Keşfet

Açık Kaynak Armatür Projesi

Hüseyin bey yapılmayacak bir şey değil. Belli başlı şartlar yerine getirildiğinde çok güzel bir iş ortaya çıkacaktır.  Ama nacizane fikrimi kabul ederseniz şunu belirtmek isterim ;  aşağıdaki linkteki gibi taklit etme seçeneği üzerinde durmak daha çok katılımcı sağlayabilir. Programlama gibi kişiye özel konular değişken olabilir ancak bir başlangıç nokta seçimi gerekli gibi. Örnek aşağıdaki linkte var. 

Benim incelediğim kadar bir kaç önemli nokta var.

1- Led Seçimi

2- Led Dizilimi

3- Led Soğutma

4- Led Kontrol.

Bu makalede 3 mücadele etabından bahsedilmiş, Disko efektinden kurtulmak, Spektrumu doldurmak ( Ledlerde color render olmadığı için sanırım)   ve Isı ile mücadele. 

Önemli noktalardan ilki bulunabilirlik babında sıkıntı yaşanıyor. İkameleri içinde detaylı led teknik bilgisine ulaşmak gerekiyor datasheet olarak. İkincisi işte taklit kaliteli armatürlerden yola çıkılabilir. 3 cüsü bu adımlardan en kolayı daha çok ekipmanı direkt seçme ile başarılabilen bir durum. Kontrol kısmı ise zaten yazılımdaki kabiliyetinizin rahatça başaçıkabileceği bir durum. 

Biraz tecrübemi kurcaladığımda eğer led seçimini gayet güzel yapabilme olanağı yaratabilirseniz katılımcı sayısı artacaktır. 

Moderatör tarafında düzenlendi:
Çok güzel bir paylaşım oldu. Teşekkür ederim.

Hüseyin bey yapılmayacak bir şey değil. Belli başlı şartlar yerine getirildiğinde çok güzel bir iş ortaya çıkacaktır.  Ama nacizane fikrimi kabul ederseniz şunu belirtmek isterim ;  aşağıdaki linkteki gibi taklit etme seçeneği üzerinde durmak daha çok katılımcı sağlayabilir. Programlama gibi kişiye özel konular değişken olabilir ancak bir başlangıç nokta seçimi gerekli gibi. Örnek aşağıdaki linkte var. 

Benim incelediğim kadar bir kaç önemli nokta var.

1- Led Seçimi

2- Led Dizilimi

3- Led Soğutma

4- Led Kontrol.

Bu makalede 3 mücadele etabından bahsedilmiş, Disko efektinden kurtulmak, Spektrumu doldurmak ( Ledlerde color render olmadığı için sanırım)   ve Isı ile mücadele. 

Önemli noktalardan ilki bulunabilirlik babında sıkıntı yaşanıyor. İkameleri içinde detaylı led teknik bilgisine ulaşmak gerekiyor datasheet olarak. İkincisi işte taklit kaliteli armatürlerden yola çıkılabilir. 3 cüsü bu adımlardan en kolayı daha çok ekipmanı direkt seçme ile başarılabilen bir durum. Kontrol kısmı ise zaten yazılımdaki kabiliyetinizin rahatça başaçıkabileceği bir durum. 

Biraz tecrübemi kurcaladığımda eğer led seçimini gayet güzel yapabilme olanağı yaratabilirseniz katılımcı sayısı artacaktır. 

Aslında siz yeni arduino ve shield kullanmış biri olarak aklıma takılan soruya en iyi cevabı verirsiniz diye düşünüyorum. Kullandığınız Motor Shield gibi uno üzerine takılan bir 5-6 kanallı led driver kartı yapsam mı daha kullanışlı olur? Yoksa arduino nanonun üzerine takılacağı bir taşıyıcı kart mı yapsam daha iyi olur? Ben mühendis olduğumdan sanırım tam kestiremiyorum hobicilerin neyi daha kullanışlı bulacağını.

Aslında siz yeni arduino ve shield kullanmış biri olarak aklıma takılan soruya en iyi cevabı verirsiniz diye düşünüyorum. Kullandığınız Motor Shield gibi uno üzerine takılan bir 5-6 kanallı led driver kartı yapsam mı daha kullanışlı olur? Yoksa arduino nanonun üzerine takılacağı bir taşıyıcı kart mı yapsam daha iyi olur? Ben mühendis olduğumdan sanırım tam kestiremiyorum hobicilerin neyi daha kullanışlı bulacağını.
Ardunio Unonun üzerine takarsanız arduino unonun krterlerini ,5V-12V gibi, sağlamak zorunda kalırsınız. Ancak Ardunio Unoyu sizin kartınıza takarsanız sanırım beslemesini kendi limitlerinde otomatik sağlayabilir. Bu bir düz mantık yürütmesi. Kullanıcı bakımından dediğim gibi ikiside tak çalıştır olduktan sonra sıkıntı olmayacaktır. 

