Keşfet

Prodibio Bakteri Katkıları

Bir de ben reef boosterı açıkçası kullanmak istemiyorum çünkü haftada bir eklenen besin bana anlamsız geliyor. Besin, amino asit ve vitaminlerin günlük eklenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu bakımdan sistemi booster kullanmadan devam edicem, çünkü diğer katkıları girdiğim zaman ona ihtiyacım kalmıyor yada bir değişiklik bende yaratmıyor.

Booster diger coral foodlara pek benzemiyor tuketilmesi daha uzun zaman aliyor, yani siradan bir amino asit bilesigide degil aslinda eger bioptim/biodigest kullanacaksaniz onerilen aralarda boosterda eklemenizi tavsiye ederim cok yogun ve konsantre bir urun ancak kesinlikle booster kullanirken ciddi anlamda tanki rahatlatacak buyuklukte bir cihaza ihtiyac var ve protein skimmer mumkunse kontrol edilmeli alkalintr konusunu acmiyorum zaten cok konusuldu mumkumse karbonat sertligi 7-9 arasinda tutulmali ama firmanin ve kullanicilarin onerdigi aralik 7-8 arasi.

Sorun benim cihaz varken boosterın akvaryumdaki süresi çok kısalıyor. Ben nitrat ölçerken de akvaryuma boosterı verdim, psten dolayı yosun gibi bir yan etki görmedim. Amino asitler çok kısa sürede skimmer tarafından toplanıyor. Faunamarin, kz gibi aminoasitler ve vitaminler var iken booster ne kadar gerekli bilemiyorum. Faydalı ancak şu bir gerçek ki ben günlük cyclop-eeze, toz plankton, amino asit, reef plus gibi katkıları girmesem mercanlar çok daha düşük performanslı olacaktı. Benim isteğim akvaryuma ne yaparsam yapayım, sistemin tolare etmesi. Bu bakımdan önce güçlü ps seçtim ancak istediğim mükemmel anlamda nitrat sıfırlaması baktım bu şekilde de olmadı o zaman bakteriye başladım. Bakteriyi iki haftada bir girmek sorun olmuyor bende çünkü şartlar iyise akvaryumda iki haftalık süre boyunca sisteme yetiyor eklediğim kapsüller ancak mercanları beslemek ayrı bir iş. Bunları dediğim gibi günlük girmek lazım, booster başarılı bir ürün ancak her eklediğimde ps yağlanıyor 12 saat devreden çıkıyor, çok hoşuma gitmiyor. Günde mercanları 3 kere beslemek ve akvaryumda balık beslelemek zaten spsleri ve mercanları besliyor. Aa, vitamin seachem reef plus mesela çoşturuyor bir de oturup reef booster bana komik geliyor yaptığım beslemenin yanında. Bakterinin bendeki faydası şimdi istersem kademeli olarak 2 adet daha tang koyabilirim. Bunu zamana yayarsam yine nitrat çıkmayacaktır. Mercanları istediğim an beslerim. Aminoasit girerken cyanolarda coşar mı derdim olmaz, vitaminleri de aynı şekilde girerim sisteme. Kısacası ps+bakteri gerçek anlamda rahatlık ancak rsikli bir yöntem. Reaktör eğer sapıtırda kh fırlarsa mesela bir anda büyük kayıplar yaşanabilir.

İki yada üç kez booster kullandım gerçek anlamda etkisini gözünüzle rahatlıkla hissedebiliyorsunuz, örneğin acrolar geceleri açtıkları,saldıkları poliplerini gündüzde açabiliyorlar ancak booster kullanımda benim fakir cihazım diğer amino asit katkılarında olduğu gibi aktif toplama yapmadı sadece yanardağ gibi fokurdadı durdu (besini verdiğimde ps kapalıydı) dediğin gibi sps besliyorsan çocuk gibi alakalı olacaksın.

Booster biraz yağlı, psin sapıtma sebebi o. Benim psin için saydam oluyor mesela 4-5 saat boyunca. Motorları arızalandı sandım en son sefer. Akşam tabi intikamı fena oldu. :)

Reef boster diğer kullanılan aminoasit, vitamin solusyonları ile benzer değil. Nitrata pek bir katkisi olmayacaktır, içeriği azot yönünden zengin değil. Bu nedenle onlarla kıyaslamak mantıklı olmaz.

Akvaryumda kullandığımız katkı ve yemlerden en çok selcon ile benzerliği var, çünkü büyük oranda doymamış yağ asitleri içeriyor. Fitoplankton kullanıyorsanız tankınıza omega 3 gibi yağ asitlerini kazandırabilirsiniz yoksa diğer katkılarda bu esansiyel yağ asitleri pek bulunmuyor, booster, selcon gibi ürünler konsantre esansiyel yağ asitleri içeriyor.

Metodu tavsiye edenler, biooptim ve biodigestin kullanılıp sonrasında boosterın verilmesini söylüyorlar. Kendi nitratı artırdığı için değil belki ancak sudaki nitratı, fosfatı kullanan canlıları besleyici bir etkisi olsa gerek diye düşünüyorum. Bu bakımdan nitrat varken kullandığımı ancak akvaryumda cyano gibi ters bir oluşumla karşılaşmadığımı belirtmek istedim. Herhangi bir nitrat artışı ben de gözlemlemedim. Şunu da belirtmek isterim, burda paylaştığım ve tartıştığım bilgiler tamamen kendi tecrübelerimdir, akvaryumun fotoları da üye akvaryumları bölümünde mevcuttur.

