Keşfet

Hangi Tuzu Kullanıyorsunuz

Bu tuzla ilgili sadece  benim yorumumdur. Aynı tuzu kullanıpta çok memnun olan hobici arkadaşlar olduğu gibi aynı benim yaşadığım problemi yaşayanlardan da olmuştur. Dediğim gibi her tank ayrı bir dünya ayrı bir habitattır. Biz sadece tanktaki sakinlerimizi huzurlu ve güzel bir biçimde yaşatmaya çalışıyoruz.Saygılarımla.

Emınımkı Elos lıstede olsaydı şu anda en çok oy alan marka olurdu.

Eser cihana ikide bir kimyager dediğin için bunu yazdım cihanın kimya üstüne eğitim aldığını sanmıyorum haa gürkan hoca dersen adam profösör ona bir sey diyemem.
Cem Abi, ben Cihan Abi' ye ikide bir başka nerede kimyager dedim bilmiyorum ama ben onu kimyager olarak biliyorum. Bir yerde mi okudum, biriyle mi konuştum bilemiyorum, belki de kimya konusunda çok bilgili olduğu için kendim öyle düşünmüşümdür. Diplomasında başka bir şey mi yazıyor bilmiyorum ama en prof dan daha iyi biliyor benim gördüğüm kadarıyla kimyayı, en azından akvaryum kısmını çok iyi biliyor.

Neyse, konu da kimin ne mezunu olduğu değil zaten. Ben her hafta birini kullanıp sürekli değiştirerek 3 marka birden tuz kullanıyorum dediğim gibi, bunların arasında genelde hep elimde olan CoralX. Minörleri sıvı olarak vermesi bana mantıklı geliyor, fiyatı uygun, yerli malı, çok güzel eriyor, canlılarım da memnun. Yukarıda yazıldığı gibi böyle sürekli tuz değiştirmek sakınca yaratır mı? Bence kullandığınız tuzlar piyasadaki iyi tuzlardansa haftada 10-20% su değişimi canlıların alıştığı su değerlerini öyle birden çok fazla oynatamayacağı için bir sakıncası olmaz.  

Herkese iyi Pazar' lar...

Niçin millet olarak hiç bir tartışmayı hakaret etmeden bırakamıyoruz bilemiyorum ama toplum olarak bunu çok benimsedik. Kişileri kurumları bir kalemde silebiliyoruz herhalde bu yazdığımız için de oluyor birçoğumuz burda yazdıklarımızı kişilerin suratına malesef söyleyemiyoruz. Şahıslara yapılan hakaretler kırıcı oluyor ama kurumlara yapılan hakaretler malesef itibarsızlaştırmaya kadar gidebiliyor. Bir tuz anketi üniversiteleri ve kişileri aşalamaya, yorumlar manasının dışına çekilerek başka anlamlar yüklenmeye kadar gidiyor. Umarım yararlı bir anket olmuştur inşallah okuyanlar sadece tuzlarla ilgili kısımlarını alır ve diğer kısımları göz ardı eder zira kimsenin kimse hakkında ya da kurumlar ve dükkanlar hakkında ileri geri konuşmaya hakkı olduğunu sanmıyorum.

Cihan beyle hiç tanışmışlıgımız yok saddece dün telini istedim bir konuda fikrini almak için o da sag olsun gerekli ilgi ve alakayı gösterdi ve hiç bir ürününü kullanmadım yani ne ticari nede sohpet ortamımız oldu ben kimsenin avukatıda degilim bunu belirterek kendimde rahatsız oldugum bir konuyu belirtmek ve şunu söylemek istiyorum

