Keşfet

Tekrar Cyano :((

umarım okursunuz cyano belası tekrar gerı dondu kayalarda ve kumda cıkmaya ve yayılmaya baslayınca dayanadım eczaneye gıttım AUGMENTIN  adlı antıbıyotıgı aldım bırtane sumpa attım arkadasın dedıgı gıbı cıktı 2gun sonra cyanodan eser kalmadı mercanlarda en ufak degısıklık olmadı yanlızca su bıraz bulanık oldu 12saat kadar sonra su pırıl pırıl oldu suanda TERTEMIZ akvaryum ılac ıse yarıyor arkadasa tesekkur ederım  denemek ıstersenız ılk once kovada deneyın ilaclı suya cyanolu parca koyun kaya neolursa 2gun tertemız alın 

umarım okursunuz cyano belası tekrar gerı dondu kayalarda ve kumda cıkmaya ve yayılmaya baslayınca dayanadım eczaneye gıttım AUGMENTIN  adlı antıbıyotıgı aldım bırtane sumpa attım arkadasın dedıgı gıbı cıktı 2gun sonra cyanodan eser kalmadı mercanlarda en ufak degısıklık olmadı yanlızca su bıraz bulanık oldu 12saat kadar sonra su pırıl pırıl oldu suanda TERTEMIZ akvaryum ılac ıse yarıyor arkadasa tesekkur ederım  denemek ıstersenız ılk once kovada deneyın ilaclı suya cyanolu parca koyun kaya neolursa 2gun tertemız alın 
2 aylık uğraşılarım sonucunda bende artık usandım ve bugün itibarıyla tankımın bütün kayalarını kaplayan yeşil cyano için Azitro 250mg antibiyotik kullanımına başladım. Yaptığımız bütün araştırmalar,testler,ürünler maalesef yetersiz kaldı. Cyanobacteria yayılımı, tespit edilmiş sebeplerinin haricinde bünyesinde bilinmeyen farklı parametreler neticesinde de ortaya çıkıyor.Antibiyotik kullanımına karşı olan arkadaşları çok iyi anlıyorum, fakat diğer yandan yakın çevremde uzun zamandır bana yardımcı olan benden çok daha deneyimli arkadaşlarımla birlikte ortak aldığımız son karar bu şekilde oldu. Umarım antibiyotik işe yarar, çünkü eğer işe yaramazsa tankı bozmaktan başka yapabileceğim herhangi bir seçenek kalmadı. 

Antibiyotik uygulamasının sonucu ile ilgili neticeyi bu başlık altında paylaşacağım.

NOT: Eritromisin içerikli ürünlerinüretimi durdurulmuş, çok araştırmama rağmen bulamadım. Azitro'yu bu yüzden kullanıyorum.

Koskoca harflerle bir avuç ÇİVİ demek istiyorum. Sisteme verebileceği onlarca zarar olabilir tabii ki ancak cyano'nun verebileceği zararları görmüş biri olarak: tırısssssss diyor ve tekrar ediyorum ÇİVİ...

Koskoca harflerle bir avuç ÇİVİ demek istiyorum. Sisteme verebileceği onlarca zarar olabilir tabii ki ancak cyano'nun verebileceği zararları görmüş biri olarak: tırısssssss diyor ve tekrar ediyorum ÇİVİ...
Çivi çiviyi söker

bende faydasını gördüm ne yalan söyleyim
    Çivi konusunu bütün tanklar için genelleme yapmamak lazım.Her sistemin içinde oluşan cyanonun sebebi farklı, çivi genelde fosfat sorunu olan tanklarda işe yarıyor gibi görünüyor.Bizim yaptığımız birkaç test dışında sistemde dönen onlarca element ve organikler var, ve bunların analizini yapmak ve yorumlayabilmek için hem çok gelişmiş bir laboratuvar çalışması hemde konu hakkında ciddi bir bilgi gerekiyor.Fosfat değerim sürekli okunamayacak değer ölçüyordum ve hatta testte hata olmasına veya benim yanlış ölçüm yapma olasılığına karşı tecrübeli bir arkadaşım ve ticari bir firma ölçüm yaptı. Sonuç aynı. 

Birçok başlık altında belirtilen sebepler neticesinde akvaryumlarımızda bu baş belası ne yazıkki ortaya çıkıyor. Aslında olay dönüp dolaşıp aynı yere geliyor, tankta normalde olması gereken bakteri florasının bozulması ,eksikliği yada hiç olmaması.Sistem duruma reaksiyon gösterip güvenli mod durumuna geçiyor.Aslında o çok korktuğumuz cyanobacteria, sistemin kendini savunma mekanizması.Nitekim sorunu çözmek adına eldeki verileri inceleyip bilinen sebepler ve bunları ortadan kaldırmak şeklinde farklı metodlar deneniyor.

