Keşfet

Tekrar Cyano :((

Cyano kendi karbon kaynağını üretebilen bir canlı olduğundan illa atık miktarı çok olması cyano oluşma nedeni sayılmaz. Bazen sıfır atıklı tanklarda da oluşabilir.
Aslında sadece atık yoluyla suya karbon girişi olmuyor, akvaryumun bulunduğu odadaki karbondioksit bile suya karışabiliyor. Emin değilim ama gece mercanlarında karbondioksit salınımı yaptığını okumuştum. Sudaki nitrat ve fosfat zaten suyun asitikliğini artırıp ph seviyesini düşürüyor.Çözümse su değişimi, ph tamponlayacak kalsiyum kaynaklı kum, kh tamponlama olabilir.

Bunun dışında fosfatı azaltmanında cyanoyu azaltmak için faydası olabilir.

Işıklandırmadaki sarı tonun %90 ilgisi var diye düşünüyorum.

 
Tankınızda kullandığınız dondurulmuş yemlerden kaynaklanıyor. Bunu kesin yada 15 günde bire çekin. Fosfat artışı , inorganik kirlenme sebepli cyano çıkıyor. Acil olarak sadece aktif karbon, daha sonrada fosfat tutucu kullanın.

 
Tankta toksit madde arttıkça cyano çoğalır. Ve tankı temizlemeye çalışır. Su değişimi, sifon çekimi, maya kullanımı falan hikaye. Acil aktif karbon kullanıp toksit maddeleri sudan çekin 5 günde.

 
Ben de Fatih Bey in teşhisine katılıyorum.Eğer tankınızda inorganik atıklar yeterince temizlenemiyorsa,ps iniz yeterli gelmiyorsa bu atıklar cyano olarak geri dönüş yapıyor.Benim 3.tankımda bu tür bir durumla karşılaşmıştım.Yemlemelerinizi azaltın bakalım sonuç ne olacak?

 
Öncelikle evet tankmda ph dalgalanması mevcut be sinir bozucu bişi sebebi ise kh sabit kalamaması. Tankım kh hızlı tüketicek bi tank değil sanırım. Bi şekilde tükeniyo malesef katkı olarak coralx xxl kullanıyorum. Kaya girişini cyano başladıktan sonra koydum sanırsam ilaveten tetikledi:( 2 aya yakındır dondurulmuş yem giriyorum. Bu günlerde cyano boy gösterdi. Aktif carbon bu gün elime geçicek reaktör ile kullanmaya başlıycam. Bakalom kısmet dicem. Bir kez daha bu mücadeleyi verdim ama o diatom süreci idi oldu ve bitti şimdi oturmuş tankta ne işi var bilemedim insan üzülüyor ya bole işler olunca nihayetinde günlük kaç saatimi alıyor onunla ilgilenmem.


Doğaya saygı duyalım....

 
Cyano oturmuş tanklardada gözükür, old tank syndrome denen illette bazen hasıl gelir. Canınızı sıkmanıza gerek yok. Coral XXL ın dozajlama pratiğini iyi uygulamanız gerekiyor. Yanlış hatırlamıyorsam kH artınca artırıyormuyduk azaltıyor muyduk bu tür bir dozlama tekniği vardı. Uyarsanız güzel bir ürün.

 
selam o illetten kurtulmak zor sterıl tank denen tanklardan bırısı ıdı benım tank nıtrat fosfat nıtrıt butun testlerın hepsı sıfır cıkardısonrs cyano cıktı 6ay sonra gıtmeye butun yazılanları denedım gıtmedı  led armatur cıkardım t5 taktım 2 lagon blue 3 adet mavı beyaz yok sonra su kırlensın dıye skımmer kuru toplamaya aldım akıntıyı arttırdım ve kaya tuzu kullanıyorum hala yaklasık 4 haftadır ve su degısımı yapmıyorum 100%80 azaldı kumuda mercan kırıgı olarak takvıye yaptım  sımdı 3gunde kum ve kayalardan cekıldı ph sevıyesını 8.4 yaptım mercan besınını kesmedım ama beyaz yakmıyorum bana kalırsa yolu sızın bulmanız lazım bana uyan sıze ters tepkı yapabılır bence ya ısıklardan dolayı gıttı ya hıc işlem gormemıs cekıcle kırıp akvaryuma koydugum kaya tuzu yada ph skımmerdan dolay gıttı 1 aydır kova tuzu kullanmıyorum mecanlar ve balıklar gayet saglıklı tabı testlerı ihmal etmıyorum sureklı denetlıyorum 

 
Aynı sorunu senelerce yaşadım. Arkadaşım antibiyotik hap kullanmamı tavsiye etti . Grip olunca kullandığımız aquamentin 1mg lık tabletten 1 adet at dedi sump a attım ikinci gününde cyno dan eser kalmadı şaştım kaldım tankta lps balık sps herşeyden var iki günde tertemiz ardından 1damacana su değişimi yaptım oldu pırıl çok şükür tavsiye ederim ...

