Keşfet

Hangi Tuzu Kullanıyorsunuz

Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak gibi bir kötü huyu var milletimizin. Bunun önüne geçmek için detaylı araştırma ve okuma yapmak gerekir. Kimyager olmaya gerek yok bu tip bilgileri anlayabilmek için.

Mesela bu linkteki   makaleyi ingilizce bilmeyenler de google ile tercüme edebilirler ( ya da verdikleri önem kadar farklı bir yol deneyebilirler ) ve temel bazı bilgilere sahip olabilirler.

Saygılar,

Kerem Çakıroğlu

 
Çağdaş bey bana bu çok makul gelmiyor. Hele genellikle %10-15 gibi bir miktarda su değişimi yapıldığını düşündüğümde su değişimlerindeki tuz markası farklılığının canlıları olumsuz etkileyeceğini sanmıyorum. Markalar farklı olduğunda içerikde farklılık olsada büyük oranlarda değişiklik olacağını sanmıyorum. Eğer çok büyük değişiklikler olsaydı bazı marka tuzlarla hiçbir canlı yaşatılamıyor olması gerekirdi. Zaten tuzun büyük bölümü NaCl ve bu değişmez bir malzeme.

Ben canlıların akut olarak %10 luk su değişimlerini farkettiklerini bile sanmıyorum. Eğer etkiler çok dramatik olsa bende büyük ölümler veya sorunlar olması gerekirdi. Ben sık ama az değil seyrek ama büyük su değişimleri yapıyorum. İyonik dengeyi sağlamak adına bir defada büyük değişimler yapmayı tercih ediyorum. En son su değişimlerim %50 ve %70 di. Bunlardan biride direk denizden su değişimi şeklinde idi.
Doğrudur bende bir yerde okudum ama nekadar doğru bilemiyorum. Daha önce yazdığım gibi bende kurulumdan sonra 4-5 değişik tuz kullananlardanım gerçi çok sorun yaşadım ama bunları tuz a bağlamak çok doğru olmaz. 

 
Bazen bir ambalaj değişikliği içeriğinin önüne geçebiliyor . Bunu pazarda çok net hisediyoruz .

1-2 yıl önce tü-kaka olan bir tuz ambalajını değiştirmesiyle forum lügatında "tek geçerim " " 10 numara tuz" olabiliyor.

Bir diğer yandan kaliteli bir tuz saklama koşulu veya nakliye esnasında aşırı şartlara maruz kalıp yukarıdada

bahsedildiği gibi müşteriye "kütle" olarak ulaşabiliyor . Bu tür ayıplı malların satıcıyla temasa geçilip iade edilmesi

en doğru yoldur . Bu sayede ürünü satanda üretende uzun vadede zan altında kalmamış olur . 

 
Çağdaş beyin sanırım bahsettiği makaleyi bende biliyorum . Makalede Ph , Redox , ısı ile ilgili ani değişiklikler

raporlanmış .  Özellikle su renginin değişmesi ile oluşan ışığın gücü ,spektrumu ve uv yayılımındaki sapmalarda hesaplanmış .

Ani sapmaların çokta kritik olmadığı sonucuna varılmış .

Kişisel görüşüm bu gibi etkilerin kısa süreli ve zarar verici olmadığıdır . Su değişikliğinin faydaları çok daha ağır basmakta.

 zaman mümkün olmadığını düşünüyorum ama bu konuyu siz

Farklı tuz markalarının birbiriyle etkileşimi öyle kolay cevaplanacak birşey değil . Tuzların içerikleri tam anlamıyla bilinmeden

tartışma havada kalır .
Cihan bey dediğiniz gibi bu kadar çok değişkenin olduğu bir şeyde birbirleri ile etkileşimini tahmin etmek imkansız. Tuzların içeriğini bilmeninde her zaman mümkün olmadığını düşünüyorum ama bu konuyu siz daha iyi biliyorsunuz. Temel makro elementlerin ölçüm değerlerini bilmek ve kontrol etmek mümkün. Bu firmalar tarafından da bizim tarafımızdan da mümkün ancak eser elementler için bu imkansız. Her kovanın içeriği farklı olabilir.