Aslında benimde hareket şeklim buydu, fakat muallakta kalan birkaç olasılık dışında sebep tespiti yapılamadı.Bendeki olasılıklar, dekor değişimi, az miktarda olsa dondurulmuş yemleme, tankın günün belirli bir kısmında bir miktar güneş ışığı alması gibi. Seçenekler elenip geriye birşey kalmayınca ve cyano yayılımı da hızlıca devam edip kayalardan kuma sıçrayınca artık sebepler üzerine düşünmeyi bırakıp sonuç hedefli bir uygulama olan antibiyotik kullanımına geçtik.Yöntem üzerine bilinen ve bilinmeyen riskleri göze alıp buna göre hazırlık yaptık. Dün kullandığım Azitro isimli antibiyotik işini yapmış görünüyor, cyano oluşumları öbek öbek parçalanmış ve kayalardan kalkıyor.Fotosentez belirtisi hiç yok. Sumpta bulunan elyaf bölümüne dün akşam taktığım elyaf sabah dolu vaziyetteydi,çıkarıp yerine yenisini koydum. Bugün akşam saatlerinde %10 su değişimi yapacağım ve aktif karbon redüktörünü gireceğim.Sistem kendini toparlayana ve ilaç tamamen toplanana kadar agresif su değişimleri yapmayı planlıyorum. PS dünden beri kapalı vaziyette, çünkü ilaç kullanımı ile birlikte delirmiş vaziyetteydi. Tanktaki genel durum Hystrix haricinde stabil devam ediyor. Hystrix polip açmamış durumda umarım toparlar.Diğer mercan,omurgasız ve balıklarda sıkıntı yok.Hatta kaya deliklerinde canlı mysisler bile duruyor. Ph'ta sorun var, saat 13:10 itibarıyla monitör 8.04 gösteriyor. halbuki günün bu vakitlerinde 8.2 civarında olurdu.Her ihtimale karşı amonyağı düzenli kontrol edeceğim. ORP ölçüm cihazım olmadığı için bakamıyorum ama orp düşmüş gibi bir durum var ortada.

Yukarıda yazdıklarım tamamen kendi şahsi fikirlerim ve yorumlamalarımdır. Henüz çok erken safha olduğu için artı yada eksi görüş belirtmek istemiyorum, zaman ilerledikçe karşılaşabileceğim olumlu yada olumsuz durumları forum ahalisine kaynak olması adına bildirmeye devam edeceğim. Kimbilir belki yapacağım bir hata veya eksiklik bir arkadaşımızın başına sıkıntı olmadan önlem almasına vesile olur.Sizden ricam paylaşımlarınızı eksik etmemeniz. Sağlıcakla kalın...      

Erdoğan Bey in yazısına katılıyorum.Öncelik teşhis olmalı...Neden oluşuyor?Buna göre tedavi uygulamalıyız.Çünkü cyano oluşumunun tek nedeni yok...

Moderatör tarafında düzenlendi:
Yaklaşık 60 lt su değişimi yaptım. Tanktan su çekerken ince bir hortum ile ölü cyano tabakasını da pipetledim.Uzun zamandır görmediğim kayalarım sonunda ortaya çıktı. :)  Ph kendini bir miktar toparladı, şu anda 8.16. Aktif karbon dönmeye başladı ve bununla birlikte PS'de çalıştırıldı. Skimmer haliyle hala anormal çalışıyordu ve bunun için şöyle bir yol denedim: Su emiş motoru ucuna yüksük şeklinde bir parça hortum kesip hava girişini tıkamayacak şekilde içine soktum.Böylece motor daha az su çekiyor ve köpük toplama kabı seviyesinde tutuluyor. Sabaha kadar taşmayacak şekilde ayar yaptım. Yaklaşık 1 saatte 1 cm kadar açık kahve tonunda atık toplamış. Yani bu şekilde belki düşük kapasitede de olsa topluyor ve ayrıca oksijen veriyor suya. Akşamdan 50 lt su hazırladım 1025 tuzlulukta. yarın bir değişim daha yapacağım kısmetse. Canlılarda herhangi bir anormallik yok, hatta Hystrix poliplerini açtı. Şu anda genel gidişat olumlu yönde arkadaşlar.

Konuyu ilgiyle takip ediyorum. Antibiyotik kullanımı sonrası yaklaşık bir hafta geçmiş, yeni gelişmeler var mı?

