Merhaba. Akvaryumda herşey yolunda ilerliyor. Canlılardan herhangi bir kaybım olmadı. Balıklarımın yem almaları gayet güzel,mercanlarım ise acro. Staghorn, milka, hystrix te dahil sps,lps,soft tamamı iyi durumda. Yalnız akvaryumda arkadaşlarla beraber takıldığımız bazı noktalar var. Amonyak ve nitrit hiç yükselmedi, nitrat:2 ve fosfat hala ölçülemiyor. Aslında bu yazdıklarım kötü değil ama eğer biyolojik sistemin ölmüş olabileceğini varsayarsak eğer değerler neden böyle çıkıyor? Şu anda Kayalar ve kumda cyano sıfırlanmış vaziyette, fakat net yorum için beklemek gerektiğini düşünüyorum. Birde olasılıkların arasına bir yenisi daha eklendi. Ölçülemeyecek değerinde altına inen yani tamamen sıfırlanmış olan fosfat , Redfield dengesinin bozulmasına sebep olup, tüketilmeyen karbon fazlalığı cyanoyu tetiklemiş olabilirmi? Yeşil cyanobacteria ile sorun yaşayıp fosfat değeri takip edenler arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa bu konuda bence iyi olur. Karbon seviyesi bizim için ölçülebilir bir parametre değil, bu yüzden nitrat ve fosfat durumuna bakıyoruz. Yalnız bu konuda mülakata kalan unsurlar var yerli ve yabancı sitelere baktığımda kimisinde çok az olmalı, kimisinde de hiç olmamalı diyor. Hangisi doğru çözemedim. Konuyu takip eden arkadaşlara tekrar uyarıda bulunmak istiyorum: antibiyotik kullanımı son çaredir, mümkünse tetikleyen unsurlar üzerine yoğunlaşıp gerekli adımları atmak daha doğru olacaktır. Adı üstünde ANTİ-BİYOTİK. İlaçlar, bakterinin iyisini kötüsünü ayırt edemez, kendi içindeki etken maddenin durumuna göre bakteri gruplarına karşı endikedir. Hapı toz haline getirip suya atmak çok basit bir işlem olmasına karşın onun sistemden toplanması ve verdiği zararın kontrol altında tutulması meşakkatli oluyor. Su değişimleri ve aktif karbon , ayrıca gözlem şart. Benim tankım işyerinde bu yüzden günün büyük bölümünü zaten inceleyerek geçiriyorum. Gecenin bilmemkaçında yazdığım için devrik cümle yapmış veya saçmalamış olabilirim. Sorusu olan arkadaşlara gözlemlerim dahilinde yardımcı olmaya çalışacağım.