Keşfet

Açık Kaynak Armatür Projesi

Merhaba,

Benim de başım belada ışık anlamında.

Işık işini çözmeden canlı işine girmek istemiyorum sadece balıklarım ve star polip ve zoaları var onlarda geçinip gidiyor.

Şimdi elimde 3w x 12 li dizili 3 ayrı seri var.

Sürücü 48v 700mah sanırım mervesan

48 v çıkışı nasıl dimleyebiliyoruz yukardaki arkadaşın resimde paylaştığı sürücü 30v a kadar dimleyebiliyor.

48v için kullanamayacağım aşikar. Eğer bu sürücüleri bozmadan bende dimleme yapabileceksem bu projeye dahil olmak isterim.

Şöyle ki akvaryumla birlikte aldığım led armatürüm mevcut askısı soğutucusu mevcut bana sadece dimm devresi ve arduino yada akıllı bir pc yeterli olacak

48v dimleyebilen kartlar var mı?

Ledlerimi çinden sipariş ettim. Elimde mevcutta bulunan ledler ile diğerleri gelene kadar idare edeceğim.

Dizilim işini aşağıdaki linkteki gibi yapacağım
Mevcut sürücünüzün 48V 700mah olduğunuz yazmışsınız. Bu yazdığınız güç kaynağı olmasın? Benim yolladığım fotoğrafta mervesan markalı cihaz bir ac/dc güç kaynağı sonuçta. Led sürücü onun yanında duran kırmızı renkli devre kartı. ACG kartların giriş aralığı 9-40 V bu aralıkta akım üretecek bir güç kaynağının çok da pahalı olmaması lazım.

Saygılarımla..

Mevcut sürücünüzün 48V 700mah olduğunuz yazmışsınız. Bu yazdığınız güç kaynağı olmasın? Benim yolladığım fotoğrafta mervesan markalı cihaz bir ac/dc güç kaynağı sonuçta. Led sürücü onun yanında duran kırmızı renkli devre kartı. ACG kartların giriş aralığı 9-40 V bu aralıkta akım üretecek bir güç kaynağının çok da pahalı olmaması lazım.

Saygılarımla..
Bende aynısını söylüyordum :)

Eğer elimdekileri kullanabileceksem ACG yada başka bir markanın kartını alarak projeye dahil olabilirim.

48v giriş olan devre kartı nerden bulabilirim?

@Ercan Elinizdeki bir akım kaynağı mı yoksa bir voltaj kaynağımı olu belirlemeniz gerekli ilk önce. Power led sürücü diye geçen aletler akım kaynaklarıdır. Yani sabit 700mA akım verir ve maksimum çıkabileceği voltaj 48Vtur eğer elinizdeki led sürücü ise. Bu durumda dimleme şansınız yok diyebiliriz. Ama voltaj kaynağı ise sabit 48V gerilim üretir maksimum çıkabileceği akım 700mA dir. Bu durumda da bir sürücü kullanmanız gerek led sürebilmeniz için. Dimleme için dimleme destekleyen bir sürücü seçmeniz gerekmekte. Bu konuları ""'da anlatmıştım. Oraya bakabilirsiniz.

@cystein Nispeten kolaydır. Aynen seriye bağlayıp kullanabilirsin.

Sistem ile ilgili planım; arduino nano, esp8266 ve RTC kartlarının üzerine takılabileceği ayriyetten üzerinde sürücü devrelerinin de yer aldığı bir "Taşıyıcı Kart" yapmak. Bunu bilgisayarınızın anakartı gibi düşünebilirsiniz. Arduinoyu işlemci, ESP8266yı ehernet kartı,sürücüleri onboard ekran kartı gibi. Gerekli olursa ek sürücü kartı ile kapasite iki katına çıkartılabilecek.

Yazılım arduinoda gömülü olacak. SD kart gibi bir ihtiyaç yok. Ekran yok, Mümkün olduğu ölçüde tuş da yok. Kontrol bilgisayardaki yada Telefondaki yazılımla sağlanacak. Buna yönetim yazılımı. Arduino üzerindekine ise kontrol yazılımı diyelim bundan sonra.

Taşıyıcı kart kullanmak isteyen kişiler ister kendileri, ister üretici birinden yada toplanarak ürettiklerimizden alarak üzerine diğer hazır satılan parçaları takacaklar. Böylece donanım hazır olacak. Ledlerini istedikleri gibi bağladıktan sonra bu donanım ile sürebilecekler. Tabi hazır yazılımımızı arduino üzerine yazmaları gerekecek.