Merhaba. Akvaryumda herşey yolunda ilerliyor. Canlılardan herhangi bir kaybım olmadı. Balıklarımın yem almaları gayet güzel,mercanlarım ise acro. Staghorn, milka, hystrix te dahil sps,lps,soft tamamı iyi durumda. Yalnız akvaryumda arkadaşlarla beraber takıldığımız bazı noktalar var. Amonyak ve nitrit hiç yükselmedi, nitrat:2 ve fosfat hala ölçülemiyor. Aslında bu yazdıklarım kötü değil ama eğer biyolojik sistemin ölmüş olabileceğini varsayarsak eğer değerler neden böyle çıkıyor? Şu anda Kayalar ve kumda cyano sıfırlanmış vaziyette, fakat net yorum için beklemek gerektiğini düşünüyorum. Birde olasılıkların arasına bir yenisi daha eklendi. Ölçülemeyecek değerinde altına inen yani tamamen sıfırlanmış olan fosfat , Redfield dengesinin bozulmasına sebep olup, tüketilmeyen karbon fazlalığı cyanoyu tetiklemiş olabilirmi? Yeşil cyanobacteria ile sorun yaşayıp fosfat değeri takip edenler arkadaşlar bilgilerini paylaşırsa bu konuda bence iyi olur. Karbon seviyesi bizim için ölçülebilir bir parametre değil, bu yüzden nitrat ve fosfat durumuna bakıyoruz. Yalnız bu konuda mülakata kalan unsurlar var yerli ve yabancı sitelere baktığımda kimisinde çok az olmalı, kimisinde de hiç olmamalı diyor. Hangisi doğru çözemedim. Konuyu takip eden arkadaşlara tekrar uyarıda bulunmak istiyorum: antibiyotik kullanımı son çaredir, mümkünse tetikleyen unsurlar üzerine yoğunlaşıp gerekli adımları atmak daha doğru olacaktır. Adı üstünde ANTİ-BİYOTİK. İlaçlar, bakterinin iyisini kötüsünü ayırt edemez, kendi içindeki etken maddenin durumuna göre bakteri gruplarına karşı endikedir. Hapı toz haline getirip suya atmak çok basit bir işlem olmasına karşın onun sistemden toplanması ve verdiği zararın kontrol altında tutulması meşakkatli oluyor. Su değişimleri ve aktif karbon , ayrıca gözlem şart. Benim tankım işyerinde bu yüzden günün büyük bölümünü zaten inceleyerek geçiriyorum. Gecenin bilmemkaçında yazdığım için devrik cümle yapmış veya saçmalamış olabilirim. Sorusu olan arkadaşlara gözlemlerim dahilinde yardımcı olmaya çalışacağım.

Bugün biraz önce test yaptım ve değerleri buraya ekliyorum. 2 gün önce kendime sormuş olduğum sorunun cevabı da otomatikman netleşti. Amonyak 0.1 mg/Lt sonucu çıktı ve bu durum antibiyotik kullanımıyla birlikte Aerobik bakteri popülasyonunda da hasar gördüğünü bize gösterdi. Anaerobik popülasyon yorumu için henüz erken, ilerleyen zamanda testler sonucu ilacın etkileri belli olacaktır. Bu durum, benim zaten göze aldığım öngörülen bir negatif etki. Savaş kazanmak için zaiyatta veriliyor, attığım biyolojik bomba düşman birliklerle beraber dost birlikleri de götürdü. Sefer görev emri önceden zaten çıkarmıştık ve çekmecedeki şişelerde duran piyadeleri sık su değişimleriyle beraber savaş alanına gönderiyoruz.

Tuzluluk   : 1025

Kh           :    8.3 dKH ,2.96 mg/Lt

Amonyak :   0.1

Nitrit        :    0 

Nitrat      :     2

Fosfat    :     0 

Kalsiyum :   435

Magnezyum :1410

Ph             : 8.31  (saat 15:30)

Sıcaklık     : 25.7 C (Odadaki klima 24 saat çalışıp sabit tutar,soğutucu yok)