Canlıların tahmin ettiğimizden daha dayanıklı olduğunu düşünüyorum, su değerlerinin çok iyi olduğunu düşünen pek çok kişinin gerçek su değerlerinin deniz suyunun yakınından bile geçmediğine eminim.  Kritik seviyeye ulaşıncaya kadar bir çok mercan bunu tolere ediyor.

Önemli olan iyonik dengenin ciddi şekilde bozulmaması, bu kontrol edebileceğimiz  ölçebileceğimiz bir şey olmadığına göre su değişimi yapmaktan başka seçenek yok. Ben iyi bir osmoz ünitesi, suyun hazırlandığında yeterince havalanması ve karışmasının sağlanması ile birlikte büyük değişiklikleri (bazende direk deniz suyunu filtre ederek) tercih ediyorum.

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Eser bende aynı senin gibi düşünüyordum ta ki bir yerlerde tuz değişiminin canlılara etkisinin kötü yönde olduğunu okuyana kadar. Hatta bir kova tuz bitti diğer markaya geçeyim dediğinizde bile nasıl uzun bir süre içerisinde azar azar geçmeniz grektiği hakkında yazmış adamlar sayfalarca bulamadım yazıyı tekrar bulursam paylaşırım.

Bu arada ELOS un mavi olması Heisenberg yüzünden olmasın :) Benim son kovada biraz nem almıştı ve nerdeyse masmaviydi diyebilirim.


Çağdaş bey bana bu çok makul gelmiyor. Hele genellikle -15 gibi bir miktarda su değişimi yapıldığını düşündüğümde su değişimlerindeki tuz markası farklılığının canlıları olumsuz etkileyeceğini sanmıyorum. Markalar farklı olduğunda içerikde farklılık olsada büyük oranlarda değişiklik olacağını sanmıyorum. Eğer çok büyük değişiklikler olsaydı bazı marka tuzlarla hiçbir canlı yaşatılamıyor olması gerekirdi. Zaten tuzun büyük bölümü NaCl ve bu değişmez bir malzeme.
Ben canlıların akut olarak luk su değişimlerini farkettiklerini bile sanmıyorum. Eğer etkiler çok dramatik olsa bende büyük ölümler veya sorunlar olması gerekirdi. Ben sık ama az değil seyrek ama büyük su değişimleri yapıyorum. İyonik dengeyi sağlamak adına bir defada büyük değişimler yapmayı tercih ediyorum. En son su değişimlerim P ve p di. Bunlardan biride direk denizden su değişimi şeklinde idi.
Cok bozuk olan bir suyu hangi marka tuz ile yapilmis suyla degistirseniz canlilarda olumlu tepki gorebilirsiniz. Nitrat fosfat silikat demir vs fazla olan maddelerin konsantrasyonlarinin azalmasi olumlu bir sonuc dogurur. Bir de bu acidan degerlendirmek lazim. Bu olumlu degisimi kullanilan tuza baglamak hata olur.


Sent my iPhone using Tapatalk
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Uğur bey elbette su değişikliği ile organik ve inorganik atıkların seyreltilmesi çok önemli bir husus .

Ama dahada önemlisi iyonik dengenin nispeten su değişikliğiyle sağlanması .  Piyasada her tuz

iyonik dengeyi sağlar demek çok doğru olmaz . Örneğin bir markayla düzenli su değişimi yaptığınızda

potasyumu düşük olduğundan potasyumunuzu seyreltebilirsiniz . Ki bu iyi birşey değil . Veya strontium

olmayan bir tuzla su değişikliği yaptığınızda iyonik dengeye ne faydası olabilirki ? Potasyum ve strontium

testleri piyasada bulunabildiği için bunları ölçmek elinizde . İz elementlerini kaliteli bir

laboratuvar bile eğer tuzlu suyun dinamiklerini bilmiyorsa doğru ölçemeyebilir .

İz element konusunda üreticiye güvenmek dışında başka bir alternatife sahip değilsiniz malesef .

