Keşfet

Hangi Tuzu Kullanıyorsunuz

Uğur bey bizim tuzu diğer tuzlardan ayıran en önemli faktör 2 komponentli olmasıdır .

Deniz suyunda 1 ppm altında olan iyonların katı halde karıştırmak yerine biz o elementleri

sıvı olarak veriyoruz . Bazı elementler varki hem biyolojik açıdan çok önemli hemde

ölçülemiyecek derecede suda az bulunuyor . 4500 kg kuru tuzda 0,04 gr bir minerali

karıştırmak fiziki olarak mümkün değildir . Oranı artırırıp karıştırırsınız fakat buda

tuzun kalitesine yansır. Diğer taraftan 350 gr tuzu 10lt  çözüp 8ml sıvı ColorX eklediğinizde

25 dercede doğal iyonik dengede 1025 tuzluluk elde edersiniz . Neden diğer tuzlar 370-420 gr kullanırken bizim tuzda

350 gr ? Aceba birşeymi eksik ? 1025 tuzlulukta Mg 1380 Ca 470 K 395 Kh 10 . Mesele

kullandığınız hammedelerin safsızlığında yatmakta .

Elbette sizi anlıyorum Uğur bey . Siz diyorsunuzki 1-2 defa kullanarak tuzun kalitesi anlaşılmaz .

Haklısınız . Ama şunuda unutmayın biz yerli üreticiyiz . Önyargı çok fazla olduğu için tuzumuzu

alan birçok hobici hazırladığı suyun değerlerini test etmekte . Sayemizde test kullanımı arttı :)

Bütün forumları tarayın değerlerde sapma tespit eden benim hatırladığım 2 kişi oldu 3 senede .

Bir arkadaşımızın testi bozuktu diğerinin ise RO sundan 9,5-10 Ph su geldiği için çökmeler

olmaktaydı .

Şu konuyada değinmeden edemiyeceğim . Dünyanın en mükemmel ürünlerinide kullansanız

Kerem beyinde dediği gibi bilgi ve tecrübe çok daha önemli . Ben zamanında hobici iken ucuz ve kolay

erişebildiğim için çok kötü bir tuz kullanıyordum . İçinde özellikle silikat fazlaydı ve bazı elementler

eksikti . Farkındalıkla yani çok araştırıp okuyarak hazırladığım katkılarla bunu dengeliyordum ve SPS bakabiliyordum .

Bu arada dünyanın en pahalı tuzuda bizim gibi 1 katı 1 sıvı konseptle çalışmakta .

10 kg tuz 200 TL  ;)

Çekler isini biliyorlar.

Cihan bey verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. Gayet aydinlatici oldu. Beni anladiginiza da cok sevindim.

Benim markanizla tuzunuzla ilgili negatif bir dusuncem yok. Aksine alip kullanmak icin hazirlik yapiyorum. "Neden CoralX salt mix almaliyim?" Sorusunun cevabini aldim. Tesekkur ediyorum.

Sent my iPhone using Tapatalk

Moderatör tarafında düzenlendi:
Cihan Abi, geçenlerde Almanya' da Triton diye katkılar yapan, çok gelişmiş bir laboratuvarı olan, zaten kimyager olan bir kişiyle tanıştım. Türkiye' deki katkılardan, tuzlardan vb. bahsederken bizim burada birinin tuz yaptığını söyledim. Adam imkansız dedi, inanmadı, içinde sadece NaCl ve max. 3-5 tane ana element vardır, daha fazlasını homojen olarak karıştırmak için çok büyük yatırım lazım; ona da dünyada bile ancak belli sayıda tuz firması sahip dedi. Türkiye pazarı için bence böyle bir yatırıma kimse girmez dedi. Ben de minörleri sıvı verdiğini söyledim. Adam çok etkilendi, süper pratik ve çok güzel bir yöntem dedi. Senin kimyager olduğunu hemen tahmin etti vb. Selam söyledi sana, geç de olsa ileteyim...

Eser hangi lise kimyager diploması veriyor ?

Eser Tritonu biliyorum .Sahibiyle tanışmamış olsamda ortak tanıdıklarımız var . Sektöre farklı bir bakış açısı

getirdi . Su değiştirmeden yürütülebilinen bir metod geliştirdi . Makro alg besleyerek atıklar alınıyor . Özel

katkılarlada değerler ayakta tutuluyor . Ayda 1 iyonik dengenin analizi için firmaya numune yollanması şart . Analizleri firma

yani Ehsan bey şahsen yapmakta . Tuz konusuna gelince Ehsan beyin dediği gibi ciddi yatırım şart .  Yaptığımız  yatırımın

sadece Türkiye pazarı için anlamsız olduğu konusundada hem fikiriz .