Hulusi hocam sizin verdiğiniz link üzerinden bir kaç bişey daha buldum eğer bu konuda size faydası olacaksa; 

Hüseyin hocam bunu inceleyin;

Ayrıca verdiğiniz linkte verilen 3 örneğin ticari anlamda ürünleri olduğunu ve bütün parçalarının satıldığını fark ettim Buyrun;

Destek konusuna gelince;

Hüseyin hocam ben baştan beri sizi takip ediyorum ve zaten ilginin zayıf olduğunu biliyorum. trello konusunun tutmayacağınıda biliyordum ama birde orayı deneyelim dedim. Akşama kadar da benim kadar kimse online olmamıştır herhalde. Bende bu gidişle yukarda attığım gibi hazır sistemler alacağım sanırım. En azından spectrum vs. değerleri hesaplanmış ve stabil görünüyorlar.

Ayrıca benim gibi dıy led armatür yapma arifesinde olup malzeme teminine başlayanlar için youtube da bir abimiz 16 bölümlük armatür yapımını ayrıntılı bir şekilde uygulamalı anlatmış. Tavsiye ederim;

Hüseyin bey bir başlasın bence gerisi gelir. Ama grup kurulup başlanmak istiyorsa biraz zor oluyor yerli forumlarda. Ben İstanbulda bile beceremedim. Evet  açtığım konu ilgi gördü de sizce kaç kişi başlar diye  düşünüyorsunuz? :) 3-4 kişiyi geçmeyeceğiz. Maalesef bunun bizlerle ya da ilgilenenlerle alakası yok. Çok ayran gönüllüyüz. Siz ya da Hüseyin bey kendisi için ideal olan Led armatüre başlasın derim. Takıldığı yeri sorar yola devam edersiniz. 

Hüseyin bey bunun sizinle ve konuyla alakası yok. Bur da önemli bir konu göz ardı ediliyor.

Forum da ben de dahil Led hakkın da tam bilgiye sahip kaç kişi var. Mesela sadece mavi Led kombinesi  istediğimde kendim yapma imkanım ve bilgim olmadığı için. Bu işle uğraşan bir firmaya yaptırdım.

Bu da yurt dışında Led kullanımı ne kadar yaygın olsa da. Bizde  yeni yeni Ledten lede  farklı olduğu anlaşılıyor. Düne kadar kelvin ve lümen degeri belli olmayan ledler kullanıldı ve çıkan sonuç hüsran olunca. Yapılan yorumlar edinilen deneyimler sonucu Ledle T5 arasında seçimi de kararsız hale getirdi. Bu yüzden kullanım olarak ağırlık T5 üzerine Led kullananlar da zaten hazır ürün kullanıyor veya sizin gibi tecrübesi ve bilgisi varsa kendisi yapıyor. Konunun katılım ve rağbet görmeme nedenleri bu diye düşünüyorum.

Diğer 2 konu. Led üreten firmaların farklılık yaratmak ve müşteriye yeni ürün sunmak adına armatüre ekledikleri şimşek efekti, bulut efekti vb. olayların ne kadar kullanışlı olduğu. Sonuçta biz hala tank lt  uygun balığı, canlı uyumunu bilmeden eklenen canlının beyaz beneğiyle uğraşırken bu  armatür efektlerinin balık ve canlı üzerindeki etkisin düşünmek bile istemiyorum.

Sonuçta yapmak istediğiniz  benim açımdan hobi için ileriye yönelik büyük bir yatırım. Türkiye'de hobi bu düzeydeyken konunun rağbet görmemesi normal.

Aslında fikir vermek değilde konu başlığı kullanılan tüm zaman saatlerinden kurtulup armatürü tek fiş ve kontrol paneliyle ayarla na bilir olsa daha fazla ilgi görür. Sonuç ta kullanıcılar ya dıy armatür yada hazır sistem kullanıyor. çoğun da da zaman kontrol paneli olmadğıı için zaman saatleriyle kullanıyor.

Kendim adına hızlı bir başlangıç yapayım diye ACG led driver alsam diyordum. Akşam düşündüm evde hemen hemen herşey var bir sürücü yapayım eve gidince dedim. Elde PCB yapmak için tek taraflı PCB hariç hiç birşey yoktu. Yılmadım kalemle üzerine çizip tornavida ile kazıdım. İlk defa lehim yaptım. Çok kötü oldu lehim ama yarın denemek için birşey çıktı.

Galiba bu PCB ve lehim işini öğrenmem gerek.

20150316_231045.jpg

20150316_231037.jpg

20150317_000925.jpg

20150317_003051.jpg

Ahmet bey güzel açıklamış gerçekten LED ile T5 arasında tercih konusunda LED herzaman idare eder puan almış ama T5 şampiyon olarak değerlendiriliyor tabi birde aydınlatma konusunda ciddi tartışmalar sadece bizim forumda değil yurt dışı forumlarda kavgalara varan şekilde devam ediyor  ve bu hobideki altın kural aydınlatma içinde geçerli yani hedefe yönelik tek bir yol yok bir çok başarılı yöntem mümkün dolayısı ile ortak 1 paydada bluşmaya pek imkan yok .Örneğin SPS tank sahipleri bu konuya çok uzak kalır marin tank sahibine aydınlatma ne olsa gider yosun olmadıkdan sonra geriye bu konuda tetikleyici olarak soft ve LPS tank sahipleri kalıyor bence onların deneme ve test çalışmaları bu konuyu tetiklemeli zaten siz bir armatür yapıp nihayi ürün oluşacak diye düşünmeyin diğer konuda deniz beyin sizin ve diğer arkadaşların katkısı ile oluşturulan zeolit projesi gibi görün motor kontrol çözüldü artık isteyen istediği reaktörü yapar ve kullanır ister güçlü motor büyük hacim ister zayıf motor küçük hacim vs.. ama herkezin bişeyler yapması için önü açılmış oldu sizinde çabalarınız gayet güzel bence ortaya ilerde kendi projesini yapmak isteyenler için önemli deneyimler ve bilgiler ortaya çıkartacak .Şimdiden kendi adıma teşekkür ederim.

PCB üzerine yanlış hatırlamıyor isem şöyle bir uygulama vardır. Bir tür kağıt, ütü ,PCB ve demir oksit. SOnrasını bilmiyorum :) Gemi modellemesi ile uğraşırken bakır levha üzerine kurşun kalem ve üzerinde harf boşlukları olan cetvelle gemi ismini yazardım. Sonra Demir Oksit içinde bir müddet beklettiğimde kurşun kalemle çizilmiş yerler eriyordu sanırım. Çok uzun sene geçti tam net değilim. Buna benzer yöntemler PCB de evde kullanılan yöntemler diye biliyorum.

PCB üzerine yanlış hatırlamıyor isem şöyle bir uygulama vardır. Bir tür kağıt, ütü ,PCB ve demir oksit. SOnrasını bilmiyorum :) Gemi modellemesi ile uğraşırken bakır levha üzerine kurşun kalem ve üzerinde harf boşlukları olan cetvelle gemi ismini yazardım. Sonra Demir Oksit içinde bir müddet beklettiğimde kurşun kalemle çizilmiş yerler eriyordu sanırım. Çok uzun sene geçti tam net değilim. Buna benzer yöntemler PCB de evde kullanılan yöntemler diye biliyorum.
Lazer printer ile kuşe kağıt, fotoğraf kağıdı gibi üzerinden tonerin ayrılacağı bir kağıda tersini çıktı alıyorsun. Sonra PCByi temizleyip üzerine ters ütülüyorsun. Kağıdı temizliyorsun ya da direk aluminyum folyoya alırsan temizlemeyedebilirsin. Sonra tuz ruhu ve peroksit karışımına atınca tonerli yerler kalıyor sadece. Ama evde hiçbiri yoksa böyle başının çaresine bakıyorsun.

Dün evde 12-24V arasında ayarlanabilen 5A güç kaynağı buldum. Şu Universal Laptop Adapter diye satılanlardan. Onunla akşama denemeyi düşünüyorum yaptığım sürücüyü.  

Motor shield gibi bir shield yapayım dedim nihayi ama nasıl sığacak 6 sürücü bilmem 6.8x5.3 cm karta bilmem. Bir de RTC var. Çalışcaz bakalım.

Yazılım tasarımı ile ilgili de birşeyler düşündüm bakalım. echotech'inkine benzeyecek biraz ama daha fazla seçenek sunacak mecburen.

