Saygıdeğer arkadaşlar merhaba,
Akvaryum 6.ayını doldurdu, en riskli dönemi atlatık ve resimlerle desteklenmiş bir güncellemenin zamanı geldi.
Halen Tunze 9002 kullanmaya devam ediyorum, performansından gayet memnunum ve sesi artık rahatsız etmiyor, alıştım sanırım.
Aydınlatmayı (zetlight 1702) elden çıkarttım yerine kendi imalatım olan power led armatürü kullanıyorum. Toplam 27 watt ve 2 ayrı sürücü ile devreye alıyorum. Sürücüleri farklı zaman ayarlı prizlere bağladım, böylelikle ledler ayrı ayrı saatlerde devreye giriyor. Edison marka 1 w ledlerden kullandım; beyaz, mavi, yeşil, kırmızı, sarı-turuncu ve UV. Performansından şimdilik memnunum, mercanlar gayet olumlu cevap verdiler, renkleniyor ve gelişiyorlar.
Bir de portatif RO cihazı edindim, sağolsun Zafer Bey bu konuda çok yardımcı oldu. RO cihazının performansı çok iyi, sürekli "0" TDS ölçüyorum arıttığım suda.
Bu zaman zarfında bazı olumsuzluklar da yaşadım;
* 2.ay civarı zoalarım açmamaya ve ölmeye başladılar, hemen çıkartıp karantinaya aldım. Ya canlıları aldığım yerden gelen zararlılar ya da su değerleri yüzünden olduğunu düşünüyorum (büyük ihtimal ilk seçenek, emin olmadığınız yerden canlı almayın). 4.aydan itibaren tekrar eklediğim zoalar artık hallerinden memnun ve oldukça güzel açıyorlar.
* Şirkette jenaratör olduğu için elektirik kesintilerinden etkilenmiyordum, ama bir gün prizlerin bağlı olduğu sigorta atmış ve cihazlar durmuş. Akvaryumun ne kadar süre bu şekilde kaldığını bilmiyorum ama sabah şirkete gittiğimde balıklar dibe çökmüş zor nefes alıyorlardı. Ripple mini clown goby hayatını kaybetmişti (çok sevimli ve sempatik bir canlı idi), diğer canlılar sağlıklarına kavuştu (Şarj edilebilir ve elektirik kesildiğinde kendiliğinden devreye giren hava motoru almak elzem oldu).
* 4. ay civarı 1 tane Fridmani ekledim akvaryuma, çok güzel bir canlı, kesinlikle tavsiye ederim. Muhteşem güzel bir rengi ve çok kıvrak hareketleri var. Gayet mutlu-mesut yaşarken soytarıların hışmına uğradı ve maalesef akvaryumdan atlayarak intihar etti (akvaryumun üzerini ızgara şeklinde bir akrilik kapak ile kapattım).
Bu aksililerin hepsi yeni şeyler öğrenmeye ve tecrübe edinmeye vesile oluyor ama kayıplar da çok üzücü.
Mevcut duruma gelirsek;
Aşağıda eklediğim resimlerden de görüleceği üzere mercan popülasyonu LPS ve soft mercanlardan oluşuyor. Balık olarak 2 tane yerli üretim soytarı (snowflake), 1 tane boru balığı (blue stripe pipefish) mevcut. Diğer canlılar: 1 tane anemon yengeci, 1 tane pom pom yengeç (1 yıldır benimle), 1 tane cam karides bulunuyor (temizlikçi karides vardı, çok büyüdüğü için çıkarıp ana akvaryuma almak zorunda kaldım). Yakın zamanda 1 tane karides goby (Stonogobiops Nematodes) ve 1 tane de goby karidesi ekleyeceğim, siparişi verdim bekliyorum.
Akvaryum küçük olduğu için büyük akvaryumlarda bakılabilen tang türleri gibi balıkların veya akvaryuma yük getirebilecek canlıların bakılabilmesi mümkün olmadığı gibi doğru da değil. Bu tip, nano diye adlandırılan akvaryumlarda bakılabilecek (büyük akvaryumlarda bakılması-bakılsa dahi görülebilmesi mümkün olmayan) canlılar, yukarı da saydığım türdeki balıklar ve omurgasızlar.
(Fotoğrafları cep telefonu ile çektim, net çıkmamış olabilirler, kusura bakmayın)
Genel Görünüm
Ekli dosyayı görüntüle 29129
Torch Ailesi
Ekli dosyayı görüntüle 29130
Çeşitli Mercanlar
Ekli dosyayı görüntüle 29131
Ekli dosyayı görüntüle 29132
Ekli dosyayı görüntüle 29133
Ekli dosyayı görüntüle 29134
Ekli dosyayı görüntüle 29135
Ekli dosyayı görüntüle 29136
Snowflake
Ekli dosyayı görüntüle 29137
Blue Stripe Pipefish
Ekli dosyayı görüntüle 29138
Ekli dosyayı görüntüle 29139
Pom Pom Crab
Ekli dosyayı görüntüle 29140
Anemone Crab
Ekli dosyayı görüntüle 29141
Ekli dosyayı görüntüle 29142
Glass Shrimp
Ekli dosyayı görüntüle 29143
Ekli dosyayı görüntüle 29144
Davetsiz Misafir (Örümcek Deniz Yıldızı)
Ekli dosyayı görüntüle 29145
Ve son olarak: kabuklarını atan yengeçlerimin kurutulmuş kabukları
Ekli dosyayı görüntüle 29146
Desteklerini ve dostluklarını hiçbir zaman esirgemeyen Deniz Şişman ve Tahsin Karasu Beylere şükranlarımı sunarım.
Hoşça ve sağlıcakla kalın.
Saygı ve Sevgilerimle,
Feza Hokkacı