Bu hobide okulunu okumak bir artı ama sizlerde kabul edersenizki bir konuda tecrübe sahibi olmak deneyerek,yaşayarak olur kendi açımdan bilgisine güvendigim ve araştırmayı seven bir kişiye böyle kırıcı uslub kullanılması dogru degil forumda sürekli bir saldırı modu eksi yönde bir eleştiri dogru degil hatta banada ufak çaplı bu işi bilmedigimi belirten kırıcı uslup kullanıldı ama karşı tarafların bilmedigi 10 yıllık hobici ve su ürünleri b. mezunu oldugumu bilmemeleri ve ayrıca hobiyi sevdigim için forumdaki arkadaşlarla tanışmak adına Denizliden kalkıp İstanbula  Resif bölgesi sponsor toplantısına gitmek için  10 saat yol teptigimi düşünürseniz. Bu hobiye gönül veren birinin bu sadece Cihan beye özgü degil ister ticari ister hobici olsun deger verilmesi gerektigini düşünüyorum birde kimsenin kimseyi kırmaya ve hakaret etmeye hakkı yok

Tekrar teşekkürler Saygılar

Moderatör tarafında düzenlendi:
Kullandığım tuz (artık parasız olsa kullanmam) tuz karıştırma kovasında artık, tortu ve en ilgi çeken kısmı ise kahverengi (pas misali) atıklar bırakması. Bu pas misali olan kalıntılar kovaya bulaşıyor ve "çıkmıyor".

Bence tuz karışım sonrası böyle bir durum göstermemeli. Bunu tuzun safsızlığına yoruyorum. Cyano başlangıcının bu tip safsızlıklardan kaynaklanabileceğini düşünüyorum. Fikriniz nedir?

Redsea Pro Coral kullanıyorum ki gayet memnun olduğum bir ürün. En son sık alışveriş yaptığım bir siteden değişiklik olması için 25kg. Tropic marin almıştım. Torbanın içinde tamamen taşlaşmış halde ve alışveriş yaptığım sitenin bu tuzdan araklarken kullandığı bir adet coca cola promosyon bardağı ile birlikte çıktı. (Bardağı hala kullanıyorum sağolsunlar.) Bu satıcının suçu gibi gözüksede depolama ve ortam şartlarına bu ürün dayanamıyorsa, ambalaj kilitsizse bu bence önce üretici firmanın suçudur. Daha da almam.

Istesem de yerli tuz tercih etmiyorum çünkü durum daha da vahim maalesef. Bir ürünü hazır ambalaja atıp üzerine en ufak bir ibare yazmıyorsanız bu ürün ne olursa olsun değersiz ve kalitesiz izlenimi uyandırıyor. Eğer basit bir etiketin maliyetinden korkuluyorsa kim bilir ürünün içeriğinde nelerden kaçınıldı diye düşünüyor insan. (Her iki üreticiden de geçmişte alışverişim oldu umarım değişmiştir)

Yabancı ürünleri sadece "janjanlı" ambalajları var diye değil değerli ve güvenilir markalar oldukları için alıyoruz, kendimizi yerli ürün tercih edilmiyor zihniyetiyle kandırmayalım, markalarımızı değerli hale getirelim.

Red Sea Coral Pro diyorum kovasında bile profesyonellik kalite fışkırıyor tortusuz ,çabuk eriyen içinde barındırdığı eser elementler vs. herşeyiyle çoğu markaya açık ara fark atar benim için. Elos durduğu yerde renk değiştiren yeşilimsi mavimsi saçma sapan renklere bürünen saatlerce erimek bilmeyen ilginç bir tuz diğer markalar için yorum yapamam kullanmadığım için.