Ay ışığı simülasyonu ile ilgili birisi beni aydınlatabilir mi acaba?

Ay ışığı için Apex in Lunar Simulator Modulünü inceleyebilirsin. Ledleri mercanların doğal ortamındaki ayın hareketine durumuna göre ayarlayabiliyor. 

Az önce gelen bir ÖM'den hareketle aklıma ek bir özellik geldi, paylaşmak istedim.

Son durumda sistem konfigürasyonumuz şöyle olmuştu.

Arduino Uno

1 veya 2 adet Led Driver Shield (Kendi tasarımımız)

Güç kaynağı 5V ve 12-40V çıkışlı

Ledler

Bu bileşenleri birleştirdiğimizde ve yazılımı arduinoya yüklediğimizde kendimize özel programlanabilir bir led çözümümüz oluyordu.

Bunlara ek olarak birde opsiyonel Röle kartı eklesek ve röleler de zamana göre açılıp kapanabilse. Yani t5 lerimizin açılıp kapanmasını da tek bir yazılım ve ayarla yapabilsek nasıl olur.

Bunlara ek olarak birde opsiyonel Röle kartı eklesek ve röleler de zamana göre açılıp kapanabilse. Yani t5 lerimizin açılıp kapanmasını da tek bir yazılım ve ayarla yapabilsek nasıl olur.
Eğer böyle bir özelliği sisteme eklerseniz T5+Led kullanmak isteyenlerde bu açık kaynak projeden istifade edebilirler. Armatüre tek bir elektrik girişi ile tüm sistem çalışabilir bu sayede.

Bir de sisteme eklemesi zor mu bilmiyorum ama armatürün iç sıcaklığına göre fan hızları da kontrol edilebilirse çok efektif olur diye düşünüyorum. Sonuçta ledler 25-35C arasında kalmalılar.

Hüseyin bey açmış olduğun konuyu bir aydan uzun zamandır takip etmekteyim, konunun henüz bir arpa boyu yol almamış olmasını mutsuzlukla izliyorum. Hala başlıca etmeni gözardı ederek hobi amaçlı üretilen bir ürünün etrafında gereksiz şekilde dönüp duruyorsun. 

Forum üyesi bazı arkadaşları da bu mesajımla kınıyorum. Neden tecrübeleriniz çerçevesinde kaynak,fotosentez,mercan ilişkisini Hüseyin beye net şekilde anlatmıyorsunuz?Yedi sayfalık konuda bu durumla ilgili tutarlı olan bir ifade bile yok. Konu, bir canlı türünün ihtiyacı olan doğru yoğunluk ve spektrum değerlerindeki kaynaktan çok, bir kebabçı dükkanındaki ışıklı tabela halini almaya başladı. 

Mesajımdaki amaç seni üzmek veya rencide etmek değil, bilhassa mantık hatanın farkına varmanı sağlayıp anafikre daha net odaklanabilmendir. Lütfen bana da mühendislik teranelerini anlatmaya başlama rica ediyorum. Seni manipüle etmek, veya polemik yapmaya da hiç niyetim yok.Kurulu ve mercan yükü olan bir akvaryuma sahip olsaydın ifadelerim kafanda çok daha net şekillenirdi, aksini iddia etme lütfen çünkü aynı durumu bir süre önce bende yaşadım.

Bırak lunar mod'u, relay field'leri,wi-fi veya driver'leri, Led kombinasyona odaklan. Eğer gerçekten bunu çözersen zaten olayın büyük kısmını halletmiş olursun. Sonrasında driver mi tasarlayacaksın? Gel güzel kardeşim, senden metelik talep etmeden prototipini ben tasarlayıp pcb'ye ben basacağım.Sonrasında zaten devamını getirirsin.

Hüseyin bey açmış olduğun konuyu bir aydan uzun zamandır takip etmekteyim, konunun henüz bir arpa boyu yol almamış olmasını mutsuzlukla izliyorum. Hala başlıca etmeni gözardı ederek hobi amaçlı üretilen bir ürünün etrafında gereksiz şekilde dönüp duruyorsun. 

Forum üyesi bazı arkadaşları da bu mesajımla kınıyorum. Neden tecrübeleriniz çerçevesinde kaynak,fotosentez,mercan ilişkisini Hüseyin beye net şekilde anlatmıyorsunuz?Yedi sayfalık konuda bu durumla ilgili tutarlı olan bir ifade bile yok. Konu, bir canlı türünün ihtiyacı olan doğru yoğunluk ve spektrum değerlerindeki kaynaktan çok, bir kebabçı dükkanındaki ışıklı tabela halini almaya başladı. 