Sonrasında yönetim yazılımı aracılığı ilse hangi kanaldan ne zaman ne kadar güç istediklerini belirleyip sisteme yüklediklerinde sistem çalışmaya başlayacak.

Başka bir projede kullanılan örnek taşıyıcı kart;

silex-sx580-baseboard.jpg

Yok eğer ben taşıyıcı kart kullanmak istemiyorum derse ACGnin sürücülerine benzer sürücüler temin edip gerekli bağlantıları yapması gerekecek. Diğer süreç yine aynı.

Proje sonunda bir lisans yayınlarız. Ticari firmalar eğer kullanmak isterlerse ürünleri üzerine bizim logomuzu basmak zorunda olurlar. 

Kazanım;

Hobicilerimiz:

• Hobi içinden hobi çıkartabilirler.
  • Led işinin zorluklarının bir kısmından kurtulmuş olurlar.
  • Kendi istedikleri gibi bir aydınlatmaya sahip olurlar.
  • Düşük maliyet ama daha profesyonel bir sistem
Yerli Firmalar;

• Arge maliyetlerinin bir kısmından kurtulduklarından daha ucuza ürün üretebilirler. Aynen Apple karşısındaki samsung gibi. Android de açık kaynak bir proje.
  • Rekabet güçleri artar.

Açık kaynak projeler bunlar için var.

birşey sormak istiyorum, benim elimde led drverlar var önceden aldığım, 40-80v 700ma, diye geçiyor bir nevi adaptör gibi birşey yani driver bumu oluyor bilmiyorum açıkçası :) bunları sizin üreteceğiniz kart vs ile kullanabilirmyim? yoksa işe yaramayacaklarmıdır, önümüzdeki günlerde armatürümdeki ledleri değiştirmeyi düşünüyorum

azminizin kırılmadan bu projeyi bitirmenizi temenni ediyorum, şuan forumda gerekli ilgiyi görmemiş olsada, iş bitip kullanılmaya başlayınca , kesinlikle daha çok talep göreceğini düşünüyorum.

iyi çalışmalar

Moderatör tarafında düzenlendi:
birşey sormak istiyorum, benim elimde led drverlar var önceden aldığım, 40-80v 700ma, diye geçiyor bir nevi adaptör gibi birşey yani driver bumu oluyor bilmiyorum açıkçası :) bunları sizin üreteceğiniz kart vs ile kullanabilirmyim? yoksa işe yaramayacaklarmıdır, önümüzdeki günlerde armatürümdeki ledleri değiştirmeyi düşünüyorum

azminizin kırılmadan bu projeyi bitirmenizi temenni ediyorum, şuan forumda gerekli ilgiyi görmemiş olsada, iş bitip kullanılmaya başlayınca , kesinlikle daha çok talep göreceğini düşünüyorum.

iyi çalışmalar
Led sürme işi ile ilgili sorularınızı "" altında da sorabilirsiniz. Eldeki ürünler için parça numarası, marka, model gibi bilgiler paylaşılmalı ki  üzerine yorum yapılabilsin. Detay verirseniz memnuniyetle cevaplarım.

Herkese merhaba;

Bir kaç ay önce sistemi kurarken ben de heveslenip acaba böyle bir şey mi yapsam diye düşünmüş sonra üşenip Amazon'dan Taotronics Led armatür siparişi vermiştim. Böyle bir projeyi geliştirip açık kaynak yapma fikri harika  :love:  Yazılım konusunda herhangi bir destek gerekirse burada olacağım. 

Sonunda bir yazılımcı daha çıktı :) Telefon numaramı öm atıyorum. Bir tanışalım görüşelim.

Saygılarımla..
sanırım benim sürücü bu

meanwell Ldd 700h bağlayarak çalıştırabilirim sanırım

Herhangi birşeye gerek yok.Zaten kendisi sürücü. 700mA ile sürülebilen ledlerden 14-15 adet sürebilirsiniz.
Anlatamadım derdimi,

Bu sürücüden 3 tane var. 36 adet 3watt led çalıştırıyorum

3 taneyi kullanarak arduino sistemde çalıştırabilir miyim?

Yapamazsın. Dim özelliği olan sürücü olması gerekliği yazıyor önceki iletilerde.

Yapamazsın. Dim özelliği olan sürücü olması gerekliği yazıyor önceki iletilerde.

Merhaba,

Yanlışım varsa düzeltin.