uğur bey birkaç resim ekliyorum;

tbqv8.jpg

tbqsg.jpg

tbqq1.jpg

tbqlb.jpg

zoalar aldı başını gitti leatherlar  koca koca oldu bölünmeye başladı poliplar zaten kendini aştı yer bulmak için geziniyorlar, hiç bakamadığım recordealar bölüm bölüm bölünüyorlar alalı 2 ay oldu 4 kafa 8 oldu hair moshromlar tarla oldu diğerleri hertarafta fing atıyor daisy polip 8 kafaydı 1 ay oldu 40 kafa civarındalar,  ganiapora tourch brain hammer resimde görülüyor zaten özellikle brain hiç büyütememiştim hemen hepside ölmüştü son aldığım canlı yaklaşık 1.5 aydır balon gibi şişiyor renk ışıl ışıl deneyeyim diye aldım İlyas bey'in Amerika ithalatındaki güzelim canlılara bakamamıştım bile artık dört gözle bekliyorum o güzelikleri. bu arada resimleri ışıklar açıldıktan 1 saat kadar sonra çektim maaşallah diyeyim istediğiniz için ekledim çokta paylaşmak istemiyorum açıkçası.

Bu arada farkettim bubble anemonımda bölünmüş yehuuu

Son 10 aydır sadece CORALX Saltmix kullanıyorum yaklaşık 1 yıldır. beraberinde XXL dozluyordum. ancak değerleri sabit tutmak oldukça zorluyordu iş tempomdan dolayı bende reaktör nedir nasıl çalışıra yoğunlaştım ve yine cihan bey'in desteği ile reaktöre karar kıldım. son 5 aydır reaktör ile CoralX AIO dozluyorum 2 güne bir 5ml Coral XXL girişi yapıyorum.

Uğrur bey 800LT tankım var 200*70*55(h) bir heves değil benimkisi Chiclet maceralarımı saymıyorum bile son 5 yıldır akvaryumla uğraşıyorum bitkili Discus tankımı kaldırıp yerine duvara gömme bu tankı kendi ellerimle yapmış birisiyim. Tropic marin, Red sea, tuzları kullanıyordum ancak KH ayrı gir Ca ayrı gir Mg ayrı gir aman dozlamaya dikkat o fazla oldu bu eksik kaldı her daim test test test hakikatten hanımın dediği gibi ek iş olmuştu bize hatta bi ara vazgeçecek hale gelmiştik ikimizde dönelim dedik discuslara oturup seyri sefa edelim bu nedir arkadaş. Dünya kadar kişi tanıdım bi ton bedelle dünya canlı kaybettim, bunda tecrübesizliğinde payı var elbette ama daha çok gerekli geri destekten yoksun olur olmaz tecrübelerin yanlış yönlendirmelerin hezimetiyle dolanırken forumdan başka bir arkadaşın "Abi ne uğraşıyorsun al coralx ürünlerini bitti gitti inanılmaz pratik, cihan beyden destek iste yeter" demesiyle ulan dedim bu son! oldu oldu olmadı biter bu iş deyip cihan beye ulaştım.ben hiç tanımam kendilerini, forumdaki arkadaşın kankisi olmadığınıda biliyorum. ben derdimi anlatınca benden ilk 2,5 LT numune isteyince bile şaşırdım, gönderdim ölçtü biçti şöyle yapıyoruz dedi ve başladık. benden sadece bir ay boyunca hergün Ca, KH, Mg, No3, Nh3, Po4 testlerinin sonuçlarını takip etmemi ve not etmemi istedi. elimde testlerim de vardı şunuda al demedi sadece Po4 yoktu onuda kendisinden aldım. birçok ürünü var şunu kullanayım dedim karışma sen dedi, bunu ver alayım dedim karışma dedi, şöyle yapayım böyle yapayım yok arkadaş hiçbirşey yapmama izin vermedi ben eminim daha önce tanıdığım kimselere bu denli son nefes yaslanması yapsam sağmal inek gibi sağarlardı o yapmadı. 1 ay içinde tank dikildi ayağa, canlılarım renklendi balon gibi şişti bunlar üremez dediğim canlılar bölünüp yayılmaya başladı inanılmaz heyecan duyduk eşimle birlikte çünki bu güzelliklere bu derece yakın olabileceğimiz aklımızın ucundan geçmezdi. 5'er kafa moushrumlar resimde görüyorsunuz ne halde, 2 kafa hairymoushrum vardı şu an 25 kafadan fazla onlarla kayalara yama yapıyorum artık 3'er 3'er bölünüyorlar maaşallah, candyler 8 kafaydı 13 kafaya ulaştı torchlar aynı şekilde zoalar aynı leatherler aynı disc coral keza sps gir artık diyor cihan bey ona ben cesaret edemediğimden girmiyorum su şartlarım ısı (26,5 - 28 arası seyrediyor ne yapsamda) dışında mükemmel. eminim sorunsuz yaşarlar ama en büyük handikapım iskenderunda sıcaklık kışın bile 20'lerde. CoralX ürünlerine başladığımdan bu yana daha küsen bozulan açmayan gelişmeyen canlı görmedim ben.