Bugün yaptığım ölçümler sonucu amonyağın sıfırlanmış olduğunu gördüm.Diğer parametreler de stabil durumda. Bütün canlıların keyiflerinde herhangi bir sıkıntı yok. Hatta daha önceki duruma göre pozitif anlamda çok ciddi bir farklılık var. Sps'lerde uzama emareleri var, aynı zamanda Lps ve soft türleri polip açılımları ve şekilleri oldukça iyi. Bunların Cyano ile ilişkisini kestiremiyorum, daha ziyade sıklıkla yapılan su değişimleri ve iyonik dengenin kararlılığı herhalde iyi yönde gelişimi etkiledi. En önemlisi Cyano emaresi hala yok(belki süreç henüz erken o yüzden, gözleme devam). Bir dezavantaj oluştu: Kayalardan kalkan cyano tabakası sonrası bölgesel ve oldukça az oranda buble alg ortaya çıktı. Büyük ihtimalle cyano olduğu için yayılmıyordu,şimdi yayılıyor. İlaç bu alg tipine karşı etkili değil. Kafama takmıyorum, bir şekilde hallederim ilerleyen zamanda. Değerler bir önceki mesajımda belirttiğimle örtüşüyor, sadece Kh 8.0' a inmiş durumda.(dozlamayı 5 ml artırmıştım halbuki). Mercanların gelişimindeki artışla beraber Kh tüketiminin arttığını düşünüyorum.  

Moderatör tarafında düzenlendi:
Öncelikle tecrübe ettiğiniz olayları bu kadar detaylı paylaştığınız için teşekkür ederim. Cyano ile başı dertte olan bir çok arkadaşa da (okurlarsa) faydalı olacaktır. Bubble alg ile ilgili de bence hiç sıkıntı yapmaya gerek yok, doğal terminatörleri ile gayet başarılı bir şekilde kontrol altına alıp, hatta kurtulmak mümkün. Birebir tecrübe etmemiş olsam da bu konu hakkında yapılan paylaşımlar ve okuduklarımdan yola çıkarak söylüyorum.

Değer verip okuyanlara asıl ben teşekkür ederim. Amacım, yaptığım uygulamanın sonuçlarını test ve gözlemle olabildiğince net ifade edebilmek. Sorun yaşayan ve bu yöntemi denemeyi düşünen forum kullanıcılarının kafasında fikir üretebilmek adına paylaşımda bulunmak bana göre keyfiyetten ziyade kişisel sorumluluk.Forumdaki arkadaşlardan bilgi ve tecrübe almış birisi olarak, benimde bir şeyleri vermem gerektiğini düşünüyorum. 

Cyano en Fazla 2 ay içinde tekrar çıkacaktır bilginize antibiyotik sadece geçicibir çözüm.

Cyano en Fazla 2 ay içinde tekrar çıkacaktır bilginize antibiyotik sadece geçicibir çözüm.
Bunu hep birlikte göreceğiz. Üst mesajlarımda da vurguladığım gibi yöntem sonuç ile ilgili. Sebep tespiti yapılamadığı için yöntemi zorunlu olarak uyguladım. Kayaları sardığı yetmezmiş gibi kuma ve en sonunda mercanlara sıçradı. Allah o kadar ömür verirse ve hala bu akvaryum bende durursa buradan yazmaya devam edeceğim kısmetse. Bu akvaryuma her halükarda bu bakteri yine girecek, tekrar baskınlık kurabilir mi? bende bilmiyorum ve sizin kadar kesin konuşmak istemiyorum.En kötü ihtimalde bile denemiş ve başarısız olmuş olurum, ki bu bile aslında hiç denememekten iyi bir seçenektir. Olası kötü senaryoya karşı sizin alternatif önerilerinizi dinlemek isterim.  

bende kullandım antıbıyotık adı aquamentın 1tablet attım 1ay oldu değerler güzel erdogan arkadaşa cok yakın kum ve kayalar tertemız mercanlar ve balıklarda bır sıkıntı yok ışıkları tam açamıyordum mavıler yanyordu sımdı full yanıyor mercanlar coştu zaman ne gosterır gorecegız hepberaber  tekrar cıkarmı bılmıyorum mutlaka ayda bır 3gun aktıfkarbon kullanıyorum

Hala cyano ile ilgili bir emare yok. Düzenli yaptığım testlerde Kh haricinde diğer değerlerde değişme yok, Kh ise 7.3'e kadar düştü.Birden artırmayı istemediğim için azar azar yükseltiyordum fakat yeterli gelmediği için bugün 60 ml ye çıkardım. Önceki halinde benim canlılarda hiç gelişim yokmuş meğerse. 4 aylık monti. plate hiç büyümüyordu, üstü cyano ile kaplanmaya başladığı için gidici görüyordum fakat o bile büyüyor. Bubble alg sorunu kendi kendine azaldı, beyazlayıp patlayarak yokoluyorlar. Yeni oluşum hiç görmedim. 

Acaba aynı çözüm dino da da işe yararmı ?

Malesef Dino ayrı bir hikaye su değişimi bazen yarardan çok zarar bile getirebiliyr dino konusunda. 

Konu görüntüleyen kullanıcılar