Herkese merhabalar chelmonla ilgili deneyimlerimi paylaşmak istiyorum. Çok sevdiğim bu balıktan 14 senede toplam 3 tane besledim. İlk aldığım malesef cok uzun süre yaşamadı malum o zamanlar acemiydim ve bugünkü gibi bilgi paylaşımı yoktu . 2 aldığım chelmonı 2 sene benimleydi. O sıralarda akvaryumda cok fazla aipthasia vardı ama yüzüne bile bakmadı. Karides hazırladım yemedi. En sonunda diğer arkadaşların söylediği gibi canlı midyeyi acarak verdim. Zamanla buna alıştı ama başka hiçbirşey yemedi. 2. Senenin sonunda malesef öldü ben tatildeyken yani bu balığı alınca yanlız bırakma şansınız yok malesef. İyi düşünün derim çok üzülmüştüm ölünce. Bundan 1 ay önce yine bir chelmon aldım bu arada akvayum malum üreme durumda bagaiilerin olduğu düzenli karideslerin yumurta yaptığı pod bakımından zengin ama file fishi olan midye verseniz chelmona kalmadan yiyecek bakıların olduğu bir akvaryum Anlıyacağınız almak bir yandan iyi ama diğer yandan balıklar yüzünden anlamsız. Bir anlık gazla aldım diyebilrim. Bu sefer de malesef hiç karides yemedi midyede almadı ama akvaryumdaki podları yedi bunun ötesinde kurutulmuş artemia yiyor.
hemde oldukça büyük bir hızla. Tamamen şans cok nadir olur diye düşünüyorum su an çok sağlıklı ve formu oldukça iyi. Yem makinasına bu yemden de mixleme yaptım artık gözüm arkada kalmayacak. Bu balığı alacak ve beslemek isteyen arkadaşlara söyle önerilerim olucak:
1- balığınızı secerken özelikle bu balıklarda kolayca ayırd ediliyor karın kısmının çok göçük olmadığına dikkat edin.
2- etraftaki kayaları didikliyor mu ona bakın
3- en önemlisi bence bu balığı beslemek için ne kadar isteklisiniz kış günü deniz kenarından ıslanmayı göze alıp buz gibi sudan midye çıkartabilecekmisiniz gerekirse (bizzat yaşadım her hafta avcılardan midye cıkartıp haftalık olarak verdim) yada karidesi ince ince uzunlamasına doğrayıp bir cubuk yardımıyla her gün en az 2 kere verebilecekmisiniz. Akşam veririm sadece demek olmaz sonuçta akvaryumdaki kaynaklar sınırlıdır dışarıdan beslenme bu balık için extra önemli
4- akvaryumda chelmonun beslenmesini engelyebilecek balık varsa iki kere düşünün derim
5- klasik olucak ama oturmuş bir akvayum yine bu balık için çok önemli
6- sadece aipthasia için bence alınmamalı benim aldğım 2 tanesi yemedi yüzüne bile bakmadı alınacaksa hoiciden yemiş olanları almak lazım ama malum bu aipthaisada cabuk tünkeniyor bitince problem başlıyor o yüzden b planınız hazır olmalı
7- unutmaınki bu balığa karides yada midye vermek demek organik yükü arttırmak demek oluyor bunu da göz önüne almalıyız diğer mercanlarımız için
Hepinize bol tuzlusulu günler dilerim. Koray Cenan