Balıklarım çok mutlu 2 ayrı çift perculalar, kardinaller, tomatolar ve Marrown Clovnlarve bicolor cromisler sürekli yumurtluyorlar ama yavruları çıkınca gece yem oluveriyorlar, karidesler kabuk değiştirdikçe öldü diyip üzülüyor evdekiler canlıyı görünce 2 tane olmuş diyorlar :) )) hala alışamadı hanım bu pisikolojiye;

Purple, yellow, 2 blue, desjanardin salifing tangler, Blue/Green cromis 4lü sürü, solar, sixline, doctor wrasse, royal dotyback, 2 bangai kardinal, fire, boxer, 4 cleaner, 2 pepermint shrimp, daha önce kumdan çıkmayan şimdilerde kayalardan inmeyen 36 Counch, 24 firari snail var kuru yem yemeyen yok 

ilave olarak bu hafta balık olarak ;Sohal tang, yelow fin naso tang, purple fire goby, mandarin ve Chelmon mercan olarak; 2 anemon ve 2 güzel ricordea daha giriyorum tanka birde henüz bulamadığım iri bir Moris İdol ekleyince kapatıyorum artık tankı.

Sonuçmu;

Günde en az 4-5 saat uğraştığım tankıma elim bile değmiyor artık, Haftada %10 su değişimi beraberinde PS temizliği (bazan tembellik ediyorum 2 haftada bir yapıyorum 1 saat'imi alıyor), 10-12 günde bir su tamamlama takviyesi (15-20 Dk.) 2 güne bir gece ışıklar kapanınca 5ml XXL dozlama ve elyaf değişimi (2-3 Dk.), haftada bir sadece KH testi (3-4 Dk.) ayda bir de diğer tüm testler (20 Dk.). 1,5 - 2 ay da bir TDS değerine göre reaktör medya yenilemesi (30 Dk.) bu kadar. yemlemeyi yazmıyorum o işi hanım kızlar hallediyor:)

Ben kendi fikrimi söylüyorum, kimseyi yermiyor veya övmüyorum "Aynası İştir İnsanın Lafa Bakılmaz" diyorum. İyiki vesile olunmuş İyiki cihan gibi bir insan'a denk gelmişim diyorum. Hobimiydi ek işmiydi beni yıldıran çabaya tekrar şevkle bağlanmamı sağladı ben buradan birdaha teşekkürü bir borç biliyorum kendilerine. Emek ettiği, ürettiği ve geliştirdiği her ürün için de hayırlı satışlar bol kazançlar diliyorum, ve yineliyorum YERLİ MALI YURDUN MALI, diğerleri kaş göz çıkartmıyorsa bu ürünlerinde diğerlerinden aşağı kalır yanı yok, bence fazlası var.

10 aylık test değerlendirme aralıklarım şöyle; (ilk etapta elimde Tropic marin test kitleri vardı bi süre karşılaştırma imkanıda buldum cihan bey'in testleri ile neredeyse bire bir sonuç alıyordum artık Amonyak dışında Tropic Marinleri'de kullanmıyorum, cihan beyde yok.markayı kötülemiyorum yanlış anlaşılmasın piyasadaki en iyi testlerden biri diye biliyorum yok satılıyor zaten cihan bey'in testleri ile aldığım sonuçlarla neredeyse birebir sonuç verdiği için ekonomik anlamda CoralX ürünleri daha avantajlı olduğundan tercihim bu yönde.)