Mesajımdaki amaç seni üzmek veya rencide etmek değil, bilhassa mantık hatanın farkına varmanı sağlayıp anafikre daha net odaklanabilmendir. Lütfen bana da mühendislik teranelerini anlatmaya başlama rica ediyorum. Seni manipüle etmek, veya polemik yapmaya da hiç niyetim yok.Kurulu ve mercan yükü olan bir akvaryuma sahip olsaydın ifadelerim kafanda çok daha net şekillenirdi, aksini iddia etme lütfen çünkü aynı durumu bir süre önce bende yaşadım.

Bırak lunar mod'u, relay field'leri,wi-fi veya driver'leri, Led kombinasyona odaklan. Eğer gerçekten bunu çözersen zaten olayın büyük kısmını halletmiş olursun. Sonrasında driver mi tasarlayacaksın? Gel güzel kardeşim, senden metelik talep etmeden prototipini ben tasarlayıp pcb'ye ben basacağım.Sonrasında zaten devamını getirirsin.
Mercan ihtiyaçlarının tartışıldığı bölüm oldu. Ancak Hüseyin bey konunun dışarı çıktığını düşündüğü için mesajlarımızı moderatörlere sildirttik. Dediğiniz gibi mercanlarla ilgili her türlü soruyu cevaplamaya çalışırız. Keza ben ve bir kaç arkadaşımız konu ile  direkt ilgili yabancı kaynak paylaşımını yaptık. Hatta uzun bir mesajımda  led armatür için gerekli ilk adımın led seçimi olduğuınu da belirttim. Ama dediğim gibi Hüseyin bey teknik aksama yakın yardım talebinde bulununca sizlerin profesyonel mesleği olan bu alanda kimseye laf etmek düşmedi. Öyle iki tane Google un bulduğu sayfalarla gelip burada ahkam kesmek istemem bu işe eğitime yıllarını vermiş kişilere. Ama katılıyorum olay mercan için armatür yerine direkt armatüre döndü. Serzenişinizde haklısınız.

Led seçimi konusunda ne kadar konuşursak konuşalım 2 alternatif var. Ya memnun kalınan bir armatür birebir taklit edilecek yada tasarlanan sistem spektrum ölçen bir alet ile test edilecek.

Datasheet'lerdeki spektrumlara göre ile led seçimi yapılabillir. Ancak ortaya çıkacak olan dalgaboyu karşımının son spektrum değeri hakkında bir fikrimiz olamayacak. 

Tahmini bir sistem ile mercanların durumuna bakarak led seçimi yapmak sanırım yıllar alır. 

Spektrum ölçümü yapabilen Lisun marka bir Chroma Meter;

Erdoğan bey ben size katılmıyorum;

Evet burada asıl amacın "Mercanların ihtiyacı olan ışık kaynağını en iyi şekilde verebilme" konusunun olduğunu hepimiz biliyoruz. Hüseyin beyin tek farkı onun kurulu bir tankının olmayışı ve mercanların ışık karşısındaki hareketlerini gözlemlememiş olması olabilir.( bence mercanları gözlemlemesinin konumuzla bir ilgisi yok) Fakat şu bi gerçek; hüseyin bey şuan da konunun beyni pozisyonunda;

Neden mi?

Çünkü hüseyin bey bize hangi ledi almamız gerektiği konusunu söylemiyor. Benim gibi yada diğerleri gibi konuya hakim olmayıp  yada zamanı olmayan kişilere gün simülasyonu, pwm driver ile bütün renkleri istediğimiz şekilde açıp kapayabilme, bu özellikleri telefondan kontrol edebilme vs. ile  yapacağımız aydınlatmanın kemikleşmesine yardım ediyor bu ( elektronik devrelerin temini ve montajı ve en önemlisi yazılımsal tarafı) ( her ne kadar tek başına da olsa)

Ayrıca; 

Hüseyin beyin baştan beri uğraştığı nokta değişken olabilecek led ve driver kombinasyon seçeneklerine uygun yazılım ve donanım kadrosunu oluşturmak. Burada zaten led driver yapacak olan kişiler harıl harıl spectrum led konularında araştırma yapıp link paylaşımı yapıyorlar.

Konu görüntüleyen kullanıcılar