Yav en acısıda bu birileri mutlaka edip sıvıyor çok güzel bir anket bilmediğimiz bisürü bilgi yazılıp çiziliyor biz konya nerde onu arıyoz.

Vesselam okumak cehaleti alsada "ki onada inanmayanlardanım" eşekliğin baki kaldığı aşikar

Eserciğim bunu anlayabilecek kabiliyete bizler sahip değiliz uğraşma

Eser cihana ikide bir kimyager dediğin için bunu yazdım cihanın kimya üstüne eğitim aldığını sanmıyorum haa  hoca dersen adam profösör ona bir sey diyemem.

Bir prof birlise mezunu kimyager yola çıkmış ya nasip demişler olayımız tuz cihan bey değil siz kullandığınız ürün ve artılarını yazın değerlendirmeyi okuyucular yapar. Cihan bey ile ilgili sorununuzmu var merak ettim şimdi.

Arkadaşlar yaklaşık 1 seneye yakın Elos kullandım ama cyano belasından bir türlü kurtulamadım. ışıkla ilgili değişimler yaptım olmadı t5 kombinasyonları dımlı kullanma  lede geçiş gibi cyano devam etti. Su değerlerimi defalarca kontrol ettim  test ettim hepsi normal çıktı.  Filitrasyon çeşitleri denedim bakteri kültürleri denedim ama cyane hep oldu hep oldu . Sonunda tuzum bitti ve ben Red sea pro coral tuz aldım. 7 kg luk denemek için...  Ve 2.su değişimimle birlikte cyano yok olmaya başladı şu anda çok az miktarda var. Elos tuz cyano yapıyor diye bir iddiam yok ama bırakınca; tuzu değiştirince cyano problemim bitti.  

Elos niye ankette yok acaba benim disimda kullanan yok mu diye suphelenmeye baslamistim :) Bende cyano problemi olmadi cunku hicbir zaman fosfatim nitratimdan fazla olmadi.

Fosfat ölçümlerim de kabul edilen değerlerdeydi Cenk Bey . Hanna checker ile ölçümler yapıldı. :)

Tabi ki her tankta cyano yapacak diye zaten iddia etmiyorum. Ama ben tuz değiştirene kadar benim tankımda bu belayla uğraştım. Her tank ayrı bir dünya ve ayrı bir habitat   :)

Fosfat ölçümlerim de kabul edilen değerlerdeydi Cenk Bey . Hanna checker ile ölçümler yapıldı. :)
Baris Bey, ben tuzla alakali degil de cyanonun genel olarak ortaya cikma nedeninden bahsettim. Bir kaynakta Redfield formulune gore nitratin fosfata oranin olmasi gereken orandan daha dusuk olmasi durumunda ortaya ciktigini okumustum. Belki de tuzda fosfat orani daha yuksektir ama bende hep nitrat oldugundan suya karisinca her zaman nitratim fosfattan yuksek oluyordu ve hic cyano olmadi. Normalde nitrati olmayan bir tankta dediginiz gibi problemlere yol aciyor olabilir.

Bunu tuzla ne kadar alakalı bilmek için tuzu test etmek gerrekir ama cyanobacterler sadece fosfatla beslenmiyor, diğer nitrat gibi maddeleride kullanıyorlar Bakteri olarak isimlendirilmelerine rağmen fotosentez yapıyorlar ve bunu oldukça hızlı gerçekleştiriyorlar. Nitrat fosfat oranının fosfat lehine döndüğü durumlarda ise ilkel cyanobakteriler ve diğer algler avantajlı duruma  geçiyor bunlar camda ve kumda bir günde görülebilir 

YAni kısaca işin özeti yararlı bakteriler nitratla beslenir ( nitratınız 0 oldugu zaman bakteri sayınızda azalma olur yani sistem dedigimiz olay bu. Tam terside olur canlı yükünüz ve nitratınız ölçüle bilir degerdeyse bakteriler kendiliginden çogalır)bakterilerin azalmasıyla cyona ortaya çıkar ve bakteriler zayıf duruma düşer döngü bu şekilde gelişditiği yerde bunu tuzu baglamak dogru degil 

sistemde hiçbir değişiklik yapmadan sadece tuz değişikliği sonucu cyano problemimi bitti. 

Ahmet bey ölçüm değerleri aynı nitrat fosfat  amonyak nitrit gibi test sonuçlarım. Yani su değerlerim. Işık aynı led yanış süresi aynı bakteri kültürü aynı. su değiştirme periyodu  ve ltresi aynı , mg değeri aynı ca değeri aynı kh değeri aynı ph aynı filitresizyon aynı balık sayısı aynı yemleme aynı mercan sayıs aynı omurgasız sayısı aynı sadece tuz değişikliği oldu ve cyano bitti.

Konu görüntüleyen kullanıcılar