddetinin ayarlanabilmesi. Mesela gün doğumunda ve batımında tedrici olarak artması veya azalması şeklinde.

3'lü şerit PCB kullanarak alu.soğutucu üzerine pcbleri vidaladım.

bağlantı nasıl olmalı

3 pcb alt alta gelecek şekilde sabitledim. bağlantılarını nasıl yapmalıyım.

qg67n.jpg

724-35R1.jpg

Merhaba arkadaşlar elimde 10w 1A 9-11v lik 10 adet power led ve 100w 30-36v 3A lik driver var bu ledleri driverle sürebilirmiyim yoqsa başka bi driver mi almam gerek yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim

3 lü seri sekilde 3 grup yapıp bunları parelel baglayarak 9 ledinizi sürebilirsiniz ideal olmasada sorunsuz çalışır.

ben 130 tane 1 w lık led yapacağım sürücüleri nasıl ayarlamam lazım kaçtane sürücü kullanırsam daha iyi bir sonuç alırım ışığı daha fazla nasıl etkili yaparım 170 lümen düşündüm ama mercekli uygun olurmu

Kaç tane sürücü kullandığınızın önemi yok. Yüksek güçlü sürücü kullanırsanız daha az sayıda sürücüye ihtiyacınız olur aksi halde sürücü sayısı artar.

Ledlerden daha iyi verim almak için sürücüden ziyade soğutma ile ilgili çalışma gerekir. Yoksa sabit akım ile süreceksiniz, iyi soğutursanız max güçte çalıştırabilirsiniz.

Benim önerim, max güçte çalıştırmak yerine ihtiyaçtan daha fazla led kullanıp çok ısınmalarına izin vermeyecek akımlarda kullanmak.

Merhaba Suat Bey,

İnternette araştırma yaparken sizin sitenizi dolayısıyla bu başlığı keşfettim.

Gerçekten bu konuya el atmanız biz bilgi isteyenler için çok özel bir başlık, teşekkürler.

Mesajlarınızı okudum ama pek işin içinden çıkamadım...

Ben ebaydan alttaki ürünü aldım arabam için. Bu ledler hem sarı hem de beyaz yanıyor.

Bunu yine led sürücü ile kullanmak gerekiyor sanırım. Ama bağlantılarını falan bilmiyorum.

Bana nasıl bir sürücü ve kaç adet kullanmam gerekir fikir verir misiniz ?

Merhaba;

24 adet 3w powerled için hangi değerlerde driver sürücü almalıyım?

Merhaba;

3wt lar 700m Amperdir. ledleri seri mi yoksa paralel mi süreceksiniz?

24x3=72 wt. 700mA lik bir driver seçmeniz gerekecek. fakat 72wt lık driver bulmanız zor olabilir.

Karaköyde Led cilerin olduğu sokak var oraya gidip driver araştırın. Olmadı 2 parçada sürebilirsiniz.

Merhaba;

Tolga Bey merhaba,

Yukarıda yazılanlara iave olarak 3 watt ledler çok ısınırlar, dolayısı ile soğutucu alüminyum blok ve fan da kullanmanız ve kaçarlı gruplar halinde süreceğinize de karar vermeniz gerekir. Karaköy'de Galata Elektronik var ( www.galataelektronik.com.tr ), Edison marka 1 w ve 3 w ledler satıyor, pcb ve sürücü de temin edebilirsiniz. Ne yapmak istediğinizi kendilerine anlatırsanız yardımcı olurlar.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

3wt lar 700m Amperdir. ledleri seri mi yoksa paralel mi süreceksiniz?

24x3=72 wt. 700mA lik bir driver seçmeniz gerekecek. fakat 72wt lık driver bulmanız zor olabilir.

Karaköyde Led cilerin olduğu sokak var oraya gidip driver araştırın. Olmadı 2 parçada sürebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim cevabınız için..

Dediğiniz gibi 72 W driver bulmak zor olur.Bu yüzden resimdeki gibi12 seri ve paralel şeklinde bağlantı yapıp, 2 adet 36W 700mA driver ile 24 adet ledi yakabilirim sanırım.

Ancak şöyle bir durum ortaya çıkıyor.Ben bu 2 driver'lık oluşumu gün doğumu ve batımı simülasyon cihazında tek kanala nasıl bağlarım?

Ekli dosyayı görüntüle 30983

Tolga Bey merhaba,

Yukarıda yazılanlara iave olarak 3 watt ledler çok ısınırlar, dolayısı ile soğutucu alüminyum blok ve fan da kullanmanız ve kaçarlı gruplar halinde süreceğinize de karar vermeniz gerekir. Karaköy'de Galata Elektronik var ( www.galataelektronik.com.tr ), Edison marka 1 w ve 3 w ledler satıyor, pcb ve sürücü de temin edebilirsiniz. Ne yapmak istediğinizi kendilerine anlatırsanız yardımcı olurlar.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı
Çok teşekkürler yardımınız için..

3W ledleri şu anki sistemimde % 70 ile yakıyorum, bu yüzden anormal ısınma olayıyla karşılaşmadım.Zaten akvaryumumda soğutucu da olduğu için benim için sorun teşkil etmiyor.

Kararımı verdim ancak uygulamada sorunlarım var :) Yapmak istediğim sistem resimdeki gibidir.

Ekli dosyayı görüntüle 30985

Ancak bu işi 4 driver ile bitirmek istiyorum.Çünkü günbatımı-gündoğumu simülasyon cihazımda 4 kanal girişi var.

Karaköy'e gitmeden bu işi halledebilir miyim dedim ama sanırım olmayacak.Bu durumda Cumartesi günü Karaköy'e giderek Galata Elektronik ve GNC ile görüşmeliyim.

Bu arada 1.resimde paralel bağlantıları yapmayı unutmuşum :) Varmış gibi farzedin :)

Tolga bey;

Eğer örneğinizdeki gibi yapacaksanız çok işçilik çıkar. Ve çok uğraş verirsiniz. Kanaatim 12 li aleminyum pcb ler var. kablolamayla uğraşmadan sadece ledleri yerleştirirsiniz pcb nin uclarına da kablo bağladığınızda işi çözersiniz.

Örnek olarak 12 li Seri bağlantılı pcb.

Bir de akvaryumunuzda soğutucu olması LED için bişey ifade etmez. çünki led i bağladığınız pcb ve soğutucusunun soğumasu gerekir. LED T5 gibi akvaryuma ısı yansıtmaz.

Bir de Bursa da SECOL diye bir firma var. Bu firma istediğiniz Kalvin değerinde led üretebiliyor. Led alımı yaparken bu firmayla görüşmenizi tavsiye ederim.

Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Geri