Keşfet

Cagdason'un Günlüğü

430 evet :) , dyno nunmakro fotosu yerine mikroskop fotosu var aslında, cyano ya da diatom olmadığından oldukca eminim. 
O daha guzel :) Dino olduguna emin misiniz ? Diatom olacagini sanmam ama cyano olabilir. Gerci siz oldukca emin gorunuyorsunuz cyano olmadigina.

Nasil bir onlem almayi dusunuyorsunuz ?

 
Cyano dyno azalınca çıkabiliyor arada ama bu rengi şekli ve hızı ile cyanodan oldukca farklı. Birde dediğim gibi mikroskop ile bakma şansım oluyor cyano ve dyno mikroskop altında karıştırılacak gibi değil makroskopik olarak benzeselerde. Şimdilik önlem olarak bakteri eklemek ve H2O2 lokal uygulayarak başladım. Dün H2O2 yi şırınga ile sorunlu bölgelere uyguladım ve oldukca olumlu sonuç aldım 5 gün böyle devam edeceğim. Bu arada 2-3 günde bir biodigest ekliyorum bir tüp. Hiçbiri çalışmaz ise Fauna Marin - Ultra AlgeaX kullanmayı deneyeceğim bir şişe sipariş verdim. Bakalım sonuç bu sefer ne olacak, Tüm bunları yaparken ışıkları kapatmak olayı en azından %30 daha başarılı hale getiriyor ama bu sefer biraz sabredip ışık açık müdahale edeceğim zira çoğu zaman ışıklar yandıktan bir süre sonra sorun geri gelebiliyor. 

 
Mikroskop altinda fotograflanmis cyano ve dino goruntuleriniz varsa paylasabilir misiniz lutfen ? Baslikta vardir belki ben kacirmis olabilirim. Ben hic mikroskop altinda bakip incelemedim, incelesem de biyolog olmadigim icin anlamam gerci. Forumda bir emsali olsu diye istiyorum.

 
Dinoflagellate:

dyno1.jpg
dyno2.jpg


Cyano Bakteri:

Cyanobacteria_JamesGolden.jpg
_j8t1547.jpeg


7155_7323.png


 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Çagdaş bey elinize saglık ama aklıma takılan birşey var bilmedigimden soruyorum bu kadar derinlemesine incelediginiz  cyano ve dino için üretilen ürünleri üzerine damlatıldıgında ölme gibi veya bir başka bakteri türüne geçme veyada kendine koruma altına alıyormu neden dersen uygulanan uygulamalardan sonra sorun  bitdi diyorsun 2 hafta  sonra tekrar çıkıyor  kurtulma yolları bulunmazmı bunu bulursanız devrim olur 

 
Bakteri ve diğer tek hücreli canlılar çok hızlı bölünerek çoğalıyor buda hızlı bir evrim geçirmelerine sebep oluyor yani etkili olan bir ilaç sonra etkisiz olabiliyor bakteriler direnç geliştirebiliyor. Bunu engellemenin yolu tüm bakterileri öldürmek ve değişmelerine müsade etmemek. Fakat bunu yaparken diğer yararlı bakterileri öldürmemek gerekiyor. Dyno ya da Cyano yu öldürmek mümkün ama bunu öbür bakterilere zarar vermeden yapmak çok zor.

Benim aklımda bir iki fikir var aslında bu canlıları genetik olarak değiştirmek mümkün. Eğer genetik olarak değiştirip özel bazı proteinler bu bakteri yada tekhücrelilere aktarılabilirse bu yeni canlılar akvaryuma eklenip akvaryumdaki istenmeyen bakterilere baskınlık kurbilirler. sonra bu bakteriler belli bir ilaç ile öldürülebilirler. Ama bu dediklerim çok kolay şeyler değil özellikle GDO yasası çıktıktan sonra bunları yasal olarak yapmakda oldukca zor ama bu yapılabilir biraz planlamak lazım.

Sorun geçtikten sonra tekrar geri gelmesinin bir diğer sebebi bu bakteri ya da tekhücrelilerin tamamını öldüremememiz. Aynı antibiyotik kullanırken olduğu gibi sorun görsel olarak geçince tedaviyi kesiyoruz ve kalanlar direnç kazanıyor yada aldığımız bir kaya mercan alet yada kullandığımız bir deniz ürününden gelebiliyor. Sonuçta nerdeyse tüm akvaryumlarda olan canlılar sadece bazen baskın hale geçip tankı istila ediyorlar.