Aşağıdaki resimdeki sürücü de dimm edilebilen bir model değil ama dimm edilebiliyor... ???

Bu işi kimden detaylıca öğrenebiliriz?

connection_diagram_01.png

Bedrettin beyin paylaşımı da yukarıdakine benzer değil mi???

Hüseyin Bey,

Cumartesi günü yolum Şişhane'ye düştü. Gelmişken bir bakayım şu led işine deyip forumlardan adını sık okduğum Edison led pazarlayan Galata Elektroniğe daldım. Sağolsunlar çok ilgilendiler. Lehim yapmadan basitçe soket uygulaması yapılabilecek bir ürün var mı diye sormuştum ilgilenen arkadaş malzemeleri hazırlamaya diye depoya gitti tüm malzemeyi birbirine lehimleyip elime hazır verdi. Aldığım malzemeler (görsel olarak daha iyi olur diye fotoğrafını koyuyorum);

indir.jpg

Bu elemanların hepsine 25 tl fiyat biçtiler. Lehimleme ile ilgili bir ücret aldılar mı bilemiyorum. Edison 1 watt power ledlerin tanesi 50 kuruş imiş. AC/DC güç kaynağının fiyatını bilmiyorum. Asıl konumuz ile ilgili eleman ACG led sürücü. PWM yapan bu sürücü devre kartı şeklinde. Teknik özellikleri şu sitede var 

Fiyat olarak trafo fiyatını bilmesem de led sürücü için tahminen 10-15 tl civarı bir şey kalıyor olmalı. Kendiniz bir led sürücü yapmak istiyorsanız ona hiç bir sözüm olmaz. Ancak ACG led sürücü elinize aldığınızda kalite hissi veren bir ürün. Bir tane temin edip incelemenizi öneririm. Dilerseniz yine kendi led sürücünüzü imal edin.

Saygılarımla..

Ercan bey, ortadaki üçlü mean well led driver'lar dim özelliklidir. Bu nedenle dimlenebilir.

Sonuc olarak bir meanwell e benzer urun ile dimmleme yapabiliyoruz. Gece 100 e yakin video izledim nerdeyse tamami normal surucu + meanwell ldd seklindeydi. Demekki oluyor. Pesin hukumlu olmamamiz lazim [emoji4]

iPhone 'den Tapatalk aracılığı ile gönderildi

Ercan Bey,

Elinizdeki Mervesan led sürücü hem güç kaynağı hem de led sürücü özelliği taşıyan bir ürün. Bendeki kombinasyondan farkı bendeki Mervesan ürünü led sürücü değil bir güç kaynağı. Led sürücü ürün ise ACG devre kartı ve bendeki ACG kartının PWM yapabilme özelliği var. Sizin üründe PWM özelliği olmadığı için elinizde olduğunu söylediğiniz ürün ile Arduino kullanarak gün simülasyonu yapamazsınız. Ledleri dimleyebilmek için ilaveten bir ACG kartını bu kombinasyona dahil edebilirsiniz ve bence yeterli olur. Sonuç olarak o Mervesan led sürücü ile pwm uygulaması yapamazsınız.

Saygılarımla..

Bu tartışmayı çok uzatmak istemiyorum zaten yeri de bu konu değil.

Led sürücü diye satılan ürünler ya gerilim ya da akım kaynağıdır. Yoksa led driver diye birşey yok diyebiliriz.

Mühendislikte mümkün değil, iyi, kötü gibi kavramlar pek kullanılmaz. Uygun, daha uygun, uygun olmayan çözüm önerileri vardır.

Verilen likteki ürünü inceledim ürün bir akım kaynağı. ACG nin sürücüsü voltaj kaynağı ile beslendiğinden mümkün değil dedim.

Eğer akım kaynağı ile beslenen bir akım kaynağı bulabilirseniz ve bu akım kaynağı yüksek hızda açılıp kapatılabiliyorsa neden olmasın. Fakat böyle bir ürürn hiç görmedim ve akla da yatkın değil.

Eğer sürücü ile led arasına mosfet bağlanarak pwm ile anahtarlama yapılırsa ve eğer elininizdeki ürün izole ve yüksek frekansta anahtarlamaya uygunsa  teoride yapılabilir. Fakat gerekli bilgileri üreticiden temin edemezsiniz ve bu tip sürücüer izole olmaz genelde. O nedenle bu çözüm de mümkün değil kategorisinde.