 
Kirlilik sebep olur, ama ph ın biraz düşmesi de sebep olur...

Sebep kirlilik ise aktif karbon 1-2 gün içinde çözer...

Aydınlatma ise, yeni lamba ile yavaş yavaş kaybolur ( t5 ler eskidikçe katodlar UV yi dışarı yayabiliyor, bu da t5 lerin uçlarının altında gelişen cyanoyu açıklıyor diye bir paylaşım vardı, cihan bey yazmıştı)

Sebep ph düşüklüğü ise kalkwasser veya ph buffer ile durum düzelebilir...

Kalkwasser daha yüksek ihtimal bence, çünkü sudaki CO2 yi de kullanmış oluyorsunuz, ph da artıyor CO2 de gidiyor, ayrıca organikleri de biraz parçalayarak ps in toplamasını arttırıyor...

K.wasser veya ph buffer derim ben...

Tabi lambalar eski değilse...

 
Aktif karbon 4 gündür sistemde reaktörde çalışıyor azalma mevcut ama bitmedi. Antibiyotik kullanımı veya aspirin kullanımını göze alamam canlılarıma bişi olursa cyano için değmez bu risk.
y5e3ade2.jpg
son hali bu


Doğaya saygı duyalım....

 
Kalkwasser (talimatlarına uygun kullanarak) veya ph buffer deneyin...

 
BEN SONUNDA KURTULDUM O İLLETTEN LED KULLANIYORDUM T5 GECTIM VE KAYBOLDU 6 AYDAN FAZLADIR UGRASIYORDUM HERSEYI DENEMISTIM PPH YUKSELTTIM  LAMBAYI DEGISTIRDIM DONDURULMUS YEMI KULLANDIM KESMEDIM KUMU MERCAN KIRIGI OLARAK EKLEDIM SIMDI PIRIL PIRIL AKVARYUM NE CEKTIM BEE  BEYAZI AZALTIN BEYAZ KUMDAN KURTULUN 

 
Valla herşeyi yaptım olmadı reaktör falan hava civa oldu. İlaç ismi var elimde onuda kullanmayı kesmiyor gözüm. Şu an bi sıkıntısı yok artık akvaryuma renk katıyor diyip bakıyom en etkili çözüm bu :(

Doğaya saygı duyalım....

 
Lutfen ilac girmeyin cyano yu yok eden anti biotic turevi olan ilaclar sadece cyanoyu hedeflemeyecek tankinizda ki faydali fauna ninda cokmesine sebep olacaktir.

 
Lutfen ilac girmeyin cyano yu yok eden anti biotic turevi olan ilaclar sadece cyanoyu hedeflemeyecek tankinizda ki faydali fauna ninda cokmesine sebep olacaktir.
%100 katılıyorum akvaryum için özel olarak üretilmemiş olan hiçbir ilaca ve tedavi yöntemine itibar etmeyin. Böyle bir tedavi varsa bile dünya çapında başarıyla uygulanmış olup olmadığından emin olmak lazım.

 
Dediğim gibi tek ilaç var mantığı değiştirip cyanonunda bir renk bir canlı olarak kabulü olup ondan keyf almak ;) en azından geçer belki diye takip eden günler stressiz ve mutlu geçer.

Doğaya saygı duyalım....

 
Bende sizin gibi düşünüyorum fakat aylardır denemediğim yöntem kalmadı ancak antibiyotik olarak eritromisini çok aramama üretimden kalkmış geçen gün elime ilaçlar arasında claricide isimli klaritromisin etkili antibiyotik geçti elime iki günde bir adet attım suya altıncı günde cyınadan eser kalmadı ve daha sonra yüzde on su değişimi yaptım çok şükür kurtuldum inşallah bir daha hortlamaz,

 
Antibiyotik ile çok büyük bir hüsran yaşıyan yakın tanıdığımız var gözüme kestiremiyorum bende.

Doğaya saygı duyalım....

 
Antibiyotik ile çok büyük bir hüsran yaşıyan yakın tanıdığımız var gözüme kestiremiyorum bende.
Akvaryum ve hatta cyano için özel olarak üretilmemiş hiçbir ürünü tavsiye etmiyorum. Cyano için antibiyotik tavsiyesine hiçbir ciddi yazı veya forumda rastlamadım. Cyano'yu öldüreyim derken kazara aşağıdaki prosesleri gerçekleştiren bakteri türlerini de öldürdüğünüz anda tank çöker.

Fig_1.jpg


 
Moderatör tarafında düzenlendi:

Konu görüntüleyen kullanıcılar

Benzer konular

Geri
Üst