Tuz     : 1025 (25 °c'de 35gr ile ölçüm refracto+hydrometer) sabit

PH      : 8,5 - 8,2 (Macheret-Nagel strip kit)

KH      : 9 - 10 (Coral X - Tropic Marin)

Ca      : 480 - 440 (Coral X - Tropic Marin)

Mg      : 1380 - 1320 (Coral X - Tropic Marin)

Po4     : 0,05 - 0,03 (Coral X)

No3     : 10 - 5 (Coral X - Tropic Marin)

NH3    : 0,5 - 0,2 (Tropic Marin)

Bu tuz konusundaki tüm karmaşa veyahut azcık tartışma üyelerimizin klavyede yazı yazarken özenle kelime seçmemesinden kaynaklanıyor. Bir ürünü kullanırsınız istediğiniz değerlere veyahut tankınıza ulaşamayabilirsiniz. Diğer bir ürüne geçersiniz istekleriniz yerine gelmiş olur. Bu iki cümlenin satır arası okunduğunda sihirli kelime aslında "İSTEKLERİNİZ" dir. İstekleriniz aynıda olsa her akvaryum suyunun canı vardır ve farklıdır sizin isteğinizle akvaryumunuzun isteği uyuşmaz ise tercihlerimizde değişikliğe gidebilir veyahut ekleme-çıkarma ile uygun şartlara ulaşabiliriz.

Hayatımda çok tank gördüm tuzlusu olarak, ancak genel kanı olarak bir tankın ideal biyolojik döngüye ulaşma süresi 6-12 ay arası olarak kabul edilirse 3 cü ayda kullandığınız ürüne kötü veyahut 8 ci ayda kullandığınız ürüne çok iyi demek bazı değişkenleri gözardı etmek demektir. Döngünün aşama kaydettiği safhada ki ani değişiklik sizi yanılta bilirde.

Şeytanın avukatlığını yapayım; bir ürün aldınız 22-25 kg .Ortalama 300 litrelik akvaryumunuz var ve haftada %10 su değişimi yaptığınızı düşünür isek 35-40 gr litre başına kullanırsanız bir kova tuz ile yaklaşık 20-22 hafta gidersiniz. Nerede ise yarım yıl ediyor. 3 cü ayda vazgeçtiğiniz ürünün geri kalanı ne oluyor? Ya da herkes 7-7,5 kg lık ürün mü kullanıyor? Bilemem.

Sözün özü bir tankın ideal şartları barındırması gerekmektedir ki tuz hakkında kendi tankımızla ilgili yorum yapabilelim , tabi ki kullandığımız ürün hakkında da .  Şöyle düşünelim; Y ürünü süper W ürünü tu kaka. O zaman bu ürünlerden biri herkesi kandırıyor ve para kazanmak için her yol mubah diyor. Bir ithal ürüne çok kötü der isek onu ithal eden firma hatta üreticisi tüm dünyayı da mı kandırıyor?  

Bir yerli firmamız var . Ne güzel. Bize ithalat vergileriden muaf bir muadil ürün sunuyor. Kendimin daha önceki mesajlarında bu ürünü kullandığımdan da bahsetmiştim. Benim kafama yatmış ve isteklerimi önceki tankımda yerine getirdiği içinde yeni tankımda da kullanmayı sürdürüyorum.

