Keşfet

Feza Hokkacı: Desktop Ofis Akvaryumu

Feza bey ellerinize saglik mukemmel bir gunce olmus. Sizde bir leopard wrasse vardi hala duruyormu duruyorsa ne ile besliyorsunuz? SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yaşar Bey merhaba,Teşekkür ederim. Leopard Wrasse büyüdü ve çıkarıp büyük akvaryuma aldım, hayatına devam ediyor. Kuru yem de dahil dondurulmuş yemler vs. hepsini yiyen bir balık. 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı
Cok sansliymissiniz ben bir turlu alistiramadim kuru yeme donmus yemde zor oluyor. Acaba besleme sikliginiz neydi

SM-G920F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Cok sansliymissiniz ben bir turlu alistiramadim kuru yeme donmus yemde zor oluyor. Acaba besleme sikliginiz neydi

Yaşar Bey,

Nano akvaryuma, kuru ve dondurulmuş yemler ile günde 3 defa yemleme yapıyorum. Leopard Wrasse hem kuru hem de donmuş yem yediği için hiç sıkıntı yaşamadım. Denizatlarını günde 2 defa el ile besliyorum.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

Sevgili Dostlar,

Merak eden arkadaşlarım için, Denizatlarının el (cımbız) ile beslenmeleri. Yedikleri yem dondurulmuş mysis. Sesli olarak izlemeniz halinde yemi yakaladıklarında çıkarttıkları sesi az da olsa duyabilirsiniz.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

Moderatör tarafında düzenlendi:
Feza bey sizden etkilendim diamond goby ve tiger shrimp aldim ama bir sikintim var acayip kum kaldiriyorlar su icerisinde hep partikuller ucusuyor sizde boyle bir durum soz konusumu acaba..

Feza Bey Naked Clownfish ler mükemmel. Süper bir palyaço seçimi olmuş.

Denizatı beslemesi çok zor biliyordum maşallah sizinkiler yerken sesi dışarı çıkıyor :)  

Feza bey sizden etkilendim diamond goby ve tiger shrimp aldim ama bir sikintim var acayip kum kaldiriyorlar su icerisinde hep partikuller ucusuyor sizde boyle bir durum soz konusumu acaba..

Yaşar Bey merhaba,

Bendeki gobyler, Dracula-Nematodes-Aurora, karides ise Randalli,yani sizdeki canlılardan biraz farklı. Tiger yapıyordur bulandırma işini, zaman zaman bende de oluyor ama çok umursamıyorum açıkçası. Zira hayvanın doğası bu, kazacak ve yuva yapacak.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

Feza Bey Naked Clownfish ler mükemmel. Süper bir palyaço seçimi olmuş.

Denizatı beslemesi çok zor biliyordum maşallah sizinkiler yerken sesi dışarı çıkıyor :)  
Melih Bey merhaba,

Çıplak soytarıların rengi çok güzel, tam turuncu. Bu canlıları dünyada üretebilen çok az merkez var (yanlış bilmiyorsam 3-4 yerde üretilmiş bu güne kadar). Bunlardan birinin de Türkiye'de olması açıkcası gurur duyulacak birşey. Benim çıplak soytarıların yanaklarında beyaz benekleri var ve biraz daha ayrıcalıklılar.

Atlarım da üretim ve yine Türkiye'de akvaryum ortamında üretilmiş canlılar. Akvaryum ortamına alışık oldukları için bağışıklıkları da bu ortama göre gelişmiş, donmuş yeme alışmış canlılar. Dolayısı ile vahşi türdeşlerine göre daha dayanıklılar.

Her iki tür canlıyı da Mercan Çiftliği Deniz Şişman Bey'den temin ettim, kendisinin üretimi. Türkiye'de Deniz Şişman Bey gibi bir profesyonelin bulunmasının, hem bu hobi, hem de hobiciler açısından büyük bir şans olduğunu düşünüyorum.

İlginiz için teşekkür ederim.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

Merhabalar,

Daha önce gözlemleme imkanı olmamış arkadaşlarımız için: Torch ve Naked Ocellaris 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

Arkadaşlar merhaba,

Son güncellemeden bu yana uzun zaman geçmiş. Bu zaman zarfında olan değişiklikleri ve mevcut durumu paylaşmak istedim sizlerle.