 
Çagdaş bey bilgi için teşekkürler gayet açıklayıcı ve net bir anlatım :thumbsup:  demekki eski yöntemle mücadeleye devam siz yöntemi inşallah bulursunuz :)

 
Aslında yukarda anlattığımı ben nerdeyse hergün kendi laboratuvarımda başka tekhücreli canlılar ile yapıyorum bunu dyno ya da cyano ile yapmak da mümkün ama bunun için izin almak lazım. İzin için güzel bir proje yazmak lazım. Bizim bölümde malesef tuzlu su ile uğraşan hocamız yok olsa onla birlikte yapabilirzi böyle bir proje ama sadece tatlı su ile uğraşanlar var. 

Ben kendi tankımda en azından yararlı bakteri sayısını arttıracak yöntemler deneyim cyano ve dynoyu yavaşlatmaya çalışıyorum buda zaten herkezin yaptığı karartma ile mümkün. Ama mercanlara oldukca zararı var. Karanlık yerine özellikle cyano ve dynoyu öldüren birşey olsa mükemmel olur. Belki ilerde çıkar böyle bir ürün. 

 
Fotolar icin tesekkurler Cagdas bey. Guzel bir referans olur insallah forumumuza :)

Cyano olduren ticari urunler mevcut. Ulkemizde ve dunyada pek cok marka altinda satilmakta. Dino ile ilgili de bir tane urun vardi yanlis hatirlamiyorsam. Elbette bunlar ne kadar etkili sonuc veriyor kullanmadigim icin bir sey diyemem.

 
Cyano için dediğiniz gibi birçok ürün var bazıları oldukca etkili. Ama dyno biraz farklı bir canlı ben yaklaşık 6 aydır uğraşıyorum birçok şey denedim son olarak dyno üzerinde etkili olduğunu ambalajına yazan bir ürün deniyorum bakalım ne olacak sonuçu göreceğiz. Genelde sorun cyano veya dyno nun sebebini bulmadan çözmek için bu tür ilaç ve kimyasal kullanmaktan kaynaklanıyor sonra ilaç kesilince sebep ortadan kaldırılmadığı için problem tekrar nüksediyor. Ben bundan 3 ay önce sorunu çözdüm 3 ay boyunca hiç bir sorun yaşamadım fakat bundan 1 ay kadar önce ışıklarımı değiştirdim ve tankın dengesini biraz bozdum bunun üzerine sorun nüksetti. Bu sefer sorunu nasıl çözeceğim bilemiyorum bakalım bir iki haftaya birşeyler belli olur. 

 
Benim hic dino sorunum olmadi. Cyano her tankimda oldu ama problem yaratacak boyutlara hic ulasmadi. Ben tanklarimda hep yuksek miktarda devirdaim ve yine yuksek miktarda ic akinti olusturuyorum. Sistemde oksijen hep yuksek oluyor. Belki bu sorunlarla karsilasmamis olmamin bir sebebi de budur. 

Cyanonun gelismesinde gozlemledigim en buyuk etken, TDS i yuksek su. Ne zaman RO nun filitreleri tikanip TDS yukselmeye baslasa cyano ortaya cikiyor. Eger filitrelerin degisimini aksatirsam artmaya devam ediyor. Degistirdikten sonra yok oluyor. Kullandigimiz RO ve 0 TDS sanirim bu bakteriler icin oldukca onemli.

 
Bende tds bir ara 60 lardaydı.Ama hiç cyano çıkmadı.