Ancak adı geçen yabancı ürünlere asla kötü dememiştim. Ne yani bunu ithal eden firma gavur mu? ( Gayri-müslim ve/veya başka bir milliyete sahip vatandaşlarımız beni affetsin bu kelime için . Sadece vurgulama amaçlı bir söz dizisi, saygısızlık amacı yoktur) Bir yerli firmayı bir yerli firmaya yem mi etmek gerekiyor? Ben biliyorum ki piyasadaki muadil ürünler yerli firmamızın ar-gesinide artırıyor yabancı ürünlerde ise ithalatçılarımız yerli piyasaya dönük ilgili firmadan değişimler istiyor. Sonuçta biz hobicilere tekel bir piyasa yerine başta belirttiğimiz akvaryum isteklerimize uygun çeşitli ürünlere ulaşma fırsatı tanınıyor. Ca, Mg vb seviyelerinden tutun fiyat çeşitliliğide sağlanmış oluyor.

Eğer bu tutumumuzu değiştirmek istemez isek bu gibi başlıklar altında ticari firmalarımızın temsilcilerini yakışık almayan bir tartışmaya çekmiş oluruz. Bu firmalar amme hizmeti görmüyorlar ve ticari faaliyetleri için yatırım yapıyor bunun karşılığında bir marjla hayatlarını sürdürüyorlar. Az kazanıyorlar çok kazanıyorlar. Bu tüketicinin düşüneceği konu değildir. Tüketici kendisine uygun ürüne istediği fiyattan adetten ulaşmak ister. Bu rekabet ile gerçekleşir.

Bir ürünü ilgili referans noktalarımıza göre seçelim. Sonra Cem beyin tarzında günlüklerde paylaşalım. Ve tercihi diğer hobicilere bırakalım. Önerelim ama kötülemeyelim.

Aklımdakileri anlatmakta pek usta değilimdir. Bu nedenle yazımda uzadı ama dikkatini veren kişiler bunu anlayıp belki hak verecek belkide anti tez ile bir başka düşünme metodu çıkarmamızı sağlayacaktır. Herkese seçimlerinde başarılar dilerim :)

"Goragor nikli uyeye"

Telefondan baglandigim icin isminizi goremedim. Kusura bakmayin. Aciklayici bilgiler icin cok tesekkurler. Tankla her ne kadar az deseniz bile baya ugrastiginiz ve canlilarinizi cok onemsediginiz yazdiklarinizdan belli. Ki hepimiz ayni sekilde ozen gostermeye calisiyoruz ve bu hobideyiz. Yazdiklariniz cok ilgi cekici ve de bir arkadasimin bana onerdigiyle bire bir uyuyor. O da ayni katkilari kullanarak daha az zahmetli sekilde canlilarin cok daha iyi olabilecegini belirtmisti. Ayrintili aciklayici bilgiler icin tesekkur ederim . Ben de sizin gibi dusunuyorum. Bu vatanin evladi birsey yaptiysa ve de sonuclari iyiyse tabancinin cebini doldurmak yerine kendi urunumuzu kullanmak tercih sebebim olur. saglikli akvaryumlar.

Sent my iPhone using Tapatalk

deniz bey öncelikle selamlar;

Öncelikle tüm yazdıklarım Coralx ile tanışmam ve akabinde gelişmelerle ilgili size aksettirdiğim konu sadece son 10 ay'ımı kapsıyor. Tankı kuralı 2,5 yıl oldu.

"İSTEKLERİMİZ" konusu bana ters çünkü akvaryumda bizler değil o biyolojinin canlıları yaşamlarını sürdürüyor ve bu canlıların geldiği habitatta genel değerler fiziki ve biyolojik şartlar hobiye gönül veren herkesçe biliniyor. Dolayısı ile bu hobi bu şartları oluşturmakla ve idame ettirebilmekle başarıya ulaşıyor bizim isteklerimizle olsa keşke hepsi musluk suyunda yaşasada uğraşmasak diye geçiyor içimden. 