İlk günden bu yana 40x40x35 ebatlarında, arkadan 10 cm hazneli nano akvaryum ile devam ediyorum. Ekipman olarak; Tunze 9002 PS, Eheim geri dönüş pompası, flo deflector, Kessil led armatür kullanıyorum. Son olarak, uzun bayram tatili sebebiyle, otomatik su tamamlama (Grotech) ve otomatik yemleme (Resun) ekledim (yemlemeyi şu an kullanmıyorum, elle yemleme yaıyorum). Yaklaşık 6 ay kadar önce kayaları değiştirmiştim, aiptasialardan kurtulmak için. Son zamanlarda bir miktar fosfat sorunu yaşadım ama onu da atlattım şu an için.

Hippocampus Comes türü çift denizatını ve çıplak soytarıları çıkarttım. Denizatlarını farklı bir tür denizatı (Hippocampus Reidi) eklemek istediğim için soytarıları ise büyüdükleri ve yükleri arttığı için çıkarttım (henüz Reidi eklemedim).

Şu an akvaryum mevcudumuz;

• Nematodes Goby, 1 adet
  • Dracula Goby, 1 adet
  • Aurora Goby, 1 adet
  • Rainfordi Goby, 1 adet
  • Blue Stripe Pipefish, 1 adet
  • Okinawa Goby, 1 adet
  • Ripple Goby, 1 adet
  • Orchid Dottyback (Fridmani), 2 adet
  • Pom Pom Crab, 1 adet
  • Anemone Crab, 1 adet
  • Glass Shrimp, 1 adet
  • Randalli Shrimp, 1 adet
  • Srimp, 2 adet)
  • Black Urchin, 1 adet
  • Yellow Sea Cucumber, 2 adet
  • Algae Eater Snail, 1 adet
  • Conch, 1 adet
şeklinde. Bu kadroya Yasha Goby de eklemek istiyorum eğer bulabilirsem.

Mercanları sayamayacağım; çeşitli soft ve LPS mercanlar mevcut. Son olarak 1 adet SPS ekledim akvaryuma, şimdilik sıkıntı yok, halinden memnun. Eğer başarılı olursa SPS miktarını artırmayı planlıyorum.

Akvaryuma KH hariç herhangi bir katkı girmiyorum, haftada bir %10 civarı su değişimi yapıyorum.

Müsait bir zamanda fotoğraf ve video da yüklemeye çalışacağım.

Sağlıcakla ve hoşça kalın.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

Akvaryumun Kessil'li halini merak ettim. Hangi modelini tercih ettiniz?

Akvaryumun Kessil'li halini merak ettim. Hangi modelini tercih ettiniz?
Onur Bey merhaba,

Kessil A350W modeli. Bu armatür ile akvaryumu izlemesi gerçekten çok keyifli. Dalga efekti-suyun akvaryum içindeki kırılımı müthiş. Başka armatürlerle bu efekti yakalamak zor.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı

Müsait bir zamanda bir video hiç fena olmaz o zaman Feza Bey.

Bu arada sizde mevcut olduğundan belki bilirsiniz, sanırım bana canlı kayalarla birlikte misafir bir pistol shrimp geldi. Akvaryumdan gece gündüz belli zaman aralıklarında çink sesi geliyor. Karides gobisi eklesem eşleşmeleri mümkün olabilir mi? Tabii karidesin kendisini henüz görmedim ama youtubedan sesine bakınca aynı ses olduğuna emin oldum. 

Müsait bir zamanda bir video hiç fena olmaz o zaman Feza Bey.

Bu arada sizde mevcut olduğundan belki bilirsiniz, sanırım bana canlı kayalarla birlikte misafir bir pistol shrimp geldi. Akvaryumdan gece gündüz belli zaman aralıklarında çink sesi geliyor. Karides gobisi eklesem eşleşmeleri mümkün olabilir mi? Tabii karidesin kendisini henüz görmedim ama youtubedan sesine bakınca aynı ses olduğuna emin oldum. 
Onur Bey merhaba,

Öncelikle karidesi tesbit etmeniz ve türünü belirlemeniz gerekli. Ardından o türe uygun goby edinebilirsiniz. Örneğin; karides randalli ise Nematodes, Dracula, Yasha, Aurora Goby türlerinden biri olabilir, eğer Tiger ise Yellow Watchman olabilir. Akvaryuma eklediğinizde bir süre sonra balık karidesin açtığı yuvayı bulup kullanmaya başlayacaktır.

Saygılarımla, 

Guzel goruntuler,

Ufak sps fraglari goruyorum sps yolunda adimlar atilmis daha oncede bir konusmada da bahsetmistiniz.

Sorunsuz daim olmasi dileklerimle  :clap:

Guzel goruntuler,

Ufak sps fraglari goruyorum sps yolunda adimlar atilmis daha oncede bir konusmada da bahsetmistiniz.

Sorunsuz daim olmasi dileklerimle  :clap:
Hakan Bey merhaba,

Güzel dilekleriniz için teşekkür ederim. Temmuz ayında ilk SPS denemem başarılı olunca SPS miktarını artırdım. Şu an 6-7 tür SPS var akvaryumda. 

Yine Temmuz ayında Mandarin eklemiştim akvaryuma, dondurulmuş yem (mysis) ve akvaryumdaki doğal podlar ile besleniyordu. Uzun bayram tatilinde donmuş yem verecek kimse olmadığı için çıkarıp büyük tanka aldım. 

Şu an; yumuşak, LPS, SPS mercan türleri, balıklar, eklem bacaklılar ve omurgasızlar ile devam ediyorum. 

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 

Arkadaşlar merhaba,

Aiptasia problemini minize etmiş bulunmaktayım.

Öncesi:

Ekli dosyayı görüntüle 32218

Temizlikçi:

Ekli dosyayı görüntüle 32219

Ve Sonrası:

Ekli dosyayı görüntüle 32220

1 gün içerisinde neredeyse tamamını tüketti. Kuytuda kalan birkaç köke ulaşamadığı için temizleyemedi ama başarılı bir sonuç çıktı ortaya. Zoalara vurmaya başlayınca akvaryumdan çıkarmak zorunda kaldım. Bugün başka bir tankta temizliğe-hasada gidecek.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı
Aiptasia nedir anemon gibi şeymi neden sorun oluyor akvaryumum da 1 tane var sorun olurmu

Öğrendim iyi bir şey değilmiş hemen çıkartıyorum akşam akvaryumdan

Aiptasia Anemon Nedir diye bakarsak, deniz akvaryumu zararlısı, aiptasia yok etmek gereken ve aynı zamanda diğer trppical mercan türlerini yakabilecek azgın bir anemon olduğunu görürüz. Aiptasia Anemon diğer türdaşları gibi hareket edebilen ve yer değiştirebilen bir anemon türüdür. Bu açıdan bazen mücadele aşamasında Aiptasia Anemon bulunan oyukların kapatılması uygulaması kullanılır. Bu uygulamada oyuğun hiçbir çıkış noktası olmamalıdır. Aksi halde Aiptasia Anemon yaşamaya devam eder. Konumuzda Aiptasia Anemon yapısını daha çok ön plana çıkarmaya çalışacağız. Yerli bir anemon türü olduğu ifade ediliyor olsa da tropical ithal kayalarda da görüldüğünden bu ifade belirsizlik kazanır.Fotoğrafta görüldüğü gibi Aiptasia Anemon alt kısmı tıpkı tüm anemon türleriyle benzerlik göstermektedir. Bu noktada asıl dikkat edilmesi gereken su içinde parçalandığında Aiptasia Anemon türünün daha da akvaryuma yayılıyor olmasıdır. İlginçtir ki diğer beslediğimiz anemon türleri bu durum karşısında büyük oranda ölümle tanışmaktadır. Aiptasia Anemon türünün ve nedir sorusunun temel yanıtı son derece agresif ve azgın bir anemon türü olduğudur.Aiptasia Anemon ilginçtir ki yine bazı ortamı sardığı akvaryumlarda görenler tarafında ilgi çeken ve beğenilen bir olgu oluyor. Tabii bu beğeni noktasında olanlar genel olarak deniz akvaryumu hobisine uzak olanlar oluyor ne yazık ki. Beğeni noktası veya değil ama mücadele etmemiz gereken bir Aiptasia Anemon türü olduğuna şüphe yok.

Serkan Bey merhaba,

Bilgi paylaşımınız için teşekkür ederim. Tamamen kurtulmak pek mümkün değil, temizleseniz bile akvaryuma eklediğiniz mercanlar ile yine gelebiliyor. Ben bu sebeple son bir yıl içinde 2 defa kaya değiştirdim.

Saygılarımla,

Feza Hokkacı 

Konu görüntüleyen kullanıcılar