Birebir alternatif yapmadım ben bahsettiğim yemlemeyi ancak booster kullanmadan da işler yolunda gidiyor bende. Katkısı olacaktır kullanırsam ancak bu haliyle de yaptığım besleme yeterli oluyor mercanlar için. Haftada bir besin dozlama yerine günlük verilecek dozlara bölseler daha faydalı olurdu bence.

Prodibio ürünü kulllanmanı tavsiye etmem,şahsen 2 aya maloldu bende.

Prodibio bildiğim ve duyduğum kadarıyla gecikmeye değil çabuklaştırmaya yönelik bir ürün.Kullanmadım ama kullananların zarar gördüklerini de söylediklerini okumadım.Ben de merak ettim ne gibi bir gecikme oldu?

Kh yüksek olduğu zaman mercanlarda gerileme yasadım(renk kaybı,beyazlama)bilhassa endonezyadan gelen mercanlarımda sorun yasamış bulundum .Dikkatle kullanılması gereken bir ürün olduğunu düşünüyorum .Selim özardar aslında daha iyi acıklayabilir kendisininde sorun yasadığını duydum.

Benim test kitinin yanlış ölçemesinden kaynaklanan bir durum aslında. Kh aslında 14 dkh iken 7 gösteriyordu. 14 dkh suya prodibio ekleyince de çoğu sps de stn ve rtn gerçekleşti. Fakat şimdi gerçekten 7dkh'a düşürdüm kh'ı, Prodibio hala kullanıyorum. 6-7 dkh civarında sorun yaratmıyor ama daha yüksek kh değerlerinde kullanılmasını önermem.

Moderatör tarafında düzenlendi:
Selim akvaryumun kaç litre?

Selim ; Konuyu dağıtmak istemiyorum ama kh 14 gösterirken diğer parametreler nasıldı hatırlıyormusun? ca-mg-st-ph-tuz birde neden kaynaklı kh 14'e kadar çıktı fikrin varmı?

Prodibio ürünü kulllanmanı tavsiye etmem,şahsen 2 aya maloldu bende.
Cem bey selamlar,

Bu hobideki tecrübeleriniz tartışılmaz olabilir ama dünya çapında saygınlık kazanmış markaları eleştirirken biraz daha açıklayıcı bir paylaşım yaparsanız seviniriz burdaki yazılarınız Mahmut beye hitaben yazılmış olabilir ama yazdıklarınızı binlerce kişi okuyor.Saygılar

Ergün bey bu ürünü 2006 dan beri kullanıyorum,ama bende ve bircok kimsede sorun yarattı.Küçük bir not:Sizin malzemelerini aldığınız kapanan remzi beyin sahibi olduğu deepnblue ya bu ürünü ben tavsiye ettim ve tavsiyem üzerinede getirdiler.

Ergün bey bu ürünü 2006 dan beri kullanıyorum,ama bende ve bircok kimsede sorun yarattı.Küçük bir not:Sizin malzemelerini aldığınız kapanan remzi beyin sahibi olduğu deepnblue ya bu ürünü ben tavsiye ettim ve tavsiyem üzerinede getirdiler.
Cem bey sorun ürünü kaç yıl kullanıp kullanmamnız degil dogrudur başınıza ürünün verdigi ters bir tepki gelmiştir ona diyecegim bir şey yoktur.

Ürün sizin tavsiyeniz üzerine gelmiş olabilir Remzi beyede o kadar yakın olabilirsiniz ozaman bu ürünlerin Türkiye ye yasal yollardan girmesinide tavsiye etseydiniz keşke ;)

Prodibioyu nun Türkiye ye girmesi benim sayemde diyorsunuz bir muhtruda Fransa ya çekin bari fabrikayı kapatsınlar dünyada ki mallarınıda toplatsınlar..

Not:Biz deepnblue diye bir yeri tanımayız bahsettiginiz yerin adı remeks

Selim ; Konuyu dağıtmak istemiyorum ama kh 14 gösterirken diğer parametreler nasıldı hatırlıyormusun? ca-mg-st-ph-tuz birde neden kaynaklı kh 14'e kadar çıktı fikrin varmı?
KH testi yanlış gösterdiği için 14'e ben çıkarttım, aslında 7 olduğunu sanıyordum. Diğer parametrelerde bir sorun yoktu. Bu arada kullandığım test Hagen'di, Hagen kullananların dikkat etmesini öneririm.

Prodibio dan sorun yaşayanlardan biri de benim.Yaşadığım sorunun üründen değil yanlış kullanımdan kaynaklanan bir sorundu.Kh konusunu bilmiyordum.Prodibio kullanımıyla birlikte mercanları beslemeninde gerektiğine inanıyorum.Kullanımla birlikte artan bakteri popilasyonu nutrientleri tüketeceği için ayrıca besleme yapılması gerekmekte.Reef booster veya benzeri bir ürün olabilir.Yeni kurulan akvaryumlarda döngüyü başlatmak veya hızlandırmak için kısa süreli digest kullanımında kh seviyesi veya besleme konusunun sorun olacağını da sanmıyorum.Ben prodibio kullanımına bağlı olarak birçok sps kaybettim ama bu demek değilki bu ürün kötü bir üründür.Yukarıda da dediğim gibi bu benim bilgi eksikliğimden kaynaklandı.Yetersiz bilgiden kaynaklanan herhangi bir sorun yaşandı diye de birçok hobycinin kullandığı dünyada kabul görmüş bir ürünü karalamanında doğru olmadığını düşünüyorum.Sadece kullanılırken dikkatli olunması gereken bir ürün.

Konu görüntüleyen kullanıcılar