Ben yukarıda da belirttiğim gibi 2,5 senelik bir tanka sahibim bunun 1,5 senesinde resmen tırmaladım ancak yazımda da belirttiğim üzere kendi tecrübesizlikleriminde etken olduğunu söyledim. tankım tamamen canlı kaya ve canlı kumla kuruldu buna rağmen 4 ay boş çalıştı testler testler su değişimleri öyle sizin dediğiniz gibide basit olmadı %20-25'lere varan 150-250 lt arasında haftalık değişimlerle gitti bu iş amonyak sıfır iken nitrat yok iken fosfat yok iken 18 ayda tam 13 kova tuz kullandım ben çok muhterem arkadaşlar sayesinde. hep yazılana çizilene %10 yeterli diyenlere bu arkadaşlar işi ciddiye almayanlar diye baktırıldım. veselam iyi stok boşalttım :) ) Dediğim gibi akıl hocalarım vardı tuzu buzu aldığım yönlendirme neyse onu yaptım başarı için. 1 kova 22,5kg tuzun 3 haftada bittiği günler yaşadım deniz bey tuz değilsede satıcılarında bir sorun var'ı çıkartalımmı o zaman bana isim marka verdirmeyin allah aşkına. Akabinde canlı girişleri başladı öylesine öcü gibiydiki acaba diye diye korka korka tek tek girişlerle sürdü, hadise para'da değildi güzelim canlıları heba etmekti korkum ilk dönemi bukadar uzun tutan kişi sayısının aramızda çok ta fazla olduğunu bile düşünmüyorum. Ki ben hiçbir ürüne kötü demedim asla demem herkesin bir emeği herkesin bir başarısı var ki ürününü piyasaya sürüp arkasında dimdik duruyor. Ben sadece pratik ve zahmetsiz olan yanısıra benim olan, bizim olan bir ürünün tecrübelerimle de sabit başarısını Uğur bey de sorduğundan paylaşıp hafif detaylandırdım.

Nitekim aynı memnuniyete sahipsiniz ki sizde kullanmış olduğunuzu ve hala kullanmakta olduğunuzu belirtiyorsunuz. benimkide bundan ibaret.

mecazi olarak değiniyorum!!! İşin gavur müslim noktasına girmiyorum bile, ben insanım, gavuruda benim müslimide ateistide benim yahudiside. aralarındaki insani ilişkiye bakarım ben. İthalatçıları düşünmektense hobiye gönül verenleri düşünürüm. sürekli sarfı olan bir hobici için küçük bir hesapla zorunlu kullanması gereken tuzuna 200, ca 50 mg50 kh 40 iodine 50 bilmem nesine bilmem ne en az 500-600tl ödemek yerine 250-300 tl'ye bu işin yapılabilirliğini konuşurum, daha küçük sistemlerde bu masrafında dip yapabileceğini konuşurum. Tuzlu su işi pahallı iş imajını ortadan kaldırmanın yollarını ararım, daha çok katılım daha çok bilgi daha çok paylaşım daha ucuz sistemler yaratmak isterim ben. ben Bu işin tekele düşüp rant şantiyesine dönmesin istemem. yurtdışından bir çok ürün getirtiyoruz 10$'lık malın ithalattı vergiydi bilmem neydi diye;  %100 ithalat vergisi olsa %100 satış kaynaklı nakliye vs. gideri vergisi olsa, %100 karda eklense 50$ etmeyen malın 100$'a satılmasını istemem ben. alan alır satan satan satar ona bişey diyemem takipte edemem ama bu işi meslek edinenlerin de hobi adına biraz vicdanlı olmasını beklerim ben. hobimizi pahallı kılanın bu giderler değil de yanlış yönlendirmeler neticesinde kaybedilen canlılar olduğunu düşünürüm ben Ca 300 mg 1200'lerdeyken bunu söylemene rağmen acropora brain satmak isteyenler ve satanları bilidiğimden dertleniyorum buna meyledenin neler edeceğinden bahsediyorum.

Yazım konu dışına kaydı biraz özür dilerim ama bu hobi çok dalgalı bir deniz dingin limanı bulanın sığınması, kaybolanada rotayı vermesi taraftarıyım açıkçası.

uğur bey Adım Cem sizi tanıdığıma bende memnun oldum manisadaysanız ilyas beye selamlar:))

Aleykumselam. Iletirim seve seve. Ben de memnun oldum Cem bey. DusunceleriniZi samimi sekilde paylastiginiz icin tesekkurler.
Gule gule sorunsuz buyutun canlilarinizi

Sent my iPhone using Tapatalk

Aynı şeyi söylemişiz ama siz biraz üzerinize alınmışsınız Cem bey. Sizin tankınızla ilgili geçen tek bölüm, üyelerimizin bir ürünü önermelerini sizi tankınızın günlüğü gibi yapmalarını belirtmemdir. Ayrıca isteklerimiz kısmından sonra isteklerimizin akvaryumumuzdaki canlı olan suyun istekleri ile örtüşmemesi halinde kendi isteğimizin anlamsız olacağını vurguladım. Burasıda biraz yazımdan dolayı yanlış anlaşılmış sanırım.

Gelelim ucuz ürün konusuna. Ucuz kelimesi biraz eksik kalıyor. Ben yerli ürüne uygun fiyatlı ürün demeyi daha doğru buluyorum. Ucuz halk arasında yanlış anlaşılmaya sebep olabiliyor. Kalitesi demek gibi. Ben hiç spesifik örneklere veyahut olaylara yazımda girmedim. Çünkü benim yaşadıklarım benim değişkenlerimle ölçümlenebilecek bir şey. Aynısı sizin içinde geçerlidir. Tuzlusu maalesef ülkemizde de bir çok ülkede de yüksek rakamlı bir hobi olarak bilinmekte ve maalesef bu rakamlarlada ispatlanmaktadır. Amerika örneği pek uygun değil , sayıca nüfusça fazla olan bir ülke. 80 milyon biziz onlar 400 milyona yakın. Bu nedenle web sitelerinden alınan izlenim daha çok ilgileniliyormuş hissi verebiliyor.

Size sizin argümanlarınızla cevap verebilirsem, bu tuz olmak zorunda değil, bir ithalatçı yurtdışı fiyatlarından satıyorum dese bu size ekstra bir rahatlık vermez mi? Kur fiyatları ithalatçının elinde olan bir şey değil. Bunu yapan firmalar yok mu?

Sizin akvaryumunuz dediğim gibi spesifik bir akvaryum. Tuz kullanım oranlarını verdiğim misal 300 litrelik akvaryum için akvaryum günlükleri sayfasında bu ölçülerde su hacmi olan kaç tane tank var? Haftada %10-15 ten fazla su değişimi yapılan yapılmak zorunda kalan tankların bir başka olayı vardır. Aşırı nutrient fazlalaşması , el alışkanlığı vb.

Cihan beyle mümkün olduğunca telefonda görüşen bilgisini paylaştığım yaşadıklarımı aktardığım bir muhabbet içindeyiz. Kısaca Cİhan beyin firmasını ürününü beğenmeyenlerin yaptığı eleştiri kadar biz beğenenlerinde söyledikleri kendisinin firmasını zorlayabiliyor.

Sözlerime Cem beyden yanlış anlaşılma için özür dileyerek son vermek istiyorum. Yazdığım yazının onun mesajından sonra gelmesi sadece tesadüftür.

Yok denizbey alınganlık yapmadım dostça yazışıyoruz ben sadece yaşadığım şeylerden örnekler vermek istedim bunu yaparken sizin açıklamalarınızı anafikir olarak aldım biraz size hitapeder gibi oldu farkındayım ama yanlış anlamayacağınızı düşündüm çünki bu alanda yazılan çizilen hemen herşey hepimizin ortak paydası

coral x salt mix cok iyi tuz memnunum 

Konu görüntüleyen kullanıcılar