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Iste ben de bunu soylemeye calisiyorum. Nitratin , fosfatin, organik yukun, normal sinirlarda oldugu herseyin cok cok iyi oldugu bir durumda yapilan su degisiminin canlilar uzerindeki uzun donem etkisiyle tuzun kalitesi anlasilabilir ya da degerlendirilebilir. Nitratim litrede 30 mg larda fosfatim 0.40 ppm lerde gezerken su degisimiyle canlilarim kendine gelirse toparlanirsa renklenip acmaya baslarsa "wowww ne tuzmus be resmen akvaryum canlandi" demek cok manali degil ve yanlis yonlendirmelere sebep olabilir.


Sent my iPhone using Tapatalk

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Uğur bey yüksek nitrat fosfat olan bir suda %20 lik su değişikliği devede kulak kalır . 

Bu anlamda su değişkliğinin bir faydası beklenemez . Ama örneğin iyot tükenmiş

kh, Ca ,Mg ve bazı iyonlar sınırda veya sınırın altında seyrediyorsa su değişikliği ile akvaryumunuzda

ani olumlu bir tepki alabilirsiniz  . 

 
Uğur bey yüksek nitrat fosfat olan bir suda lik su değişikliği devede kulak kalır .
Bu anlamda su değişkliğinin bir faydası beklenemez . Ama örneğin iyot tükenmiş
kh, Ca ,Mg ve bazı iyonlar sınırda veya sınırın altında seyrediyorsa su değişikliği ile akvaryumunuzda
ani olumlu bir tepki alabilirsiniz .

Evet anliyorum. O halde bu bahsettigimiz kotu giden tanktaki suyun yuzde yirmisini ornegin CORALX SALT MIX le hazirladigim suyla degistirsem ve dediginiz gibi devede kulak kalsa ve hicbir olumlu yanit alamasam bu kullandigim tuzun kotu oldugu sonucunu cikarir mi? Tabi ki hayir.

Aslinda benim soyledigim sey cok basit. Tuzun iyi mi kotu mu oldugu, cok olumlu tepki verdi mi vermedi mi , herkes bu yorumlari yapabilir ama kisa donemde bunlarin hicbiri objektif degerlendirme olmaz. En iyi degerlendirme tuzla yapilan testler ve sonuclari bence. Mg orani dkh orani ca orani ve ayni yogunlugu elde etmek icin litredeki gereken tuz miktari bunlar en onemli parametreler. ( ki ayni seyleri siz de belirttiniz zaten ) Fiziksel ozelliklerinin ve saklama kosullarinin yarattigi farkliliklari konu disinda tuttum. Bunlari zaten cok iyi biliyoruz. Son kullanici en iyi bu konuyla ilgili yorumlari yapabilir.

Ben de ayni seyleri soylemeye calisiyorum da beceremedim herhalde. Kucuk bir nuansi hatirlatmak istedim. Benim su degisiminden sonra brain coralim eskiden cay tabagi kadar acarken simdi pasta tabagi kadar aciyor." Tuzum super. "( aslinda orjinalinde ne kadar renkli oldugunu ya da dogada bu kadar kendini sisirmedigini bilmiyorum) Ama senin su degisiminden sonra atiyorum tricolor acroporanin poliplerinin uclari farkli renklenmeye baslamaz ya da stylophoranin renkleri istedigin gibi , daha once oldugu gibi olmamistir. Sana gore de bu ayni tuz ise yaramamistir. ( halbuki rengarenk acrolarla dolu bir tankin vardir) Beklentiler farkli tuz ayni sartlar farkli.

En guvenilir olani , en iyisini almak lazim. Mumkunse de olculebilen degerleri test etmek. Siz bunun garantisini veriyorsaniz sizin tuzunuzu alir kullaniriz. Bizim sansimiz da bunlari ilk agizdan sorup ogrenip icimizi rahatlatmak olur.

Ben ozetle sunu sormak istiyorum.

Tuz alacagim bir kova. Neden CoralX Saltmixi tercih etmeliyim?

Eger burada yazilmasinin mahsuru varsa Ozel mesajla yazarsan cok sevinirim. Tesekkurler




Sent my iPhone using Tapatalk
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Ok yanlis anlamayin sakin ben de arastirma icindeyim tuz secimi icin.