 
Bende tds bir ara 60 lardaydı.Ama hiç cyano çıkmadı.
Emre bey  % kaç su degişimi yaptınız ve bu şekilde ne kadar süre kullandınız niye diye sorarsanız 20 TDS degerinde suyla %20 su degişimi yaptım ve 2 hafta sonra sıkıntı baş gösterdi yani bile bile lades oldum tds degeri çok önemli

 
Benim haftalik'% 12 su degisimim var oda yaklasik 35lt ve ayrica gene yaklasik 30 lt buharlasma var yani haftalik 60-70 lt boyle yuksek tds li su ile degisim ve su tamamlama yaptim.Bu durumda enaz 4-5 ay surmustur.Her akvaryumun kimyasi degisik biliyorum ama sadece yuksek tds sorumlu demeyelim.Belki benim sansima sebeke suyu temizdir bilemiyorum

 
Sebeke suyunuz temiz de olsa 60 TDS yuksek bir deger.

Cyanonun pek cok sebebi olabilir. Benim de belirttigim sebeplerden biri olabilir. Sadece yuksek TDS e baglamak gibi bir dusuncem olmadigini cyano kunusunda yillardir yazdiklarimdan (okuma firsati bulduysaniz) cikartmaniz gayet mumkun. Zaten bir onceki mesajimda da gozlemledigim en buyuk etken demisim, tek etken dememisim.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Sebeke suyunuz temiz de olsa 60 TDS yuksek bir deger.

Cyanonun pek cok sebebi olabilir. Benim de belirttigim sebeplerden biri olabilir. Sadece yuksek TDS e baglamak gibi bir dusuncem olmadigini cyano kunusunda yillardir yazdiklarimdan (okuma firsati bulduysaniz) cikartmaniz gayet mumkun. Zaten bir onceki mesajimda da gozlemledigim en buyuk etken demisim, tek etken dememisim.
Evet yüksekti ve inanın çok umursamıyordum arkasından tüm filtreleri değiştirdim ve şimdi 0 tds ile devam ediyorum yoluma...

Ben kimseyi suçlamak yada yazdıklarını çürütmek adına yazmadım zaten sadece kendi tecrübemi paylaştım ve özelliklede belirttim ki benim şansımdan belkide hiç sıkıntı yaşamadım diye...

 
Dediğiniz gibi her tankın kimyası biraz farklı sizin TDS yi yükselten ionlar ile 20 TDS okuyan birinin suyundaki iyonlar farklı olabilir sonuçta TDS içinde ne olduğunu söylemiyor sadece birşeyler var diyor. Bu yazdıklarımızı okuyan yeni akvaryumcuların yanlış işler yapmasını önlemek adına "Hiç bir zaman (mecbur kalamdıkca) yüksek TDS su kullanmayın, bunun yanı sıra cyano dyno gibi problemlerinizin de tek sebebi kullandığınız su kaynaklı olmayabilir" gibi bir cümle yazsak sanırım yanlış olmaz. 

 
Aynen budur hocam elinize sağlık.Birde şu var her tds ölçer aynı göstermiyor maalesef bende tunze nin cihazı var o 25 gösterirken kalem tipi bir tds ölçer 60 göstermişti.

 
BK Mini 200 mutlu son: Bu Almanları taktir etmek lazım, dün gece iki üç gündür tankımda çalışan BK mininin temizlenmesi gerektiğine kanatgetirdim, ama daha önce yazdığım sebeplerden dolayı bunun pek kolay olmayacağını düşünüyordum. Zira toplama kabı sumpdan çıkmıyor sumpı dışarı almak lazım onun için de su boşaltmak lazım. Neyse tankın karşısında oturmuş kara kara düşünürken aklıma toplama kabının iç haznesinin ayrılabilir olduğu geldi. Kap içindeki sıvıyı bir hortumla boşalttım sonra kabın iç bölmesini ayırdım ve dışarı aldım kapak ve bu iç kısmı yıkayıp temizledim sonra pecete ile asıl kabın iinde kalan pislikleri sildim iç parçayı ve kapağı takıp tekrar yerleştirdim sorun çözüldü.Teşekkürler BK böyle bir dizayn yaptığın için :)

 
Aynen budur hocam elinize sağlık.Birde şu var her tds ölçer aynı göstermiyor maalesef bende tunze nin cihazı var o 25 gösterirken kalem tipi bir tds ölçer 60 göstermişti.
Elektronik her alletin kalibrasyonu ve nerde ölçüm yaptığınız çok önemli. Tank içinde ölçüm yapan elektronik aletler özellikle kafamotorlarının hafif bir elektirik kaçırmasından çok kötü etkileniyorlar. 

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst