Keşfet

160 x 70 x 55h kar_delen6 Ustalık Eserim ;-)

Burak Bey çok düşündüm LPS leri kaya üstüne alıp dipten sifonla kumu çekip yeni kum + yeni su koymak ama 600 lt de çok zor bunu yapmak ve çok riskli. Açıkçası pek cesaret edebileceğim birşey değil çünkü herşeyin yerine oturması 1 haftayı bulur ve canlıların yarısı gider diye düşünüyorum :-( İlk defa kalın kum kullandım, hiç bu kadar çok tortu tutacağını düşünmezdim. Kalın dediğim de 1.5-2mm Reeflowers kum ama daha önceden kullandığım ince kumlara göre çok fazla tortu tutuyor, suda sürekli partikül uçuşuyor :-(

Suda ucusan partikul dedigin muhtemelen bakteriyel bir sikintinin gostergesi. Akintin cok guclu olmadigini biliyorum. Dolayisiyla kumu havalandirmasi mumkun degil. Sps akvaryumunda bol akinti olacagi icin ince kumla basarili olman cok zor

Abi suda uçuşan bu partiküller nedir ben de tam anlayamıyorum ama ilk günden beri var. Aslında 160cm tankta 2 tane RW15 kullanıyorum ve iyi akıntı var denebilir ama bunlar sürekli uçuşuyor. Kuma bakıyorum, o da temiz gibi görünüyor ama 1.5 - 2mm kum olduğu için benim göremediğim bir birikme vardır diye düşünüyorum. Hani sen bize gelecektin ve akvaryuma bakacaktın, gel de çözelim işte benim anlayamadığım tüm sorunları :)

Micro bubble olabilir mi? Fotosentezden cikan, ps den kurtulanlar degil.
1,5-2mm kum aslinda pek de buyuk degil bence

Tapatalk kullanarak iPhone aracılığıyla gönderildi

Ölü deri parçacıkları, elini suya çok sokuyorsun Eser :D

Eser bey kumun tamamını 1 seferde çekmek zorunda deyilsiniz haftalık olarak 5de 1 ini cekerek zamana yayabilirsiniz.Hortumla bir kovaya  biraz bekletip suyu sumpa geri koyarak hallede bilirsiniz.Karbonatlı kumlarda bana zaman içinde erime küçülme oluyor gibi geliyor siz daha iyi bilirsiniz toza etkisi olabilir.

Micro bubble olabilir gerçekten ama fotosentez yapacak pek birşey de yok aslında, diatom pek olmadı bende bu kurulumda. Kayalar coralline alg kaplanınca belki biter diyorum. Cihan yeminle elimi çok sokmuyorum, Pazar günleri biraz kurcalıyorum sadece :) Kumu parti parti değiştirmeyi düşündüm ama içeride 100 parça canlı varken hiç cesaret edilecek şey değil inanın :-(

Kalsiyum karbonatlı kumlar zaman içinde erir, azalır diye biliyorum. Zaten kovasında arada sırada eksilen kumu tamamlayın diye birşey yazıyordu diye hatırlıyorum.  Bilimsel gerçekliğini bilmesem de bu kumlar bana mermer kırığı gibi geliyor. Tropheus akvaryumumda kullanmıştım. Denize geçince zaman zaman ya aragonit yada mercan kırığı kullandım. İkisi de olumlu benim için. 160 cm akvaryumu aragonitle doldurmak oldukça pahalıya patlayacağından ben olsam 1-1,5 mm yada 1,5- 2 mm mercan kırığı kullanırdım. Kumda birikme olmaması açısından da bir kum yıldızı mutlaka eklerdim. Kum ne kadar ince olsa o kadar uçuşuyor ama anaerobik bakteri yatağı haline geliyor. Kalınlaştıkça bu ortam azalıyor, bu seferde podlar için üreme alanı oluyor ve uçuşma olmuyor. Mercan kırığı ayrıca çok iyi bir aerobik bakteri yuvasıdır diye biliyorum.

Kumu parti parti değiştirmek yeni kum ile eski kumun birbirine karışma olaşılığını ortaya çıkaracağından ben olsam parti parti eski kumu alıp tüm kum bitince yine parti parti yeni kumu koyardım. 

Kolay bi iş değil, kolay gelsin Eser bey ...

Eser bey ellerinize sağlık her yenilemenizde daha güzelleşiyor

Maaşallah akvaryumunuz çok güzel olmuş

Güzellik bakanın gözündedir, çok teşekkürler :)

Maşallah Eser bey, yeni tankınız mükemmel olmuş, inşallah sağlıklı ve uzun ömürlü olur.

bu tank yanlış bilmiyorsam kum degişimine ugramıyacakmıydı. sanki öyle bişeyler okumuştum canlı satışlarında 

Teşekkürler Barış Bey, o sizin kendi güzelliğiniz.

Kum değişimi yapmayı düşünüyorum Ufuk Bey ama çok canlı var ve satılık olunca herkes ölü fiyat istiyor. Canlıları zarar etmeden azaltabilirsem kum değişimi yapmayı istiyorum çünkü kalın taneli kum tortu yapıyor ve suda uçuşma oluyor...

Teşekkürler Barış Bey, o sizin kendi güzelliğiniz.

Kum değişimi yapmayı düşünüyorum Ufuk Bey ama çok canlı var ve satılık olunca herkes ölü fiyat istiyor. Canlıları zarar etmeden azaltabilirsem kum değişimi yapmayı istiyorum çünkü kalın taneli kum tortu yapıyor ve suda uçuşma oluyor...
CAnlılarınız satışta gördüm. Çok canlınız var. Hadi verdiniz tekrar toplamanız, masraf, emek... Dediğinize göre tortu topladığı için değiştirmek istiyorsunuz. Her mesajımda neredeyse söylüyorum ben tuzlu suda tecrübesiz bir hobiciyim, iddia değil görüşümü aktarıyorum varsa hatam öğreniyorum. Şimdi sırf tortu topluyor diye kumu değiştirmek istemek ve bu kadar canlıyı satışa çıkarmak bana hem işgücü olarak hem fiyat olarak hem de emek/sonuç orantısındaki aşırı düşük değer bakımından bana doğru gelmiyor. Tabi ki akvaryum sizin, karar sizin, nasıl içinize siniyorsa onu tercih etmeniz doğrudur fakat eğer gerçekten sorun mekanik ise ya da oldu ya kumu beğenmemiş olabilirsiniz, o zaman da kumu değiştirmek yerine neden üzerine istediğiniz her ne kum ise onu sermiyorsunuz? Bu kadar zahmete girmek yerine bir tüp yardımı ile yeni kumu tatbik etmeyi yüz kere tercih ederim. Tabi bu benim görüşüm.

Mükemmelliyetçilikten çok çok çekmiş biri olarak senelerce kendimi değiştirme çabalarım sonucu bu tür tercihleri edebilir oldum.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhaba;

LPS ve soft ları satışa çıkardım çünkü onlar kum üstünde duruyorlar. Onlar gittikten sonra kayaların üsünde yapışık SPS ler varken kumu sifon yapıp değiştirmek daha kolay olur diye düşünüyorum. Kumun üstüne kum koymak hem Amonyak patlatır, hem de su hacmini düşürür. Bölge bölge yapmak lazım, o da kumu komple değiştirmekten daha zahmetli, uzun sürer ve riskli...

Merhaba;

LPS ve soft ları satışa çıkardım çünkü onlar kum üstünde duruyorlar. Onlar gittikten sonra kayaların üsünde yapışık SPS ler varken kumu sifon yapıp değiştirmek daha kolay olur diye düşünüyorum.
Konunuzu dağıtmak istemem ancak örnek alacağım tanklar adına birçok resminizi bilgisayarıma kaydettim. Hal böyle olunca da bozuluyor olması üzdü beni de. Ben olsam, ben, kalkar kumdaki mercanları kaldırır altına dediğiniz ince kumu serer geri koyarım. Böyle birşey mümkün değil midir? Hem kum katmanım kalınlaşır, Hem canlanmış kumum akvaryumda kalmaya devam eder, hem su değerlerim(o kadar) bozulmaz, hem ortalık (o kadar) dağılmaz kayalar yerinden oynamaz vs vs vs... Bu seçeneği tercih etmemenizdeki nedeni gerçekten merak ediyorum. Mesele "İçe sinme" meselesi ise birşey diyemem haklısınız. Ancak teknik bir sakıncası yoksa kumun üzerine kum serme fikri bana en iyi çözüm gibi geliyor.

Kumum zaten DSB olması açısından çok kalın benim, 10cm ye yakın. Onun üstüne kum sersem boşu boşuna tankın su hacmi azalır. Ayrıca kumdaki Oksijenli ortam bakterileri ölür ve Amonyak patlar. Ben tankı bozmuyorum, sadece LPS ve soft ları bu arada azaltıp ağırlıklı SPS ye dönüyorum...

Kumum zaten DSB olması açısından çok kalın benim, 10cm ye yakın. Onun üstüne kum sersem boşu boşuna tankın su hacmi azalır. Ayrıca kumdaki Oksijenli ortam bakterileri ölür ve Amonyak patlar. Ben tankı bozmuyorum, sadece LPS ve soft ları bu arada azaltıp ağırlıklı SPS ye dönüyorum...
Bu sefer de oksijensiz ortam (anaerobik) bakteriler açığa çıkacak? Aerobik bakterilerin bir kısmının ölmesi "daha az zararlı" olur diye düşündüm ama yanılmış olabilirim. Anladığım kadarıyla da akvaryumdaki tüm canlıları satma fikrinden zaten vazgeçip yeni bir tasarıma yönelmişsiniz, bu arada da tercihen kumu değiştirmek istiyorsunuz. Çalışan bir akvaryumda kum nasıl değişir araştırma yapmam lazım. Hayırlı olsun, iyi hobiler dilerim.

Merhaba herkese;

Son dönemlerde çektiğim birkaç fotoğrafı aşağıda bulabilirsiniz. Akvaryum güzel gidiyor, şimdilik pek bir problem yok. 6 x 54 watt armatür kullanıyordum. Belki SPS lerin daha iyi büyümesi için 6 x 80 watt + mavi-kırmızı LED li bir armatür yaptırmayı düşünüyorum...

12338n7.jpg

neuxzk.jpg

favfag.jpg

2uo0u2p.jpg

sevhbq.jpg

2uope8g.jpg

2uope8g.jpg

Konu görüntüleyen kullanıcılar