Sent my iPhone using Tapatalk

 
Uğur bey keşke bu tartışmaları özelden yapsaydınız.

Cihan bey kendi ürününü övme veya size kabul ettirme çabasında değil, sadece bildiklerini paylaşıyor.

 
yok uğur bey çok mutlu oldum talebinizden ötürü. bu hobi pahallı, hassas ve hata payı çok az olan bir hobi. dolayısı ile stabil olmak ve değerler üzerinde hassasiyet göstermek önemli bence. fiyat kıyaslamasına göre tuza kalite katanlar bile var aramızda malesef. bence sabit olmakta yarar var ennihayetinde hangisi olursa olsun bence tek marka, ve ona bağlı katkılarla devam etmek doğru olan. Çünki her üretici ürettiği ana ürüne ilave katkılar da sürüyor veya sürdürüyor piyasaya. bu açıdan da baktığımda ve Cihan bey'i tanıdığımda kum tuz ve al in one XL ürününün yeterliliği üzerinde durmuştu sürekli, şunu ekleyeyim hayır bu işe yararmı karışma kardeşim tanka verdiğimiz ayarla devam et, şöyle yapayım yok böyle yapayım yok. Ardından XL mercan kırığı ve reaktör ile tank bir oturdu pir oturdu. Şimdi haftada ve hatta bazan 2 haftada bir %10 su değişimi yanında reaktörün su tamamlamayla girişi ve 2 güne bir 5ml xxl girişi dışında tankıma ne bir kimyasal katkı nede müdahaleye gerek bile kalmıyor.

Bu tip hassas konularda bana göre 2 neden ve sonuç ilşkisi var.

1- sistemimiz dışarıdan müdahaleye nekadar az ihtiyaç duyuyorsa, nekadar az katkı ilavesi (dolayısıyla sıvı kimyasallar) gerektiriyorsa okadar iyidir.

    Bunu sağlayabilen üretici'de işini çok iyi yapıyordur.

2- Ben bu hobi ile canlılar evimde sağlıkla yaşasın gelişme ve güzellikleriyle beni ailemi eşimi dostumu keyiflendirsin diye uğraşıyorum.

    Tüm zamanımı buna ayırmak, aşırı uğraşlar vererek yorulmak ve gereksiz kayıplar iyi edeceğim sanarak gereksiz materyallere bir çuval

     bedel ödeyerek paramı sokağa atmak istemiyorum.

herkes kişisel tercih ve beğenilerinde de özgürdür tabiki diğer markalardan da bu saydıklarımı sağlayanlar vardır belki ama total çözüme odeklanmak bence en doğrusu. sağlayabilen varsa ne ala...

kimse yanlış anlamasın cihan beyin ürünleri için reklam yapmıyorum ben Bursa'dan İstanbul'a, Ankara'dan Adana'ya bir çok kişiye bu hobideki her türlü ürünle ilgili mağdur olmuş ve nihayetinde cihan bey ile karşılaşarak huzura ermiş birisiyim :) ) bu işin piriymiş gibi davranıp bi halttan anlamadığını anladığım insanlar tanıdım. Nihayetinde benim adım $-€ değil Cem. hobimizi geliştirmek ve yeni adaylar yaratmak için doğru adamlarla doğru zamanda birarada olmak önemli. Sorumlular alınsın ilgim olmayanlar alınmasın bu arada. Bu yüzden belki ürünlerini bukadar sahiplenmem. ben mutluyum canlılarım mutlu, daha ne olsun ki!!

Mutluyum, Mutlusun, Mutluyuz...

(akü reklamı gibi oldu :D  )

 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Uğur bey keşke bu tartışmaları özelden yapsaydınız.
Cihan bey kendi ürününü övme veya size kabul ettirme çabasında değil, sadece bildiklerini paylaşıyor.
Ahmet bey bu bir tartisma degil. Ovme veya kabul ettirme cabasinda olmadigini da cok iyi biliyorum. Konusarak iyiyi dogruyu bulmaya calisiyoruz. Siz olayi anlamamissiniz herhalde. Ben coralx in bircok urununu zaten kullanan birisiyim. Karsimda reefcrystals tuzu ya da redsea coral pro tuzu ureten kisiler olsaydi onlara da sorardim ayni sekilde.