Eğer ledlere paralel bir yük bağlar ve bu yükün değerini pwm ile değiştirebilirseniz akımın bir kısmı yük üzerinden akacağından olabilir. Boşuna enerji kaybı,böyle bir elemanı nasıl geliştireceksiniz vs. (Bu çözümü detaylandırmıyorum . Çok yüzeysel geçtim) Bu çözüm de olmaz yani.

Sonuç olmaz yani.

Eğer bu tip problemleriniz ile ilgili detaylı bilgi almak istiyorsanız öm atarsanız yada telefon ile görüşürsek zevkle yardımcı olurum. Olduğum arkadaşlar da bilir. Acele ile müsait olmadığım halde yardımcı olmak için yazdım ve detayla insanları boğmak istemedim diye peşin hükümlü oldum. Bu da garip.

Bence bu konuyu burada kapatalım yada başka bir konu altında konuşalım. Bu tip tartışmalar bu konunun akışını bozmasın diye Led Soruları ve Cevaplar konusu açtım. Onu kullanabilirsiniz. İlginçtir o konuyu açana dek öm ile soru geliyordu. Konuyu açtım gelmez oldu. Hatta konuyu okuyan bile yok. Galiba ben bu internet, forum işlerini tam çözemedim.

Not: Bir önceki iletim silinebilir. Teknik arıza dolayısı ile bozuk çıkmış. Bu iletide tekrar düzenledim.

Trello.com üzerinden bir proje yönetim sayfası açtık. (konu baika bir safaya kaydı düşüncesi olmasın. Trello öyle birşey değil.Burada paylaşımlar devam edecek. Proje forumun hala) Hiç aktivite yok hala.Buradan serzenişte bulunayım dedim :)

Yaklaşık 15 yıldır tatlı su akvaryumlarıyla uğraşıyorum. Tuzlusu akvaryumu kurma düşüncem ise 4-5 yıldır vardı fakat maliyet ve zahmeti gözüm yemediğinden pek bulaşmıyordum. 6 ay kadar önce bir çin sitesinde çok ucuza protein skimmer görerek yine heveslendim ve araştırmaya başladım. Yeniden farkettim ki bu tuzlu su işi gerçekten çok tuzlu :)  Ben akvaryum işine ilkokul çağında başladım ve çevremde gördüğüm birçok hobici bu işe o yıllarda merak salmış. Ama bu maliyetlerle bir insanın tuzlu su yapması ancak çalışmaya başladığı hatta işlerini oturttuğu belirli bir gelir seviyesine geldiği yıllarda olabiliyor. O zamana geldikten sonra bu işe başlayacaksın da hayat zorlaşıyor o yıllarda. Bende dedim ki kendime bu kadar maliyetli olmamalı, insanlar daha kolay ulaşabilmeli tuzlu su akvaryumlarına. Araştırmaya başladım maliyetler nereden kısılır ne eldeki imkanlarla yapılır diye ve yapabileceğime aklım kesti. İlk nokta olarak aydınlatmayı seçtim ve başladım forumlarda dolaşmaya. Sonra ne mi oldu?

İyi niyetle birşey yazdım. Aileme kadar sövüldü alanen. Şimdi savcılık şikayet uğraşıyorum.

Geçtiğimiz cuma full sistem nano satan biri vardı ankarada aradım anlaştık. Bugün teslim alacaktım. Baktım foruma canlıları satmış, akvaryum için yeni ilan açmış. Aradım açmıyor telefonumu.

Burada proje başlatayım dedim. Bir bu konuda şanslıydım. Biraz destekçi topladım. Hala iki yüzlü insanlarla karşılaşmadım. Fakat burada da pek faaliyet yok maalesef.

Bugün ümidim kırıldı biraz. trelloyu yine kontrol ettim faaliyet yok. Konuya baktım konuda da aksiyon yok. Galiba kendi başıma yapacağım.

Kendi akvaryumumu kurmaya başlamayı düşünüyorum. Aydınlatma işini bu proje bitene dek geçici çözmem gerekli. ACGnin sürücüleri ile geçici bir çözüm oluşturacağım sanırım. Aynı zamanda bu çözüm bir laboratuvar görevi görecek benim için.

Taşıyıcı kart yerine de arduino uno üzerine takılabilecek bir Led Driver Shield tasarlamaya daha sıcak bakmaya başladım. Hulusi beyin son çalışmasından sonra. Hala fikre yardıma açığım.

İyi Günler.

Konu görüntüleyen kullanıcılar