Ayrica ben cihan beye urunune olumsuz bir yorum yazmadim. Hazir konusu acilmisken cihan bey bana neden saltmixi alip kullanmam gerektigini yazacak. Ikna olursam kullanacagim. Bu kadar basit. Siz de takip edin bence. Bilmedigimiz seyleri ogrenebiliriz bu sayede.
Selamlar



Sent my iPhone using Tapatalk
 
Ayrica Cihan bey urununu ovme ve kabul ettirme cabasi icinde olmalidir. Aksi takdirde urununu satamaz.


Sent my iPhone using Tapatalk

 
cihan bey cevabı verir tartışmaya gerek yok bu soruları binkere sormuşuzdur ona :D   :D :fish: :nono:    :fish:    :D   :D   

 
Piyasada sentetik tuz diye tabir edilen markalarin kullandiklari NaCl ( tuz ) denizden damitilarak degil de dogadan ( madenden ) elde edilen tuzlarla uretilen markalardir.

NaCl haricinde deniz suyunda bulunan diger elementleri de mecburen zenginlestirmek amaci ile disaridan eklemek gerekmektedir.

Burada asil sorulmasi gereken sorular sunlardir:

1) Bu iki cesit NaCl ( tuz ) arasindaki fark nedir ve iclerinde barindirdigi istenmeyen kimyasallar nelerd ir ve bunlarin akvaryum icin zarari nedir?

2) Her markanin kendi tuzunu zenginlestirmek icin kullandigi kimyasallarin detayli analiz raporlarinda acaba zararli olan ve profesyonel labaratuvarlar haricinde olcumu yapilamayan hangi kimyasallar mevcuttur ve bunlarin zararlari nelerdir?

Saygilar

Kerem Cakiroglu

 
Denizden damitilarak elde edilen NaCl ( tuz ) ile imal edilen tuz markalari sunlardir :

1- Royal Nature

2- Red Sea

3- D-D Aquarium ( Red Sea firmasi tarafindan fason imal edilmektedir )

Bu 3 markanin uretiminde kullanilan NaCl ( tuz ) ise Israeli Salt Company tarafindan uretilmektedir. Israil'in en buyuk ureticisi durumundadir.

Geleim asil onemli olan konuya. Bu ureticinin urun gaminda kac cesit NaCl bulunmaktadir bilen var mi acaba? Bu tuzlarin saflik dereceleri nedir acaba ?

Saygilar

Kerem

 
Piyasada sentetik tuz diye tabir edilen markalarin kullandiklari NaCl ( tuz ) denizden damitilarak degil de dogadan ( madenden ) elde edilen tuzlarla uretilen markalardir.

NaCl haricinde deniz suyunda bulunan diger elementleri de mecburen zenginlestirmek amaci ile disaridan eklemek gerekmektedir.

Burada asil sorulmasi gereken sorular sunlardir:

1) Bu iki cesit NaCl ( tuz ) arasindaki fark nedir ve iclerinde barindirdigi istenmeyen kimyasallar nelerd ir ve bunlarin akvaryum icin zarari nedir?

2) Her markanin kendi tuzunu zenginlestirmek icin kullandigi kimyasallarin detayli analiz raporlarinda acaba zararli olan ve profesyonel labaratuvarlar haricinde olcumu yapilamayan hangi kimyasallar mevcuttur ve bunlarin zararlari nelerdir?

Saygilar

Kerem Cakiroglu
Siz hangi tuzu tavsiye edersiniz Kerem bey.

 
Biz Royal Nature ithal ediyoruz.

Ancak kullanicilar kendileri arastirip karar vermeli hangi tuzu kullanacagina.

Kestirmeden bizim tuzum en iyi tuzdur diye bir soylemde bulunmak yanlis olur.

Daha onceki mesajimda da belirttigim gibi bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olmak yanlistir.

Lutfen siz de arastirip kendiniz karar veriniz.

Saygilar

Kerem

 

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst